Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Η καθαρίστρια πέρασε τα έργα τέχνης για… σκουπίδια!


Μια καθαρίστρια στην πόλη του Μπάρι στην Ιταλία πέταξε έργα σύγχρονης τέχνης, καθαρίζοντας μια γκαλερί, γιατί τα πέρασε για σκουπίδια!

Ο Lorenzo Loca, υπεύθυνος της εταιρείας καθαρισμού, δικαιολόγησε την υπάλληλό του, καθώς τα έργα τέχνης αποτελούνταν από… ψίχουλα μπισκότων πεταμένα στο πάτωμα! «Η κοπέλα έκανε απλά την δουλειά της. Ο καθένας θα νόμιζε το ίδιο» είπε, συμπληρώνοντας ότι η ασφάλεια της εταιρείας του θα πληρώσει για την ζημιά. Κάθε ένα από τα έργα κοστολογείται 10.000 ευρώ, αρκετά χρήματα για μερικά ψίχουλα από μπισκότα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο συμβαίνει με έργο σύγχρονης τέχνης. Το 1999 το έργο της Tracy Emin “My Bed” που είχε κερδίσει το βραβείο Turner της χρονιάς, την ύψιστη εικαστική διάκριση στην Βρετανία, καταστράφηκε από έναν φύλακα του μουσείου, που… συγύρισε το εν λόγω κρεβάτι, μαζεύοντας τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά και τα βρώμικα εσώρουχα που βρήκε, νομίζοντας ότι τα άφησε κάποιος επισκέπτης! Δεν είχε καταλάβει ο δύσμοιρος ότι αυτά ήταν το... έργο τέχνης!

Το 2004 μια καθαρίστρια της γκαλερί Tate στο Λονδίνο πέταξε μια γεμάτη σκουπιδοσακούλα, αγνοώντας ότι ο καλλιτέχνης Gustav Metzger ήθελε να δείξει με το έκθεμά του την «πεπερασμένη ύπαρξη της τέχνης». Τόσο πεπερασμένη που πήγε… στον κάδο!


Δεξιά διακρίνεται η σκουπιδοσακούλα στο έργο του Gustav Metzger, πριν... την πετάξει η καθαρίστρια!

Πηγή: nooz.gr

Έφυγε από τη ζωή ο Σάκης Μπουλάς


Έφυγε χτες το πρωί από τη ζωή - σε ηλικία 60 ετών - ο δημοφιλής καλλιτέχνης Σάκης Μπουλάς, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Υγεία:

"O Αθανάσιος Μπουλάς απεβίωσε σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Ο χαρισματικός καλλιτέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του επέδειξε γενναιότητα και αξιοπρέπεια".

Ο Σάκης Μπουλάς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Για τον λόγο αυτό διέκοψε και τις εμφανίσεις του στην Ακτή Πειραιώς, όπου συμμετείχε στην μουσική παράσταση «Γκαγκαντίν : Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη.

Ο Σάκης Μπουλάς γεννήθηκε στο Κιλκίς, στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά η καταγωγή του είναι από τον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Όταν ήταν μικρός, οι γονείς του τον παρότρυναν να γίνει δικηγόρος λόγω της άνεσης που παρουσίαζε στον λόγο, όμως αυτός επέλεξε το τραγούδι και την υποκριτική. Παλαιότερα, ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με έπιπλα.

Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα 'Ασιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο Μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα "Σούσουρο", χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα δρώμενα.

Παρόμοια δουλειά έγινε αργότερα στο "Αχ Μαρία" στα Εξάρχεια, τη θρυλική σκηνή όπου για δέκα χρόνια λειτούργησε μια παρέα με ανατρεπτικότητα, χιούμορ και αγάπη στη μουσική. Ο Σάκης Μπουλάς μαζί με τους Γιάννης Ζουγανέλη, Ισιδώρα Σιδέρη, Λάκη Παπαδόπουλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου αλλά και μια ευρύτερη παρέα δημιουργών που κατά καιρούς συμμετείχαν στα προγράμματα του εξαρχειώτικου στεκιού - έγραψαν τη δική τους σελίδα στον αθηναϊκό μουσικό χάρτη από το 1980 μέχρι το 1990.

Στην μικρή οθόνη, εμφανίστηκε σε πολλές εκπομπές ξεκινώντας από την ΕΡΤ και το Graffity μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Παρουσίασε τηλεπαιχνίδια όπως το «Κάνε ότι κάνω» και αργότερα το 2000 πρωταγωνίστησε στην κωμική τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Δέκα Λεπτά Κήρυγμα». 'Αλλες γνωστές σειρές που πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε είναι: "Κουφώματα" (1988) , Δέκα λεπτά κήρυγμα (2000-2003), Τα Τετράγωνα των Αστέρων (2003), Σαββατογεννημένες (2003-2004), Ας Πρόσεχες (2004-2005), Πενήντα-Πενήντα (2005-2007), 7 Θανάσιμες Πεθερές (2006-2007), Εντιμότατοι κερατάδες (2006-2007), Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας (2007-2008), Φίλα το βάτραχο σου (2007-2009), Μπελάς ΤV (2008-2009), Εργαζόμενη Γυναίκα (2009), Η Οικογένεια βλάπτει (2009-2010) και Πενήντα-Πενήντα (3ος κύκλος) (2010-2011).

Στον κινηματογράφο, η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1981. Οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε ή είχε βασικούς ρόλους είναι: Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1981), Ντελίριο (1983), Η Πόλη ποτέ δεν κοιμάται (1984), Τηλεκανίβαλοι (1987), Πατρίς Ληστεία Οικογένεια (1987), Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998), Η Αγάπη είναι ελέφαντας (2000), Λουκουμάδες με Μέλι (2004), Ηθικόν Ακμαιότατον (2005), Το φιλί της ζωής (2007), Μαφιόζοι στο Αιγαίο (2008), Πεθαίνω για σένα (2009), Μια φορά και ένα μωρό (2011).

Ο Σάκης Μπουλάς ως τραγουδιστής, είχε κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους : Μπουλάς-Ελλάς (1986), Σάκης Μπουλάς (maxi single) "Ali Baba" (μουσική Μιχάλης Ρακιντζής) (1987), "Ας πρόσεχες" (album) (μουσική Μιχάλη Ρακιντζή) (1987), Ζαμανφού (1992), Έκθεση ιδεών" με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000). Ενώ συμμετείχε και σε πολλούς δίσκους άλλων ερμηνευτών όπως στους : Ανεπίδοτα Γράμματα του Μιχάλη Γρηγορίου με την Αφροδίτη Μάνου, Καντάτα για την Μακρόνησο του Θ. Μικρούτσικου, Λουκιανού διάλογοι του Μ. Πλέσσα, Αχαρνής του Δ. Σαββόπουλου κ.α .

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του τραγούδησε σε πολλές μουσικές σκηνές και συναυλίες και συνεργάστηκε για χρόνια με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Βλάση Μπονάτσο, Διονύση Τσακνή, Μάνο Λοΐζο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και με τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ως στιχουργός συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια για τον Γιάννη Ζουγανέλη τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα καθώς και πολλά που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος.



Πηγή: skai.grhttp://www.skai.gr/news/culture/article/252481/efuge-apo-ti-zoi-o-sakis-boulas/

Ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία


Τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα εξετάσει και θα προωθήσει την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αλβανός ομόλογος του Νασίπ Νάκο (Nasip Naco).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην οποία εκτός των κ.κ. Αθανασίου και Νάκο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των δύο υπουργείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φυλακών των δύο χωρών, η δε αλβανική πλευρά ζήτησε τη συμβολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε τεχνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση Αλβανών κρατούμενων από τα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας σε αυτά της γειτονικής χώρας και αντιστρόφως.
Σημειώνεται ότι σήμερα στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα κρατούνται 2.850 Αλβανοί, στόχος δε του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έρθει σε επαφή και με άλλα κράτη, των οποίων μεγάλος αριθμός υπηκόων τους κρατούνται σε ελληνικές φυλακές.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσουν το ζήτημα της μεταφοράς των κρατουμένων και στη συνέχεια θα υπογράψουν διμερή συμφωνία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις πάνω στα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών και στη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ειδικότερα, είπε, ανταλλάξαμε απόψεις στα σωφρονιστικά συστήματα των δύο χωρών και τη δυνατότητα μεταφοράς κρατουμένων υπηκόων μιας χώρας στη χώρα καταγωγής τους. Δηλαδή, Αλβανών υπηκόων που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη χώρα μας, να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινή τους στις φυλακές της Αλβανίας και αντιστρόφως. Προς τούτο αποφασίσαμε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα ζητήματα αυτά. Στη συνέχεια αφού καταλήξουμε σε κοινές παραδοχές, το πιθανότερο είναι να υπογραφεί μια διμερής σύμβαση η οποία θα κατοχυρώνει αυτές τις συμφωνίες, συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ο Αλβανός υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:
"Δεν είναι τυχαίο που εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ και ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία. Αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας πλέον έχουν εντατικοποιηθεί. Επιθυμούμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ και αναμφίβολα αυτό απαιτεί την εκπλήρωση κάποιων όρων. Ασφαλώς τους όρους δεν θα μπορούσαμε να τους πετύχουμε μόνοι μας. Έχουμε την ανάγκη για βοήθεια και στήριξη. Κατά τη συνάντηση αποδεχτήκαμε ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία. Χρειαζόμαστε τη δική σας εμπειρία για να συνεργαστούμε στον δικαστικό τομέα. Ασφαλώς με τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συμφωνήσαμε και την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας θα προχωρήσουμε στη συνέχεια στη μεταφορά, με τη δική τους ασφαλώς επιθυμία Αλβανών κρατούμενων στην Αλβανία για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους. Αυτό ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε αλβανικές φυλακές, οι οποίοι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, μπορούν να μεταφερθούν για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην Ελλάδα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΝΟΜ γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα με όστρακα!


O Ναυτικός Όμιλος Μουδανιών διοργανώνει την καθιερωμένη «γιορτή των οστράκων» την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου.

Η γιορτή θα γίνει στον αύλειο χώρο του Ναυτικού Ομίλου στην περιοχή της μαρίνας των Ν.Μουδανιών και θα αρχίσει ώρα 11:30 το πρωί με όστρακα, νηστίσιμα και θαλασσινά, που θα συνοδεύονται από άφθονο τσίπουρο.


Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου, να τιμήσουν τη γιορτή με την παρουσία τους, να περάσουν μια κεφάτη Καθαρά Δευτέρα με όμορφη μουσική και να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες γεύσεις που προσφέρει ο Όμιλος.

Ακουλουθώντας την από αρχαιοτάτων χρόνων αποκριάτικη παράδοση το μικρό αλλά δυναμικό Πολύχρονο συμπληρώνει την 29ετη χρονιά και γίνεται το κέντρο του Καρναβαλιού της περιοχής, με απλά μέσα, μπόλικη όρεξη και χαρούμενη διάθεση, γινόμαστε παρέα βγαίνουμε στους δρόμους για να ζωντανέψουμε τα χρώματα που έχουν οι σκέψεις και τα πάθη μας, με 7ήμερες Αποκριάτικες Εκδηλώσεις.

20/02/2014 - Τσικνοπέμπτη
και ώρα 16:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού έναρξη του καρναβαλιού με τσίκνισμα από σουβλάκια άφθονο κρασί και μουσική καθώς και παραδοσιακόυς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας.
Σάββατο - 22/02/2014
και ώρα 21:00 στην ταβέρνα "Μουστάκας" αποκριάτικος χορός.

Κυριακή - 23/02/2014
και ώρα 16:00 στο καφέ μπάρ "Καφέ-καφέ" προβολή αποκριάτικων εκδηλώσεων Πολυχρόνου παρελθόντων ετών.

Παρασκευή - 28/02/2014
και ώρα 17:00 στην ταβέρνα "Κλεάνθης" θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο παιδικό πάρτι με κλόουν και άλλες πολλές εκπλήξεις.

Σάββατο - 01/03/2014
και ώρα 17:30 στην κεντρική πλατεία του χωριού αναβίωση παραδοσιακού γάμου και μασαλίων, και έπειτα αποκριάτικο μασκέ πάρτι στο καφέ μπαρ "Αντίδοτο" με ώρα έναρξης 21:00

Κυριακή της αποκριάς - 02/03/2014
και ώρα 13:00 παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στην κεντρική πλατεία Πολυχρόνου, και ώρα 20:00 το κάψιμο του καρνάβαλου στην παραλία.

Καθαρή Δευτέρα - 03/03/2014
κούλουμα στην πλατεία της Κρυοπηγής από την χορευτική ομάδα γυναικών Κρυοπηγής.

Απόκρια στην Ορμύλια


Οι Σύλλογοι και οι Φορείς της Δ.Ε. Ορμύλιας διοργανώνουν το Καρναβάλι στην Ορμύλια.

-Την Κυριακή 2 Μαρτίου στις 11.00 π.μ.
Με ψητά, πίτες και κρασί, με μουσική, χορό και πολύ κέφι!!!
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τα Πεύκα στις 11:00 και θα καταλήξει στην Πλατεία του χωριού όπου θα στηθεί το ΓΛΕΝΤΙ!!!


• Για τα παιδιά που θέλουν να ντυθούν και να συμμετέχουν στην Παρέλαση την οργάνωση έχουν αναλάβει οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων.
• Όσοι θέλουν να ντυθούν και να παρελάσουν, μπορούν είτε να οργανώσουν ένα θέμα ή άρμα, ή να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας.
• Ο Σύλλογος Γυναικών Ανδρομάχη θα προσφέρει πίτες, αλλά και όποια άλλη νοικοκυρά μπορεί αν επιθυμεί να ετοιμάσει κάτι. Επίσης όσοι θέλουν να βοηθήσουν, δουλειές υπάρχουν, ψήσιμο, σερβίρισμα…


-Την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου στις 11.00 π.μ.
στο Πάρκο Ψακουδίων τα Κούλουμα. Με φασολάδα και παραδοσιακά εδέσματα.

Σε πείσμα των καιρών, η Ορμύλια γιορτάζει. Θέλουμε το χωριό μας ζωντανό, θέλουμε τα παιδιά μας χαρούμενα, θέλουμε να ζούμε τα έθιμα μας.

Σας περιμένουμε όλους!!!

Στην εκδήλωση συμμετέχουν:
- Ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας
- Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικού Σταθμού Ορμύλιας
- Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου & 2ου Νηπιαγωγείου Ορμύλιας
- Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας
- Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Ορμύλιας
- Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Ορμύλιας
- Ο Σύλλογος Γυναικών Ορμύλιας «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ»
- Ο Φιλόπτωχος Σύλλογος Ορμύλιας
- Ο Α.Σ. Δόξα Ορμύλιας
- Η ομάδα Μπάσκετ ΑΕΤΟΙ ΟΡΜΥΛΙΑΣ
- Η ομάδα Θ… όπως θέατρο
- Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βατοπεδίου

Δεκαεξάχρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο



Ένας 16χρονος έχασε τη ζωή του, έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε στο Πλατανοχώρι.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο ανήλικος που οδηγούσε μοτοποδήλατο υπό συνθήκες που ερευνώνται, έχασε τον έλεγχο του δικύκλου, με συνέπεια να πέσει στο οδόστρωμα και να τραυματιστεί σοβαρά.


Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου κατά τις νυχτερινές ώρες όμως υπέκυψε στα τραύματά του.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαλάτιστας.

Πηγή: halkidikinews.gr

Προσάραξη σκάφους στο Άγιο Όρος


Σε αβαθή προσάραξε το πρωί της Παρασκευής το επιβατηγό – δρομολογειακής γραμμής «Σοφία», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς το λιμάνι της Δάφνης του Αγίου Όρους, με 32 επιβάτες.

Όπως ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Δάφνης στην περιοχή «Γιοβανίτσα» παρουσιάστηκε μηχανοηλεκτρονική βλάβη (μπλακ άουτ) με αποτέλεσμα την προσάραξη του σκάφους σε αβαθή.
Άμεσα στο σημείο έσπευσε πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Ιερισσού, τα ταχύπλοα σκάφη «Αρχάγγελος» και «Πορταΐτισσα», καθώς και το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Βάσος Κ», τα οποία μετεπιβίβασαν τους 31 επιβάτες και έπειτα τους προώθησαν στους προορισμούς τους, ενώ ένας αποβιβάσθηκε στην περιοχή της «Γιοβανίτσα».

Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από τη Λιμενική Αρχή Δάφνης που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Σοφία».



Πηγή: halkidikinews.gr

Δείτε πώς είναι σήμερα ο Πάσσαρης!


Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, θέλει να γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος... Δείτε στη φωτογραφία πως είναι σήμερα.


Πηγή: toxwni

Τους 8 έφτασαν οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα


Σε τουλάχιστον οκτώ ανέρχονται οι νεκροί από τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ταλανίζουν τις τελευταίες εννέα ημέρες τη Βενεζουέλα, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή η γενική εισαγγελέας της χώρας, Λουίζα Ορτέγκα.

Ακόμα 134 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 124 έχουν συλληφθεί.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την υψηλή ανεργία και την εγκληματικότητα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην πρωτεύουσα Καράκας, δύο στην κεντρική επαρχία Καραμπόμπο, ένας στη δυτική επαρχία Λάρα και ένας ακόμη στη Σούκρε (ανατολικά) στις «εγκληματικές» διαδηλώσεις που στοχεύουν «το κράτος, την ανθρώπινη ζωή, και την [πολιτική] σταθερότητα του κράτους», όπως δήλωσε η κ. Ορτέγκα.

Ο νέος απολογισμός ήλθε ενώ ο συλληφθείς ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ κάλεσε τους αντικυβερνητικούς να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, που συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο κατά τη 10μηνη θητεία του.

Έκκληση για έναν «ευρύ διάλογο» στη Βενεζουέλα απηύθυνε η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

«Καταδικάζω την έλλειψη ανεκτικότητας και την χρήση βίας από όλες της πλευρές. Υπογραμμίζω το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, [στην ελευθερία] του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και του συναθροίζεσθαι.

»Είναι επιβεβλημένο οι δημόσιες αρχές να εγγυηθούν ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα ελεύθερα» σημείωσε η κ. Άστον.

Πηγή: skai.gr

Κορίτσια βγάλτε τα τακούνια! -Δείτε τρισδιάστατα την καταστροφή των ποδιών σας


Πολλές είναι οι φορές που έχουν γραφτεί μελέτες για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στα γυναικεία πόδια τα ψηλά τακούνια.

Όμως είναι η πρώτη φορά που αυτή η καταστροφή καταγράφεται τρισδιάστατα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.


Ειδικοί ερευνητές στο Βασιλικό Εθνικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο στο Βόρειο Λονδίνο χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία για να προβάλουν το πόδι και τον αστράγαλο σε τρεις διαστάσεις. Ελπίζουν ότι η νέα τεχνολογία, που ονομάστηκε PedCAT 3-D
scanner, θα τους δείξει με ποιόν τρόπο τα ψηλά τακούνια προκαλούν ζημιά στα πόδια και στον αστράγαλο.

«Το νέο scanner σαφώς επιτρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το πόδι και τον αστράγαλο παπούτσια στο εσωτερικό εμφάνιση και λειτουργίες είναι πλήρως που φέρει το βάρος,» λέει ο ορθοπεδικός χειρουργός Andy Goldberg.

Για να συλλάβουν την εικόνα, οι ασθενείς πρέπει να σταθούν στο σαρωτή φορώντας παπούτσια ή χωρίς παπούτσια. Στη συνέχεια, οι εικόνες συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια 3-D εικόνα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ υπάρχει μια δεδoμένη σύνδεση του πόνου στα πόδια με τη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούν να δουν την επίδραση αυτή σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας τον σαρωτή για τις γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια, οι ειδικοί μπορούσαν να δουν ότι το παπούτσι υποχρέωσε το πόδι σε μια αφύσικη θέση, που προκαλεί πόνο και μακροπρόθεσμες βλάβες.




Πηγή: to-gamato.com

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγεβο


«Ειρήνη, Τέχνη, Ελευθερία» είναι ο θεματικός άξονας της 30ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Σαράγεβο Sarajevo Winter 2014, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.
Το Sarajevo Winter είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στην παγκόσμια σκηνή και διαθέτει υψηλό κύρος στον καλλιτεχνικό κόσμο διεθνώς. Φορέας της διοργάνωσής του είναι το International Peace Center Sarajevo, που είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Παραστατικών Τεχνών (ISPA) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ (EFA). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO, της Προεδρίας, της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Bοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Σαράγεβο Canton, της πόλης του Σαράγεβο και του Δήμου Stari Grad.
Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ εντάσσεται στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να στηρίξει και να ενισχύσει την παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών εκτός συνόρων. Το 2012, μέσα από ένα σύνολο δράσεων και εκδηλώσεων υπό τον τίτλο Contemporary Greek theatre: new visions, η συμμετοχή μας ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, δραματικής και σκηνικής. Για την επιτυχή έκβασή της συνεργάστηκαν πανεπιστημιακοί, θεωρητικοί και κριτικοί θεάτρου, θεατρικοί συγγραφείς, μεταφραστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες. Διοργανώθηκε έκθεση θεατρικών εκδόσεων και στρογγυλό τραπέζι, έγιναν σκηνοθετημένες αναγνώσεις σύγχρονων ελληνικών θεατρικών έργων, προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονων έργων και παρουσιάστηκε παράσταση νεοελληνικού έργου. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε με την έκδοση πληροφοριακού καταλόγου στην αγγλική γλώσσα και αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο στο εξωτερικό. Στο Φεστιβάλ του 2013, που είχε γενικό θέμα “The Art of Touch”, η Ελλάδα συμμετείχε με τη διαδραστική μουσικο-θεατρική εγκατάσταση, The list project, που απέσπασε και το βραβείο καλύτερης συμμετοχής.
Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας συμπίπτει με την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., Συμπίπτει, όμως, και με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη διοργάνωσή του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Σαράγεβο το 1984.
Σε αυτή την σημαντική επετειακή διοργάνωση, στο πρόγραμμα της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Φεστιβάλ της Ευρώπης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.
Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους του Σεράγεβο συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές και λογοτεχνικά αφιερώματα, καθώς και έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά:
21 Φεβρουαρίου 2014
Ρεσιτάλ πιάνου
Σολίστ: Ντόρα Μπακοπούλου
Τραγουδά η Νανά Περράκη
Α' μέρος: Φρεντερίκ Σοπέν, Μωρίς Ραβέλ, Μάνος Χατζιδάκις
Β' μέρος: Γιάννης Κωνσταντινίδης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις
Από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες πιανίστριες, η Ντόρα Μπακοπούλου σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γενεύη και στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε. Επίσης, έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Vercelli (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Κεντρική Ευρώπη και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών, κυρίως Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη. Είναι Διευθύντρια της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοντσενίγου.
Νανά Περράκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Μελέτησε τραγούδι με την Έλλη Πασπαλά και είναι από τις ανερχόμενες καλλιτέχνιδες της γενιάς της.
22 Φεβρουαρίου 2014
- Προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Νερό στο τραπέζι», Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, της Βουβούλας Σκούρα. Σκηνοθεσία-Σενάριο Βουβούλα Σκούρα, Φωτογραφία Γιάννης Σαρηγιάννης, Μοντάζ Γιάννης Νταρίδης, Μουσική Νίκος Παπαδογούλας, Κοστούμια Ερωφίλη Πολιτοπούλου. Στον ρόλο των γυναικών της Μεσογείου η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Αφηγητής Χρόνης Παυλίδης
Η Βουβούλα Σκούρα συνδιαλέγεται με την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Ανασύρει από τις μνήμες της βιώματα και αναφορές και τα συνδέει με εικόνες και στίχους του. Η ταινία προβάλλει την ομορφιά και τις αποχρώσεις του φωτός του ελληνικού τοπίου και μας μιλά για το έργο του Έλληνα νομπελίστα. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. H Βουβούλα Σκούρα σπούδασε Γραφικές Τέχνες στην Αθήνα και Computer Graphics στην Αγγλία. Οι ταινίες της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα Πανεπιστήμια και έχουν διακριθεί σε διεθνή Φεστιβάλ.
- Θεατρική παράσταση Γιοι και Κόρες της ομάδας SFORARIS, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνικά/ Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου
Πέντε νεαροί ηθοποιοί ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα για 13 μήνες, μιλώντας με ηλικιωμένους κατοίκους και ζητώντας τους να θυμηθούν τη μοναδική συγκεκριμένη ιστορία που άλλαξε τη ζωή τους.
Από 85 διαφορετικές διηγήσεις επέλεξαν εκείνες που είχαν άμεση σχέση με ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζουν επί σκηνής αληθινές ιστορίες που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την Κατοχή από τους Γερμανούς και τον Εμφύλιο πόλεμο, την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο και την μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, τη Δικτατορία του 1967 στην Ελλάδα κ.α.
Μια παράσταση-ντοκουμέντο που βασίζεται στη μαρτυρία και διερευνά τη σχέση προσωπικής και επίσημα καταγεγραμμένης ιστορίας. Αποτελεί συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το 2012. Συνεχίζει να παίζεται στην Αθήνα και να παρουσιάζεται με επιτυχία στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκά Φεστιβάλ.
Η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris δημιουργήθηκε το 2006 από πέντε απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
23 Φεβρουαρίου 2014
Χορευτική παράσταση Μητέρες της Ομάδας ΖΗΤΑ, χορογραφία Ίρις Καραγιάν.
Ιδέα – χορογραφία Ίρις Καραγιάν, Μουσική Νίκος Βελιώτης, Εικαστική επιμέλεια – αντικείμενα Βασίλης Γεροδήμος, Εικαστικός συνεργάτης Νίκος Παπαδημητρίου, Φωτισμοί Ελισάβετ Μωράκη, Κοστούμια Βασιλική Παναγιωτοπούλου, Καλλιτεχνική συνεργάτις Μυρτώ Κατσίκη, Ερμηνεία Χαρά Κότσαλη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Μέσα σε μια εικαστική εγκατάσταση και με μια αέναη χορογραφική φράση, δύο γυναικείες μορφές δημιουργούν μια κυκλική κίνηση ακριβείας που διατρέχει όλο το κομμάτι. Δύο γυναίκες χτίζουν πόλεις-κόσμους με μικρά ξύλινα τουβλάκια. Παρατηρούν τις κατασκευές τους, τριγυρνούν ανάμεσά τους, τις γκρεμίζουν και αποσύρονται κι έπειτα επανέρχονται και ξαναρχίζουν. Ένα παιχνίδι με τη μνήμη, την ύλη και το χώρο.
__________
Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της ομάδας χορού ΖΗΤΑ και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και έκανε πρεμιέρα το 2012. Στη συνέχεια ταξίδεψε με επιτυχία σε πολλά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ομάδα χορού ΖΗΤΑ δημιουργήθηκε το 2002 από μια ομάδα νέων ελλήνων χορευτών.
24 Φεβρουαρίου 2014, SARTR Theatre
Θεατρική παράσταση Εκάβη project, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη , Σκηνικά - κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού και Μαρίνα Κανελλοπούλου , Παίζουν: Ανδρονίκη Μερτίρη, Στέφανος Μουαγκιέ, Βέφη Ρεδή, Κωστής Σειραδάκης.,Μετάφραση αποσπασμάτων από την Εκάβη του Ευριπίδη: Σπύρος Ευαγγελάτος. Μετάφραση ξένων κειμένων στα ελληνικά και ελληνικών κειμένων σε ξένες γλώσσες από την ομάδα της παράστασης. (Αποσπάσματα κειμένων των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, αλβανικά και αφρικάνικα τραγούδια και μοιρολόγια).
Το Hecuba, Hekábē, Hecabe, Hécube, Εκάβη project είναι ένα μουσικοθεατρικό πολυπολιτισμικό έργο πάνω στην τραγωδία Εκάβη του Ευριπίδη με συντελεστές Έλληνες και μετανάστες στην Ελλάδα καλλιτέχνες. Στην παράσταση μπλέκονται περίτεχνα διάφορες ξένες γλώσσες με την ελληνική, ακούγονται αλβανικά και αφρικάνικα κείμενα, και ελληνικά, αλβανικά, αφρικάνικα μοιρολόγια και τραγούδια της ξενιτιάς. Μέσα από την ανθρώπινη ματιά των συντελεστών και με άξονα τον τραγικό λόγο, το έργο αναζητά μιαν απάντηση στην αγωνία που γεννά ο φόβος του του ξένου, του μετανάστη και αναδεικνύει την ανάγκη για μια πραγματική συνάντηση με τον Άλλο.
Η παράσταση είναι παραγωγή της εταιρείας Highway σε συνεργασία με το «Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πολιτισμών, και έκανε πρεμιέρα το 2012 στο Θέατρο Θησείον.
25 Φεβρουαρίου 2014
-Εγκαίνια έκθεσης Παράδοση-Ανατροπή, επιμέλεια Κ. Κοσκινά, Γ. Μπόλης
από τη συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Η έκθεση Παράδοση - Ανατροπή αποτελούσε μέρος του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Παρουσιάστηκε στους χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Νίκος Αλεξίου, Στήβεν Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Filippo Berta, Λυδία Δαμπασίνα, Christoph Draeger, Khaled Hafez, Αντιγόνη Καββαθά, Λίζη Καλλιγά, Νίκη Καναγκίνη, Βλάσης Κανιάρης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Nikolaj Bendix Skuym Larsen, Μαρία Λοϊζίδου, Δημήτρης Μεράντζας, Micha, Oliver Musovik, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Δημήτρης Ξόνογλου, Irfan Önürmen, Dennis Oppenheim, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Πουλαντζά, Eugenio Tibaldi, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσόκλης, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Yang Yongliang.
Μεταξύ άλλων, οι επιμελητές σημειώνουν:
«Οι έννοιες της παράδοσης και της ανατροπής συνιστούν δομικά στοιχεία στην «ιδιοσυγκρασία ενός χώρου» με βαθιά πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά, όπως αυτός της Μεσογείου –ενός χώρου πολύμορφου, αντιφατικού και μοναδικού, ενός κόσμου ομόκεντρων και αλληλοκαλυπτόμενων κύκλων με μακραίωνη ιστορία, συγκλίσεις και αποκλίσεις, σημείο συνάντησης Ανατολής-Δύσης. Δύσκολα μπορεί να βρεθεί άλλος τόπος με τόσα μακροχρόνια ανοιχτά μέτωπα. Η Μεσόγειος «φλέγεται» ξανά και ξανά, βιώνει πολέμους, ανατροπές κοινωνικές και πολιτικές, επαναπροσδιορισμούς συνόρων και αξίων, νέες συνθήκες οικονομικές και πολιτειακές. Από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας και την Κύπρο και από την Ελλάδα και την Αλβανία μέχρι την Αίγυπτο και την Τυνησία, τα δεδομένα αλλάζουν, η ιστορία ξαναγράφεται και επαναπροσδιορίζει και την τέχνη.
Οι καλλιτέχνες που επελέγησαν να παρουσιαστούν στην έκθεση Παράδοση - Ανατροπή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, είναι δημιουργοί που μέσα από τις εικαστικές τους προτάσεις επικεντρώνονται στο να ανακαλύψουν και να προσδιορίσουν εκ νέου τη δυναμική και ουσιαστική λειτουργία της τέχνης και μέσα από αυτήν να δηλώσουν τη δύσκολη θέση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος δείχνει να έχει ανάγκη –περισσότερο από ποτέ– από σταθερές και καταφύγιο, βρισκόμενος σε μια κρίσιμη και ασταθή στιγμή της ιστορίας του, σε διάσταση, ενίοτε και αναγκαστική, με τις αξίες και τις ρίζες του.
Η έκθεση απαρτίζεται από έργα της συλλογής του Μουσείου που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια από δωρεές, αγορές αλλά και δάνεια. Τα έργα –ζωγραφικές και γλυπτικές συνθέσεις, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και προβολές– συνδυάζονται για να φωτίσουν, μέσα από φόρμες, πρότυπα, ντοκουμέντα και μνήμες, την κατάσταση στη Μεσόγειο, τόπο κοινής προέλευσης και αναφοράς, πεδίο –σήμερα– έντονων, δραματικών και ραγδαίων ανακατατάξεων και μεταβολών.
Εξέχουσα θέση κατέχει το τελευταίο έργο του Νίκου Αλεξίου, μια σύνθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό. Στη δημιουργία του Αλεξίου, στον οποίο είναι αφιερωμένη αυτή η έκθεση, οι έννοιες της παράδοσης και της ανατροπής της συγκροτούν θεμελιώδη αναζήτηση και καίριο προβληματισμό, εκδηλώνονται μέσα από ένα ιδίωμα, ευαίσθητο, αναφορικό, ποιητικό και ταυτόχρονα γνήσιο και πρωτοποριακό.
Μέσα από τα έργα της έκθεσης Παράδοση-Ανατροπή, η τέχνη φιλοδοξεί να δώσει τη δική της εξωστρεφή απάντηση, να υπονομεύσει το κατεστημένο, να καταγγείλει, να ευαισθητοποιήσει και να προτείνει ιδέες και στάση. Να δώσει το παρόν με αναφορές σε διαχρονικούς μύθους, σε αναζητήσεις νέων συμβόλων, στη σχέση με το παρελθόν, στον θρήνο για την απώλεια, ηθική και υλική, σε νεκρούς, μετανάστες, φιμωμένους διανοούμενους, αδρανείς ή εξαγριωμένους πολίτες, σε καταστροφές και αφανισμούς κάθε μορφής.
Η έκθεση αρθρώνει τον δικό της λόγο μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, θέτοντας μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα, εντοπίζοντας ομοιότητες και ετερότητες, αναπολώντας τη φυσιολογική ζωή και τις καθημερινές ασχολίες, σ' έναν ρευστό και επαναδιαμορφούμενο κόσμο. Οι καλλιτέχνες αφηγούνται ιστορίες προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων που θέτουν κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες ή ακόμα και ιστορίες που άπτονται πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών προβληματισμών που σήμερα μας αφορούν όλους καίρια».
- Καβάφης- a performance, επιμέλεια Σ.Παπαθανασίου και με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήγηση: Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Καρατζογιάννης , Επιμέλεια παρουσίασης Σίσσυ Παπαθανασίου. Με τη συνεργασία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Μάνος Καρατζογιάννης διαβάζουν τα ποιήματά του μεγάλου Αλεξανδρινού: H Πόλις, Τείχη, Ιθάκη, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200π.Χ, Ο Δαρείος, Η Ναυμαχία, Πρέσβεις από την Αλεξάνδρεια, Εν Δήμω της Μικράς Ασίας, Η Διορία του Νέρωνος, Μύρης, Αλεξάνδρεια του 340μ.Χ, Νέοι της Σιδώνος, Μανουήλ Κομνηνός, Του Πλοίου, Che fece… il gran rifiuto. Η απόδοση συνοδεύεται από οπτικο-ηχητική εγκατάσταση της Χριστίνας Καρποδίνη, η οποία έγινε στο Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Αναστασίας Γεωργάκη, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.
Η εθνική συμμετοχή 2014 οργανώνεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή: imerisia.gr

Bruegel: Πακέτο 40 δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα


Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέο πακέτο ενίσχυσης ύψους 40 δισ. ευρώ και η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να «συγχωρέσει» τους τόκους αν το χρέος της χώρας παραμείνει πολύ υψηλό, αναφέρεται σε έκθεση οικονομολόγων της δεξαμενής σκέψης Bruegel, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την έκθεση, οι όροι που εξετάζονται αυτή τη στιγμή για την επιπλέον ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, θα άφηναν και πάλι το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, μακριά από τον στόχο του «χαμηλότερα από το 110%» που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2012. Επίσης, σημειώνεται ότι μέχρι το 2030, η Ελλάδα θα έπρεπε να εκδώσει νέα ομόλογα συνολικής αξίας 74 δισ. ευρώ και πάλι θα είχε μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ της τάξης του 95%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για αριθμούς που βασίζονται σε «αισιόδοξες εκτιμήσεις» και την Ελλάδα να επιτυγχάνει όλους τους στόχους για την ανάπτυξη και τις επιδόσεις του προϋπολογισμού, δηλαδή ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,1% καθώς και μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,7% για την χρονική περίοδο 2022-2030, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεδομένης της διαφαινόμενης «λιγότερο αισιόδοξης» προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, οι οικονομολόγοι της δεξαμενής σκέψης Bruegel προτείνουν το πιο κάτω σχέδιο για το επόμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας:

- Επιπλέον δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, τα οποία θα κρατήσουν τη χώρα εκτός αγοράς πέραν του 2030, εφόσον βέβαια μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% μετά το 2022 και κατορθώσει να συγκεντρώσει 21 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
- Η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις στην Ελλάδα ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, καταρχήν ενισχύοντας το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
- Η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να «συγχωρέσει» όλους τους τόκους των δανείων της Ελλάδας, σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους της για τη μείωση του χρέους και εφόσον έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της στις μεταρρυθμίσεις και στις δαπάνες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bruegel, η «συγχώρεση» των τόκων θα είναι «η λιγότερο απαράδεκτη» επιλογή για τη μείωση του ελληνικού χρέους -σε αντίθεση με μια περικοπή του βασικού χρέους της χώρας ή της αγοράς μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ταμείο ενίσχυσης της Ευρωζώνης - διότι θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να διατηρεί την άσκηση πίεσης στην Αθήνα να ικανοποιεί τους στόχους του προγράμματος.

Πηγή: voria.gr

Άστεγος ο πρώην της Νανάς Παλαιτσάκη



Ο Αλεξ Κρητικός μη έχοντας που να μείνει βρήκε καταφύγιο σε ξενώνα αστέγων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, βρήκε στέγη στο «Σπίτι του ηθοποιού». Μένει σε διαμέρισμα που του παραχώρησε μια θεία του, το οποίο όμως δεν είχε ρεύμα, θέρμανση και νερό.

«Δεν πείνασα γιατί έχω καλούς φίλους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ηθοποιός, ο οποίος είναι άνεργος εδώ και καιρό, έπρεπε να βρει κάπου να μείνει, από τη στιγμή που έφυγε από το σπίτι της δημοσιογράφου στου Παπάγου, έτσι τον πρώτο καιρό έμενε σε σπίτια φίλων και στη συνέχεια αναγκάστηκε να μένει σε ξενώνα αστέγων!

Πηγή: gossip-tv

Οι ελέφαντες παρηγορούν ο ένας τον άλλο σε στιγμές φόβου και πόνου


Οι ελέφαντες, όπως και οι άνθρωποι (οι περισσότεροι τουλάχιστον), νιώθουν τον πόνο του άλλου και προστρέχουν να τον παρηγορήσουν και να του συμπαρασταθούν, προσφέροντας… μια προβοσκίδα βοηθείας. Μια νέα επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες ενδείξεις ότι οι γίγαντες του ζωικού βασιλείου έχουν μεγάλη καρδιά.

Ο κορυφαίος ζωολόγος Φρανς ντε Βάαλ του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα και ο συμπεριφοριστής οικολόγος Τζόσουα Πλότνικ των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μαχιντόλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικών και ιατρικών επιστημών "PeerJ", σύμφωνα με το "Science" και το "Scientific American", μελέτησαν και συνέκριναν τη συμπεριφορά των ασιατικών ελεφάντων τόσο στη διάρκεια στιγμών στρες για τα ζώα (π.χ. παρουσία άλλου εχθρικού ζώου), όσο και περιόδων χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Τα 26 αιχμάλωτα ζώα ηλικίας τριών έως 60 ετών ζούσαν σε ένα μεγάλο πάρκο ελεφάντων στη βόρεια Ταϊλάνδη. Οι περισσότεροι ελέφαντες (εκτός από μερικές μητέρες με τα παιδιά τους) δεν είχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους και δεν ζούσαν σε οικογενειακές ομάδες, όπως κάνουν οι ελεύθεροι ελέφαντες.

Η καθημερινή επί ένα έτος παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση των συνηθειών των ελεφάντων απέδειξε ότι τα ζώα αυτά εμφανίζουν το φαινόμενο της «κολλητικής» μετάδοσης των συναισθημάτων, όπως και οι άνθρωποι. Αν ένας ελέφαντας έδειχνε ανήσυχος ή φοβισμένος, σηκώνοντας την ουρά του και βγάζοντας κραυγές, οι άλλοι γύρω του αμέσως υιοθετούσαν την ίδια συμπεριφορά (κάτι που κάνουν και οι χιμπατζήδες).

Οι ελέφαντες, τόσο οι αφρικανικοί, όσο και οι ασιατικοί, έχουν παρατηρηθεί να βοηθάνε υπομονετικά τα μικρά τους να ξεκολλήσουν από τη λάσπη, να προσπαθούν να σηκώσουν με την προβοσκίδα τους άλλους ελέφαντες που έχουν τραυματιστεί ή πεθάνει, ακόμα και να χαϊδεύουν απαλά με την προβοσκίδα τους συντρόφους τους που είναι αγχωμένοι.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ελέφαντες είναι άκρως κοινωνικά ζώα και επιπλέον έχουν ενσυναίσθηση, δηλαδή ταράζονται και οι ίδιοι, όταν άλλοι γύρω τους υποφέρουν, οπότε νιώθουν την ανάγκη να τους παρηγορήσουν «μιλώντας» τους και αγγίζοντάς τους. Αποδεδειγμένα πλέον, οι ελέφαντες έρχονται να προστεθούν στην -όχι μικρή- λίστα των ζώων όπου δείχνουν συμπόνια και η οποία περιλαμβάνει μεγάλους πιθήκους, σκυλιά και μερικά πουλιά.

Η μελέτη των ταϊλανδικών ελεφάντων κατέγραψε 84 περιστατικά στρες κάποιου ελέφαντα στο πάρκο και σχεδόν όλες τις φορές άλλοι γύρω του προσέτρεξαν σε συμπαράσταση, μερικές φορές κάνοντας και προστατευτικό κλοιό γύρω του. Όπως είπε ο Τζόσουα Πλόντικ, «οι ελέφαντες μπορούν να μπαίνουν στη θέση του άλλου και αυτό δεν είναι εύκολο».

Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές σε ποιο βαθμό το κάνουν αυτό οι ελέφαντες μόνο προς όφελος του διπλανού τους ή νιώθουν ότι κερδίζουν και οι ίδιοι κάτι από αυτή τη συμπεριφορά αλληλεγγύης και παρηγοριάς - κάτι που θα απαιτήσει περισσότερες μελέτες, κατά προτίμηση με άγριους και όχι αιχμάλωτους ελέφαντες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Η Cyrus (Hannah Montana) αυνανίζεται πάνω στη σκηνή!


Ακόμα μία προκλητική εμφάνιση από τη Miley Cyrus σε συναυλία στο Βανκούβερ.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια σόκασε το κοινό όταν έπεσε κάτω και άρχισε να κάνει πως αυνανίζεται!

Τα όργια επί σκηνής, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί για τη Miley Cyrus, η οποία στη συνέχεια έκανε "στοματικό σεξ" στον ...Μπιλ Κλίντον!

Δείτε τη σοκαριστικη φωτογραφία για την οποία μιλάει όλη η Αμερική!



Πηγή: sportdog.grhttp://www.sportdog.gr/



38χρονη έχει στόχο ζωής να γίνει μια... άμυαλη Barbie !


Μια 38χρονη γυναίκα από την Καλιφόρνια έβαλε σκοπό της ζωής της να γίνει μια χαζή και άμυαλη Barbie και για να το πετύχει φούσκωσε σε υπερβολικό βαθμό το στήθος της
, έβαψε τα μαλλιά της ξανθά και ξεκίνησε υπνοθεραπεία που της ανθυποβάλλει ότι είναι αυτό που θέλει.

Η Μπλόντι Μπένετ- το Μπλόντι είναι το νέο της όνομα- είναι πρώην μοντέλο και ξόδεψε 20.000 ευρώ για να μεγαλώσει το στήθος της και να το φτάσει στο δυσθεώρητο μέγεθος 32JJ. Στόχος της είναι να γίνει το πρότυπο γυναικείας βλακείας και γι΄αυτό παραιτήθηκε από την δουλειά της και βγάζει λεφτά στέλνοντας φωτογραφίες της σε πλούσιους άντρες, όπου είναι ντυμένη Barbie.

Εκτός από το στήθος, φουσκώνει τα χείλια της, ρίχνει σπρέι μαυρίσματος στο σώμα της και κάνει υπνοθεραπεία μια φορά τη βδομάδα με τελική κατάληξη να μειωθεί η εγκεφαλική της λειτουργία. «Πρόσφατα πήγα να πάρω έναν φίλο από το αεροδρόμιο και δεν ήξερα αν πρέπει να πάω στις αφίξεις ή τις αναχωρήσεις. Πριν λίγες μέρες οδηγούσα 3 ώρες για να πάω στη μαμά μου γιατί έχασα το δρόμο» λέει με περηφάνια η Μπένετ.

Ο λόγος που τα κάνει όλα αυτά είναι γιατί έχει μανία με τη Barbie και θέλει να της μοιάσει: «Πολλές γυναίκες συμπεριφέρονται και ντύνονται σαν την Barbie, αλλά εγώ είπα να το πάω στο επόμενο επίπεδο.Θέλω οι άντρες να μου φέρονται σαν πλαστική κούκλα και το να είμαι άμυαλη είναι το βασικό στοιχείο» υπερθεματίζει και αγνοεί για τις κριτικές, λέγοντας ότι η αλλαγή της θα γίνει από πάνω μέχρι κάτω, από το μεδούλι μέχρι το δέρμα.


Πηγή: to-gamato.com

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας


Την αποχώρησή τους από το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισαν την Πέμπτη οι αγρότες, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων, και παρά το γεγονός ότι τα αιτήματά τους για αλλαγή του φορολογικού τους καθεστώτος δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ωστόσο, δίνουν νέο ραντεβού στο Κιλελέρ στις 9 Μαρτίου.

«Μετά από ένα μήνα στους δρόμους, φεύγουμε από το μπλόκο με το κεφάλι ψηλά. Περήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε. Κι αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη, με άλλες μορφές, για τους ίδιους στόχους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες.

Η αποχώρηση των τρακτέρ θα ξεκινήσει συντεταγμένα σημέρα το πρωί.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Μία εικόνα- 1000 λέξεις!


Παρακολουθείστε το βίντεο!


Διαφωνία Βαρβιτσιώτη με το μοντέλο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΘ


Τη διαφωνία του με το μοντέλο που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης διατύπωσε στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτιώτης.

«Βεβαίως έχω τις δικές μου απόψεις για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι διαφορετικό το μοντέλο από ό,τι στον Πειραιά» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους αν και - όπως διευκρίνισε - η τελική απόφαση «βρίσκεται στα χέρια του μετόχου (σ.σ. ΤΑΙΠΕΔ)».

Ερωτηθείς για το ποιο πιστεύει ότι θα ήταν το ιδανικό μοντέλο, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά μοντέλα. Μπορεί να γίνει και το ένα και το άλλο (σ.σ. παραχωρήσεις και πώληση μετοχών) συνδυαστικά»

«Στηρίζω την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. Και μετά τον Πειραιά προτεραιότητα είναι να οριστικοποιήσουμε το πλαίσιο αποφάσεων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε το 2014 να προχωρήσουμε στη βάση της όποιας απόφασης έχει ληφθεί από τον μέτοχο και την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει μια ακόμη ιστορία, την οποία συζητάμε και ξανασυζητάμε, αλλά χωρίς ποτέ να καταλήγουμε» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι δημιουργείται μέσα στο Υπουργείο μηχανισμός, που ελέγχει και εποπτεύει τις συμβάσεις στα λιμάνια («μέχρι σήμερα αυτό γινόταν μόνο κατ' όνομα»). Το λιμάνι Θεσσαλονίκης έχει την ιδιομορφία ότι ξεκινά από την «καρδιά» της πόλης, δεν είναι στην περιφέρειά της, «άρα έχει και κοινωνική χρήση, πέρα από την οικονομική και κοινωνική του διάσταση» σημείωσε και πρόσθεσε πως «πρέπει να γίνει σεβαστή η άποψη των φορέων της Θεσσαλονίκης για τον τρόπο αξιοποίησης του λιμανιού».

Η μικρή Έλλα είναι fan του Elvis Presley και… του μπαμπά της! Δείτε το βίντεο μέχρι το τέλος!


Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Πειραιά!



Αποκριάτικες εκδηλώσεις, που ξεκινούν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματίσει και για φέτος ο δήμος Πειραιά.

Ειδικότερα, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, στις 11:00 θα γίνει ένας ξεχωριστός «Μουσικός Περίπατος» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, ενώ θα υπάρχουν και πολλά φουσκωτά παιχνίδια για τα παιδιά.

Επίσης, την 1η Μαρτίου στο πάρκο Δηλαβέρη στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το συγκρότημα «WhiteNoiz».

Την επομένη, 2 Μαρτίου, στο πάρκο – πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου.

Το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού για μικρούς και μεγάλους, με λαγάνα, σαρακοστιανά και κρασί, θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου, στην παραλία της Φρεαττύδας. Με σύνθημα του δήμου Πειραιά: «Καθαρά Δευτέρα-Καθαρός Πειραιάς, πετάμε το χαρταετό μας, δεν πετάμε τα σκουπίδια μας!», μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι που θα ξεκινήσει στις 12:00 με μουσική συναυλία.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας, οι εκδηλώσεις στις 22 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου θα γίνουν στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Σινεάκ», δίπλα στο δημαρχείο (πεζόδρομος Καραΐσκου), και οι εκδηλώσεις στις 1 και 2 Μαρτίου, στον πολυχώρο πολιτισμού «Κ. Κωσταράκος» (Θήρας και Μαντινείας), στα Καμίνια.

Πηγή: athensblog.touristorama.com

Δίπλα στους αγρότες ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και ο Δήμαρχος Πολυγύρου


Τη στήριξή τους στους αγρότες των Βραστάμων που πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους στον Πολύγυρο δήλωσε τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, όσο και ο Δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία των αγροτών.
Παράλληλα προτάθηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία να διεκδικήσεις λύσεις στα προβλήματα των αγροτών όπως το φορολογικό και το ιδιοκτησιακό.
Αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργο και στην συζήτηση που ακολούθησε στο γραφείο του, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που τους απασχολούν με κυριότερα το φορολογικό, το ιδιοκτησιακό, τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, τη διαχείριση των υδάτων και τη διάθεση των λυμάτων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους για την δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους και τους ενημέρωσε ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να συμμετέχει σε Επιτροπή με εκπροσώπους τους, η οποία θα μεταβεί στο ΥΠΑΑΤ στη Αθήνα, με σκοπό την συζήτηση των αιτημάτων τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τη στήριξη του Δήμου Πολυγύρου στις διεκδικήσεις των αγροτών εξέφρασε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με επιτροπή αγροτών των Βραστάμων στο Δημαρχείο Πολυγύρου.
Οι αγρότες της περιοχής των Βραστάμων πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στον Πολύγυρο ζητώντας μεταξύ άλλων την επανεξέταση των τελευταίων φορολογικών μέτρων για τον κλάδο τους και την κύρωση δασικών χαρτών με βάση πρόσφατες αεροφωτογραφίες και όχι τις αεροφωτογραφίες του 1945.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την επιτροπή των αγροτών, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δ. Ζαγγίλα, του Αντιδημάρχου, Χ. Βορδού, του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και εκπροσώπων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, προτάθηκε η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των Βουλευτών του νομού, εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, φοροτεχνικού και δασολόγου. Η επιτροπή αυτή, στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμαρχος Πολυγύρου, θα διεκδικήσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, το ιδιοκτησιακό, το φορολογικό, το εργόσημο, τη διάθεση των λυμάτων και μετά από σύσκεψη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα προετοιμαστεί άμεση επίσκεψη στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία.
«Τασσόμαστε στο πλευρό σας και με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε την προσπάθειά σας. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου και της χώρας μας. Η αγροτική παραγωγή συμβάλλει στην επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών στην περιοχή μας, στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δεν πρέπει κανείς να παίζει με την αγωνία του κόσμου» τόνισε ο κ. Ζωγράφος, απευθυνόμενος στους αγρότες, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε, με τις κατάλληλες ενέργειες, να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων των αγροτών και να υποστηρίξει τον αγώνα τους ακόμα και ως νομικός.

Νέα απάτη 2,4 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ εθελοντικής δασοπυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη


Στην υπόθεση εμπλέκεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Οργάνωσης, ενώ όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η έδρα της Οργάνωσης ήταν στη Θεσσαλονίκη και όπως έγινε γνωστό, έπαιρνε χρήματα από Δήμους προκειμένου να προσφέρει πυροσβεστικό έργο και αναδασώσεις αλλά τα χρήματα, τελικά, κατέληγαν σε διάφορες τσέπες.
Τα οχήματα που διέθετε δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν ήταν ασφαλισμένα και, γενικώς, δεν είχαν πιστοποιητικά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυρόσβεση με ασφάλεια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία για την υπόθεση, αναφέρεται ότι «σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών (3) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της».
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, πήραν περισσότερα από 2.500.000 ευρώ, παρουσιάζοντας σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Σσυμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψεύτικη εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών.
Την ίδια ψεύτικη εικόνα παρουσίαζαν και για τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους δήμους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα οχήματα που διέθετε η Οργάνωση της είχαν παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Δένδιας: Η ΕΛ.ΑΣ προστατεύει το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπου παρέστη και χαιρέτισε την έναρξη του προγράμματος «Εθελοντικές Επιστροφές και Επανένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη Χώρα Προέλευσης τους», απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των ελέγχων σε ΜΚΟ, δήλωσε: «Θα ήθελα να σας πω αυτό που ήδη ξέρετε. Από την υπόθεση η οποία ανακοινώθηκε αποδείχθηκε κάτι που είναι ήδη γνωστό. Ο τεράστιος ρόλος που έχει η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία για την προστασία του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Η γνωστή ιστορία με την ΜΚΟ είναι ίσως η κορυφή ενός παγόβουνου. Δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι όλες οι ΜΚΟ είναι στο ίδιο καλάθι. Όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έδαφος ανεύρεσης τρόπων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο έγινε ανεκτό επί μακρόν».



Πηγή: ethnos.gr

Δεύτερο νομοσχέδιο για τον τουρισμό που αλλάζει τα πάντα στον ΕΟΤ


Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση αλλάζει η δομή του ΕΟΤ με μεταφορά μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Τουρισμού.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, «Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις» είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, νομοθετική πρωτοβουλία για τον ελληνικό τουρισμό και στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

-Αναδιοργάνωση και ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού.
-Εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ και μετατροπή του σε σύγχρονο Οργανισμό προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.
-Ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.
-Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην λειτουργία των ειδικών τουριστικών υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες, τα σύνθετα τουριστικά καλύμματα και τα χιονοδρομικά κέντρα, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ενώ ρυθμίζονται ζκαι ητήματα που αφορούν στην αποδοτικότερη διαχείριση της γης που αξιοποιείται για την τουριστική ανάπτυξη.

Σε ειδικό κεφάλαιο εισάγονται τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ στόχος είναι να αναβαθμισθεί και το επίπεδο εκπαίδευσης των ξεναγών. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ακόμη ειδικές χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Οσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού προβλέπονται, μεταξύ άλλων, όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των πάσης φύσεως τουριστικών επιχειρήσεων, η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις του Τουρισμού που παραβαίνουν την τουριστική νομοθεσία, επίσης η αρμοδιότητα για διενέργεια ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου της άγρας πελατών και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, οι αρμοδιότητες του Ε.Ο.Τ. που αφορούν στην κατάταξη των πάσης φύσεων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων ή κλειδιών.

Επιπλέον, συστήνονται στο Υπουργείο Τουρισμού Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) και συγκεκριμένα Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Βόλο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με έδρα την Πάτρα, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης.

Το προσωπικό, που υπηρετεί στις υπηρεσίες που καταργούνται, μεταφέρεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, με την ίδια σχέση εργασίας σε θέσεις ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό του ΕΟΤ που υπηρετεί στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του άρθρου 12 του Ν. 4002/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας και με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης, στο Υπουργείο Τουρισμού. Για την κατά ως άνω μεταφορά του προσωπικού του ΕΟΤ εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τουρισμού περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τέλος, το νομοσχέδιο ρυθμίζει και το θέμα της απλής παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας.

Πηγή: newmoney.gr

Παγκόσμια πρωτιά: Μητέρα στα 48 με δικά της ωάρια


Μητέρα, για πρώτη φορά, στα 48 της χρόνια με δικό της γενετικό υλικό και εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο του φυσικού κύκλου, έγινε μια γυναίκα, η οποία απέκτησε ένα υγιέστατο αγοράκι.
Το πρωτοποριακό στοιχείο στην συγκεκριμένη  περίπτωση είναι ότι η 48χρονη υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δικά της ωάρια και όχι με δανεικά, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις ηλικίες. Επίσης η εγκυμοσύνη επιτεύχθηκε με ωάριο που προήλθε από φυσικό κύκλο, χωρίς να έχει προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών.
Παρόμοιο περιστατικό γυναίκας, που έχει αποκτήσει παιδί με δικό της ωάριο, στη δύση της αναπαραγωγικής της ηλικίας έχει αναφερθεί άλλη μία φορά παγκοσμίως, στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ( IVF), Παναγιώτη Ψαθά,  «η 48χρονη υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, με τη διαδικασία του φυσικού κύκλου. Επιλέξαμε το φυσικό κύκλο καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ανταποκρίνονται καλύτερα στη συγκεκριμένη μέθοδο. Είναι η δεύτερη προσπάθεια της 48χρονης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αν και την πρώτη φορά είχε επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε».
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου του φυσικού κύκλου είναι ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η προσπάθεια μπορεί να επαναληφθεί άμεσα, ακόμη και τον επόμενο μήνα. Ενώ στην περίπτωση που ακολουθείται η διαδικασία της διέγερσης ωοθηκών, η επόμενη προσπάθεια πρέπει να γίνει μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες αναμονής, γεγονός  που δρα ανασταλτικά στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.


Η συνήθης διαδικασία, σε γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, σύμφωνα με τα Αμερικανικά επιστημονικά guidelines είναι να χρησιμοποιούνται απευθείας δανεικά ωάρια, καθώς οι γυναίκες αυτών των ηλικιών, είτε δεν έχουν δικό τους γενετικό υλικό, δηλαδή ζωντανά ωάρια ή γιατί τα ωάριά τους κρίνονται ακατάλληλα.

Το αγοράκι γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με καισαρική τομή.

Πηγή:  infokids.gr

Σύμβασης μίσθωσης έργου καθαριότητας για την επέκταση του κτηρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών


Η Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέας Προποντίδας του Νομού Χαλκιδικής ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση μίσθωσης έργου καθαριότητας σχολικών κτηρίων, σχολικού έτους 2013-2014, ενός (1) ατόμου με σύμβαση μίσθωσης έργου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας της επέκτασης του κτηρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μουδανιών:
Το πλήρες κείμενο της Ανακοίνωσης





Ίμβρος - Τένεδος της Μνήμης και της Λήθης


Όσοι επιθυμούν να παραστούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ "Ίμβρος - Τένεδος της Μνήμης και της Λήθης" θα ξεκινήσει λεωφορείο απο τη Νέα Τένεδο προς τα Νέα Μουδανιά το Σάββατο 22/2 στις 7 το απόγευμα.

Επεισόδια στις Σκουριές


 Χθές πάνω στο Χοντρό Δέντρο!
Και απ'ότι βλέπετε η αστυνομία φέρεται με τον εξής "φιλικό" της τρόπο απέναντι σε γυναίκες προπάντων!





Η κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς Μαρία Καραστέργιου που τραυματίστηκε περιγράφει στο Κόκκινο την επίθεση των ΜΑΤ στην ειρηνική διαμαρτυρία.
"Τα ΜΑΤ έσερναν τον θείο μου που είναι καρδιακός και τους έδειχνε τα καλώδια"



Πηγή: stokokkino.gr

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Φλέγεται το Κίεβο - Νεκροί διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις με την αστυνομία


Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Κίεβο, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αρχών, εννέα άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, ενώ το BBC κάνει λόγο για επτά νεκρούς.

"Εννέα πολίτες σκοτώθηκαν στα μαζικά επεισόδια στο Κίεβο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Όλγκα Μπίλικ, μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Τη ζωή του έχασε και ένας αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στο λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή, την ώρα που διακομιζόταν στο νοσοκομείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έδωσαν περιθώριο δύο ωρών στην αντιπολίτευση για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επέμβουν "με την πιο μεγάλη ισχύ".

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας (SBU): "Προειδοποιούμε τους θερμόαιμους της αντιπολίτευσης: η κυβέρνηση έχει τους τρόπους να αποκαταστήσει την τάξη (. . .). Θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε μέτρα μεγάλης ισχύος, αν οι ταραχές δεν σταματήσουν ως τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)".
Παράλληλα ανεστάλη η κυκλοφορία στο σύνολο των γραμμών του μετρό του Κιέβου, την ώρα που μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας Μπερκούτ πλησιάζουν προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, την οποία κατέλαβαν οι διαδηλωτές πριν τρεις μήνες.

Οι άνδρες των Μπερκούτ ήταν παρόντες στους δρόμους γύρω από την πλατεία, ενώ οι διαδηλωτές έσπευδαν να ενισχύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από αυτή και έσπαγαν τα πεζοδρόμια.
Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.

"Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας", είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου. "Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση", πρόσθεσε ο ίδιος.


Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία "δεν θα επιλύσει την κρίση".

"Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς να "βάλει τέλος στις συγκρούσεις" και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

"Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές", τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές", πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό "δεν θα τερματιστεί η κρίση".

"Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον Πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)", την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε: "Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων" στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση του είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και "να αποσυρθεί ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας".


Πηγή: newsit.gr

Καλοκαίρι μέσα στον χειμώνα με 25 βαθμούς - Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη


Ο Απριλο-Μάης στη μέση του Φλεβάρη θα συνεχιστεί και σήμερα και αύριο με ηλιοφάνεια, ενώ την Πέμπτη θα υπάρξουν αραιές νεφώσεις. Ο υδράργυρος στις δυτικές και νότιες περιοχές κυρίως της Πελοποννήσου όπως είναι η Κυπαρισσία, η Ζαχάρω, ο Πύργος, αλλά και το Μεσολογγι στη Στερεά Ελλάδα, θα φτάσει και τους 24 βαθμούς και ενδεχομένως θα φλερτάρει ακόμη και με τους 25 βαθμούς κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Περιμένουμε ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα. Το πρωί θα έχουμε περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας με ομίχλες αλλά από το μεσημέρι και μετά ο ουρανός θα καθαρίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 μέχρι 4 μποφόρ και στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 εως 19 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 22 ακόμη και 24 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 8 εως 20 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική θα έχουμε λαμπρή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 6 εως 20 με 21εναν βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε πρωϊνές ομίχλες, αργότερα όμως ο καιρός θα καθαρίσει και θα έχουμε λιακάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 5 εως 18 βαθμούς κελσίου.

Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχιστούν και την Τετάρτη. Περιμένουμε πρωϊνές ομίχλες στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας αργότερα όμως περιμένουμε λιακάδες σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς κυρίως στις κλειστές θάλασσες, ωστόσο στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 εως 18 βαθούς, στα κεντρικά από 5 εως 22 βαθμούς και στα νησιά από 8 εως 19 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική θα έχουμε λιακάδα, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοι - νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ, το πολύ 4 μποφόρ στον νότιο Ευβοϊκό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 εως 21εναν με 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε πρωϊνές ομίχλες και αργότερα λιακάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 εω 18 βαθμούς κελσίου.

Ο υδράργυρος στις δυτικές και νότιες περιοχές κυρίως της Πελοποννήσου όπως είναι η Κυπαρισσία, η Ζαχάρω, ο Πύργος, αλλά και το Μεσολογγι στη Στερεά Ελλάδα, θα φτάσει και τους 24 και ενδεχομένως θα φλερτάρει ακόμη και με τους 25 βαθμούς κελσίου.

Την Τσικνοπέμπτη

Ο καιρός θα είναι σύμμαχος όσων αποφασίσουν να ψήσουν, καθώς δεν προβλέπονται εντονες βροχές και μπόρες παρά μόνο αραιές νεφώσεις και ψιλόβροχα με λίγες σταγόνες νερού, κυριώς στην Ήπειρο.

Οι νεφώσεις θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και θα επεκταθούν στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ από το απόγευμα και μετά θα επεκταθούν και στις νοτιότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα πελάγη όμως θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 6 εως 17 βαθμούς, στα κεντρικά από 5 εως 21εναν με 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 8 εως 18 με 19 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε το πρωί αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι και μετά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 με 4 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 11 εως 19 με 20 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε πρωϊνές ομίχλες και αραιές νεφώσεις που το μεσήμερι και κυρίως το απόγευμα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι - νοτιοανατολικοί 2 με 3 και το πολύ 4 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 9 εως 18 με 19 βαθμούς κελσίου.