Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Χαμένο Boeing -Μόνο ανθρώπινο χέρι θα το έστελνε στο «Τέλος του κόσμου»


Καθώς σήμερα συμπληρώνονται δύο εβδομάδες άκαρπων ερευνών για τον εντοπισμό του χαμένου Boeing και ενώ οι έρευνες από χθες στρέφονται στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, σε μια περιοχή που θεωρείται το «τέλος του κόσμου», καθώς βρίσκεται σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Γης και είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτο, η σεναριολογία για το τι μπορεί τελικά να συνέβη οργιάζει.
Οι έρευνες, μετά τις φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από ημέρες και απεικονίζουν κάποια μεγάλα αντικείμενα να επιπλέουν στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, στρέφονται πλέον εκεί, χωρίς ωστόσο, να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάτι.
Η νέα αυτή κατεύθυνση των ερευνών έχει φουντώσει και τη σεναριολογία για το τι μπορεί τελικά να συνέβη στο μοιραίο αεροσκάφος, με ειδικούς να εκτιμούν, ότι αν επιβεβαιωθεί ότι το μοιραίο boeing της Malaysian Airlines συνετρίβη στον νότιο Ινδικό, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι χέρι από το κόκπιτ το εξέτρεψε εκτός πορείας.
Οπως αναφέρει η Daily Mail, ο Neil Hansford, διευθυντής του κέντρου Strategic Aviation Solutions, είναι πλέον πεπεισμένος ότι στο μοιραίο αεροσκάφος δεν συνέβη κάποιο ατύχημα και πώς για τη συντριβή του μάλλον ευθύνεται κάποιος από το πλήρωμα. «Δεν ήταν μια καταστροφική έκρηξη. Δεν κατερρίφθη από στρατιωτικά αεροσκάφη», προσέθεσε ο Χάνσφορντ. «Είτε πρόκειται για τρομοκρατική, είτε για ακτιβιστική ενέργεια, το σίγουρο είναι ότι ήταν μια ενέργεια καλά σχεδιασμένη. Ο Ινδικός Ωκεανό είναι το τέλειο μέρος για να ''εξαφανίσεις'' ένα αεροπλάνο». Προς επίρρωση αυτών, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις απομονωμένες του πλανήτη, από όπου σπάνια περνούν οποιαδήποτε πλοία, ή αεροπλάνα, τα νερά είναι εξαιρετικά βαθιά, φθάνοντας σε βάθος τα 10.000 πόδια και ο μόνος τρόπος για να εντοπίσει κανείς οτιδήποτε στην περιοχή αυτή είναι δορυφορικά.
Επιπλέον, θέλοντας να ενισχύει το σενάριο της καλά σχεδιασμένης ενέργειας για την εξαφάνιση του boeing ο Χάνσφορντ τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος το ντεπόζιτο καυσίμων του αεροσκάφους να είναι φουλαρισμένο με 31.000 γαλόνια καυσίμων τη στιγμή που για την πτήση Κουάλα Λουμπούρ -Πεκίνο απαιτείται το αεροσκάφος να είναι εφοδιασμένο με το 45% της ποσότητας αυτής.
Στόχος του μοιραίου Boeing η αμερικανική βάση στο νότιο Ινδικό;
Εντωμεταξύ, έντονα διακινείται το σενάριο ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε τον έλεγχο του αεροσκάφους μετά το κλείσιμο των συστημάτων επικοινωνίας είχε σαν στόχο να το κατευθύνει στη βάση των ΗΠΑ στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία που βρίσκεται στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι Αμερικανοί θα το κατέρριπταν καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μην το είχαν εντοπίσει τα συστήματά τους.
Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε, μετά τις πληροφορίες από την αστυνομία της Μαλαισίας ότι στον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους, υπήρχε σχέδιο προσγείωσης στο εν λόγω αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης. Μάλιστα, ο πιλότος είχε προνοήσει να διαγράψει όλα αυτά τα αρχεία στις 3 Φεβρουαρίου, δηλαδή 33 ημέρες πριν από τη μοιραία πτήση. Πληροφορίες θέλουν τώρα το FBI να έχει στα χέρια του και να ερευνά τον εξομοιωτή σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα διαγραμμένα στοιχεία.
Πέντε αεροσκάφη «χτενίζουν» μια περιοχή 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων
Με το πρώτο φως της ημέρας πέντε αεροσκάφη από ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία «χτενίζουν» μια τεράστια θαλάσσια παγωμένη περιοχή έκτασης 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ. Ωστόσο η περιοχή που πρόκειται να ερευνηθεί απέχει πολύ από τις ακτές και κάθε αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί μόνο για δύο ώρες πριν επιστρέψει στη στεριά.
Την ίδια ώρα, το αυστραλιανό πλοίο HMAS Success, αρκετά ισχυρό για να ρυμουλκεί τεράστια συντρίμμια κατευθύνεται στην περιοχή όπου όμως θα φθάσει ύστερα από αρκετές ημέρες.
Ύστερα από αρκετούς εσφαλμένους συναγερμούς, οι αρχές υπογράμμισαν την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων υπενθυμίζοντας ότι τα δύο αντικείμενα που διακρίνονταν στην φωτογραφία του δορυφόρου μπορεί να μην προέρχονται από το Boeing 777. Κατά τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας Ντέιβιντ Τζόνστον, πρόκειται για ένα «υλικοτεχνικό εφιάλτη». «Είμαστε σε μια περιοχή από τις πιο απομονωμένες στον πλανήτη. Όντως, δύσκολα μπορεί να υπάρξει περιοχή τόσο απομονωμένη», δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση και προσέθεσε: ίσως περάσουν μέρες πριν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις».
Σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg το οποίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα.

Πηγή: iefimerida.gr


Κορινθίου – Αϊβάζης: Ερωτευμένοι όσο ποτέ, θα παίξουν για πρώτη φορά μαζί στο θέατρο!


Για πρώτη φορά μαζί στο θεατρικό σανίδι θα βρεθούν η Μαρία Κορινθίου και ο Γιάννης Αϊβάζης. Το ζευγάρι από επιλογή δεν είχε ξαναδουλέψει μαζί παρά τις προτάσεις που είχαν δεχθεί στο παρελθόν και για σήριαλ στην τηλεόραση  αλλά και στον κινηματογράφο.
Όπως φαίνεται έφθασε ο καιρός που το ζευγάρι θα βρεθεί κάτω από την ίδια θεατρική στέγη και συγκεκριμένα στο Θέατρο Βεάκη με την κωμωδία "Άνω... κάτω" σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αϊβάζη. Εκτός από την Μαρία Κορινθίου και τον Γιάννη μαζί τους θα παίζουν ο Χάρης Μαυρουδής, η Πετρούλα Χρήστου και η Βίκυ Χατζή. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα σε περίπου τρεις εβδομάδες και το ζευγάρι κάνει αυτές τις μέρες εντατικές πρόβες με τους συνεργάτες του. Το "άνω...κάτω" θα παίζει Δευτέρα και Τρίτη, αφού τις υπόλοιπες μέρες ο Γιάννης, πρωταγωνιστεί στην Ποντικοπαγίδα στο ίδιο θέατρο.
Ο Γιάννης και η Μαρία μπορεί να περνούν πολλές από τις ώρες τους στις πρόβες κυρίως το πρωί , αλλά προσπαθούν να ξεκλέβουν χρόνο από τις υποχρεώσεις τους για να μοιράζονται οι δυο τους όσο περισσότερο μπορούν τις προσωπικές τους στιγμές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του ζευγαριού, είναι στην καλύτερη φάση τους και ερωτευμένοι όσο ποτέ! Πρωταγωνίστρια βέβαια στην καρδιά και των δυο, η μικρή Ισμήνη που τη λατρεύουν και τους τρελαίνει πάντα με τις ατάκες και τα νάζια της.

Πηγή: tlife.gr


"Η κυρία Προέδρου" στην Παλαιοχώρα την Κυριακή


Το κορυφαίο έργο «Η κυρία Προέδρου» των Μορίς Ιννεκέμ – Πιερ Βέμπερ από την Πολιτεία Θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι των Ζερβοχωρίων στο Θέατρο της Παλαιόχωρας την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στις 7.30 μ.μ..
Την παράσταση παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Πολυγύρου στο πλαίσιο της δράσης «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το έργο
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Γαλλίας, του Γκρε, Γκαστόν Τρικουάν, είναι παντρεμένος χρόνια με μια πρώην μαγείρισσα, την Αγλαΐα. Διάγει έναν απόλυτα ενάρετο συζυγικό βίο, έχοντας συμβιβαστεί και με την ταπεινή καταγωγή της, αλλά και με τη δική του επαγγελματική στασιμότητα. Την πλήξη και την ανία της ζωής του διαταράσσει απρόοπτα η άφιξη ενός μουσικού θιάσου στην πόλη με πρωταγωνίστρια την διάσημη Γκωμπέτ. Μια φάρσα του άτακτου Εισαγγελέα του Γκρέ, Πεγκλέ, θα οδηγήσει την Γκωμπέτ στο σπίτι του. Στο σπίτι του όμως φθάνει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Γκωντέ, δεδομένης της απουσίας της Αγλαΐας σε ταξίδι. Ο Υπουργός, θεωρεί ότι η Γκωμπέτ είναι η κυρία Τρικουάν, πράγμα που δεν διαψεύδει, από φόβο, ο Τρικουάν και η Γκωμπέτ. Ο Υπουργός δεν αργεί να υποκύψει στη γοητεία της Γκωμπέτ. Προσπαθεί, λοιπόν, επιστρέφοντας στο Παρίσι, να αναβαθμίσει τον σύζυγό της προκειμένου να μετατεθεί στο Παρίσι, για να μπορεί να συναντά την Γκωμπέτ. Δυστυχώς όμως στο Υπουργείο καταφθάνουν - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - η Αγλαία, ο Τρικουάν και η Γκωμπέτ. Η ζωή του Υπουργού Δικαιοσύνης θα δυσκολέψει πολύ. Επιπρόσθετα, ο Γραμματέας του, ο Μαριούς, τον αντιπαθεί φοβερά και του βάζει συνέχεια τρικλοποδιές για να τον καταστρέψει… Το Υπουργείο μετατρέπεται σε αρένα παρεξηγήσεων, ίντριγκας και ερώτων…
Επεξεργασία Κειμένου – Διασκευή / Σκηνοθεσία / Διδασκαλία Ρόλων / Σκηνικά / Κοστούμια / Μουσική Επένδυση: Μαρία Μπαλτατζή
Φωτογραφία-Επιμέλεια Αφίσας: Γιώργος Θεοδωρίδης
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Τάσος Αντωναρίδης (Πεγκλέ-Εισαγγελέας)
Παναγιώτης Δημάκης (Γκωντέ-Υπουργός)
Αχιλλέας Δημητριάδης (Μαριούς-Γραμματέας Υπουργού)
Κυριάκος Κατέχης (Τρικουάν-Πρόεδρος Δικαστηρίου)
Νίνα Μυλωνά (Γκωμπέτ-Ηθοποιός Παρισινού Μουσικού Θιάσου)
Λευτέρης Παπαδόπουλος (Ροζμόντ-Δ/ντής Ιδιαίτερου Γραφείου Υπουργού)
Κική Σπύρου (Αγλαΐα-Σύζυγος Τρικουάν).

Β. Καγιά – Η. Κρασσάς: Πιασμένοι χέρι χέρι σε επίσημη έξοδο!


Μπορεί οι δυο τους μέχρι πριν λίγο καιρό να δήλωναν καλοί φίλοι, ωστόσο φαίνεται πως μεταξύ τους έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα τρυφερά αισθήματα. Ο λόγος για την Βίκυ Καγιά και τον Ηλία Κρασσά που εμφανίστηκαν πιασμένοι χέρι χέρι στα εγκαίνια της έκθεσης “Ματιές στη Γαλλική Τέχνη του 20ου αιώνα”.
Ο φωτογραφικός φακός του “ΟΚ!” τους απαθανάτισε σε τρυφερά ενσταντανέ και οι δυο τους έδειχναν ιδιαίτερα χαρούμενοι. Άνθρωπος από το περιβάλλον τους, μάλιστα, αναφέρει: “έχουν αποφασίσει να μην κρύβουν πια τη σχέση τους” και συμπληρώνει: “Ο Ηλίας προσφέρει στην Βίκυ ασφάλεια και ηρεμία που έχει τόσο ανάγκη”.

Πηγή: tlife.gr

Η Ευρώπη των αποσχίσεων: Σκωτία, Καταλονία, Βενετία ακολουθούν το παράδειγμα της Κριμαίας;


Η περίπτωση της Κριμαίας και η απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία για να αποφασίσει την ένωσή της με τη «μαμά» Ρωσία ανοίγουν ξανά τον φάκελο της διαφορετικότητας και των αιτημάτων για ανεξαρτησία -αυτονομία εντός των κρατών της Ευρώπης.
Άλλωστε, είναι γεγονός ότι η ήπειρος αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια ένα μωσαϊκό λαών και διαφορετικών εθνοτήτων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε τεράστιες αυτοκρατορίες για να «παγιδευτούν» εκ νέου στα σύγχρονα έθνη – κράτη, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τις τεράστιες αλλαγές στη διάρκεια του 20ου, κυρίως, αιώνα.
Οι κάτοικοι της Κριμαίας δεν είναι οι μόνοι που παλεύουν για την απόσχισή τους, καθώς ήδη στη Σκωτία και την Καταλονία έχουν προγραμματιστεί δημοψηφίσματα για ανεξαρτησία τους από Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία αντίστοιχα. Κι αν οι διεκδικήσεις Σκωτσέζων και Καταλανών είναι δεδομένες εδώ και αρκετά χρόνια, αναταραχές δημιουργεί και το αίτημα των κατοίκων της Βενετίας να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ιταλία.
Βενετία: Ένα «έθνος» χιλιάδων ετών;
Σε μερικούς μήνες οι κάτοικοι της Βενετίας ψηφίζουν για την ανεξαρτητοποίησή τους από την Ιταλία, σε ένα δημοψήφισμα το οποίο, προφανώς, δεν αναγνωρίζεται από τις τοπικές αρχές της Ρώμης.
Κεντρική μορφή σε αυτό το αίτημα είναι ο Πάολο Μπερναντίνι, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ινσούρμπια στο Κόμο, ο οποίος πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Αναφέρει, χαρακτηριστικά ότι η πόλη ήταν ελεύθερη για περίπου 1.100 χρόνια προτού χάσει την ανεξαρτησία της από τον Ναπολέοντα, το 1797, και τώρα είναι η στιγμή για να γίνει ξανά αυτόνομο κράτος.
Ο ίδιος δηλώνει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC «Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, βιώνουμε αυτή τη στιγμή μια επιστροφή στα μικρά έθνη και τις μικρές σε έκταση χώρες οι οποίες ευημερούν. Ο λαός της Βενετίας έχει αντιληφθεί ότι είμαστε ένα έθνος που αξίζει την αυτοκυριαρχία του, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης οδηγείται προς θρυμματισμό, έναν καλό θρυμματισμό όπου οι τοπικές παραδόσεις αναμειγνύονται με παγκόσμια ανταλλαγή».
Ωστόσο, η αλήθεια δεν κρύβεται μόνο στην «εθνική συνείδηση» των κατοίκων της Βενετίας, αλλά και σε οικονομικούς και, κυρίως, φορολογικούς λόγους. Η Ιταλία λαμβάνει περίπου 71 δισ. ευρώ το χρόνο από την Βενετία σε φόρους, ενώ, από αυτά, περίπου τα 21 επιστρέφονται σε επενδύσεις και υπηρεσίες.
Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που διεξάγεται τέτοια διαμάχη στην Ιταλία, καθώς, εδώ και αρκετά χρόνια οι περιοχές του «πλούσιου» Βορρά έχουν προβάλει αιτήματα για ανεξαρτητοποίησή τους και απαλλαγής από τον προβληματικό Νότο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς, όπως συνέβαινε και στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι περιοχές του Νότου παράγουν τα περισσότερα, αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, αλλά προσφέρουν και φθηνά εργατικά χέρια, ενώ η μόνο Νάπολι είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.
Η περίπτωση της Καταλονίας και η αγωνία της Μαδρίτης
Εάν κάποιος βρεθεί στην Καταλονία, είτε στη Βαρκελώνη είτε σε κάποια άλλη πόλη, θα δυσκολευτεί να καταλάβει πως είναι σε ισπανικό έδαφος. Παντού υπάρχουν οι σημαίες της περιοχής, οι κάτοικοι αρνούνται κατηγορηματικά να μιλήσουν ισπανικά, οι πινακίδες είναι πάντα σε δύο γλώσσες, ενώ οι Καταλανοί περιμένουν με ανυπομονησία το δικό τους δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.
Στις τελευταίες εκδηλώσεις είτε πρόκειται για διεθνείς εκθέσεις είτε για ομιλίες και συνέδρια, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα έχουν ακουστεί καταλανικά τραγούδια και ο ύμνος της περιοχής, ενώ, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Καταλονία, εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας τη ανεξαρτησία.
Το τοπικό Κοινοβούλιο ετοιμάζει πυρετωδώς το κείμενο του επερχόμενου δημοψηφίσματος, ενώ ήδη οι 83 από τους 135 βουλευτές δηλώνουν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.
Τα επόμενα βήματα, έπειτα από το αναμενόμενο σαρωτικό «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι ηγέτες της Καταλονίας θα κινηθούν σε τρία επίπεδα:
1. Απαγκίστρωση από το τεράστιο ισπανικό χρέος για να μπορέσουν να ισορροπήσουν το χρέος της περιοχής
2. Νέα συμφωνία με τη Μαδρίτη για να πληρώνουν λιγότερα χρήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τελικά
3. Ανεξαρτησία
Τονίζεται ότι σχεδόν όλα τα κόμματα είτε είναι εθνικιστικά είτε κεντρώα είτε αριστερά υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα για ανεξαρτησία.
Ωστόσο, και αυτή η περίπτωση δεν φαντάζει απαραίτητα εύκολη καθώς η Καταλονία, ως τμήμα της Ισπανίας είναι μέρος του ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να λάβει όλες τις αποφάσεις μόνης της, ενώ, στην πραγματικότητα το χρέος της περιοχής είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο από το εκείνο των υπολοίπων περιφερειών της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το Ισπανικό κράτος με τους Βάσκους να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στο βασική τους διεκδίκηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που είναι η ανεξαρτησία, αλλά και άλλες περιοχές όπως η Ανδαλουσία να αρχίσουν να διατυπώνουν αντίστοιχα αιτήματα.
Ο γρίφος της Σκωτίας και το παιχνίδι της στερλίνας
Στην άλλη πλευρά της Ευρώπης, οι Σκωτσέζοι υποστηρίζουν ως ένα σημείο το αίτημα ανεξαρτησίας της χώρας, την ώρα που πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος που θα κρίνει εν μέρει το μέλλον της περιοχής.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ήδη σε ένα ποσοστά 40% οι Σκωτσέζοι αναμένεται να ψηφίσουν «ναι» στην ανεξαρτησία, με το ποσοστό που επιθυμεί να ψηφίσει υπέρ της Ένωσής με την Αγγλία να είναι στο 45%,. ενώ απομένει ένα κρίσιμο 15% που δείχνει ακόμη αναποφάσιστο.
Η Σκωτία, με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων και τεράστιο φυσικό πλούτο στα χωρικά της ύδατα, θα ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίησή της ή όχι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014. Εφόσον πλειοψηφήσει το «ναι» η χώρα θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος στις 24 Μαρτίου του 2016.
Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τα πλούσια κοιτάσματα και εντείνει τις πιέσεις με κύριο μοχλό το νόμισμα, καθώς απειλεί μια η ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα μπορεί να έχει τη λίρα ως νόμισμα.
Οι διαφορές και το παράδειγμα της Κριμαίας που μπορεί να φέρει ανατροπές
Η περίπτωση της Κριμαίας, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική από τη στιγμή που στην χερσόνησο διεξάγεται ένα παγκόσμιο παιχνίδι εξουσίας με τους κατοίκους στο επίκεντρο και τις μεγάλες δυνάμεις να μάχονται για την επιρροή στα διάφορα κομμάτια της κατακερματισμένης και χρεοκοπημένης Ουκρανίας.
Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως, σε περίπτωση που η απόσχιση της περιοχής και η ένωσή της με την Ρωσία προχωρήσει και γίνει αποδεκτή έως ένα σημείο από τη διεθνή κοινότητα, η Ευρώπη θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με πολλές εστίες έντασης και αναρίθμητα αιτήματα για αποσχίσεις και διχοτομήσεις.
Από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μέχρι την Ισπανία και από το Βέλγιο έως τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν ακόμη αρκετές εστίες αμφισβήτησης συνόρων και κυριαρχίας και η ίσως η Ευρώπη να αναγκαστεί πολύ σύντομα να δώσει τελικές απαντήσεις σε αυτά τα αιτήματα.
Το μεγάλο ερώτημα: Γιατί τώρα;
Εκείνο που πρέπει να απαντηθεί είναι το γιατί αυτή τη στιγμή δυναμώνουν τόσο πολύ τα εθνικιστικά πάθη και πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για αυτονομία, ανεξαρτησία σε πολλές περιοχές.
Σε μια ήπειρο η οποία μαστίζεται από αναρίθμητα οικονομικά προβλήματα και περικλείεται από πολλές εστίες πολέμου, που έχουν ως αποτέλεσμα και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, είναι λογικό να δυναμώνουν τα εθνικιστικά πάθη και η ξενοφοβία και να αμφισβητούνται εντόνως ζητήματα που για τις περισσότερες περιοχές είχαν κλείσει σχεδόν οριστικά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Και όσο και αν προσπαθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να το αποκρύψουν, δύο από τις πιο μεγάλες οικονομίες της ηπείρου, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ΄ότι υποστηρίζεται επισήμως, ενώ και οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης βουλιάζουν σταδιακά. Ακόμη και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία μπορεί προς το παρόν να κρύβεται πίσω από το επίπλαστα ισχυρό νόμισμά της.
Φόβος μια νέα Γιουγκοσλαβία
Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι ηγέτες και οι λαοί της Ευρώπης είναι σίγουρα νέες εστίες ένοπλων συγκρούσεων οι οποίες θα έχουν ως συνέπεια το χαμό πολλών ζωών, την πλήρη καταστροφή των δομών της ηπείρου και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σκοτεινές περιόδους.
Αλλωστε το παράδειγμα του εμφύλιου σπαραγμού στη Γιουγκοσλαβία και τα όσα ακολούθησαν στην περιοχή αυτή παραμένει πολύ κοντά ιστορικά.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε πρώτο επίπεδο και πριν επικρατήσουν οι ισχυροί στο διπλωματικό παιχνίδι οι πρώτες χώρες που αντιτάχθηκαν στην πλήρη ανεξαρτησία του Κοσόβου ήταν η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία...

Πηγή: iefimerida.gr


Ημερίδα του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου για τις επιχειρηματικές συνεργασίες


Δίωρη ημερίδα με θέμα "Ελλάδα - Τουρκία: Επενδυτικές και Επιχειρηματικές Συνεργασίες Franchise - Τουρισμός - Μεταφορές - Τρόφιμα και Ποτά" θα πραγματοποιήσει το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, στο ξενοδοχείο Hyatt στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Ballroom III στα πλαίσια του πολυσυνεδρείου Money Show 2014.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο Γενικός Διευθυντής Silver Holiday, Στέφανος Χατζημανώλης, ο Πρόεδρος ΣΕΦΑ ΕΠΕ, Ισμαήλ Σονάυ, ο Επιχειρηματικός Σύμβουλος Βορείου Ελλάδος στην ICAP, Κωνσταντίνος Σιούμης, ο International Business Development, Άγγελος Παπαγεωργίου και ο Αντιπρόεδρος του Τουρκο - Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Tevfik Bilgen.

Τον συντονισμό της ημερίδας θα κάνει ο Πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς


Η Κατερίνα Μπατζελή, η Συλβάνα Ράπτη, ο Παντελής Καψής και η Εύα Καϊλή είναι τα πρώτα ονόματα που «έκλεισαν» για το ευρωψηφοδελτιο της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης κατά συνάντηση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων.

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών θα γίνει την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.

Το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε κατάλογο με ενδεικτικές, όπως αναφέρει, προτάσεις υποψηφιοτήτων για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, στον οποίον περιλαμβάνονται τα εξής ονόματα:

Συλβάνα Ράπτη, Κατερίνα, Μπατζελή, Εύα Καϊλή, Θανάσης Χειμωνάς, Κυριάκος Πιερρακάκης, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ευθύμης Καρδαράς, Σωτήρης Κατσέλος, Δημήτρης Καρέλας, Δημήτρης Μπρίμης, Μαρία Παπαϊωάννου-Σφαέλου, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Τσολακίδης, Παναγιώτης Κωστούλας, Παναγιώτης Πάτρας, Μάνος Επιτροπάκης, Νίκος Μπίστης.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών, το οποίο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θα είναι ενωτικό και ενιαίο, ανανεωτικό και αντιπροσωπευτικό και θα αποτυπώνει τη δυναμική και την προοπτική της Ελιάς».

«Κοινή διαπίστωση είναι η ύπαρξη μεγάλης διάθεσης στράτευσης και συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο όχι μόνο από στελέχη και μέλη όλων των Κομμάτων και Κινήσεων που μετέχουν στην Ελιά, αλλά και από πρόσωπα που πιστεύουν στη δυναμική της συνεργασίας μεταξύ των οποίων πολλά που ανήκουν στην Κίνηση των 58.

» Στο ψηφοδέλτιο θα εκπροσωπούνται όλες οι Περιφέρειες της χώρας, όλοι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί χώροι. Οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση χαιρέτισαν την ένταξη στην Ελιά της Κίνησης Μεταρρυθμιστική Αριστερά, που συγκροτείται από στελέχη που ανήκαν στη ΔΗΜΑΡ και ευρύτερα στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από το κόμμα Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Ευθύμης Καρδαράς, οι Δ.Καρέλλας, Ν.Τσολακίδης, Απ.Ψωμάς και Κατερίνα Λαμπροπούλου.

Από τους «58» δεν αποκλείεται να συμματέασχουν στελέχη της Πρωτοβουλίας από τη νέα γενιά. Επίσης αναμένεται να ενταχθούν και στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ που συγκρότησαν τη Μεταρρυθμιστική Κίνηση.

Στην ίδια συνάντησης, συζητήθηκε η πορεία σύνθεσης των επιτροπών της Ελιάς σε όλη την Ελλάδα και το προγραμματικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Παράταξης ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δηλώσεις Βενιζέλου
«Η Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη θα πάει εντυπωσιακά καλύτερα απ' ό,τι πιστεύουν ορισμένοι» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Αναφορικά με το θέμα του γάλακτος και των διαφωνιών που έχουν εκφράσει βουλευτές και στελέχη των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «το θέμα του γάλακτος θα το χειριστούμε» και πως αν χρειαστεί να γίνουν βελτιώσεις, θα γίνουν. Επιπλέον, υποστήριξε ότι το θέμα του γάλακτος είναι σοβαρό, ωστόσο αναρωτήθηκε: «Ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία;». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «δεν θα κριθεί η τύχη της χώρας από αυτό το θέμα και πως δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας».
«Παλαιό πρόβλημα ο κ. Μπαλτάκος»
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην επίμαχη τροπολογία, η οποία προβλέπει απελάσεις μεταναστών που καταγγέλλουν ρατσιστική βία εναντίον τους από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, αν η καταγγελία δεν αποδειχθεί. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν «βλέπει θέμα» με την τροπολογία, ότι βεβαίως πρέπει να προστατεύεται και ο μετανάστης και ο ένστολος, ενώ πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί η σωστή διατύπωση. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «κωμικό» το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία, προσθέτοντας ότι προέκυψε από ανθρώπους που έκαναν «κακούς χειρισμούς».
Ερωτηθείς στο ίδιο πλαίσιο εάν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για το «πρόβλημα» με τον κ. Μπαλτάκο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν επικοινώνησε για ένα τέτοιο θέμα με τον κ. Σαμαρά ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει πως «ο κ. Μπαλτάκος είναι παλιό πρόβλημα».
Ειδικότερα, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η Ελιά ριζώνει και αναπτύσσεται, αποκτά καινούρια κλαδιά. «Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποκτά προγραμματικές θέσεις και υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά για στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου». Έως το τέλος Μαρτίου «θα έχουμε την Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη ως μια συγκροτημένη πολιτική κίνηση με προγραμματικές αρχές και με δικτύωση σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμβάλλει ουσιαστικά στην ποσοτική και ποιοτική μεγέθυνση αυτή της κίνησης. «Η Ελιά δεν ήρθε μόνο για τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα έχει και πολύ δρόμο στο μέλλον» τόνισε.
Ερωτηθείς για το θέμα του γάλακτος, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι η διαβούλευση με την κυβέρνηση θα είναι συνεχής και μέσα στη Βουλή με την κατάθεση του νομοσχεδίου. «Συζητάμε και σήμερα ακόμα για την τελική μορφή που θα πάρει η συγκεκριμένη διάταξη» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι συνάδελφοι που προβάλλουν τις αντιρρήσεις, θα έχουν το χρόνο να τις ξανασυζητήσουν μαζί μας στη διάρκεια των συναντήσεων που θα οργανώσουμε» εκτιμώντας παράλληλα ότι «κανείς δεν μπορεί να προδικάζει τίποτα από τώρα».
Για πολύ παραγωγική συνεδρίαση μίλησε ο κ. Λοβέρδος ανακοινώνοντας ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί την επόμενη Κυριακή. Χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό ότι «σε αυτή την τραγικά δύσκολη συγκυρία» υπάρχουν και αξιολογούνται πάρα πολλές υποψηφιότητες από όλη τη χώρα και ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιο θα χαρακτηρίζεται από ανανέωση, περιφερειακότητα και έκφραση των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφωνίες για το γάλα, για το εάν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα και για το εάν υπάρχουν «εφεδρείες», ο κ. Λοβέρδος είπε: «Τα περί εφεδρειών να τα ρωτήσετε σε άλλους. Εγώ είμαι ένας πολιτικός με καταγεγραμμένη πορεία και έχω με όλους τους τρόπους διαβεβαιώσει εμπράκτως ότι υποστηρίζω την κυβερνητική σταθερότητα και την ομαλότητα στη χώρα».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όλοι οι βουλευτές θα αξιολογήσουν το τελικό προϊόν της συμφωνίας με την τρόικα, όπως θα εξειδικευτεί στη διάταξη του σχεδίου νόμου που θα έρθει, καθώς επίσης και τον τρόπο που θα εκδηλωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία. «Είναι άδικο πολλά αντιφατικά πράγματα να είναι σε ένα άρθρο, πρέπει να υπάρχουν πολλές διατάξεις» προσέθεσε.
«Η Ελιά που φυτέψαμε μεγαλώνει γρήγορα ήδη προστέθηκε ένα νέο κλαδί, η Μεταρρυθμιστική Αριστερά που αποτελείται από στελέχη προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ και την ανανεωτική αριστερά» δήλωσε ο κ. Τούντας.
Μίλησε για «μεγάλη» διαθεσιμότητα ανθρώπων να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο και είπε ότι μετά την ανακοίνωσή του θα ανακοινωθούν οι θέσεις για την Ευρώπη, το κράτος, την κοινωνική πολιτική, την οικονομία «που θα αποτελέσουν και το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα αυτής της νέας προσπάθειας για την ενότητα της κεντροαριστεράς».

Πηγή: news.in.gr

Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια σε φοιτητές!


Προσφέροντας περισσότερα από 18.000 εισιτήρια σε 500 νεοεισαχθέντες φοιτητές, η αεροπορική εταιρεία Aegean εγκαινιάζει το Πρόγραμμα Στήριξης Φοιτητών «Κοντά στους νέους».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους νεοεισαχθέντες φοιτητές των ακαδημαϊκών ετών 2013 & 2014, που φοιτούν σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και, άρα, αντιμετωπίζουν την ανάγκη μετακίνησης. Μετά την υποβολή σχετικών αιτήσεων συνολικά 500 φοιτητές (250 εισαχθέντες το 2013 & 250 εισαχθέντες το 2014) θα λάβουν από την Aegean δωρεάν 8 εισιτήρια ανά έτος για όλη τη τετραετή ή πενταετή διάρκεια των σπουδών τους.

Η πρωτοβουλία αυτή της εταιρείας, που, αρχικά, θα υλοποιηθεί τα ακαδημαϊκά έτη 2013 και 2014, αφορά, για κάθε ένα από αυτά τα δυο έτη, σε 100 νεοεισαχθέντες φοιτητές από περιοχές που εντάσσονται στις άγονες γραμμές (Αστυπάλαια, Ζάκυνθος, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κύθηρα, Λέρος, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Σκιάθος, Σκύρος, Σύρος) και σε 150 νεοεισαχθέντες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα κριτήρια για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα είναι κυρίως κοινωνικοοικονομικά, καθώς η εταιρεία αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικογένειας και στοχεύει να ελαφρύνει το βεβαρυμένο προϋπολογισμό των οικογενειών σε ολόκληρη τη χώρα και στα νησιά των άγονων γραμμών.

Πηγή: touristorama.com

Έως τις 20 Απριλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος


Μέχρι τις 20 Απριλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων που πλέον θα χορηγούνται ανά τρίμηνο.

Αυτό προκύπτει από κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με αυτήν, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός 20 ημερολογιακών ημερών.

Πηγή: zougla.gr

«Mαϊμού» πρέσβης εξαπάτησε ταξιτζήδες


Ένας ακόμα πρέσβης «μαϊμού» έκανε την εμφάνισή του, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική.

Αναλυτικά, εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, δύο περιπτώσεις απάτης σε βάρος αυτοκινητιστών, που έλαβαν χώρα την 18.02.2014 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 64χρονου, για απάτη.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με την καταγγελία δύο ατόμων ηλικίας 52 και 55 ετών (αυτοκινητιστών), σύμφωνα με την οποία ο 64χρονος ισχυριζόμενος ότι είναι πρέσβης, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τους έπεισε ψευδώς ότι θα αναλάμβαναν την μεταφορά έξι διπλωματών κατά τη διάρκεια τρίμηνης περιοδείας τους στη Χαλκιδική, έναντι ημερήσιας αποζημίωσης.

Ακολούθως, τους έπεισε να καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ έκαστος, ως εγγύηση για τη μελλοντική τους συνεργασία.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.

Πηγή: zougla.gr

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο Γ’ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί πρόγραμμα υποτροφιών επαγγελματικής εμπειρίας για αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης (Γ’ Κύκλος).Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μαθητεία για Αποφοίτους», συγχρηματοδοτούμενο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, το οποίο απευθύνεται σε νέους αλλά και σε επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο του Γ΄ Κύκλου του προγράμματος «Μαθητεία για Απόφοιτους», που ξεκίνησε από 20/3/2014, παρέχεται η δυνατότητα εξάωρης μαθητείας ημερησίως, πέντε ημέρες εβδομαδιαίως και διάρκειας από δύο έως έξι μήνες στους αποφοίτους των τελευταίων 2 – 3 ετών από ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ, με ανάληψη της ασφαλιστικής τους κάλυψης από το Υπουργείο Παιδείας. Το ποσό υποτροφίας που θα λαμβάνει κάθε μαθητευόμενος από το Υπουργείο ανέρχεται σε τριακόσια ευρώ (300,00 €) μηνιαίως.
Έτσι, από τη μια οι απόφοιτοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία αμέσως μετά την αποφοίτησή τους να γνωρίσουν την εργασιακή πραγματικότητα, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν και να προετοιμαστούν ουσιαστικά για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που θα προσφέρουν τις θέσεις μαθητείας θα έχουν τη δική τους ευκαιρία να εκπαιδεύσουν με πραγματικούς επαγγελματικούς όρους αλλά και να αξιολογήσουν πιθανούς συνεργάτες χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
Οι όροι του προγράμματος βρίσκονται αναλυτικά στην ηλεκτρονική πύλη www.mathiteia4u.gov.gr. (μενού : Nέα)
Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να απασχολήσουν και να εκπαιδεύσουν αποφοίτους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, μπορούν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 να εγγραφούν και να δηλώσουν θέσεις μαθητείας, μέσω της προαναφερόμενης ηλεκτρονικής πύλης .
Προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης μαθητειών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για τον Γ’ ΚΥΚΛΟ, ορίζεται το χρονικό διάστημα 01/07/2014 – 04/07/2014. Οι απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, μπορούν να εγγραφούν και να επιλέξουν θέσεις μαθητείας, πάλι  μέσω της στην προαναφερόμενης ηλεκτρονικής πύλης, από τις 05/05/2014 έως και τις 31/05/2014.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αποχωρεί από την κούρσα ο Σαρόγλου, ανακοίνωσε συνεργασία με τον Τσούφη



Πριν από λίγο ο Χάρης Σαρόγλου ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την κούρσα της Δημαρχείας και την ενσωμάτωση του στον συνδυασμό του Δημήτρη Τσούφη.

Από ότι φαίνεται τα κουκιά δεν έβγαιναν  για τον κ. Σαρόγλου και μετά από τις αποτυχημένες συνομιλίες με τον κ. Γκιλή "κατέφυγε" στον συνδυασμό του κ. Τσούφη.

Η πορεία του κ. Σαρόγλου στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι γνωστή σε όλους και η κίνηση του αυτή θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις τόσο σε φίλους όσο και σε αντιπάλους. Άραγε πόσοι από τους υποψήφιους που είχαν «κλείσει» με τον συνδυασμό του κ. Σαρόγλου θα τον ακολουθήσουν στην νέα του πορεία;

Η συνέχεια επί της οθόνης σας…

Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της μιζέριας


«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της μιζέριας», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μηλιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν περίμεναν στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας να χειροκροτήσει, το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η χώρα μας  επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

«Όμως, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να ισχυρίζεται από τη μία ότι το πλεόνασμα είναι «πλαστό» και «λογιστικό», από την άλλη να μην του αρέσει το πώς διανέμεται και τέλος να δηλώνει ότι «το ζήτημα δεν είναι που θα βρούμε τα λεφτά, αλλά τι θα κάνουμε με τα λεφτά», τόνισε ο κ.Κεδίκογλου και έκανε λόγο για παλαιοκομματισμό του κ. Τσίπρα που δεν έχει πλέον όρια.

Πηγή: nooz.gr


Νέα προγράμματα στήριξης ελληνικών αγροτικών επιχειρήσεων


Ανακοινώθηκαν τρία νέα προγράμματα στήριξης αγροτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το οινοποιήσιμο σταφύλι, τα βιολογικά κηπευτικά και την επιτραπέζια ελιά.


Συγκεκριμένα ξεκινάν τα εξής προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας

1) στο οινοποιήσιμο σταφύλι με την «Ε.Τσάνταλης Α.Ε.»

Ξεκινάει νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά σε αμπελουργούς των Νομών, Πέλλης και Λάρισας σε συνεργασία με την εταιρία «Ε.Τσάνταλης Α.Ε.».

H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον τομέα των οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού, αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την παραπάνω εταιρία.

Η εταιρία «Ε.Τσάνταλης Α.Ε.», διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, στη Ραψάνη, στη Μαρώνεια και στη Νάουσα και δραστηριοποιείται στον τομέα τυποποίησης και εμπορίας οίνων και αποσταγμάτων.

2) στα Βιολογικά Κηπευτικά με την εταιρία «ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ»

Η εταιρία «ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ», έχει τις εγκαταστάσεις της στο Καστέλι Κισσάμου του νομού Χανίων και δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας βιολογικών και μόνο προϊόντων.

Η εταιρία εστιάζει στην προώθηση των βιολογικών Κρητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις υψηλής επισκεψιμότητας. Τα προϊόντα έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξίας λόγω της υψηλής ποιότητας τους και λόγω του αυξημένου ποιοτικού ελέγχου από τον οποίο διέρχονται.

Η επιχείρηση διεισδύσει σε νέες αγορές όπως Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Ρωσία, Βουλγαρία αυξάνοντας τις εξαγωγές της και προβάλλοντας στο εξωτερικό την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων καθώς και την σοβαρότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.

3) στην Επιτραπέζια Ελιά με την εταιρία «Γεωργούδης Α.Ε.»

Η εταιρία «Γεωργούδης Α.Ε.», διαθέτει τις εγκαταστάσεις της στην Β' ΒΙΠΕ του Βόλου και δραστηριοποιείται στον τομέα τυποποίησης, εμπορίας και εξαγωγής της ελιάς.

Η Γεωργούδης Α.Ε. η οποία λειτουργεί από το 1897, προσφέρει στους πελάτες της σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, την καλύτερη ποιότητα και την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Η μακρά εμπειρία της εταιρίας σε συνδυασμό με την προσεκτική επιλογή και την παραδοσιακή παρασκευή, τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας κι αυστηρούς ελέγχους ποιότητας, εγγυώνται ελιές μοναδικής γεύσης και ποιότητας.

Τα προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς καλύπτουν όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και επιχείρησης.

Με την υλοποίηση της νέας αυτής συνεργασίας, οι συμφωνίες Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας φθάνουν συνολικά τις 22.

Πηγή: toxwni.gr


Διεθνής καμπάνια υπογραφών ενάντια στην εκποίηση του Ελληνικού


Στη συλλογή υπογραφών προχωρούν δεκάδες δημοτικές παρατάξεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώσεις πολιτών κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για το ξεπούλημα του Ελληνικού με αίτημα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου συνεχίζοντας την καμπάνια, που άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο στην Γενεύη, προκειμένου να σταλεί πανευρωπαϊκά το μήνυμα ότι "το Ελληνικό αποτελεί δημόσιο αγαθό, δεν παζαρεύεται, δεν παραχωρείται, δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται".
Οι συμμετέχοντες στην καμπάνια επισημαίνουν στο κοινό κείμενό τους ότι, "με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012, δίνεται η δυνατότητα στον λεγόμενο 'επενδυτή' να κατασκευάσει πολυόροφες κτηριακές εγκαταστάσεις 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ακόμη και επί της παραλίας και του αιγιαλού, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ακόμη και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Κοσμά, ένα μέρος του οποίου βρίσκεται υπό την επιφάνεια της θάλασσας".
Εκτιμούν, μάλιστα, ότι "οι προθέσεις της τεχνικής εταιρείας Lamda Development είναι να κατασκευάσει στους προαναφερόμενους χώρους εμπορικά κέντρα, καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες καθώς και ένα μικτών και πολλαπλών χρήσεων 'πάρκο', το οποίο δεν θα είναι δημόσιο και θα αποτελεί 'αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης'". Ενώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τονίζουν ότι η Lamda Development προσπαθεί "να εξαπατήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους στη χώρα μας, κυρίως νέους, τροφοδοτώντας τους με ψεύτικες ελπίδες", γιατί, όπως εξηγούν, "το ζήτημα δεν είναι η εξασφάλιση κάποιων προσωρινών ή μονιμότερων θέσεων εργασίας αλλά θέσεις εργασίας, που να σέβονται τους εργαζόμενους και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα".
Για το δε αντίτιμο από την παραχώρηση δημόσιας γης οι συμμετέχοντες στην καμπάνια τονίζουν ότι "δεν θα ξεπεράσει το 0,5 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί σε πολλές ετήσιες δόσεις, σε βάθος 15ετίας". "Πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα", σημειώνουν προσθέτοντας ότι "πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση, εφ' όσον το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να καλύψει το κόστος κατασκευής μιας σειράς αναγκαίων έργων υποδομών και μετεγκατάστασης δημόσιων κτηρίων και εγκαταστάσεων, το οποίο κόστος είναι πολλαπλάσιο του προσφερόμενου τιμήματος".
"Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με ιδιώτες για κανένα οικονομικό αντίτιμο, δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε σε οποιονδήποτε το δικαίωμά μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Σαρωνικού, δεν αποδεχόμαστε την εξαφάνιση του τελευταίου αδόμητου χώρου στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας", καταλήγουν.
Μπορείτε να υπογράψετε ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού στο: parkoellinikou @gmail.com

Πηγή: avgi.gr


Όλγα Φαρμάκη: Δεν παντρεύομαι


Για τον σύντροφό της, Γιώργο Γιγουρτάκη, το ενδεχόμενο ενός γάμου αλλά και για το πώς κατάφερε να φτιάξει τη σχέση της με την... αδελφή της, Γωγώ Φαρμάκη, μετά τον πυροβολισμό και τον σοβαρό τραυματισμό της από τον τότε σύντροφο της Όλγας, Αλέξανδρο Αγγλούπα μίλησε η Όλγα Φαρμάκη στην κάμερα της εκπομπής «Μελέτησέ το!».

«Δεν παντρεύομαι, όχι. Είμαι, όμως, πολύ καλά στην προσωπική μου ζωή, με έναν πολύ καλό άνθρωπο και νομίζω ότι αυτό έχει σημασία. Είμαστε μαζί δύο χρόνια!
Δεν παντρεύομαι, αλήθεια, δεν θα το έκρυβα αν ίσχυε κάτι τέτοιο», δήλωσε η Όλγα Φαρμάκη για τη σχέση της με τον Γιώργο Γιγουρτάκη και εξομολογήθηκε: «Πέρασα πολύ δύσκολα και, όντως, δεν περίμενα να φτιάξω τόσο γρήγορα τη ζωή μου. Για όλους υπάρχει κάποιος και μπορεί να είναι ο καταλληλότερος για σένα, απλώς να μην τον έχεις βρει, επειδή είχες μια σχέση. Κάποια στιγμή, όμως, βρίσκεις το ταίρι σου».

Τέλος, μίλησε και για τη σχέση της με την αδελφή της, Γωγώ: «Εγώ ήμουν αυτή που την προσέγγισε, γιατί η αδελφή μου ήταν πολύ θυμωμένη μαζί μου. Το θέμα είναι ότι τώρα είμαστε καλά και πολύ αγαπημένες. Όλες οι οικογένειες περνούν δυσκολίες, το θέμα είναι να αντιμετωπίζονται».

Πηγή: tsekouratoi.gr


Σε ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα


Σε ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα, θα περιληφθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, ανέφερε, την Πέμπτη το βράδυ, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα, επίσης, με το συγκεκριμένο στέλεχος, «θα αποφασιστεί το φθινόπωρο, εάν η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει από το 2016 και μετά, και ανάλογα με τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό κενό».

Όσον αφορά στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι αυτές θα αρχίσουν τον Μάιο, μετά από την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα τον Ιούνιο.

Πηγή:  skai.gr

Ψάχνουν «φτωχούς» για το μέρισμα


Συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για το «κοινωνικό μέρισμα». Στο μικροσκόπιο στοιχεία και δεδομένα, ενώ αναζητούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 .
Σε… αναζήτηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα» στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, βρίσκονται κυβερνητικά στελέχη.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών, σύσκεψη με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνου Τσακλόγου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη. Νέα συνάντηση για τη διανομή του μερίσματος ξεκίνησε το απόγευμα.

Διασταυρώσεις και κριτήρια
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν στοιχεία διάφορων οργανισμών και φορέων (από ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ κ.ά.), τα οποία θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ήδη, έχουν δρομολογηθεί τα 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στους ενστόλους (από 500 ευρώ), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η ερώτηση για το εάν μπορεί να πάει πιο ψηλά το όριο «εισαγωγής» στη ρύθμιση αυτή, από τα 1.500 ευρώ που έχει καταρχάς συμφωνηθεί (και αφορά στις μεικτές αποδοχές τους).
Για τα υπόλοιπα 475 εκατ. ευρώ αναζητούνται τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τους δικαιούχους. Μέχρι στιγμής, στις συζητήσεις το εισοδηματικό όριο που συζητείται κυμαίνεται μεταξύ των 7-10 χιλιάδων ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 (δηλαδή, τα εισοδήματα του 2012). Θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια, ωστόσο φαίνεται πως θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία.
Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, «τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα, για να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι και για αυτό τον λόγο συγκεντρώνουμε στοιχεία από διάφορους φορείς, ώστε να είμαστε ακριβείς ως προς αυτούς που το δικαιούνται». Ενώ, από την πλευρά του, άλλος παράγοντας που ήταν παρών στη μεσημεριανή συνάντηση, ανέφερε ότι «έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας».

Πηγή:  efsyn.gr

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ START UP


Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα με θέμα «Start Up Accelerators: Ταχεία Ωρίμαση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 και ώρα 18.30 στο συνεδριακό κέντρου του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο.
Κύριος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο κος Σπυρίδης Αργύριος, Δ/νων Σύμβουλος της Innovation Farm, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά και με σαφήνεια την έννοια των επιταχυντών (Accelerators) και των νεοφυών επιχειρήσεων , τη σημασία τους και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει οποιοσδήποτε συμμετέχοντας σε κάποιο πρόγραμμα επιτάχυνσης,  επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο σκοπός ενός προγράμματος επιτάχυνσης είναι η “επιτυχία’’ των επιταχυνόμενων ομάδων ή ‘‘γρήγορη αποτυχία’’, για να μειωθεί η απώλεια σε πόρους από την παρατεταμένη προσπάθεια σε λάθος κατεύθυνση ή με λάθος επιλογές.
Το πρόγραμμα επιτάχυνσης απευθύνεται σε επιχειρήσεις νεοσύστατες και υφιστάμενες, σε νέους, σε ανέργους, δηλαδή σε όλους όσους έχουν εξωστρεφή λογική και έχουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, ή εγχειρήματα που παρουσιάζουν ένα επαρκές επίπεδο διαφορετικότητας και μπορούν να αντέξουν στις συνθήκες τις σύγχρονης αγοράς και δεν έχουν τις γνώσεις ή  τις οικονομικές δυνατότητες για να την υλοποιήσουν.
Με πολλά και απλά παραδείγματα, ώστε να εξοικειωθούν οι παρευρισκόμενοι με τους σύγχρονους όρους και έννοιες του προγράμματος, και με απαντήσεις στα ερωτήματα που του απεύθυνε το ακροατήριο, ο κος Σπυρίδης διευκρίνισε το πώς λειτουργεί ένας επιταχυντής επιχειρηματικότητας και πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια νέα καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών. 
Στην  ημερίδα παρευρέθηκαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, επιχειρηματίες και σημαντικός αριθμός νέων κυρίως ατόμων που ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν για το νέο θεσμό.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η ελληνική παραλία που έκανε τους τουρίστες να παραληρούν -Την κατέταξαν στη λίστα με τις καλύτερες του κόσμου


Ως η πέμπτη καλύτερη στην Ευρώπη και η 17η έβδομη ομορφότερη παραλία στον κόσμο, ψηφίστηκε από τους τουρίστες η παραλία στο Ελαφονήσι, που βρίσκεται στη δυτική Κρήτη.
Η παραλία για την οποία παραμιλούν οι... τουρίστες, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 10 καλύτερες της Ευρώπης και τις 25 του κόσμου του τουριστικού ιστοτόπου TripAdvisor, βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι το οποίο απέχει 200 μέτρα από την ακτή και για να πάει κανείς σε αυτό, το μόνο που χρειάζεται είναι να... περπατήσει στη ρηχή λιμνοθάλασσα, που υπάρχει ανάμεσά τους.
Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά σημεία έχει μια ροζ απόχρωση, από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Τα νερά είναι διάφανα και με το γαλαζοπράσινο χρώμα τους θυμίζουν εξωτικό παράδεισο. Γι' αυτό άλλωστε και οι τουρίστες παραληρούν.


Πηγή: iefimerida.gr

Αποκαλύπτουμε το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού του Μανώλη Καρρά



Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο νυν αντιδήμαρχος Μανώλης Καρράς θα είναι ένας εκ των υποψηφίων δημάρχων της Νέας Προποντίδας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Σας αποκαλύπτουμε σήμερα, τόσο το όνομα του συνδυασμού όσο και το λογοτύπου που θα χρησιμοποιηθεί.

"Σύγχρονος Δήμος" το όνομα του συνδυασμού με μοντέρνα χρώματα και σχεδιασμό στο λογότυπο. 

Όμορφο το λογότυπο κ. Καρρά, με συμβολισμούς, περιμένουμε όμως και το επίσημο πρόγραμμα  για να δούμε πως θα σκοπεύεται να υλοποιήσετε την υπόσχεση σας για έναν "Σύγχρονο Δήμο".


Τα πεπραγμένα του παρουσιάζει ο Δήμος Αριστοτέλη


Σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στο Παλαιοχώρι, στο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 19:00.
Το Σάββατο 22-3-2014, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στη Βαρβάρα, στο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 19:00.

Σωτηρία Μπέλλου – Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας


Τρίτη σεζόν για την παράσταση «Σωτηρία Μπέλλου – Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας». Μετά από δύο ανεβάσματα στο Θέατρο Κάππα, η αυλαία ξανανοίγει, αυτή την φορά στο Θέατρο Ήβη.
Η Ντίνα Κώνστα θα αφηγείται από την σκηνή του Ήβη τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, δημιουργώντας μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Τρυφερό, σκληρό, αλλά και απολύτως γοητευτικό παραμένει το έργο της Σοφίας Αδαμίδου. Στη μεστή από τα εκπληκτικά τραγούδια της παράσταση, συναντάμε τη Σωτηρία Μπέλλου στο νοσοκομείο, το τελευταίο βράδυ, πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Όλη της η ζωή περνάει μπροστά από τα μάτια της. Στιγμές τραγικές, αλλά και κωμικές από την ζωή και την καριέρα της. Μια συγκλονιστική ιστορία που αξίζει κάθε Έλληνας να μάθει.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Σπυρόπουλος
Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Επιμέλεια κίνησης: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παραγωγή: Κάππα, Σίγμα Productions

Πρωταγωνιστούν:

Ντίνα Κώνστα, Έφη Κόντα
Διάρκεια: 90 λεπτά

Που παίζεται
Θέατρο Ηβη
Διεύθυνση:Σαρρή 27

Τηλέφωνο:2103213112

Πηγή: touristorama.com

Στη Δικαιοσύνη κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα προσφύγει η ΠΑΕ Ολυμπιακός


«Ο κ. Σαββίδης πρέπει να σεβαστεί τους ελληνικούς νόμους» - Και στα Ρώσικα είναι μεταφρασμένη η ανακοίνωση

Σκληρή απάντηση έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, με αφορμή τη σκληρή και πρωτοφανή επίθεση-ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η ανακοίνωση «χτυπάει» τον Ιβάν Σαββίδη σε προσωπικό επίπεδο με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς, ενώ αναφέρει ο τι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ επέλεξε να δυναμιτίσει τώρα το κλίμα, ενόψει των δυο ημιτελικών του Κυπέλλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως είναι αυτονόητο, θα προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πλέον θα ασχοληθεί με τις συκοφαντικές αναφορές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η επιλογή της όξυνσης, σε βαθμό υπερθετικό από τον «ιδιοκτήτη» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μαζί με τους συνοδοιπόρους του που εμπλέκονται στις μαύρες μέρες του ΠΑΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, έχει στόχο προφανώς να αποπροσανατολίσει τους πολυπληθείς φιλάθλους της ομάδας του, απέναντι στους οποίους απέτυχε να είναι συνεπής σε όσα τους είχε υποσχεθεί.

Τους έταξε οικονομική εξυγίανση και αντί να πληρώσει, απαιτεί, ως δικτατορίσκος, να απαλλαγεί -με το έτσι θέλω- η ομάδα του από τους φόρους που πληρώνει κάθε δοκιμαζόμενος Έλληνας πολίτης. Εμείς, κύριε Σαββίδη, έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τους φόρους που μας αναλογούν χωρίς παζάρια και εκπτώσεις...

Τους έταξε πρωταθλήματα και ευρωπαϊκούς τίτλους και αντί αυτού βλέπουν την ομάδα τους να χάνει το Πρωτάθλημα πριν τα Χριστούγεννα. Τους έταξε Ροναλντίνιο και τους προσέφερε Βούκιτς και Ινσαουράλδε. Σε όλα τα επίπεδα...

Το γεγονός ότι επέλεξε να δυναμιτίσει τώρα το κλίμα, ενόψει των δυο ημιτελικών του Κυπέλλου είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την ελληνική Δικαιοσύνη, αφού η στάση του βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη διεξαγωγή αυτών των αγώνων και την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων. Ο κύριος Σαββίδης πρέπει να σεβαστεί τους ελληνικούς νόμους και να πάψει να φέρεται ως... αποικιοκράτης ακόμα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, δίνοντας εκβιαστικά τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση.

Πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ ως όχημα για τις επιχειρηματικές κινήσεις του στη Μακεδονία με αγορές ή ενοικιάσεις, με αντίτιμο ένα κομμάτι ψωμί, επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Palace, ξενοδοχεία στη Χαλκιδική) με αμφιβόλου προελεύσεως κεφάλαια, καθώς και για την προώθηση των πολιτικών του «οραμάτων» στη χώρα μας, που ξεπερνάνε τα όρια της γραφικότητας.

Τέλος, καλό θα είναι να δούμε κάποια στιγμή και το «Πόθεν Έσχες» του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, τι πραγματικά του ανήκει, σε ποιες επιχειρήσεις είναι πραγματικός ιδιοκτήτης και αν τα χρήματα έχουν έρθει στη χώρα μας από νόμιμες επιχειρήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr

Μίτσελ: «Πετάξαμε ό,τι καλό χτίσαμε σε όλη τη σεζόν»


Εμφανώς στεναχωρημένος ο Μίτσελ μετά την ήττα του Ολυμπιακού (3-0) από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον αποκλεισμό των «ερυθρολεύκων» από το Champions League.

Δεν παρέλειψε όμως να δώσει τα εύσημα στους παίκτες του για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και στα δύο ματς με τους «κόκκινους διαβόλους».

Αναλυτικά είπε:

Για την ήττα από την Μάντεστερ Γιουνάιτεντ: Πετάξαμε ό,τι καλό καταφέραμε να σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Για τη νίκη στο πρώτο ματς και την ήττα στο δεύτερο:

«Θέλω να δώσω τα εύσημα στους παίκτες και για τα δύο παιχνίδια. Όταν κάποιος βλέπει το 3-0 νομίζει πως χάσαμε εύκολα αλλά δεν είναι καθόλου έτσι και νομίζω πως αυτό το δείξαμε και στο γήπεδο».

Τι πήγε στραβά στο ματς:

«Σήμερα δεν είμαστε καλοί ούτε στην άμυνα ούτε την επίθεση και αυτό ήταν κάτι που δεν μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι καλό στο ματς, διότι στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι καλός και στα δύο».

Πηγή: sport-fm.gr

Τι δήλωσε ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης;


«Δεν προλαβαίνω να δω τηλεόραση. Εδώ δεν έχω χρόνο να δω τις δικές μου σειρές όπου παίζω. Έχω ακούσει καλά σχόλια για όλες τις νέες παραγωγές που παίζονται αυτή την περίοδο και αυτό είναι ευοίωνο, η τηλεόραση ξαναστέκεται στα πόδια της», δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο».

«Υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Εξακολουθώ όμως να έχω την τύχη να είμαι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς»

Πηγή: athensblog.touristorama.com

Συνελήφθη ένας 48χρονος για ναρκωτικά σε χωριό της Χαλκιδικής


Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής, ένας ημεδαπός ηλικίας 48 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, σε χωριό της Χαλκιδικής, στην κατοχή του προαναφερόμενου, καθώς και σε κτήμα ιδιοκτησίας του βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
* 24 φυτά κάνναβης ύψους από 1 έως 9 εκατοστά τα οποία καλλιεργούσε σε πήλινη και νάιλον γλάστρες,
* 2 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μικτού βάρους 22,7 γραμμαρίων,
* 30 ναρκωτικά δισκία άνευ ιατρικής συνταγής,
* 1 συσκευασία με σπόρους κάνναβης μικτού βάρους 14,8 γραμμαρίων,
* 1 αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης και
* 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Την υποψηφιότητά του για το Δήμο Κασσάνδρα ανακοίνωσε ο Β. Κυρίτσης


«Στις 18 Μαΐου καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον του Δήμου Κασσάνδρας. Η εκλογική διαδικασία θα σφραγίσει τα επόμενα 5 χρόνια και οι επιλογές όλων μας θα καθορίσουν την πορεία του τόπου μας, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, τονίζοντας ότι οι εκλογές του Μαΐου δίνουν τη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας «ενωτικής κίνησης, που εκφράζει τις αγωνίες μας και αποτυπώνει τη θέληση και τη στόχευση μας για να αναπτύξουμε τον τόπο μας και να αλλάξουμε όσα δε μας εκφράζουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη τόνισε ότι πρόθεση, επιθυμία και ανάγκη είναι να γυρίσει σελίδα ο τόπος και με ομαδική εργασία, αξιοκρατία και εντιμότητα.
Ως κεντρικούς άξονες της υποψηφιότητάς του έθεσε τους εξής:
- Τη στήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου
- Την κατασκευή έργων υποδομής σε όλα τα χωριά του Δήμου
- Την καθαριότητα και ο επανασχεδιασμός του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων
- Την προώθηση της τουριστικής υπεραξίας του Δήμου
- Την υλοποίηση ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού 10ετιας
- Την σύνθεση και υλοποίηση ενός άρτια δομημένου προγράμματος κοινωνικής προστασίας για όσους συνδημότες μας δοκιμάζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Ακόμη, τόνισε ότι στόχος είναι «
οι πολίτες της Κασσάνδρας να γνωρίζουν ότι η γνώμη τους ακούγεται και ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή σκοπεύει να λειτουργήσει με διάθεση για προσφορά και όρεξη για δουλειά. Γιατί οι ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις λειτουργούν σαν θερμοκήπιο για την παραγωγή ιδεών. Και οι ιδέες αυτές είναι το πολύτιμο συστατικό του προγραμματισμού της διεκδίκησης και της ανάπτυξης. Στοιχείων που χρειάζεται ο δήμος Κασσάνδρας για την επομένη μέρα» και κατέληξε λέγοντας: «Από αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Σας χρειαζόμαστε μαζί μας, γιατί μόνο μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε τον τόπο μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας».
Ποιος είναι ο Βασίλης Κυρίτσης
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλειος Κυρίτσης γεννήθηκε στις 9 Μαίου 1971. Ζει και εργάζεται στην Κασσανδρεία.
Το 1996 αποφοίτησε από την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ακολουθώντας τον Τομέα ειδίκευσης Υδραυλική και Τεχνική Περιβάλλοντος.
Από το 1999 διατηρεί τεχνικό γραφείο στην Κασσάνδρεια με αντικείμενο τις μελέτες και κατασκευές οικοδομικών έργων.
Από το 2005 συνεργάζεται με την αγροτική τράπεζα ως εκτιμητής ακινήτων. Από 2/7/2007 μέχρι 31/12/2008 εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής στην Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και από τις αρχές του 2013 είναι συνεταίρος σε εταιρία ΑΠΕ.
Πλούσια είναι και η συνδικαλιστική του δράση. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ νομού Χαλκιδικής, μέλος του περιφερειακού τμήματος κεντρικής Μακεδονίας και Γραμματέας του περιφερικού τμήματος κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ
Πιστεύει στη διαρκή επιμόρφωση και εξειδίκευση και παρακολουθεί συνεχώς κλαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό με αντικείμενο την διαχείριση περιβάλλοντος, την διαχείριση απορριμμάτων τις ανανεώσιμες πηγές ενεργεία και την διαχείριση ακινήτων
Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική Γλώσσα και αγαπά τα ταξίδια και τον αθλητισμό.



ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ενόψει των Περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καλώ όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα πρόσωπα που θα επιλέξουν για τη θέση του νέου Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη την επόμενη δεκαετία μέσα από τη δυνητική αξιοποίηση της κορυφαίας γεωστρατηγικής θέσης της, απαιτούν άριστες επιλογές.
Ανθρώπους δοκιμασμένους στην κοινωνία, ανθρώπους που έχουν γκρεμίσει τις κομματικές γραμμές, που διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, ανθρώπους έντιμους, αφοσιωμένους και μαχητικούς, με τη φλόγα της προσφοράς μέσα τους.
Και προς Θεού, να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο για  απερίσκεπτες επιλογές.»   

Δελτίο τύπου Δήμου Κασσάνδρας


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
της Π.Κ.Μ., η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Κασσάνδρας, παρουσιάζουν
ΤΟ ΕΡΓΟ:
«Ο Φασουλής και η μάγισσα Μπαχλεβίτσα»
από το Έντεχνο Θέατρο Σκιών Άννας Αρβανίτη, διάρκειας 60 λεπτών στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κασσάνδρειας
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Β΄ & Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία. Βασική προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2014) στο μητρώο του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά καθώς και 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι αιτήσεις συμμετοχής, οι προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, υπάρχουν αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο 17 & 18/08/2013, στα Νέα Μουδανιά 24 & 25/08/2013, στη Νικήτη 30/11 & 01/12/2013, στον Πολύγυρο 30/11 & 01/12/2013 και στα Νέα Μουδανιά 14 & 15/12/2013 και Β΄ Κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο 28/11 έως 06/12/2013 και 09 έως 17/12/2013, να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Οι βεβαιώσεις για τα υπόλοιπα τμήματα θα παραδοθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα όπου το Επιμελητήριο θα ενημερώσει εκ νέου τα μέλη του.
ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης 18/3 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε μια διαπραγμάτευση εβδομάδων. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διανομή σημαντικού ύψους κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 το οποίο αγγίζει τα 3 δις ευρώ το οποίο κατανέμεται ως εξής : (1) Η ενίσχυση των αδυνάμων (με κριτήρια ανάλογα των κοινωνικών επιδομάτων) είναι άπαξ 500 εκατ. ευρώ, (2) Από την 1η Ιουλίου μειώνονται κατά 3,9 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές (κατά 2,9 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1 μονάδα οι εισφορές των εργαζομένων). Για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ, (3) Ποσό 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την ελάφρυνση του χρέους (περίπου 33% του συνολικού πλεονάσματος), (4) Ποσό 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων, ενώ αναμένονται επιπλέον μέτρα βοήθειας, (5) Ποσό 1 δισ. ευρώ, πλέον των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Σε συμψηφισμό οφειλών των φορολογούμενων με ποσά επιστροφής φόρων ακόμη και όταν τα ποσά αυτά είναι χαμηλότερα των 1.500 ευρώ, θα προχωρά η εφορία. Αυτό προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, με την οποία διευκρινίζεται ότι η εφορία δεν θα μπλοκάρει τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας στους φορολογούμενους με οφειλές κάτω του ποσού αυτού. Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός προβλεπόταν για ποσά επιστροφής φόρου άνω των 1.500 ευρώ. Χωρίς προβλήματα θα λαμβάνουν φορολογική τους ενημερότητα οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ως και 30 ευρώ. Εξάλλου, με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πιο ευνοϊκό καθεστώς στην παρακράτηση ποσών από απαιτήσεις που έχουν ιδιώτες από το δημόσιο, όταν οι ίδιοι έχουν οφειλές προς αυτό έως 5.000 ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται παρακράτηση 10% επί του ποσού της απαίτησης το οποίο σε κάθε περίπτωση να μπορεί να καλύψεις δόσεις της ρύθμισης τμηματικής καταβολής στην οποία έχει υπαχθεί η οφειλή υπό την προϋπόθεση ότι δόσεις που απομένουν είναι ως 12. Αν είναι περισσότερες το ποσό της παρακράτησης θα πρέπει να καλύπτει 5 δόσεις.
ΣΤΑ 81 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Μείωση κατέγραψαν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, στα τέλη του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουαρίου 2014 , το σύνολο της αξίας των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ. Σε σχέση με τα τέλη Φεβρουαρίου 2013 οι ακάλυπτες επιταγές κατέγραψαν πτώση 47,37%. Το σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών έφθασε στα 19 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μείωση 39,67%%, σε σχέση με το Φεβρουάριο 2013. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουαρίου 2014 ανήλθαν σε 4.315 τεμάχια και ήταν 60,54% λιγότερες σε σχέση με το Φεβρουάριο 2013. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 10.834, καταγράφοντας μείωση 33,64 % εν συγκρίσει με τα τέλη Φεβρουαρίου 2013.
"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ 2014, "ΒΛΕΠΕΙ" Η ΓΣΕΒΕΕ
Ορατό κίνδυνο για λουκέτο δηλώνει ότι αντιμετωπίζει στο επόμενο διάστημα σχεδόν μία στις δύο μικρές ελληνικές επιχειρήσεις (ποσοστό 47,1%, έναντι 11,7% τον Μάιο 2009), ενώ συνολικά 65.000 βρίσκονται στο "κόκκινο", εξαιτίας παραγόντων όπως η μείωση τζίρου και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, εφορία και τράπεζες. Ο συνολικός αριθμός των μικρών επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 27.000-30.000 (καθαρή μείωση, που προκύπτει αφαιρούμενων όσων θα ανοίξουν, από εκείνες που θα κλείσουν). Στο σκηνικό αυτό και με βάση τα πιθανά "λουκέτα", για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται απώλεια 47.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), εκ των οποίων αυτές που αφορούν μισθωτή εργασία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τις 30.000 (συμπεριλαμβανομένων, όμως, και ατόμων που θα συνταξιοδοτηθούν/μεταναστεύσουν κτλ).Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), επικαλούμενο τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικού κλίματος, που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα, που εκπονήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο, σε συνεργασία με την εταιρεία Marc AE, σε πανελλαδικό δείγμα 1204 πολύ μικρών/μικρών επιχειρήσεων, έδειξε ακόμη ότι για το 70,3% των μικρών επιχειρήσεων η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος.
ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΩΣ 20.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τσεκ, ύψους έως 20.000 ευρώ, για τους νέους αγρότες από 18 έως 40 ετών σε όλη την Ελλάδα φέρνει νέο πρόγραμμα ενίσχυσης στον πρωτογενή τομέα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβλέποντας το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκηρύσσει νέα πρόσκληση για το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ύψους 140 εκατ. € ώστε να μπορέσουν ενταχθούν άμεσα περισσότερα από 8.000 άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η προκήρυξη για το πρόγραμμα νέων αγροτών, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3255/Β΄/20.12.2013). Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των υποψηφίων νέων γεωργών στο εν λόγω Μέτρο, οι εμπλεκόμενοι φορείς, η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των δικαιούχων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς και οι υποχρεώσεις των επενδυτών αναφέρονται στην αριθμ. 704/2008 ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αναλυτική Πρόσκληση του Μέτρου (ΦΕΚ 3255/Β΄/20.12.2013) καθώς και στην αριθμ. πρωτ. 26983/19-12-2013 (ΦΕΚ 3254/Β΄/20.12.2013) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Έγκριση φακέλου υποψηφιότητας Νέου Γεωργού - Οδηγού Συμπλήρωσης Αξιολόγησης Φακέλου Υποψηφιότητας για τη 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έτους 2014» που βρίσκονται στους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.
ΑΠΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΕΡΓΩΝ
Με κλειδάριθμο και υποβάλλοντας ηλεκτρονικές αιτήσεις από τις 21 Μαρτίου 2014 στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης -με 450 ευρώ κατ' άτομο και για διάστημα ενός χρόνου- για τη πρόσληψη συνολικά 10.000 ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 54 εκατ., έχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν μειώσει το τελευταίο τρίμηνο το προσωπικό τους και δεν προτίθενται να το περιορίσουν, ούτε και να αλλάξουν τις συμβάσεις από πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία. Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να είναι ηλικίας 30-66 ετών και να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης.
ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Από τις 20 Mαρτίου έως τις 30 Iουνίου 2014 θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ. 1051/06.03.2014) με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Tο εκκαθαριστικό σημείωμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνει τέσσερις φόρους: τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ ή 650 ευρώ και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

ΚΑΘΕ 3ΜΗΝΟ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ – ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟ 2014 – ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ 3ΜΗΝΟΥ
Μέχρι 2 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών που αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτό προβλέπει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη (ΠΟΛ.1078/17.3.2014) με τη οποία διευκρινίζεται ότι για το 2014 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους ανά τρίμηνο. Από το το 2015 και μετά, η υποβολή τους θα γίνεται ανά μήνα, όπως αρχικά προβλεπόταν να γίνει και από φέτος. Σύμφωνα με την απόφαση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις του δεύτερου τριμήνου θα υποβληθούν ως 31 Ιουλίου , για το τρίτο τρίμηνο ως 31 Οκτωβρίου και για το τέταρτο τρίμηνο ως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ: ΤΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ 10% ΕΧΑΣΕ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι φτωχότεροι αλλά και οι πλουσιότεροι Έλληνες πλήρωσαν το κόστος από τα μέτρα λιτότητας και απώλεσαν υπολογίσιμο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός του, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), με θέμα τη δημοσιονομική πολιτική και την εισοδηματική ανισότητα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σε ομιλία του στο Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον στην Ουάσιγκτον, το φτωχότερο 10% των πολιτών στην Ελλάδα έχασε το 15% του διαθέσιμου εισοδήματός του την περίοδο 2008-2012. Επίσης, μεγαλύτερες ήταν και οι απώλειες στο εισόδημα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής: Το φτωχότερο 10% στην Πορτογαλία και στην Ισπανία έχασε λίγο περισσότερο από 5% και στην Ιταλία λιγότερο από 5%. Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2008 έως το 2012 είχαν μεγάλο κόστος και για τους πλουσιότερους Έλληνες, αφού περισσότερο από 15% μειώθηκε και το διαθέσιμο εισόδημα του 30% των πλουσιότερων Ελλήνων. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος συνέτειναν σημαντικά στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μεγάλες ήταν και οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 από τα 12.000 ευρώ είχε μεγαλύτερο κόστος για το πιο φτωχό 10%.
ΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ! ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2010
Στην παραδοχή ότι το ελληνικό πρόγραμμα του 2010 ανήκει στα μεγαλύτερα ιστορικά λάθη του Ταμείου, προχώρησε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Γραφείο αναδεικνύει τις λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ σε προγράμματα όπως της Ελλάδας όπου υποθέσεις ειδικού χειρισμού κατέληξαν σε οικονομικές κρίσεις.Ερευνώντας τις προβλέψεις των στελεχών του Ταμείου σε 103 χώρες για την περίοδο 1990-2011 και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα στις οποίες έχουν χορηγηθεί σημαντικά ποσά, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες… κατά παράδοση και ειδικά για την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης αναφέρει, ωστόσο, ότι στην πρώτη αξιολόγηση κάθε προγράμματος τα λάθη διορθώνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό, κάτι που όμως δεν ίσχυσε στην περίπτωση της Ελλάδας με επανειλημμένες προβλέψεις μέχρι το 2013 για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014.Μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα του 2010, η έκθεση τοποθετεί στα μεγαλύτερα λάθη του Ταμείου τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ασιατική κρίση το 2007 και στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ"
Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το "Ελληνικό Σήμα" που θα φέρουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά. Ένα καραβάκι, μια καρδούλα ή ένας κίονας είναι τα σχέδια που τίθενται για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση σε ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.Στόχος είναι, μέσα σε έναν μήνα να έχει οριστικοποιηθεί και το λεκτικό σήμα ώστε από τον Μάιο οι εταιρείες που θέλουν να λάβουν το σήμα να μπορούν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο πιστοποίησης και να προχωρούν τη διαδικασία αδειοδότησης.Οι επιχειρήσεις ανάλογα με τον φορέα απονομής του σήματος θα πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ή όχι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, σε ό,τι αφορά στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει επιβάρυνση από τον φορέα πιστοποίησης που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά προβλέπεται ετήσια ανανέωση, ενώ για τα γαλακτοκομικά είδη προβλέπεται η καταβολή 50 ευρώ ανά κωδικό λόγω του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης της διαδικασίας από τον ΕΛΟΓΑΚ.