Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Formula 1: «Πετούσε» στο «ναό της ταχύτητας» ο Χάμιλτον


Την 7η εφετινή του νίκη πανηγύρισε ο Λιούις Χάμιλτον με Mercedes στο 12ο γκραν πρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 που διεξήχθη στη Μόντσα της Ιταλίας.
Ολοταχώς για το back to back βαδίζει ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος με χαρακτηριστική άνεση πανηγύρισε την πρωτιά και στο «ναό της ταχύτητας», φτάνοντας τις 40 νίκες στη μεγάλη καριέρα του. Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes εκκίνησε από την pole position και δεν είχε κανένα πρόβλημα να διατηρηθεί στην κορυφή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, περνώντας πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού.
Με τη νίκη αυτή ο κάτοχος του τίτλου και μεγάλο φαβορί για να διατηρήσει το στέμμα του διεύρυνε τη διαφορά από το ομόσταβλό του, Νίκο Ρόσμπεργκ. Ο Κίμι Ραϊκόνεν, έκανε κακή εκκίνηση (ξεκίνησε από την 2η θέση) και τελικά τερμάτισε 5ος, παρ'  όλα αυτά η Ferrari ανέβηκε στο βάθρο με τον Σεμπάστιαν Φέτελ να οδηγεί τη σκουντερία στην 2η θέση και τους τιφόζι να πανηγυρίζουν την επιτυχία της αγαπημένης τους ομάδας.
Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Φελίπε Μάσα, ο οποίος τρεις γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας είδε τον κινητήρα του προπορευόμενου, Νίκο Ρόσμπεργκ, να σπάει κι έτσι ο έτερος οδηγός της Mercedes έχασε σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου. Ο Γερμανός έτρεχε στη Μόντσα με τη μονάδα ισχύος που είχε στο Σπα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε μετά την τρίτη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών. Από την τέταρτη θέση είδε την καρό σημαία ο Βάλτερι Μπότας, έχοντας πίσω του τον Κίμι Ραϊκονεν.
Από κει και πέρα, η Lotus, μετά την καλή εμφάνιση του Γκροσάν στο βελγικό γκραν πρι, επέστρεψε στις... χαμηλές πτήσεις. Και οι δύο οδηγοί της ομάδας επέστρεψαν στα πιτ πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί ο τρίτος γύρος με προβλήματα στα μονοθέσια τους. Η λέξη απογοήτευση ίσως είναι μικρή για να απεικονίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων της McLaren, που είδαν τον Τζένσον Μπάτον να τερματίζει 14ος, ενώ ο ομόσταβλός του, Φερνάντο Αλόνσο εγκατέλειψε στο τέλος του αγώνα.
Ομάδες και πιλότοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 20 Σεπτέμβριου με το γκραν πρι της Σιγκαπούρης.
Στη βαθμολογία των οδηγών: ο Χάμιλτον προηγείται με 252 βαθμούς, στους 199 έμεινε ο Ρόσμπεργκ, ενώ ο Φέτελ με την 2η θέση που πήρε πλησίασε το Γερμανό κι έχει 178 βαθμούς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αποψη: Οπαδοί προβλημάτων, εχθροί των λύσεων


Παρακολουθώντας την παράσταση των πολιτικών αρχηγών αυτές τις μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, επιβεβαιώνεται η πρόταση που κατ’ εξοχήν ισχύει τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, ότι όλοι οι διεκδικητές της εμπιστοσύνης του λαού είναι οπαδοί των προβλημάτων και εχθροί των λύσεων.

Αυτή είναι η ήττα της πολιτικής που έχει εγκατασταθεί στη χώρα πολλά χρόνια τώρα. Αυτή τη φιλοσοφία της μη δράσης, της άρνησης της δράσης, αποδέχονται και συχνά σε αυτή στρατεύονται και οι πολίτες. Ετσι, προκύπτει μια ατμόσφαιρα πολιτικής δυσκινησίας, όπου μέσα στον φαύλο κύκλο που γεννιέται κερδίζει η στασιμότητα.

Η περιγραφή του κόσμου θα παραμένει πάντα πιο εύκολη από την αλλαγή του. Και η έμφαση στα προβλήματα, με αποσιώπηση των προϋποθέσεων και του κόστους των αναγκαίων λύσεων, θα αποδίδει πάντα καλά εκλογικά αποτελέσματα. Σε αυτή την παγίδα δεν έχουν εγκλωβιστεί απλώς οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά έχουν στην πράξη αυτοκαταργηθεί. Ο ρόλος της πολιτικής, ο ρόλος των πολιτικών εκφραστών, έχει μέσα του μια οδηγητικότητα, έχει μέσα του την ανάγκη ενός προσανατολισμού, μιας πορείας και, φυσικά, ό,τι η πορεία αυτή συνεπάγεται ως κόστος ή ακόμη και ως οδύνη.

Η ήττα της πολιτικής στην Ελλάδα είναι η άρνηση αυτής της αναγκαίας οδηγητικότητας.

Ποτέ, ιδιαίτερα όμως στις εποχές της κρίσης, δεν μπορεί να νοηθεί πολιτική δράση χωρίς απέναντι και εναντίον. Στο απέναντι και εναντίον θεμελιώνεται κάθε πολιτική πρόταση. Στο μέτωπο αυτό ηττήθηκαν και οι πολιτικοί εκφραστές της χώρας. Αντί να αναδεχθούν το κόστος της σύγκρουσης, το μόνο που φροντίζουν ακόμη και σήμερα είναι το πώς θα διασώσουν το δικαίωμα στην ανευθυνότητα. Και πώς να «απελευθερωθεί» η ευθύνη των πολιτών, όταν αυτοί που έχουν από τη φύση τους τον οδηγητικό ρόλο την έχουν ήδη αρνηθεί;

Στο ίδιο αυτό μέτωπο, στον φόβο μπροστά στην ευθύνη που συνεπάγεται η υπεράσπιση των λύσεων, χάνεται και η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι μια γέφυρα σχέσης. Και στην πολιτική, η εμπιστοσύνη είναι η γέφυρα για μια επόμενη φάση. Και όταν χρειάζεται, όπως σήμερα, η εμπιστοσύνη είναι η μόνη γέφυρα προς μια νέα εποχή.

Στο ίδιο αυτό μέτωπο της άρνησης της ευθύνης και της διάρρηξης της εμπιστοσύνης, που διαποτίζει το κοινωνικό σώμα και διαχέεται από την κορυφή ώς τη βάση, έχει μέχρι σήμερα χαθεί και χάνεται η δυνατότητα κάθε συνεννόησης. Η πολιτική συνεννόηση που είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία για να υπάρξει προσανατολισμός και πορεία, προϋποθέτει την ευθύνη και απαιτεί την εμπιστοσύνη. Οι οπαδοί των προβλημάτων και οι εχθροί των λύσεων, έχουν ώς σήμερα, με τη συνυπογραφή των πολιτών, εργασθεί συστηματικά για να ανατινάξουν και ευθύνη και εμπιστοσύνη.

Στο αδιέξοδο αυτό της χώρας, που με βραδύτητα συνειδητοποιείται, μόνο στην κάλπη μπορεί να δοθεί μια απάντηση. Και αυτό που οι οπαδοί των προβλημάτων και οι εχθροί των λύσεων ανεμίζουν ως πολιτική φιλοσοφία, μόνο οι πολίτες με τη δική τους ευθύνη μπορούν να διαγράψουν. Και όσο οι παραδοσιακοί πολιτικοί εκφραστές αρνούνται τις γέφυρες της ευθύνης και της εμπιστοσύνης, καλό θα ήταν να τους σπρώξουμε από την όχθη στο ορμητικό ρεύμα της ανάγκης. Και τότε, μπορεί να γίνουν οπαδοί των λύσεων.

Λευτέρης Κουσούλης-πολιτικός επιστήμονας.

Πηγή: kathimerini.gr


Η Έλενα Ράπτη προετοιμάζεται για τις εκλογές από την… Χαλκιδική


H Έλενα Ράπτη έριξε την αυλαία των διακοπών της στη Χαλκιδική, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών της στον αγαπημένο της τόπο, μαζί με κοντινά της πρόσωπα.

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μαζί με τους συνεργάτες της τον προεκλογικό της αγώνα, στο πλαίσιο του οποίου θα ταξιδέψει και σε άλλους νομούς με την ομάδα του κόμματος, μεταξύ των οποίων η Κέρκυρα. Φυσικά, η Έλενα Ράπτη θα βρεθεί παραδοσιακά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα διανείμει το DVD «Τα Μυστικά της Νίκης», που δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της και αναφέρεται στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Δείτε την φωτογραφία του Hello από τις τελευταίες βουτιές της Έλενας Ράπτη στη Χαλκιδική: