Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μονάδα- πιλότος στη Βόρεια Ελλάδα


Μια μονάδα- πιλότος στη Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίστηκε και προσφέρει εξειδικευμένη θεραπεία σε δύτες, διαβητικούς και πολλές άλλες κατηγορίες ασθενών, όταν χρειάζονται οξυγόνωση των οργάνων ή των ιστών τους. Η λειτουργία της Μονάδας Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» έχει αποδειχτεί σωτήρια σε περιστατικά όπως η επούλωση ελκών και η αντιμετώπιση τραυμάτων, οξείας κώφωσης καθώς και της «νόσου των δυτών». Εγκαινιάστηκε προχτές, Δευτέρα, και με το νέο εξοπλισμό της βρίσκεται σε συνεχή εφημερία και... ετοιμότητα για τους πολίτες. Επιπλέον, έχει την υγειονομική ευθύνη, σε εθνικό επίπεδο, σε όλες τις υποβρύχιες στρατιωτικές δραστηριότητες αλλά και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Βόρειο Αιγαίο.
Το όνειρο της λειτουργίας πλήρους και υπερσύγχρονης Μονάδας έγινε πραγματικότητα μετά από προσπάθειες 37 χρόνων και ύστερα από 22 χρόνια προσφοράς της! Όπως τόνισε στην τελετή εγκαινίων ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» Ζήσης Τζηκαλάγιας, η νέα Μονάδα ποιοτικά θεωρείται η καλύτερη των Βαλκανίων και είναι πιστοποιημένη για το ΝΑΤΟ. «Το έργο της προμήθειας του νέου εξοπλισμού της έγινε μέσω ΕΣΠΑ και κόστισε 600.000 ευρώ, ενώ η καθοριστικής σημασίας είναι η δωρεά ποσού μεγαλύτερου των 85.000 από τον Μιχάλη Πάνου, με την οποία έγινε η επέκταση και διαμόρφωση του χώρου. Αν ο δωρητής δεν είχε περίσσευμα ανθρωπιάς και αγάπης δεν θα έκανε τη δωρεά στον «Άγιο Παύλο» ούτε αντίστοιχες δωρεές σε άλλα νοσοκομεία, όπως το «Παπαγεωργίου».

Εξειδικευμένη Μονάδα
Η Μονάδα, που δεν είναι απλώς μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα αλλά έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη στα Βαλκάνια, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των ασθενών στη χώρα μας αλλά και τουριστών οι οποίοι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Θεόδωρος Μεσημέρης, η Μονάδα λειτουργεί με το νέο της εξοπλισμό από τον Ιούλιο του 2013. Έχουν γίνει 40.000 θεραπευτικές συνεδρίες, αντιμετωπίστηκαν πολλά δύσκολα περιστατικά και η λειτουργία της μονάδας μπαίνει σε νέα φάση. Πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθεί για την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού, ενώ τον επόμενο μήνα θα την επισκεφτεί εκπρόσωπος μεγάλου διεθνούς ασφαλιστικού δικτύου με 400.000 μέλη τα οποία ασχολούνται με καταδυτικές δραστηριότητες.
Ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Παύλος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι λόγω του καταδυτικού τουρισμού στη Χαλκιδική η Μονάδα μπαίνει στο σύγχρονο χάρτη προσφοράς υπηρεσιών υγείας. Την ίδια ώρα, δρομολογείται η λειτουργία αντίστοιχων μονάδων σε Βόλο και Καβάλα.
Από την πλευρά του, ο δωρητής Μιχάλης Πάνου, εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι αποφάσισε να κάνει τη δωρεά όταν οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου, που με πενιχρά μέσα κατορθώνει τα ακατόρθωτα, είχαν ως αποτέλεσμα να δώσουν σε αγαπημένο του πρόσωπο την ευκαιρία να ζήσει.
Ειδική μνεία σε όλους όσοι βοήθησαν με τις δωρεές τους στην ολοκλήρωση του έργου έκανε και ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εγκαινίασε τη Μονάδα. «Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη μεγαλοψυχία, τη μεγαλοσύνη και τις αλτρουιστικές τους διαθέσεις», είπε, ευχόμενος τέτοιες πράξεις ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινωνία να αποτελέσουν την απαρχή για ακόμη περισσότερες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας.

Η νέα πτέρυγα
Στο μεταξύ, ο διοικητής του νοσοκομείου και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης μετέφεραν καλά νέα για την ανέγερση της νέας πτέρυγας στον «Άγιο Παύλο». Όπως είπαν, υπάρχει η δέσμευση του υπουργείου Υγείας να επιλύσει άμεσα με νομοσχέδιο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα αποχαρακτηρίζοντας το χώρο ώστε να προχωρήσει το έργο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 200 κλινών.

Πηγή: agelioforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!