Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πνίγηκε 77χρονος στη Χαλκιδική


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι ένας 77χρονος από τη θαλάσσια περιοχή Νέων Πλαγιών στη Χαλκιδική.

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο άνδρας διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Ν. Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας εμφανίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του MEGA, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να έχει οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης του 0,3%.
Αντίθετα, οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 0,4%, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Newsit.
GPO: Προβάδισμα 0,3% για τη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η GPO, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 25%. Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3% και το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ το Ποτάμι είναι στο 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο 4%.
Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με 44,3% έναντι 41,9% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Οριακό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της Alco
Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 0,4%, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Newsit.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρωτιά, με μικρότερη όμως διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία σε σύγκριση με παλιότερες δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν της τάξης του 1,5%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%, με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με ποσοστό 22,6%. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να συγκεντρώνει 6,1%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 5,5%, ενώ το Ποτάμι συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,9% και Ένωση Κεντρώων με 3,6%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 2%, μένοντας εκτός Βουλής. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 14% των ερωτηθέντων.
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό;», το 32% απάντησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με το 28% να εκφράζει την προτίμησή του για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Κανέναν» απάντησε το 37% των ερωτηθέντων.
 Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ανέφικτος ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ


Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον φετινό στόχο για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, λόγω της καθυστέρησης στη συμφωνία (ύψους 1,2 δισ. ευρώ) παραχώρησης της λειτουργίας 14 περιφερειακών αεροδρομίων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο φετινός στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, με βάση το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι η επίτευξη του φετινού στόχου είναι τώρα «ανέφικτος», προσθέτοντας: «Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικό να επιτύχουμε τους στόχους του 2016». Ο στόχος για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων το επόμενο έτος ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ και για το 2017 σε 1,3 δισ. ευρώ.

«Έως το τέλος του 2015, το ΤΑΙΠΕΔ θα εφαρμόσει ένα πολύ σημαντικό μέρος της πρώτης φάσης αυτού του προγράμματος (αποκρατικοποιήσεων), αλλά ο στόχος των 1,4 δισ. ευρώ είναι ανέφικτος», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε πως αναμένει ότι η συμφωνία με την εταιρεία Fraport (για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά θα πάρει αρκετούς μήνες για να αρχίσει η παραχώρηση και να λάβει η Ελλάδα τα χρήματα. «Εάν η Fraport δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία στις αρχές του Οκτωβρίου, όταν λήγει η εγγυητική επιστολή της, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μία μικρή παράταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Η Fraport ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι δεν αναμένει πως θα ολοκληρωθεί φέτος η συμφωνία, σημειώνει το Ρόιτερς.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εγκρίνει την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Θα ζητηθεί από τους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για ένα ποσοστό 51% έως τον Φεβρουάριο αντί του 67% που προοριζόταν για πώληση αρχικά, με την προοπτική να αποκτηθεί ένα επιπλέον ποσοστό 16%. «Και οι 8 εταιρείες που έχουν επιλεγεί εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και ο νικητής θα πρέπει να επενδύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο Πιτσιόρλας.

Όσον αφορά την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Φυσικού Αερίου) στη αζέρικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR έναντι του ποσού των 400 εκατ. ευρώ, η οποία καθυστέρησε λόγω ανησυχιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί φέτος. Ο ίδιος δήλωσε ότι η SOCAR , που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες της ΕΕ με την πώληση του 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρεία. «Τώρα, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως της βελγικής Fluxys για τη συμμετοχή της στο τελικό σχήμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που είναι αισιόδοξος και για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης σε ένα αραβο-τουρκικό επενδυτικό κεφάλαιο. Η πώληση είχε συμφωνηθεί το 2013, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας την μπλόκαρε πέρυσι, λέγοντας ότι το σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία. «Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές… θα καταλήξουν σύντομα , ώστε θα μπορεί να βρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί το επιχειρησιακό τους σχέδιο και τους όρους που έχει θέσει (το δικαστήριο)».

Πηγή: kathimerini.gr

Μέτρα αντιμετώπισης του προσφυγικού ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, τη βελτίωση των συνθηκών στις υποδομές υποδοχής και περίθαλψης, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, προβλέπει μεταξύ άλλων η δέσμη μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Παράλληλα, για την ανακούφιση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας.
Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, και με τη συμμετοχή των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής:
Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.
Για τα μέτρα αντιμετώπισης του προσφυγικού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αύριο Πέμπτη στις 13:00, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στη συνέντευξη Τύπου θα πάρουν μέρος οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και συντονιστής θα είναι ο Ροδόλφος Μορώνης, υφυπουργός στην πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε αλλαγή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση


Δεν ήταν αίτημα της Κομισιόν η αλλαγή στη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.
Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Σημείωσε, δε, ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.
Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η διατήρηση του 23% άνοιξε τον ασκό του Αιόλου
Η χθεσινή απόφαση για διατήρηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από πλευράς ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων και φορέων, όσο και από τον πολιτικό κόσμο που ζητούν κατάργησή του.
Ειδικότερα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας με ανακοίνωσή του ζητά να καταργηθεί ο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπογραμμίζοντας ότι «η παιδεία, η γνώση και η απόκτηση ικανοτήτων δεν πρέπει να φορολογούνται, πρέπει να ενισχύονται»
«Ποσά που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη θα πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους ή ακόμη χειρότερα, στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία! Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η παιδεία και η γνώση δεν πρέπει να επιβαρύνονται με φόρους...», προσθέτει
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ξένες γλώσσες που είναι βασική προϋπόθεση ανάπτυξης για την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδος σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Γι' αυτό ο φόρος αυτός είναι και αθέμιτος και παράνομος...» όπως σημείωνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου κάνει λόγο για «δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ» στο μπλόκο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένο για το «πάγμωα».
Σε δήλωσή της για το θέμα αναφέρει: «Η εκπαίδευση, τυπική και άτυπη, γίνεται πάλι έρμαιο του ατελείωτου ιδεοληπτικού εκκρεμούς του κ. Τσίπρα και του στενού συνεργάτη του κ. Μπαλτά. Η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα για να τονωθεί η ...αριστεροσύνη τους, πλήττει βάναυσα χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές και χιλιάδες εκπαιδευτικούς»
«Δεν αφορά τους λίγους και ισχυρούς αλλά τη μέση ελληνική οικογένεια και ένα ζωτικό κλάδο της οικονομίας. Για το ΠΑΣΟΚ η κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί κρίσιμο σημείο επαναδιαπραγμάτευσης και μια εκ των βασικών προγραμματικών μας θέσεων! Ας κρίνουν οι πολίτες, τι τελικά συνιστά πρόοδο και τι οπισθοδρόμηση!», επισημαίνει η κ.Χριστοφιλοπούλου.
Η διατήρηση του 23% ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προκάλεσε έκπληξη, καθώς χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωνε ότι είναι έτοιμη και αναμένεται να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα «πάγωνε» για δύο μήνες ο ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, ωστόσο το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε άρδην.
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία απλώς παρατείνεται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ.) και υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ από τις 19 Αυγούστου προκειμένου να κάνουν τη δήλωση μεταβολής στις εφορίες χωρίς την επιβολή προστίμου.

Πηγή: ethnos.gr

Στις 10 και 14 Σεπτεμβρίου τα δύο προεκλογικά ντιμπέιτ


Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Ολγα Γεροβασίλη, επικοινώνησε με την διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΝΔ, κα Πηνελόπη Γαβρά και της πρότεινε τις δύο ημερομηνίες, με τη Συγγρού να απαντά ότι θα φροντίσει να ακυρώσει οποιαδήποτε υποχρέωση του προέδρου του κόμματος τις συγκεκριμένες ημέρες, προκειμένου να είναι διαθέσιμος.

Πηγή: kathimerini.gr

Χαλκιδική: Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν όλα τα μεταλλεία


Στην κατάληψη όλων των Μεταλλείων Χαλκιδικής προχώρησαν από χθες (ημέρα Δευτέρα) οι εργαζόμενοι, σε μια κίνηση που έγινε για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους οι οποίοι παραμένουν για 9η συνεχή ημέρα στις στοές της Ολυμπιάδας.
Η κατάληψη αποφασίστηκε μετά την επίδοση προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός της διαταγής επιθεώρησης μεταλλείων για πλήρη απομάκρυνση των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας, σε συνέχεια της απόφασης του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτη.
Στην ανακοίνωση των εργαζομένων υπογραμμίζεται ότι την πρόσβαση και την ασφάλεια στο εργοτάξιο έχει αναλάβει ομάδα περιφρούρησης.
Τέλος, έχει ζητηθεί από την εταιρεία το τμήμα ασφάλειας της να περιοριστεί μόνο στη φύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικός Χρυσός. »Καλούμε τον καθένα σε συστράτευση μαζί μας στον δύσκολο και δίκαιο αγώνα των εγκλείστων συναδέλφων μας στις υπόγειες στοές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πηγή: Newsroom