Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Τρίχρονη έσωσε την μητέρα της!


Η είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ενώ μία φωτογραφία από τα διεθνή Μέσα- Μαζικής- Ενημέρωσης παρουσιάζει με εγγύτητα το γεγονός. Η ηρωίδα της ιστορίας, είναι μόλις τριών χρονών. Η ψυχική της δύναμη και το ταλέντο της έσωσαν την μητέρα της από σίγουρο θάνατο!

Τι συνέβει;

H έγκυος μητέρα της τρίχρονης, Tiffany βρισκόταν στο σπίτι με τις δύο κορούλες της. Ένα απρόσμενο γεγονός αναστάτωσε την οικογένεια. Ο πατέρας των κοριτσιών και σύζυγος της 33χρονης βρισκόταν στο νοσοκομείο μιας και ένας έντονος πόνος στο στομάχι τον οδήγησε στα επείγοντα. Οι γιατροί τον κράτησαν εκεί, για μία σειρά εξετάσεων. Η μητέρα την ώρα που ήταν μαζί με τις δύο κόρες της στο σπίτι Aryanna (τριών ετών) και Camryn (ενός έτους), η 33χρονη Tiffany σκόνταψε στον καναπέ και έμεινε αναίσθητη για περίπου είκοσι λεπτά. Τότε, η Aryanna πήρε τηλέφωνο την ξαδέρφη της μητέρας της και άφησε το εξής μήνυμα στον τηλεφωνητή: «Θεία, πάρε με, η μαμά δεν ξυπνάει. Σε χρειάζομαι».

Έτσι, η ξαδέρφη της Kristine Munnis κάλεσε το 911 και στη συνέχεια μίλησε με την Aryanna. Ο πατέρας της μικρής δήλωσε αργότερα «Είναι η ηρωίδα μας. Ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι θα συνέβαινε αν δεν ήταν εκεί».

H αστυνομία τίμησε την μικρή δίνοντας της πλακέτα!

Πηγή: gamoi.gr

Ξεκινούν οι αιτήσεις για σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας στη Χαλκιδική


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Β΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (35 ώρες εκπαίδευσης κόστους 90,00€) και Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας επικινδυνότητας (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 50,00 €).
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων ανά κατηγορία.
Βασική προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το τρέχον έτος (2014) στο μητρώο του Επιμελητηρίου.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
Μπορούν να λάβουν μέρος σε προγράμματα επιμόρφωσης ως τεχνικοί ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους:
Σε επιχειρήσεις Γ΄ κατηγορίας:
• ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ σε επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους.
Σε επιχειρήσεις Β΄ κατηγορίας
• ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
α) Μέχρι και 3 άτομα (απαιτείται μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις)
1) 10 χρόνια αποδεδειγμένη λειτουργία της επιχείρησης (βεβαίωση επιμελητηρίου ή έναρξη άσκησης επαγγέλματος από την εφορία) ή
2) άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη με το ίδιο αντικείμενο της δραστηριότητας της επιχείρησης
β) Μέχρι και 6 άτομα (απαιτείται μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις)
Πτυχίο τεχνικής ειδικότητας (πτυχίο πιστοποίησης εφόσον προβλέπεται πιστοποίηση) από:
1) Τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο ή
2) Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή 3) Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή
4) Απολυτήριο Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας)
• ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πτυχίο τεχνικής ειδικότητας (πτυχίο πιστοποίησης εφόσον προβλέπεται πιστοποίηση) από:
1) Τεχνικό επαγγελματικό εκπαιδευτήριο ή
2) Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή 3) Αναγνωρισμένη τεχνική επαγγελματική σχολή ή
4) Απολυτήριο Τεχνικού επαγγελματικού Λυκείου (Τεχνικής ειδικότητας)
5) Άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη
(για την περίπτωση εργαζομένου απαιτούνται και 8 χρόνια τουλάχιστον από την απόκτηση του τίτλου σπουδών και να είναι με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση. Άλλα παραστατικά δεν θα γίνονται δεκτά)
Η κατάταξη των επιχειρήσεων στην Β΄ ή στη Γ΄ κατηγορία επικινδυνότητας διευκρινίζεται στο Π.Δ 294/88 & όσο και στη στατιστική ταξινόμηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της ΣΤΑΚΟΔ 1980.
Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου: www.epichal.gr.
Μαζί με την αίτηση πλήρως συμπληρωμένη και με σφραγίδα της επιχείρησης, καθώς και τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα πρέπει να σταλούν επίσης:
1. Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
2. Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου
Το ποσό για το κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής:
Τράπεζα Πειραιώς 5276 034 671 536
IBAN GR 11 0172 2760 0052 7603 4671 536
Η αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά μπορούν να σταλούν προς το Επιμελητήριο α) ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Πολυτεχνείου 58, 63100 Πολύγυρος
β) με fax στο 2371021355
γ) ηλεκτρονικά στο e-mail info @ epichal .gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη: Γεωργία Τζηρίτη.

Περιστατικά με δηλητηρίαση από κυανιούχα λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα


Με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» μας ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.  Τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες.  Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόλυση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.  Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως  αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

Πηγή: moh.gov.gr

Κι όμως! Έρευνα λέει ότι «τα φώτα των σεισμών» υπάρχουν!


Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες διερεύνησαν τις αναφορές για λάμψεις πριν από σεισμούς και έδωσαν μία εξήγηση, ότι οφείλονται στη μετακίνηση των στρώσεων του εδάφους, από την οποία δημιουργείται πολύ μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο.
Τα «φώτα των σεισμών» μπορεί να εμφανιστούν πριν ή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, φαίνεται ότι εκδηλώνονται στα ρήγματα, όπου τα τμήματα της Γης απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Οι συνηθισμένοι κεραυνοί προκύπτουν από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στα σύννεφα. Όπως δείχνουν όμως πειράματα που έγιναν στο πλαίσιο της νέας μελέτης του πανεπιστημίου Ρούτγκερς, τα φώτα των σεισμών ενδέχεται να προέρχονται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου στο έδαφος γύρω από τα ρήγματα.

Για να δοκιμάσουν αυτήν τη θεωρία, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα πειράματά τους σε τρία διαφορετικά υλικά, τα οποία προσκολλώνται και γλιστρούν όπως η Γη σε σεισμογενείς περιοχές: πλαστικούς δίσκους, σωματίδια γυαλιού και οργανική σκόνη. Είδαν ότι και στις τρεις περιπτώσεις, όταν τα υλικά μετακινούνται και σπάνε, παράγεται ηλεκτρικό φορτίο. Παρ' όλα αυτά, δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο μηχανισμός που το προκαλεί. «Εάν πάρουμε ένα τάπερ γεμάτο αλεύρι και το γείρουμε, όταν το αλεύρι μετακινηθεί, εμφανίζονται με ανεξήγητο τρόπο τάσεις των 100 βολτ», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Τρόι Σίνμπροτ. «Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτές τις τάσεις, θα αποκαλούσα αυτές τις παρατηρήσεις "ψευδοφυσική" και θα απέφευγα να πω τη γνώμη μου, όμως οι τάσεις δημιουργούνται κατ' επανάληψη και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κατορθώσει να εξηγήσουμε τι τις προκαλεί».

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να κάνουν λάθος, οι ερευνητές δοκίμασαν το πείραμα με διαφορετικά υλικά, σε διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και σε δοχεία διαφόρων μεγεθών και υλικών. Και πάλι όμως, κάθε μετακίνηση είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο Τζον Έμπελ από το κολέγιο της Βοστόνης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τις αναφορές για ηλεκτρομαγνητικές ενδείξεις επικείμενου σεισμού, δήλωσε «ανακουφισμένος» από τα ευρήματα του Σίνμπροτ και της ομάδας του. «Προσωπικά θεωρώ αληθείς τις παρατηρήσεις για εκκενώσεις σαν κεραυνούς - ηλεκτρικές λάμψεις κατά κάποιο τρόπο - που εκδηλώνονται πριν από σεισμούς», είπε στη Washington Post. «Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις για να απορρίψουμε την ύπαρξή τους.»

Πηγή: toxwni.gr

63 επιχειρήσεις από την Κεντρική Μακεδονία στη "Detrop"


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με 63 τοπικές επιχειρήσεις από όλες τις περιφερειακές ενότητες στην 23η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “Detrop Boutique Show Athens 2014”, η οποία διοργανώνεται στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO MAROUSSI, στην Αθήνα (14 - 16 Μαρτίου 2014).

Η “Detrop Boutique Show Athens 2014” θα προσφέρει στους επισκέπτες της μια αποκλειστική ξενάγηση στα μοναδικά ελληνικά, μεσογειακά, πιστοποιημένα προϊόντα, προϊόντα Π.Ο.Π. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης), Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και Ε.Π.Ι.Π. (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα). Σκοπός της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των επαγγελματιών του κλάδου των τροφίμων-ποτών, καθώς και γευσιγνωστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα συγκεκριμένα προϊόντα και τους παραγωγούς τους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, με γνώμονα την ποιοτική και όχι την ποσοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η ΔΕΘ-HELEXPO θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό αριθμό εμπορικών επισκεπτών (δίκτυα διανομής, σούπερ μάρκετ, υπερ-μάρκετ, καταστήματα delicatessen κ.τ.λ.) από χώρες-στόχους, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, οι σκανδιναβικές χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από άλλες χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως χώρες της Βόρειας Αφρικής, ο Καναδάς, το Ιράκ, η Κύπρος, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με τις οποίες θα προγραμματιστούν προκαθορισμένες Β2Β συναντήσεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει ουσιαστικά δράσεις για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών της προϊόντων και συμμετέχει στην “Detrop Boutique Show Athens 2014” με 63 συνολικά επιχειρήσεις παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων και κρασιών, που αποτελούν προϊόντα-σημαία της Κεντρικής Μακεδονία και προσδιορίζουν την ισχυρή αγροτο-διατροφική ταυτότητα της περιοχής. Κεντρική προτεραιότητα της συμμετοχής είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της περιοχής και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα τεσσάρων Υπουργείων: Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και των μεγαλύτερων φορέων στην Ελλάδα ανά κλάδο (ΣΕΒΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ, ΠΑΣΕΚΤ, ΠΟΕΣΕ, ΕΦΕΠΑΕ) και της WACS (Παγκόσμια Ένωση Λέσχης Αρχιμαγείρων).

Επιμορφωτική συνάντηση για την ενδοσχολική βία τη Δευτέρα στον Πολύγυρο


Επιμορφωτική συνάντηση με θέμα "Πρόληψη και Παρέμβαση σε περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας" διοργανώνει το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια των δράσεων, για την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των τοπικών φορέων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π.Ε.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπαιδευτικοί ,γονείς και εκπρόσωποι των θεσμικών και κοινωνικών τοπικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής .

ΓΓ ΟΗΕ: Ο συριακός εμφύλιος είναι «η μεγαλύτερη κρίση του κόσμου»


Το 40% του πληθυσμού της χώρας έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του - Μια οικογένεια εκτοπίζεται κάθε λεπτό

Η Συρία αποτελεί «τη μεγαλύτερη κρίση παγκοσμίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στο επίπεδο της ειρήνης και της ασφάλειας» σήμερα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη συριακή κρίση, ο Μπαν ανέφερε ότι καμία πλευρά στη σύρραξη αυτή δεν δείχνει πρόθυμη να επιδιώξει ένα συμβιβασμό.

«Καλώ εντόνως τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν την ηγεσία, το όραμα και την ευελιξία που απαιτούνται για να τερματιστεί αυτή η σύρραξη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα ακολουθούν μια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην οποία καταγράφεται ότι η συριακή κρίση έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων παγκοσμίως, αφού έχει εξαναγκάσει το 40% του πληθυσμού της Συρίας να εγκαταλείψει τις εστίες του.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από 3 χρόνια, σημείωσε η UNHCR.

Πάνω από 6,5 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ 2,6 εκατομμύρια έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες της περιοχής.
«Είναι παράδοξο το γεγονός ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή αυτού του μεγέθους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας χωρίς να σημειώνεται καμία σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάθε ημέρα 9.500 πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Συρία, ανέφερε επίσης σήμερα μια διεθνής οργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια εκτοπίζεται κάθε λεπτό, τόνισε το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), που συνδέεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο πρεσβευτής της Συρίας στα ΗΕ, απαντώντας στις δηλώσεις του Μπαν και του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σημείωσε ότι κανένας από τους δύο δεν αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, που ο Τζααφάρι θεωρεί ότι αποτελεί τη βασική αιτία της κρίσης.

Ο Τζααφάρι απευθυνόμενος στον Μπραχίμι του είπε να «προσέχει τη συμπεριφορά του» καλώντας τον να διατηρήσει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: protothema.gr

Ξεκίνησε το πρώτο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών!


Ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 23 Μαρτίου το πρώτο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή).
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία καλλιτεχνών που στόχο έχουν να δράσουν ενάντια στον βίαιο εκφασισμό της κοινωνίας.
«Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει. Ο φασισμός δεν είναι εγγενές στοιχείο του ανθρώπου αλλά γεννάται κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και για συγκεκριμένους σκοπούς. Οι λέξεις, οι νότες, ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στον φόβο και την απάθεια… Ας τα ενώσουμε στο όραμά μας ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό» τονίζουν οι διοργανωτές.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες, χορό, συναυλίες, performances, προβολές, δρώμενα και οργανωμένες συζητήσεις, ενώ το Σάββατο 22 Μαρτίου οι διοργανωτές θα λάβουν μέρος στην πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό.

Πηγή: athensblog.touristorama.com

Συμπληρώματα καφεΐνης και αθλητές


Η καφεΐνη είναι το πιο διαδεδομένο διεγερτικό φάρμακο στο κόσμο. Λόγω της ευρύτατης χρήσης του, θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό.

Η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με την αυξανόμενη απόδοση κατά τη διάρκεια άσκησης αντοχής ή άσκησης μεγάλης έντασης. Επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο λιπώδη ιστό και στους σκελετικούς μυς και αυτό οδήγησε στην άποψη ότι επηρεάζει την αθλητική απόδοση. Οι πρώτες μελέτες για την δράση της καφεΐνης στην αύξηση της αντοχής επικεντρώθηκαν στην ενεργοποίηση της λιπόλυσης στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα την αυξημένη παροχή λιπών στους μυς, που έχει σαν επακόλουθο την οξείδωση των λιπών και την εξοικονόμηση του μυϊκού γλυκογόνου.

Για να υπάρξει εργογόνος δράση από την λήψη της καφεΐνης πρέπει η ποσότητα της να είναι περίπου 6,5mg/kg και να μην ξεπερνά την ποσότητα των 12mg/L στα ούρα.

Τα συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε αθλήματα που διαρκούν πάνω από 2 ώρες. Βοηθούν στην βελτίωση του χρόνου αντίδρασης, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε αθλήματα ισχύος. Η εργογονική δράση της καφεΐνης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2 ώρες. Συνήθως 2 φλιτζάνια καφέ λαμβάνονται σκέτα, χωρίς ζάχαρη, περίπου 40 λεπτά πριν την προθέρμανση.

Η πρόσληψη καφεΐνης έχει όμως παρενέργειες, όπως για παράδειγμα γαστρικές διαταραχές, διέγερση του νευρικού συστήματος και αυξημένη διούρηση, η οποία μπορεί να συντελέσει στην αφυδάτωση των αθλητών, ιδιαίτερα σε θερμό κλίμα. Για αυτό το λόγο η καφεΐνη ανακατεύεται συνήθως με χυμό λεμονιού, έτσι ώστε η συνολική δόση της να είναι μικρότερη.

Σκευάσματα που περιέχουν την καφεΐνη και την εφεδρίνη έχουν γίνει όλο και περισσότερο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, με μοναδικό σκοπό να ενισχυθεί η αθλητική απόδοση. Τέλος, ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση μ’ αυτό που παρέχει καθένα μόνο του.

Πηγή: dietplus.gr

Μεγάλη συμφωνία της Carrefour Μαρινόπουλος: Αποκτά δικαιόχρηση στα 149 καταστήματα της Αρβανιτίδης Α.Ε.


Η εταιρεία προχωρά σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας

Μετά τις στρατηγικές κινήσεις στα Βαλκάνια η εταιρεία Μαρινόπουλος επενδύει δυναμικά και στην Ελλάδα σε ένα μεγάλο δίκτυο προχωρώντας σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στη χώρας μας.

Συγκεκριμένα υπέγραψε συμβόλαιο δικαιόχρησης με την εταιρεία Karipidis Bros για τα 149 καταστήματα της Αρβανιτίδης ΑΕ, τα οποία πλέον μετονομάζονται σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Σε ό,τι αφορά την αποθήκη που λειτουργεί η Αρβανιτίδης Α.Ε. στη Βέροια, εφεξής θα τροφοδοτεί τα καταστήματα του δικτύου με νέα γκάμα προϊόντων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα προϊόντα με σήμα «Carrefour». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο φέτος, η οποία ενισχύει την πρωτιά της Μαρινόπουλος στο εγχώριο λιανεμπόριο.

H συμφωνία franchise με την Αρβανιτίδης Α.Ε. υπεγράφη από τη Μαρινόπουλος Α.Ε. στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί για την ενδυνάμωση της παρουσίας της στη λιανική και την ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στην αγορά με τη λειτουργία του μεγαλύτερου λιανεμπορικού δικτύου στην Ελλάδα. Μέσω της Αρβανιτίδης Α.Ε., η Μαρινόπουλος Α.Ε. ισχυροποιεί γεωγραφικά τη θέση της στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο της, τροφοδοτώντας με προϊόντα της τα 149 καταστήματα της Αρβανιτίδης Α.Ε.

Η υπογραφή του συμβολαίου για την Αρβανιτίδης και η μετατροπή του δικτύου της αποτελεί μέρος του στρατηγικού επενδυτικού σχεδιασμού του ομίλου Μαρινόπουλος που προβλέπει για την τριετία 2012 – 2014 τη διάθεση κεφαλαίων συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, ο κύριος όγκος των οποίων θα απορροφηθεί από την ελληνική αγορά.

Σήμερα η Μαρινόπουλος διαθέτει συνολικά 723 καταστήματα, εταιρικά και franchise, στην ελληνική επικράτεια και με 12.800 εργαζομένους αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, ιδιώτες εργοδότες στην Ελλάδα. Η προσθήκη των 149 καταστημάτων της «Αρβανιτίδης Α.Ε.», έπειτα από το συμβόλαιο δικαιόχρησης (franchise) που υπεγράφη με την Karipidis Bros, τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της Αρβανιτίδης, επιτρέπει στη Μαρινόπουλος να αυξήσει αισθητά τη θέση της στην αγορά της βόρειας Ελλάδος, όπου λειτουργεί η πλειονότητα των καταστημάτων της «Αρβανιτίδης».

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη παρουσία καταστημάτων «Αρβανιτίδης» εντοπίζεται στο νομό Θεσσαλονίκης (50 σημεία πώλησης), στην Ημαθία (20 σημεία), σε Πέλλα – Πιερία (από 16 σημεία σε κάθε νομό) και στη Χαλκιδική (15 σημεία), όπου λειτουργούν ορισμένα από τα πιο επικερδή καταστήματα της αλυσίδας. Όπως εξηγούν γνώστες της αγοράς, πολλά από αυτά τα καταστήματα βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες και σε κοντινή απόσταση με αυτά της αλυσίδας Μασούτης που διαθέτει ισχυρή παρουσία στη βόρειο Ελλάδα.

Θυμίζεται ότι η Karipidis Bros, με έδρα την Νάουσα που δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής ξύλινων μέσων συσκευασίας με πολλαπλές εφαρμογές, στον μεταποιητικό τομέα και την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά της Αρβανιτιδης ΑΕ. Η τελευταία βρισκόταν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή λόγω οικονομικών δυσχερειών. H αλυσίδα με πωλήσεις 222 εκατ.ευρώ το 2011 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερμάρκετ στη χώρα.

Πηγή: protothema.gr

"ΤΟ ΤΣΕΛΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΡΓΚΟ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΒΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ THE BOOKLOFT


Το βιβλιοπωλείο THE BOOKLOFT μετά από ένα χρόνο λειτουργίας παρουσιάζει την πρώτη του έκδοση. Είναι το βιβλίο του Γιάννη Σπαβέρα ΤΟ ΤΣΕΛΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΡΓΚΟ.

Η Έμμα και ο Ματίας συναντιούνται σε έναν κυριολεκτικά παράλογο κόσμο. Δραπετεύουν μαζί με το φόβο και συνεχίζουν μαζί, έχοντας μία και μοναδική διαφορά: αυτός θέλει να ξεχάσει, αυτή θέλει να μάθει.
Ο φαρμακοποιός δόκτωρ Βέντερ, ένας ευγενής, θα τους περιθάλψει, αγνοώντας και αυτό που τους ενώνει και αυτό που τους χωρίζει.
Ο λοχαγός Γκλέφιντ, ο δικαστής με το πλατύ χαμόγελο, θα τους κάνει φίλους του, αγνοώντας ότι και τα δύο νεαρά παιδιά είναι θύματα του πολέμου της εποχής τους.
Η Σάρα και ο Σεμπάστιαν θα τους αναζητήσουν, θα τους ανακαλύψουν και θα φέρουν στο φως την ιστορία τους, αγνοώντας κι αυτοί πως «ίσως το φως θα 'ναι μια νέα τυραννία» (Κ.Π. Καβάφης). Το παρόν και το παρελθόν ξεδιπλώνονται ανάμεσά τους μέσα σε μία ημέρα, ξεκινώντας από το καφέ Γκερλότσι, όταν το χθες δένεται με το αύριο μέσω του τυχαίου και του αληθινού.
Οι ήρωες, στο τέλος, ελεύθεροι από τις εσωτερικές κλωστές τους, θα μπορέσουν να κοιτάξουν κατάματα τη ζωή που αξιώνονται, απροσποίητα φωτεινοί και οι ίδιοι, όπως τα αληθινά διαμάντια στο ελάχιστο φως.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Νέα ευρήματα στη Βεργίνα!


Πέντε νέους βασιλικούς τάφους με πλούσια διακόσμηση και σημαντικά κτερίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Βεργίνα.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Πέμπτης από τη διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Έθνος, από τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα, που έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με μια ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού -το παλαιότερο και γι' αυτό ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα τοιχογραφίας που ξέρουμε για τη Μακεδονία.

Επίσης φέρει ένα κτιστό λίθινο θρανίο που περιτρέχει τους τοίχους και ξύλινη κλίνη διακοσμημένη με ελεφαντόδοντο και κεχριμπάρια από την οποία σώθηκαν αρκετά ίχνη.

Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η άφθονη κεραμική, κυρίως οι κομψές λευκές λήκυθοι -χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών-, χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β' (454-413 π.Χ.).

Η βασιλική ταφική συστάδα που η Αγγελική Κοτταρίδη ονομάζει «συστάδα των Τημενιδών» βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και παρότι τα μνημεία της είναι βάναυσα λεηλατημένα, παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για την ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής και την προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.

Πηγή: touristorama.com

Αληθινή Ιστορία |Από θαύμα (iPhone) σώθηκε στρατιώτης από έκρηξη βόμβας!


Ενώ υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, η ομάδα του επιλοχία Shaun Frank, δέχθηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας. Αν και επέζησε ο ίδιος, για να μας το εξιστορήσει με αρκετούς τραυματισμούς από την οβίδα, οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν διέγνωσαν πως επέζησε λόγω του ότι είχε ένα iPhone στην τσέπη του, που πιθανότατα του έσωσε τη ζωή του. Τρεις μήνες μετά το περιστατικό έλαβε πλέον μία νέα συσκευή από την Apple.
O Frank υπέστη κακώσεις από τα μεταλλικά σφαιρίδια και έδρανα της οβίδας τα οποία είχαν κατακλύσει το σώμα του με την έκρηξη της βόμβας, αλλά το iPhone 5 που είχε στην τσέπη του παντελονιού του, πιθανόν τον έσωσε από πρόσθετες βλάβες. Αποκαλώντας την “σωτήρια” καθώς το τηλέφωνο διέκοψε την πορεία μεταλλικού θραύσματος προς την μοιριαία αρτηρία. Επιστρέφοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ο στρατιώτης είχε να αντιμετωπίσει άλλο πρόβλημα καθώς από την Apple του αρνήθηκαν εξ αρχής να του προσφέρουν νέα συσκευή ως αντικατάσταση, επιτρέποντάς του να κρατήσει και το καταστραμένο, αλλά για εκείνον σωτήριο τηλέφωνο.
Οι υπάλληλοι ήταν κατηγορηματικοί ή επέστρεφε το κατεστραμμένο το οποίο ήθελε να κρατήσει για να θυμάται το γεγονός που του είχε συμβεί στο Αφγανιστάν και να πάρει νέα ή τίποτα. Τελικά μετά από τρεις ολόκληρους μήνες η Apple συμφώνησε να του δώσει νέα συσκευή iPhone και να του επιτρέψει να κρατήσει και το κατεστραμμένο τηλέφωνο.
Δείτε το video όπου διακρίνεται η κατεστραμμένη συσκευή!


Πηγή: appleteam.gr


Συνεχίζεται η εβδομάδα δωρεάν σεμιναρίων Τουρισμού!


Μια ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στον τουρισμό, μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων της χώρας μας, διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ Μακεδονίας, στο πλαίσιο του «Xinis Education Festival ’14», της μεγαλύτερης και πληρέστερης εκπαιδευτικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την καθιερωμένη «Ημέρα Καριέρας» για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους του Τομέα Επισιτισμού – Τουρισμού, των ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν περισσότερες από 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίες επιθυμούσαν να επανδρώσουν τις θέσεις εργασίας της καλοκαιρινής σεζόν, με τους άρτια εκπαιδευμένους νέους επαγγελματίες των ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Την έναρξη των σεμιναρίων της εβδομάδας, πραγματοποίησε την Τρίτη 11/3, η κα Α. Καπνίδου, Director of Sales and Development του Ξενοδοχειακού Ομίλου ΚΑΨΗΣ, η οποία παρουσίασε στο κοινό το θέμα: «Κανάλια Διανομής Πωλήσεων Ξενοδοχειακών Μονάδων». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Καπνίδου ανέλυσε τα σημαντικότερα σημεία, που πρέπει να προσέχουν όσοι δραστηριοποιούνται στις τουριστικές πωλήσεις, καθώς επίσης τις ευκαιρίες και τις απειλές που παρουσιάζονται στο χώρο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του επισιτισμού, με θέμα «Μαστίχα Χίου: Η χρήση της στη Γαστρονομία», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαρτίου,  στις 17.00, στην αίθουσα ΔΙ.Κ.Ε.Π. (4ος όροφος), κτίριο ΒΙΕΝΝΗ, Εγνατία 2-4. Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κα Μ. Καβουρά, εκπρόσωπος της εταιρείας Mastihashop, η οποία θα παρουσιάσει πρωτότυπες τεχνικές και συνταγές της χρήσης ενός παραδοσιακού υλικού όπως η μαστίχα Χίου, στη σύγχρονη κουζίνα.

Την επόμενη μέρα, η κα Μ. Τσιμπιροπούλου, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Silver Lining, θα παρουσιάσει στο κοινό, τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους νέους επαγγελματίες, ώστε να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα στην Αγγλία. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 17.00, στην αίθουσα διαλέξεων του Mediterranean College Θεσσαλονίκης, Εγνατία 2-4, κτίριο ΒΙΕΝΝΗ.

Τέλος, την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη που διοργανώνει το Mediterranean College Θεσσαλονίκης με θέμα: «Συμπεριφορά Καταναλωτή σε Περίοδο Κρίσης».

Εισηγητής της διάλεξης θα είναι ο κ. Γ. Κυανίδης, Commercial Manager SCN. Ο κ. Κυανίδης, θα αναλύσει τις νέες τάσεις στις συνήθειες των καταναλωτών, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, καθώς και μεθόδους διαχείρισης αυτών των τάσεων, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον 4ο όροφο του κτιρίου ΒΙΕΝΝΗ, Εγνατία 2-4, στη Θεσσαλονίκη.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους!

Γίνετε μέλος του Xinis Education Festival 2014 και αποκτήστε το V.I.P. Pass με το οποίο θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις δωρεάν εκδηλώσεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Πηγή: touristorama.com

Ασταμάτητη η γρίπη! Έφτασαν τους 86 οι νεκροί φέτος! 59 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική!


Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων από τον ιό της γρίπης, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 86, οι περισσότερους εκ των οποίων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στον αριθμό των νοσηλευομένων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 59 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, ενώ συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 256 άτομα.

Πηγή: toxwni.gr

Ξεκινά το πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες


Στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής έγινε η δημοσιοποίηση και η αναγγελία έναρξης του προγράμματος Erasmus, για Νέους Επιχειρηματίες, στα πλαίσια της εσπερίδας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η Πρόεδρος του Δικτύου, Σοφία Οικονομάκου, ανέπτυξε τις δράσεις του προγράμματος και τα οφέλη που αναμένετε να προκύψουν από την υλοποίησή του.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και την απόκτηση εμπειριών εκ μέρους νέων, εν δυνάμει επιχειρηματιών, προκειμένου να στήσουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του επιχειρείν για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι τρία χρόνια, και επιθυμούν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να γνωρίσουν νέες αγορές, να δικτυωθούν για να βελτιώσουν την επιχείρησή τους, να αναπτύξουν καινοτομίες και συνεργασίες με επιτυχημένα κέντρα του εξωτερικού.
Οφέλη θα προκύψουν και για τις επιχειρήσεις που θα φιλοξενήσουν νέους επιχειρηματίες. Οι νέοι θα φέρουν μαζί τους τη δυναμική τους, τον ενθουσιασμό τους, τις γνώσεις τους, την επιστημονική τους κατάρτιση και θα προσφέρουν δυνατότητες δικτύωσης και συνεργασίας με επιχειρηματίες της χώρας τους.
Η επιτυχία του προγράμματος είναι μια ακόμη πρόκληση για το Δίκτυο, το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στους ωφελούμενους και να συμβάλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και στη δημιουργία νέων επιτυχημένων επιχειρηματικών μονάδων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs και την δράση Ε4ΙC, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις κυρίες: Κοπανάροβα Έλενα και Καρπενήση Βαϊα, e-mail:elena@oecon.gr, secretary@oecon.gr; Τηλ: +30 2310256360.

Με Χρυσό Σκούφο τιμήθηκαν δύο εστιατόρια της Χαλκιδικής


Με ελληνικό χρώμα όσον αφορά τις κορυφαίες διακρίσεις αλλά κι ευρωπαϊκή αύρα χάρη στους διεθνείς υψηλούς προσκεκλημένους, οι
οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή, δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 10/3 στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» τα Βραβεία Γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι 2014 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Μεγάλος νικητής ο Έκτωρ Μποτρίνι που κρατά για δεύτερη χρονιά τον τίτλο του σεφ του καλύτερου εστιατορίου στη χώρα(Etrusco - Κέρκυρα ) ενώ βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο για δύο ακόμα εστιατόρια του, στην Αθήνα και τη Ρόδο.

H πολυαναμενόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων 2014 είναι πλέον γεγονός. Την περασμένη Δευτέρα­, στη «Μεγάλη Βρεταννία», η Ελλάδα παρουσίασε την ανερχόμενη νέα ελληνική κουζίνα στους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής τους. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η εκδότρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου τους προσκάλεσαν στο επίσημο δείπνο της απονομής των βραβείων, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σπέσιαλ μενού με θέμα «Νέα μεταμοντέρνα ελληνική κουζίνα». Το υπέγραψαν έξι σεφ που κράτησαν ψηλά τη σημαία της γαστρονομίας τα τέσσερα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης βραβευόμενοι συνεχώς με Χρυσό Σκούφο. μαγείρεψαν οι Απόστολος Αλτάνης, Λευτέρης Λαζάρου, Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Πουλιάσης, Νίκος Ρούσσος και ­Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.
Αδιαμφισβήτητος πολυνίκης του 2014 ο Έκτορας Μποτρίνι. Με το «Etrusco» (Κέρκυρα ) να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας και καλύτερο εστιατόριο Ελληνικής Κουζίνας αλλά και τα άλλα δύο εστιατόριά του («Botrini’s» ) στην Αθήνα και τη Ρόδο να κερδίζουν Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, ο Κερκυραίος σεφ έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους αποτελούν το 26% του συνόλου και είναι τα εστιατόρια «Abovo», «Anassa», «Bill & Coo», «Botrini’s Rodi», «Ντομάτα» και «Σελήνη». Την ίδια στιγμή τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανανεώθηκαν στο ίδιο ποσοστό με τα «Botrini’s» (σε Αθήνα και Ρόδο ), «Funky Gourmet», «Hytra» και «Γαλάζια Hytra», «Bill & Coo», «Τηλέμαχος Art Grill», «Apocalypsis», «Αλάτσι», «Έξι Κλειδιά» και «Ψαράκι».
Είναι πολύ σημαντικός ο δυναμισμός που δείχνει η εστιατορική σκηνή της Ελλάδας, αποτελώντας ταυτόχρονα τη βιτρίνα του γαστρονομικού μας τουρισμού. Αν εξαιρέσουμε την Αθήνα, η οποία –όπως είναι αναμενόμενο– κερδίζει τη μερίδα του λέοντος με 9 Χρυσούς Σκούφους και 14 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας καταγράφουν επίσης υψηλές επιδόσεις. Η Χαλκιδική με 3 και 4 εστιατόρια αντίστοιχα, η Κρήτη με 3 και 3, ενώ Μύκονος, Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη κερδίζουν 2 Χρυσούς Σκούφους και 2 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Ρόδος έναν Χρυσό Σκούφο και 2 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Πάτμος και το Πήλιο κερδίζουν για πρώτη φορά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Στις επόμενες σελίδες ακολουθεί πλήρης η αναλυτική παρουσίαση όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με ένα ειδικό βραβείο ιδιαίτερα σημαντικό: αυτό της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας-τιμής το οποίο κερδίζει για το 2014 ο «Βασίλαινας».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ 2014
Squirrel 16/20
Τόλμη και προχωρημένη techno-motional μαγειρική, με ένα μενού που συνδυάζει το παιχνίδι με το συναίσθημα, τη φινέτσα και την υψηλή αισθητική. Ο Γαλλοϊταλός σεφ Herve Pronzato καλλιτεχνεί γαστρονομικά σε ένα ντεκ πάνω στο κύμα, σε ένα από τα ομορφότερα εστιατόρια της Ελλάδας.
Χαλκιδική Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, 2375022310

Ντοµάτα 15/20
Αντλώντας έμπνευση από όλη τη Μεσόγειο και στηριζόμενος σε καθαρά ελληνικές βάσεις, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος παρουσιάζει μια ιδιαίτερη προσωπική κουζίνα υψηλών επιδόσεων, γεμάτη αρώματα κι ερεθιστικές συγχορδίες εντάσεων. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Χαλκιδική «Sani Resort», Σάνη, Κασσάνδρα, 2374099465

Πηγή: ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ 19.03.2014 (START UP)


Ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Γκιλής και τα Μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής,
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση με θέμα,

«Start Up Accelerators: Ταχεία Ωρίμαση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών»

Είσαι νέος και προσπαθείς να κάνεις το πρώτο επαγγελματικό σου ξεκίνημα;
Είσαι επιχειρηματίας,  αγρότης,  κτηνοτρόφος, ασχολείσαι με τον τουρισμό και έχεις καινοτόμες ιδέες που θα ήθελες να υλοποιήσεις;
Αναζητάς χρηματοδότηση πέραν των τραπεζών και των επιδοτούμενων προγραμμάτων;
Έχεις εξωστρεφή λογική;
Έλα να ενημερωθείς για τον κόσμο των νεοφυών εταιριών και των επιταχυντών επιχειρηματικότητας

Εισηγητής κος Σπυρίδης Αργύριος, Δ/νων Σύμβουλος Innovation Farm

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:30
στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Υπογράφηκε η σύμβαση για τα λύματα Μ. Παναγιάς


Υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και της αναδόχου τεχνικής εταιρείας, για την εκτέλεση του έργου της συλλογής και μεταφοράς λυμάτων Μ. Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη, με προϋπολογισμό 1.82.442,08 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο υποέργο του έργου: Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Μ. Παναγίας Δήμου Αριστοτέλη. Η εκτέλεση των εργασιών του έργου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, όπως ορίζει η σύμβαση.
Το ανωτέρω έργο χρηματοδοτείτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.
To φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά την κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς λυμάτων του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας και πιο συγκεκριμένα:
• Την κατασκευή του υπολειπόμενου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Μ.Παναγίας, το οποίο έχει μήκος 10,1 χλμ, συμπεριλαμβανομένου ενός αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού μήκους 0,1 χλμ.
• Την κατασκευή του βαρυτικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων της Μ.Παναγίας, μήκους 2,2 χλμ, έως την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
• Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του Δήμου Αριστοτέλη κατά την υλοποίηση του έργου.
• Δαπάνες για την αρχαιολογική επίβλεψη των εκσκαφών.
Επίσης, στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν και οι ιδιωτικές συνδέσεις, με ίδιους πόρους του Δήμου, προκειμένου το σύνολο του έργου να είναι εξαρχής λειτουργικό.
Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Μ. Παναγίας σχετίζεται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με την ολοκλήρωση του έργου και την απορρύπανση της λεκάνης του Χαβρία, αναμένεται ότι θα προκύψουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης και στην προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Με την υπογραφή της σύμβασης για την Συλλογή και μεταφορά λυμάτων Μ. Παναγίας, με προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιείται η εκκίνηση της υλοποίησης ενός πολυσήμαντου έργου για την περιοχή. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Μ. Παναγίας είναι έργο περιβαλλοντικής εξυγίανσης και έχει ως βασικό σκοπό την περιβαλλοντικά αποδεκτή συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων του οικισμού της Μεγάλης Παναγιάς και κατά συνέπεια τη βελτίωση των υποδομών της. Ως Δημοτική Αρχή κινηθήκαμε άμεσα στην προετοιμασία του έργου με την επικαιροποίηση των μελετών, την αγορά της γης όπου χωροθετείται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και η υπογραφή της σύμβασης προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από τα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Με την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού προσδοκούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια περιβαλλοντική σημασία και σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τo δεύτερο υποέργο προϋπολογισμού 3.012,900 ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή της Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας, με την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους αναδόχους.
Με την ολοκλήρωση τόσο του Βιολογικού Καθαρισμού, όσο και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων εντάξαμε στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας, ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις και νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της.
Στόχος μας είναι η σωστή διαχείριση των αποβλήτων που λαμβάνει σοβαρά όχι μόνο τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων ,δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν εκτός από την εξοικονόμηση του νερού ,τον περιορισμό των επιπτώσεων και των κινδύνων για την δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα.
Κύρια προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την δημιουργία νέων υποδομών ανάπτυξης στον Δήμο Αριστοτέλη».

Αύξηση 10% στις προκρατήσεις από Γερμανία για Χαλκιδική


Με αύξηση 10% των προκρατήσεων από τη γερμανική αγορά για τη Χαλκιδική, αλλά και με «ολική επαναφορά» των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων, «ανατέλλει» το 2014 για τον τουρισμό στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων (ΕΞΧ), η οποία επικαλείται τα αποτελέσματα της διεθνούς τουριστικής έκθεσης «ΙΤΒ» του Βερολίνου.

Ήδη, όλοι οι tour operators πρώτης «γραμμής», όπως οι TUI και THOMAS COOK - NECKERMAN, συνεργάζονται φέτος με τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής.

   Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Χαλκιδικής με άλλες περιοχές, προκειμένου να οργανωθούν πακέτα ειδικών μορφών τουρισμού, η Χαλκιδική συνδυάστηκε με τη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε τμήμα του προγράμματος «Via Egnatia», που παρουσίασε τα φυσικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος κατά μήκος της διαδρομής της αρχαίας λεωφόρου, στους οδικούς τουρίστες.

    «Με τους οδικούς άξονες ανοιχτούς και τις απευθείας πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών Αegean, Αir Βerlin, Ryanair,German Wings, Easyjet, από 14 αεροδρόμια της Γερμανίας, η Χαλκιδική προσφέρει πολλές επιλογές πρόσβασης στους Γερμανούς επισκέπτες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: agelioforos.gr

Πολύγυρος: Καλούνται άτομα να δώσουν DNA για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά»


Αντιδράσεις προκαλεί διάταξη της ανακρίτριας Πολυγύρου που ζητά τη λήψη γενετικού υλικού (DNA) από υπόπτους για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», προκειμένου τα δείγματα αυτά να συγκριθούν με γενετικό υλικό που βρέθηκε στα ευρήματα της υπόθεσης του εμπρησμού του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, τον περσινό Φεβρουάριο.

Συνολικά εστάλησαν κλήσεις για λήψη DNA σε 23 άτομα, η πλειονότητα από τους οποίους αρνήθηκε να το πράξει, ενώ κάποιοι κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Πάντως, υπό το φόβο απαγγελίας κατηγορίας για απείθεια, τέσσερα άτομα έδωσαν δείγματα γενετικού υλικού στις διωκτικές αρχές. H διάταξη προκάλεσε νομικές αντιδράσεις, ενώ κάτοικοι της Χαλκιδικής διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Πολυγύρου. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι επιχειρείται συνένωση των δύο δικογραφιών (αφορούν και οι δύο πράξεις όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης) και η επέκταση της δίωξης. Όπως ισχυρίζονται, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίστηκαν δύο εντελώς διαφορετικές δικογραφίες.

«Έως τώρα δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους, καθώς από την έρευνα δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία» τονίζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, επιπλέον, ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά» δεν έχουν καταστεί καν κατηγορούμενοι. Για την συγκεκριμένη υπόθεση κλήθηκαν 27 άτομα τον περασμένο Σεπτέμβριο να δώσουν εξηγήσεις στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης - ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων - για μία σειρά από επεισόδια που έλαβαν χώρα στη βορειοανατολική Χαλκιδική (το διάστημα από Μάιο έως Αύγουστο του περασμένου χρόνου), συνδεόμενα με τις αντιδράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Πηγή: agelioforos.gr

50.000 θέσεις εργασίας για νέους ανέργους από τον ΟΑΕΔ


Νέες θέσεις εργασίας για 50.000 - νέους ηλικιακά - ανέργους αναμένεται να διαθέσει ένα καινούργιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που πρόκειται να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να είναι είτε απόφοιτοι Λυκείου είτε πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα έχουν τη δυνατότητα, μετά από σχετική αίτηση, να προμηθευτούν την Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας (voucher) που θα τους προσφέρει πεντάμηνη απασχόληση σε ιδιωτική επιχείρηση και αμοιβή έως 2.700 ευρώ με προοπτική οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, να γίνουν μόνιμες.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε 75.000 ανέργους έως 29 ετών καθώς ο καθορισμένος προϋπολογισμός προβλέπει το διευρυμένο πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου για το 2014.

Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό επίδομα θα ανέρχεται σε:

α) 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης,

β) 2.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.
Εάν η επιχείρηση θελήσει να προσλάβει τους ανέργους μετά το πέρας της 5μηνης εργασίας τους, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της ασφαλιστικής τους κάλυψης για ένα έτος.

Προϋποθέσεις για τους άνεργους μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ - ΤΕΙ

Να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Προϋποθέσεις για τους άνεργους μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Λυκείου

Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών» θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Κάθε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητα σε ποια ομάδα ωφελουμένων ανήκει, θα έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2014


Γενικός σημαιοστολισμός από την ανατολή της 24ης μέχρι τη δύση της 25ης   Μαρτίου, φωταγώγηση δημοσίων καταστημάτων, Τραπεζών και Οργανισμών.                      
Την 24η Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.45 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών και προαιρετική απαγγελία ποιημάτων από έναν μαθητή κάθε σχολείου, από τους: Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Ν. Μουδανιών του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, τα Νηπιαγωγεία Ν. Μουδανιών, τα Δημοτικά Σχολεία Ν. Μουδανιών, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Μουδανιών, την ΕΠΑΣ Ν. Μουδανιών, το ΙΕΚ Ν. Μουδανιών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών «Φάρος», την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ν. Μουδανιών «Βιθυνία», το Σύλλογο Ποντίων «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και την Προοδευτική Ένωση Ελληνοποντιακών Συλλόγων Ν. Χαλκιδικής «Ενωτική Κίνηση» και το Κέντρο Ελληνορωσικής φιλίας Ν. Χαλκιδικής, στο Ηρώο, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Εξιχνιάστηκε κλοπή στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής


Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου περίπτωση κλοπής σε οικία που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2013, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής.

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού ηλικίας 32 ετών, για κλοπή.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 32χρονος τις πρωινές ώρες της 18ης Νοεμβρίου, αφαίρεσε από το σπίτι 44χρονης ημεδαπής το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και διάφορα κοσμήματα. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή.

Το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 32χρονου, θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

E. Mενεγάκη: Τα τρυφερά φιλιά και οι αγκαλιές με το Ματέο!


Εξαιτίας της παρουσίας φωτογράφων έξω από το ξενοδοχείο, οι υπεύθυνοι άνοιξαν...
για εκείνη το ασανσέρ που οδηγεί από τους διαδρόμους των δωματίων κατ' ευθείαν στο κλειστό πάρκινγκ, αλλά τελικά την απαθανάτισαν - πιο ερωτευμένη από ποτέ - με το Ματέο!


Αφορμή του ταξιδιού της Ελένης Μενεγάκη στάθηκε η νέα συνεργασία της, ως πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της εταιρείας αξεσουάρ Axel. Συνοδευόμενη από τον hair stylist και σταθερό συνεργάτη της Βασίλη Μπουλούμπαση έφτασε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου και κατευθύνθηκε προς στο ξενοδοχείο The Met στην περιοχή των Σφαγείων. Την Κυριακή μαζί με τον σύντροφό της, που έφτασε με πρωινή πτήση, επέλεξαν να γευματίσουν στην Ταβέρνα του Σάββα, στην περιοχή της Ευκαρπίας. 


Πηγή: gkourou.com


Από χτες οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό


Από χτες ξεκίνησε η υλοποίηση της Β' φάσης του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΤ, από χτες οι δικαιούχοι μπορούν να καταθέτουν στα ΚΕΠ την αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αφού έχει γίνει κράτηση σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2014 θα αναπτυχθεί επίσης όπως η Α' φάση, μέσω δύο υποπρογραμμάτων (εξαήμερων διακοπών και Τρίτης Ηλικίας).
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του Προγράμματος, ανέρχεται μέχρι το ποσό των 2.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΕΟΤ του έτους 2014.

Νέα Γιαπωνέζικη φάρσα σπέρνει τον πανικό σε ασανσέρ


Δείτε πως τα ανυποψίαστα θύματα μιας τηλεοπτικής φάρσας τρελαίνονται όταν συνειδητοποιούν πως βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα στοιχειωμένο ασανσέρ…



Πηγή: otherside.gr

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Start Up Accelerators: Ταχεία Ωρίμαση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών»
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Innovation Farm, διοργανώνουν την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 και ώρα 18.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, ειδική ημερίδα όπου θα γίνει ενημέρωση για το νέο θεσμό των νεοφυών εταιριών και των επιταχυντών επιχειρηματικότητας. Η ημερίδα απευθύνεται σε ανέργους, σε νέους που πραγματοποιούν το πρώτο τους επαγγελματικό ξεκίνημα, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους, σε επιχειρηματίες,  σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και γενικά σε όσους έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και εξωστρεφή λογική.  Στην ημερίδα θα αναλυθεί από τον κο Σπυρίδη Αργύριο, Δ/νων Σύμβουλος της Innovation Farm, η σημασία του νέου θεσμού και οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις, καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από επενδυτές, εκτός των τραπεζών και των επιδοτούμενων προγραμμάτων.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού – Εξωστρέφεια», το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, διοργανώνει νέο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου κύκλου σεμιναρίων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2013. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 40 ώρες και η επιδότηση 5€/ώρα μεικτά ανά συμμετέχοντα. Μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά εταιρία πέντε (5) άτομα, ενώ ο αριθμός συμμετεχόντων στο ενημερωτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25. Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την αίτηση συμμετοχής που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, στο site του Επιμελητηρίου www.epichal.gr και στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 23710 24200, 24300 υπόψιν κου Μήντου Δημητρίου.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ GREECE WELCOMES YOU TO LONDON
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Ιουλίου 2014 στο Λονδίνο, στην  Αγγλία, έκθεση με moto «GREECE WELCOMES YOU TO LONDON». Η  έκθεση που διοργανώνεται από τη η Εταιρεία  GREEK AGORA EXPO LTD, ως ιδιωτικός φορέας προβολής και προώθησης Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Εξωτερικό, εξασφάλισε την διοργάνωση Έκθεσης στο ΟLYMPIA ΝΑΤΙΟΝΑL HALL στο Λονδίνο,  χωρητικότητας 10.000 τ.μ, διαθέσιμα μόνο σε Ελληνικές Επιχειρήσεις που παράγουν εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα κάθε κατηγορίας από τρόφιμα και ποτά, έως έργα τέχνης και υπηρεσίες . Η Έκθεση θα περιλαμβάνει συνεργασίες Β2Β (Business to Bussines) με μεγάλες εταιρίες έως και μικρές τοπικές επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κάθε κατηγορίας και της διανομής παραδοσιακών τροφίμων, ποτών , καθώς και συνεργασίες Β2C (Business to Consumer), όπου οι εκθέτες θα υποδεχθούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Μεγάλη Βρετανία και τουριστών από γειτονικές και άλλες χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έντυπα της έκθεσης στο Λονδίνο που αφορούν το κόστος και τους γενικούς όρους συμμετοχής, στο website της Εταιρείας GREEK AGORA EXPO LTD  www.greekagoraexpo.net  και στα τηλέφωνα 2130291884-2130291886.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» πραγματοποιεί σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στο Επιμελητήριο, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (30 άτομα). Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου 80€ ανά εκπαιδευόμενο, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο 17 & 18/08/2013, στα Νέα Μουδανιά 24 & 25/08/2013, στη Νικήτη 30/11 & 01/12/2013, στον Πολύγυρο 30/11 & 01/12/2013 και στα Νέα Μουδανιά 14 & 15/12/2013 και Β΄ Κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο 28/11 έως 06/12/2013 και 09 έως 17/12/2013, να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στη Χανιώτη 27 & 28/07/2013 για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Χανιώτης κο Μποσνάκη Νικόλαο στο τηλέφωνο 6982999017. Οι βεβαιώσεις για τα υπόλοιπα τμήματα θα παραδοθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα όπου το Επιμελητήριο θα ενημερώσει εκ νέου τα μέλη του.
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Α.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ
Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της ενεργοβόρου Μέσης Τάσης με την Υψηλή. Συγκεκριμένα, για τους πελάτες Μέσης Τάσης με συνολική ετήσια κατανάλωση ανά παροχή μεγαλύτερη από 13GWh, ισχύουν στο εξής οι μοναδιαίες χρεώσεις της Κατηγορίας Πελατών Υψηλής Τάσης, κατ΄ αντιστοιχία και με την εξίσωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), που προηγήθηκε νομοθετικά. Με τον τρόπο αυτό, αίρεται πλήρως ο διαχωρισμός μεταξύ βιομηχανικών καταναλωτών (όπως υαλουργία, χαρτοποιία, κλωστοϋφαντουργία κλπ), που τα καταναλωτικά τους χαρακτηριστικά είναι αντίστοιχα με αυτά των ενεργοβόρων βιομηχανιών Υψηλής Τάσης (χαλυβουργίες, τσιμέντα, αλουμίνιο κλπ), αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην Υψηλή Τάση λόγω του τεχνικού ζητήματος που άπτεται του τρόπου σύνδεσής τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εξομοίωση αυτή προσφέρονται πια ίσες δυνατότητες ως προς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος.
ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ
Δόθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πουληθεί μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα εισφερθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και το 30% των πελατών χωρίς, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, να είναι απαραίτητη η συγκατάθεσή τους.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Πλεόνασμα 495 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α' δίμηνο 2014 ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το δίμηνο Ιανουαρίου– Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 495 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, και στόχου για έλλειμμα 527 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.072 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.047 εκατ. ευρώ.


ΣΤΟ 27,5% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Σε 27,5% διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας έναντι 26,3% το Δεκέμβριο του 2012 και 27,6% το Νοέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.555.034 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.388.927 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 99.226 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (μείωση 2,7%) και κατά 5.418 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,2%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.551 άτομα σε σχέση με το εκέμβριο του 2012 (αύξηση 3,7%) και μειώθηκαν κατά 10.864 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (μείωση 0,8%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 47.229 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (αύξηση 1,4%) και κατά 4.453 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2013 (αύξηση 0,1%).
ΟΑΕΔ: ΣΤΟΥΣ 1.030.875 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Ιανουάριο 2014 ανήλθε σε 854.659 άτομα. Σε αυτούς, πρέπει να προστεθούν 207.850 άνεργοι που είναι μεν εγγεγραμμένοι στις λίστες του Οργανισμού, δηλώνουν δε, ότι δεν αναζητούν εργασία. Από τους αναζητούντες εργασία, οι  423.025 (ποσοστό 49,50%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 431.634 (ποσοστό 50,50%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) για τον μήνα Ιανουάριο 2014 ανήλθε σε 207.850 άτομα όπου 60.523 (ποσοστό 29,12%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 147.327 (ποσοστό 70,88%) εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ
Περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις έγιναν τον Φεβρουάριο του 2014 σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 19.912 θέσεις μισθωτής εργασίας. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του έτους, με το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων να είναι επίσης θετικό, κατά 26.309 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 17.788 θέσεις μισθωτής εργασίας. Οι περισσότερες προσλήψεις εμφανίζονται στους κλάδους των υπηρεσιών εστίασης των καταλυμάτων και στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Άμυνας και της Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες, προηγούνται οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι σερβιτόροι, οι τραπεζοκόμοι και οι μάγειροι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ 50.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Voucher)
Ευκαιρία για την είσοδο στην αγορά εργασίας δίνει ο ΟΑΕΔ σε 50.000 άνεργους νέους ως 29 ετών. Μέσα στον Απρίλιο ξεκινάει το πρόγραμμα voucher όπου θα δώσει την ευκαιρία να καταρτιστούν μέσω των ΚΕΚ και να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης 50.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα voucher του ΟΑΕΔ στο σύνολο του θα αφορά 75.000 ωφελούμενους αφού ο προϋπολογισμός του που έχει καθοριστεί προβλέπει το διευρυμένο πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου για το 2014. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών. Παρέχει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση, αναμένεται και πάλι να διαμορφωθεί στα 2.700 ευρώ ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, να γίνουν μόνιμες.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 4,3% ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ 3,3% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
Με μείωση στην αξία των εξαγωγών της χώρας, άρχισε το 2014, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.128,8 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι 2.224,5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 4,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε, επίσης, μείωση 4,3%). Ενώ, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 3.752,5 εκατ. ευρώ, έναντι 4.142,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 9,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 3,3%).
ΤτΕ: ΣΤΑ 6,4 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, προχώρησε στη δημοσίευση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, παρά τη διαφωνία με την τρόικα και συγκεκριμένα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ποσό που χρειάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα. Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, στα 6,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το βασικό σενάριο προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις που πραγματοποίησε στην Έκθεση της BlackRock. Αναλυτικά οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται σε 2,183 δισ. ευρώ, της Εurobank σε 2,945 δισ. ευρώ της Alpha Bank σε 262 εκατ. ευρώ. της Πειραιώς σε 425 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Αττικής σε 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας σε 169 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε από τις διοικήσεις των Τραπεζών να υποβάλλουν το αργότερο έως τις 15 Απριλίου 2014 τα σχέδια τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους σε εύλογο και σύντομο χρονικό διάστημα.
ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί έως τώρα στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για την τμηματική εξόφλησή τους, ενώ έχουν εισπραχθεί 304,7 εκατ. ευρώ σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ύψους 62,5 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία από τα 2,6 εκατομμύρια των φορολογούμενων με νέες ληξιπρόθεσμες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2013, έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόνο οι 92.323. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (χρέη πριν την 31.12.2012), έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόνο 99.793 φορολογούμενοι.
ΕΩΣ ΤΗΝ 28η ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ  ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
Έως την 28η Μαρτίου 2014 πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με υπενθύμιση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΣΤΟ 2ΜΗΝΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των παραγόντων του τουρισμού, που κάνουν λόγο για νέα χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών. Ήδη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των τουριστικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, που ανακοινώσε ο ΣΕΤΕ, το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014 σημειώνει αύξηση σχεδόν 28,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα 2013. Την ίδια στιγμή ο προορισμός της Αθήνας διαφαίνεται να συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης που εμφάνισε τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Η κίνηση του αεροδρομίου παρουσίασε το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου άνοδο αφίξεων +30% ή κατά 60.000 άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013. Να σημειωθεί ότι ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού παγκοσμίως TUI, που συναντήθηκε με την υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο, έκανε λόγο για "Αναγέννηση" του ελληνικού τουρισμού.
 «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2014»: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕΣΩ ΕΟΤ

Ο ΕΟΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2014, για την β' φάση υλοποίησης του, θα διανέμει εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού στους δικαιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις στα ΚΕΠ, από την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014. Στο Πρόγραμμα 6ήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας(για λογαριασμό της οποίας υλοποιεί προγράμματα ο ΟΑΕΔ) ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας καθώς και των μελών του Ταμείου Νομικών και με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. (1) Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ., (2) Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της τέως Εργατικής Εστίας (ΟΑΕΔ), (3) Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., (4) Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., (5) Oι ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, (6) Οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Β ΔΝΣΗ (πρώην ΤΑΥΣΙΤ), (7) Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι), (8) Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005), (9) Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια, (10) Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενα του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό, (11) Άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ με αυτασφάλιση και εφ όσον τα περισσότερα ένσημά τους προέρχονται από την αυτασφάλιση. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ. ( Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα 16.000,00 ευρώ,   Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 28.000,00 ευρώ ,  Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα 35.000,00 ευρώ ,   Tο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Διεθνές κοινοπρακτικό σχήμα αποτελούμενο από την κινεζική Shenzhen Airport και την Friedmann Pacific του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη Τύπου ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» και να το μετατρέψει σε «αεροπορική πόλη» με πολυσχιδείς δραστηριότητες και να το αναδείξει σε διεθνή κόμβο για επιβάτες και εμπορεύματα που διακινούνται  από την Ασία προς την Ευρώπη.
ΣΤΑ 100 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ
Το ύψος του παγκόσμιου χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, αυξήθηκε πάνω από 40% από τα μέσα του 2007 (οπότε εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης), και υπερέβη τα 100 τρισ. δολάρια στα μέσα του 2013, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών». Η αύξηση του χρέους κατά 30 τρισ. δολάρια κατά την εξεταζόμενη εξαετία αντιστοιχεί σε δυο αμερικανικά ΑΕΠ και αντικατοπτρίζει την έκρηξη του δανεισμού, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις δανείζονταν για να βγάλουν τις χώρες τους από την ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύθηκαν τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια συνεπεία της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.

Ανακοίνωση νέων ονομάτων Ομάδας Συντονισμού της πλατφόρμας διαλόγου «Κεντρική Μακεδονία- Μπροστά»


Θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τα νέα ονόματα  της  Ομάδας  συντονισμού    της  πλατφόρμας  διαλόγου «Κεντρική Μακεδονία-Μπροστά» .
Σκοπός  της  συγκεκριμένης  προσπάθειας είναι η σύνταξη πρότασης  της ευρύτερης περιοχής  εν όψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών με την συμμετοχή των πολιτών.
Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα  μέσα στην οποία μπορεί ο καθένας να καταθέσει προτάσεις και να πάρει μέρος στο διάλογο http://www.kentrikimakedonia-mprosta.gr/.
Τα νέα  μέλη της Ομάδας  Συντονισμού προέρχονται διαφόρους χώρους και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.




Γιώργος Αναστασιάδης  Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΑΠΘ.



Μάρθα Σινανά  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού


Αντώνης Ευσταθιάδης  πτυχιούχος  μηχανολόγος βιομηχανικής παραγωγής



Αναστάσιος Δημ. Δαμάσκος  επιχειρηματίας


Μιχάλης Καθρέπτης  φοιτητής-Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας



Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε μαζί μας.


Απόστολος Πάνας
Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Εκπρόσωπος Τύπου για την ομάδα «Κεντρική Μακεδονία – Μπροστά»
Διοικητήριο - Πολύγυρος, τ.κ  63100
Τηλ.: 6945429297
e-mail: panas792001@yahoo.gr, kentrikimakedoniamprosta@gmail.com
www.kentrikimakedonia-mprosta.gr ,  www.apostolospanas.gr

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής στα ΤΕΣΤ ΠΑΠ


Αυξημένος κατά 20% περίπου σε σύγκριση με πέρυσι είναι ο αριθμός των γυναικών, που υποβλήθηκαν σε δωρεάν ΤΕΣΤ-ΠΑΠ στον Ταξιάρχη στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, που υλοποιεί ο Δήμος Πολυγύρου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.

Γυναίκες από κάθε ηλικιακή ομάδα προσήλθαν στο Αγροτικό Ιατρείο του Ταξιάρχη και εξετάστηκαν δωρεάν αναγνωρίζοντας την σπουδαία σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μεγαλύτερη άλλωστε ήταν φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου, που υλοποιήθηκε η δράση (Τοπικά Διαμερίσματα Ζερβοχωρίων, Παλαιόκαστρο, Άγιος Πρόδρομος, Πλανά), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι γυναίκες στο Δήμο Πολυγύρου έχουν κάνει την πρόληψη στάση ζωής.

Την Τρίτη 18 Μαρτίου το πρόγραμμα του δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα συνεχιστεί στα Βράσταμα με τη συνεργασία του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου. Η εξέταση θα γίνεται από τις 9.00 το πρωί έως τις 13.00 στο αγροτικό ιατρείο του τοπικού διαμερίσματος. Οι γυναίκες, που ενδιαφέρονται να εξεταστούν, θα πρέπει για τη δική τους καλύτερη εξυπηρέτηση να τηλεφωνούν στα γραφεία του «Βοήθεια στο σπίτι» της Δ.Ε. Πολυγύρου στο τηλέφωνο 2371021693 (εργάσιμες ώρες), για να δηλώνουν συμμετοχή.