Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Καταργούνται 165 σχολικές μονάδες



Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση, τη συγχώνευση και την κατάργηση σχολικών μονάδων, που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Ειδικότερα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σε συνολικά 165 σχολεία, που είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευθούν, ενώ θα ιδρυθούν μόλις 34 νέες μονάδες.

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» δέχονται τα δημοτικά σχολεία αφού καταργούνται 15, συγχωνεύονται 64 και υποβιβάζονται 130 (μείωση θέσεων κτλ), ενώ, επίσης στην Πρωτοβάθμια, αποφασίστηκε η κατάργηση 30 νηπιαγωγείων, η συγχώνευση 37 και η υποβάθμιση 20 μονάδων. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στα οποία θα μπει λουκέτο βρίσκονται σε Αττική (Α', Β', Γ' και Δ' Αθήνας), Πειραιά, δυτική Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μεσσηνία και Βοιωτία.

Στον αντίποδα, προγραμματίζεται η ίδρυση μόλις έξι δημοτικών (Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Αρκαδία και Λακωνία) και 11 νηπιαγωγείων (Β' Αθήνας, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λασίθι, Ρέθυμνο, Δωδεκάνησα και Αρκαδία), καθώς και η προαγωγή 103 δημοτικών και 67 νηπιαγωγείων. Οπως ανακοινώθηκε, στα καινούργια σχολεία όλων των βαθμίδων θα δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών όταν αυτά ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κλείνουν ένα γυμνάσιο, ένα εργαστηριακό κέντρο και τρία επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑ.Λ.): Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης, το Εργαστηριακό Κέντρο Ρόδου και τα ΕΠΑ.Λ. Κύθνου, Ζευγολατιού Κορινθίας και Γλυκόβρυσης Λακωνίας.

Προβλέπεται, επιπλέον, η συγχώνευση οκτώ γενικών γυμνασίων και λυκείων και έξι ΕΠΑ.Λ. Ωστόσο, θα δημιουργηθεί ένα γυμνάσιο στη Χρυσούπολη Καβάλας και δυο γενικά λύκεια σε Αγρίνιο και Λάρισα. Σε επίπεδο τεχνικής εκπαίδευσης, θα ιδρυθούν 14 νέες μονάδες σε Αττική, Πειραιά, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Χανιά, Κυκλάδες, Μεσσηνία και Βοιωτία. Τέλος, θα εγκαινιαστούν και τρεις νέες τάξεις σε μουσικά σχολεία που ήδη λειτουργούν: στα Μουσικά Γυμνάσια Καβάλας, Αρτας και Πρέβεζας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί από τον κ. Κεδίκογλου η σχετική απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μικρής έκτασης.

Πηγή: dimokratianews.gr



Οι Δέκα Εντολές του Ράσελ


Δεν μας αρέσουν οι «εντολές» αλλά όταν γράφει ο Μπέρτραντ Ράσελ ακούμε
1. Μην αισθάνεσαι απολύτως σίγουρος για τίποτα.
2. Μη νομίζεις ότι αξίζει να προχωρήσεις στην απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων,γιατί τα στοιχεία σίγουρα θα έρθουν στο φως.
3. Ποτέ μην προσπαθείς να αποθαρρύνεις τη σκέψη, γιατί είναι σίγουρο ότι θα επιτύχεις.
4. Όταν σου εναντιωθούν, ακόμα και αν είναι η ίδια η οικογένειά σου, προσπάθησε να το ξεπεράσεις με επιχειρήματα και όχι με αυθεντία, γιατί μια νίκη που βασίστηκε στην αυθεντία δεν είναι πραγματική, είναι απατηλή.
5. Μην έχεις κανένα σεβασμό για την αυθεντία (δικαιοδοσία/εξουσία/αρχή) των άλλων, γιατί πάντα υπάρχουν αντίθετες αυθεντίες που μπορούν να βρεθούν.
6. Μη χρησιμοποιείς εξουσία για να καταπιέζεις απόψεις που νομίζεις επιβλαβείς,γιατί αν το κάνεις, οι απόψεις θα καταπιέσουν εσένα.
7. Μη φοβάσαι να είσαι εκκεντρικός στην άποψή σου, γιατί κάθε «άποψη» που είναι τώρα αποδεκτή ήταν κάποτε εκκεντρική.
8. Βρες περισσότερη ευχαρίστηση στην ευφυή διαφωνία από την παθητική συμφωνία, γιατί, αν εκτιμάς την ευφυΐα όπως θα έπρεπε, η πρώτη συνεπάγεται βαθύτερη συμφωνία από τη δεύτερη.
9. Να είσαι σχολαστικά φιλαλήθης, ακόμα και αν η αλήθεια είναι άβολη, γιατί είναι πιο άβολο όταν προσπαθείς να την κρύψεις.
10. Μην αισθάνεσαι ζήλια για την ευτυχία αυτών που ζουν σε παραδείσους ανόητων, γιατί μόνο ένας ανόητος θα νόμιζε ότι αυτό είναι ευτυχία.
Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Έκανε κριτική στα πυρηνικά και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Απεχθανόταν κάθε είδους φανατισμό και η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική: «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος».
«Η αγάπη είναι σοφή, το μίσος ανόητο»
Ποια είναι η ουσία της ζωής, κύριε Ράσελ; «Θα ήθελα να πω δύο πράγματα. Ένα πνευματικό και ένα ηθικό. Το πνευματικό που θα ήθελα να πω είναι το εξής: όταν μελετάς οποιοδήποτε θέμα ή εξετάζεις οποιαδήποτε φιλοσοφική σκέψη, να αναρωτιέσαι μόνο για το ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα και ποια η αλήθεια που αυτά επιβεβαιώνουν. Ποτέ μην αφεθείς να αποσπάσαι είτε από αυτό που θέλεις να πιστεύεις, είτε από αυτό που νομίζεις πως θα ευεργετούσε την κοινωνία αν γινόταν πιστευτό. Αλλά κοίτα μόνο ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα.
Το ηθικό που έχω να πω είναι πολύ απλό. Θα έλεγα ότι η αγάπη είναι σοφή και το μίσος είναι ανόητο. Σε αυτόν τον κόσμο, που ολοένα και αλληλοσυνδέεται, πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι θα λένε πράγματα που δε μας αρέσουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνυπάρξουμε. Και αν πρέπει να ζήσουμε μαζί και όχι να πεθάνουμε μαζί, πρέπει να μάθουμε σε ένα είδος φιλανθρωπίας και σε ένα είδος ανεκτικότητας, που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.
Στο πρώτο βίντεο-απόσπασμα από τη συνέντευξή του στον John Freeman για την τηλεοπτική σειρά του BBC Face-to-Face (4 Μαρτίου 1959), απαντά στο ερώτημα τι θα άξιζε να αφήσει στην επόμενη γενιά ως κληρονομιά-μάθημα ζωής.



Πηγή: blog.moudaniwn.gr



Η Ρουμανία δίνει προτεραιότητα στη βιομάζα – Οι επενδυτικές ευκαιρίες


Στις 7 Μαΐου το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας δημοσίευσε τις βασικές αρχές που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας Εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2014 – 2035. Για πρώτη φορά, τονίζεται σαφέστατα πως «την περίοδο 2014 – 2024 η Ρουμανία πρέπει να ενθαρρύνει τη συνετή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έμφαση στη βιομάζα».
Στις 18 Ιουνίου οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στους κλάδους της βιομάζας και του βιοαερίου στη Ρουμανία θα παρουσιαστούν στη διάρκεια μεγάλου συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομάζας-Βιοαερίου Ρουμανίας (ARBIO). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, στο ξενοδοχείο Hilton.
Το “παρών” θα δώσουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι σε θέματα ενέργειας,
Το συνέδριο έχει προετοιμαστεί με τον “επενδυτή” στο επίκεντρο , μιας και θα δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά βιοενέργειας της Ρουμανίας. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 επενδυτές και πάνω από 10 Δήμοι έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί τοImpact Study που έχει ετοιμάσει ο ARBIO, παρουσιάζοντας τα οφέλη μιας δυνητικής υλοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. Ευρώ.
—Τι σημαίνει η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης για τον τομέα της βιομάζας
Επιλέγοντας τη βιομάζα ως προτεραιότητα της στρατηγικής της, η ρουμανική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της βιομάζας και του βιοαερίου στη Ρουμανία, αποφεύγοντας παράλληλα τα λάθη του παρελθόντος.
Η νέα προσέγγιση έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του Συνδέσμου Βιομάζας – Βιοαερίου της Ρουμανίας (ARBIO), που θεωρεί τη βιομάζα, το βιοαέριο, την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια (Waste to Energy), την αναερόβια ζύμωση, τη γεωθερμία και άλλες τέτοιες τεχνολογίες ως τη λύση στις σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της χώρας καθώς και στο μείζον ζήτημα της δημιουργίας νέων και του εκσυγχρονισμού των παλαιών μονάδων συμπαραγωγής που απαιτούνται για τη θέρμανση των πόλεων.
Πόσο μάλλον όταν η Ρουμανία είναι μία χώρα όπου η τηλεθέρμανση είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, με 73 πόλεις να διαθέτουν σχετικές υποδομές.
—Διαθέσιμη πρώτη ύλη και προβλήματα που ζητούν λύσεις
Μία πρώτη παράθεση δεδομένων μπορεί να δώσει αρκετές απαντήσεις. Η χώρα έχει τις απαραίτητες πρώτες ύλες:
- 140.000.000 στρέμματα αγροτικής γης.
- 70.000.000 στρέμματα δασών και επιτρέπεται ο ετήσιος καθαρισμός τους.
- 500.000 στρέμματα μη παραγωγικής γης, που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
- 4 εκατομμύρια τόνοι αστικών λυμάτων παράγονται ετησίως, περίπου 189 κιλά ανά κάτοικο ανά έτος.
Την ίδια στιγμή 40 από τις 73 πόλεις της Ρουμανίας που διαθέτουν τηλεθέρμανση χρειάζεται να επενδύσουν σε νέες μονάδες συμπαραγωγής ενέργειας (μονάδες CHP), μιας και οι σημερινές είναι παρωχημένες.
Επίσης, 101 χωματερές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2017.
Τέλος, πάνω από 200 εγχώριες εταιρίες (ειδικά εξαγωγικές) πρέπει να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη διαχείριση των λυμάτων τους, ενώ πολύ σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά Εθνικά προγράμματα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε έργα βιομάζας, βιοαερίου, πέλλετ κλπ.
Ο Ρουμάνικος Σύνδεσμος Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO) θεωρεί πως η λύση στα περισσότερα προβλήματα που προαναφέρθηκαν περνάει μέσα από την ανάπτυξη έργων Βιομάζας / Βιοαερίου / Παραγωγής ενέργειας από Απορρίμματα (Waste to Energy), με προτεραιότητα στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (CHP) και την ορθή διαχείριση των λυμάτων.
Για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και σταθερού εισοδήματος για τα έργα αυτά, ο ARBIO έχει επεξεργαστεί μία σειρά εμπεριστατωμένων μέτρων που:
- Λαμβάνουν υπόψη την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας για σταθερά έσοδα για τα έργα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές, με «συμβόλαια διαφοράς τιμής» (“Price difference contracts”, το μοντέλο που ετοιμάζεται στην Αγγλία).
- Την εφαρμογή της «εγγυημένης τιμής» για έργα Βιομάζας – Βιοαερίου ως 2 MW, που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Μία νέα πρόταση που προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις χωρίς κρατική υποστήριξη, μόνο μέσω των εσόδων από την πώληση ρεύματος και θέρμανσης (“market driven”).
Ο κλάδος Βιομάζας – Βιοαερίου της Ρουμανίας θα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες με τη δημιουργία μίας αγοράς τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ, στην οποία και οι ελληνικές εταιρείες και επενδυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση του ARBIO μπορείτε να επικοινωνήσετε στο office@arbio.ro.

Πηγή: econews.gr



Χαραλαμπίδου: Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος Τζιτζικώστας-Ιωαννίδης


Επίθεση εναντίον του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Ιωαννίδη λέγοντας ότι αποτελούν τις δυο πλευρές του ίδιου μνημονιακού νομίσματος εξαπέλυσε μέσα από την συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο 93.4» η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου.  
«Πρόκειται για κόλπο της ΝΔ να κατεβάσει δύο υποψήφιους από το συντηρητικό χώρο, στη θεωρούμενη συντηρητική περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας. Τον κ. Ιωαννίδη, ως επίσημο, ο οποίος ψήφισε όλα τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και τον  κ. Τζιτζικώστα ως ανεπίσημο υποψήφιο της ΝΔ ο οποίος υλοποίησε με μαθηματική ακριβεία, σαν ελβετικό ρολόι όλες της μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ που οδήγησαν στην καταστροφή και την ανθρωπιστική κρίση. Προειδοποιούμε τη ΝΔ, να μη χαίρεται, το κόλπο της θα καταρρεύσει την Κυριακή του βράδυ», είπε.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα με την μετακίνηση 5.000 μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και στην αποβιομηχάνιση της περιοχής προτείνοντας έξι συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Τάχθηκε κατά της επένδυσης χρυσού στην Χαλκιδική σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν θα ρίξουμε ούτε νερό στο κρασί του μέλλοντος του νομού». Τόνισε ότι υποστηρίζει με κάθε τρόπο το δημοψήφισμα και το «όχι» στο ξεπούλημα, όπως το χαρακτήρισε, του νερού της Θεσσαλονίκης, καλώντας τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα.
Τέλος, αναφερόμενη στα τελευταία σχόλια του κ. Πάγκαλου για την Ρένα Δούρου είπε ότι «όχι μόνο ξεπέρασε τα συνηθισμένα του σχόλια αλλά αυτή τη φορά προκάλεσε όλες τις γυναίκες και όλους τους αγώνες της Αριστεράς για ισότητα, δείχνοντας μια και καλή ποια είναι η κουλτούρα του».

Πηγή: voria.gr



Ανοιχτή επιστολή Χαραλαμπίδου προς τους πολίτες της Κ. Μακεδονίας


«Την Κυριακή ψηφίζουμε την ελπίδα, το αύριο, την προοπτική. Τη Δευτέρα συνεχίζουμε μέχρι τις 25 Μάη για την μεγάλη ανατροπή στους δήμους, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις ευρωεκλογές. Για να φύγουν μια και καλή, η τρόικα, τα μνημόνια και η συγκυβέρνηση της καταστροφής της χώρας».

Τα λόγια αυτά αποτελούν τον επίλογο του μηνύματος που απευθύνει στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας με ανοιχτή της επιστολή, η υποψήφια περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Η ανοιχτή επιστολή της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, αναλυτικώς:

«Στο συνταρακτικό και συνάμα υπέροχο ταξίδι, που ζήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες, συναντήσαμε από κοντά τον πόνο, τη δυστυχία, την οργή, είδαμε όμως στα βλέμματα των ανθρώπων και την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Η ανατροπή που τους καλούμε να κάνουμε όλοι μαζί, δεν είναι μια λέξη – σύνθημα. Είναι απότοκος της ανάγκης. Είναι κραυγή αγωνίας. Είναι χαραμάδα αισιοδοξίας.
Αποκλεισμένοι από τα μεγάλα ΜΜΕ, κάναμε την ανάγκη ευκαιρία και πήγαμε σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας.

Επισκεφτήκαμε δεκάδες πόλεις και χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας. Από την ηρωική Νάουσα που την μετέτρεψαν σε πρωταθλήτρια της ανεργίας μέχρι τα χωριά του Κιλκίς που ερημώνουν από τη μετανάστευση και την εγκατάλειψη.

Από το Άγκιστρο των Σερρών, όπου σχεδιάζουν και εκεί «προσοδοφόρες» εξορύξεις, μέχρι τα βουνά της Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι ζουν, ήδη, τις συνέπειες αυτών των «επενδύσεων».

Από τα διόδια της Πιερίας μέχρι τα χωράφια της Πέλλας.

Από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θέλουν να το πουλήσουν κομμάτι κομμάτι.

Παντού αντικρίσαμε την ίδια εικόνα. Των κλειστών καταστημάτων, των νέων που φεύγουν, των ανέργων, των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Αντικρίσαμε παράλληλα και ανθρώπους με διάθεση να παράξουν, που στέκονται όρθιοι και με αξιοπρέπεια αναζητούν το δίκαιο. Ανθρώπους που βαρέθηκαν να ορίζουν άλλοι τις ζωές τους και αποφάσισαν να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους.

Εκεί, με τους χιλιάδες ανθρώπους που συναντηθήκαμε, σφίξαμε τα χέρια και είπαμε «φτάνει πια». Η ελπίδα πρέπει να επιστρέψει, η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα πρέπει και μπορεί να φέρει την ανατροπή στην Κεντρική Μακεδονία.

Την Κυριακή 18 Μάη στέλνουμε το πρώτο μήνυμα νίκης. Ψηφίζουμε την ελπίδα, το αύριο, την προοπτική. Τη Δευτέρα συνεχίζουμε μέχρι τις 25 Μάη για την μεγάλη ανατροπή στους δήμους, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις ευρωεκλογές. Για να φύγουν μια και καλή, η τρόικα, τα μνημόνια και η συγκυβέρνηση της καταστροφής της χώρας».

Πηγή: voria.gr



Αντώνης Μιτζέλος- Την θέση την οποία καταλαμβάνει κάποιος είναι αυτή που πραγματικά ζητάει η ψυχή του-


Τα λόγια φενάκη, λίγα, φτωχά. Πως θα μπορούσα να περιγράψω ένα θρύλο της μουσικής, μία ιστορία. Τον συνάντησα Τετάρτη βράδυ στον Κεραμεικό. Ήμουν φοβισμένη. Ήρθα αντιμέτωπη με ένα όνειρο των παιδικών μου χρόνων. Του μιλούσα- μου μιλούσε. Απλός, ανθρώπινος. Δεν θύμιζε διόλου Σταρ και όμως είναι αληθινός Σταρ. Μου λέει συγκεκριμένα -Οι αληθινοί Σταρ είναι απλοί-!

Τραγουδήσαμε τις μουσικές του μελωδίες. Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς τον -Φύλακα Άγγελο- σε στίχους Ελένη Ζιώγα και ερμηνεία του Ταλαντούχου Γιάννη Κότσιρα. Τους θρυλικούς -Τερμίτες- και πολλές- πολλές επιτυχίες.

Ο Αντώνης Μιτζέλος μιλά στο www.touristorama.com, για την μουσική, το -The Voice- την συνεργασία του με τον κ. Στέφανο Κορκολή, την γνωριμία του με την κ. Μελίνα Ασλανίδου αλλά και όλα τα μελλοντικά του σχέδια.
Μιλήστε μου για εσάς. Μουσικός- κιθαρίστας ή συνθέτης

      H μία ιδιότητα δεν αναιρεί την άλλη. Σε αντίθεση η μία συνδέει την άλλη και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γενικότερη εξέλιξη. Ξεκίνησα, σπουδάζοντας ένα μουσικό όργανο, στην πορεία το έμαθα. Σε μικρή ηλικία μου γεννήθηκε και η ανάγκη του δημιουργού. Σε νεαρή ηλικία έγραψα τα πρώτα μουσικά μου τραγούδια και συνεχίζω ακόμα και σήμερα να πράττω κατά τον ίδιο τρόπο. Να σας πω πως πριν δύο χρόνια περίπου- το 2012- ανακάλυψα μία νέα παράμετρο. Ποια είναι αυτή; To μπλέξιμο των ιδιοτήτων των οποίων φέρω. Ποιο είναι αυτό το μπλέξιμο; Ένας δεξιοτέχνης σε καλό επίπεδο που γράφει μουσική δική του και την ερμηνεύει ο ίδιος. Ο άνθρωπος αυτός στην Αρχαία Ελλάδα ονομάζεται – Κιθαρωδός-! Κιθαρωδία είναι το project το ποίο έχω ξεκινήσει πριν δύο χρόνια. Είναι ένα live time project. Όσο ζω δηλαδή θα κάνω αυτό, παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εργασία ή συνεργασία μου προκύπτει! Η βάση του είναι αυτή ακριβώς που σας περιέγραψα. Η μουσική που έχω γράψει που παίζω ο ίδιος δεξιοτεχνικά με την κιθάρα μου και την ερμηνεύω πάλι ο ίδιος. Είναι ένα ανοιχτό project, παγκόσμιο, μεγάλο, διαχρονικό. Ξεκίνησε το 1200Π.Χ και φτάνει μέχρι σήμερα. Η συναυλία που κάνουμε με το project της κιθαρωδίας είναι την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Μουσικής 21 του Ιούνη. Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί το έθιμο! Εμείς πάντως έχουμε ζητήσει κάποιους Αρχαιολογικούς χώρους. Περιμένουμε απαντήσεις σχετικά με το συγκεκριμένα θέμα για να δούμε που εντέλει θα –παίξουμε-!

Θα παίξετε με ποίους;

Εγώ με την κιθαρωδία μου- Αντώνης Μιτζέλος σαν συνθέτης και παίχτης και με μία παιδική χορωδία 60 ατόμων, τη χορωδία - Έμπνευσης-  με την Σοπράνο Μαρία Σοντάκη. Θα παίξουμε δικό μου υλικό και συνθέσεις. Εκτός από δικές μου και του Πέρσελ -ένας παλιός Εγγλέζος συνθέτης-.

Ένας καλλιτέχνης σαν κι εσάς που έχει καταγράψει στο βιογραφικό του πολλές επιτυχίες, γιατί βρίσκεται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας;

Γιατί αν είχε επιλέξει τα φώτα της δημοσιότητας θα κρατούσε η φήμη του μία πενταετία. Κι εγώ ήδη μετρώ 35. Είναι τόσο απλό. Είναι φύση και θέση. Την θέση την οποία καταλαμβάνει κάποιος είναι αυτή που πραγματικά ζητάει η ψυχή του. Ήμουν πάντα ο άνθρωπος που γράφει την μουσική, που την ενορχηστρώνει, που την προτείνει, που κάνει τις παραγωγές, που επιλέγει τους ανθρώπους που θα το πράξουν και τους διδάσκει τον τρόπο. Παρόλαυτά είμαι και performer, κάνω τα δικά μου πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έψαξα ποτέ την προβολή, συγκεκριμένα την μεγάλη προβολή μέσα από τα media. H προβολή δεν με ευχαριστεί και τόσο αλλά και δεν με δυσαρεστεί γιατί χωρίς αυτή πλέον δεν κάνεις τίποτα. Είμαι σε ένα μέσο επίπεδο δημοσιότητος και αναγνωρισημότητος το οποίο μπορεί να μου γεμίσει ισα- ίσα ένα μικρό χώρο ώστε να ευχαριστηθώ, να παίξω την μουσική μου και να ζήσω από αυτό!

Τι σας άφησαν οι- Τερμίτες-

Οι Τερμίτες είναι η προέκταση της εφηβείας. Ξεκινήσαμε ως έφηβοι και το προεκτείναμε ως τα 30 μας σχεδόν. –Εγώ- οι συνοδοιπόροι μου ήταν λίγο μεγαλύτεροι. Γαλουχήθηκα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και τους υπόλοιπους όσο αφορά το χρώμα και την αισθητική του Ελληνικού τραγουδιού το οποίο υπηρετήσαμε! Με τους- Τερμίτες- ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα είδος παγκόσμιας μουσικής ροκ, progressive rock που είχε ένα χαρακτήρα βυζαντινό. Στον πρώτο μας δίσκο αποτύχαμε οικτρά, ο δεύτερος δίσκος μετά από 25- 30 χρόνια τώρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα must στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα τελείως άγνωστος τώρα. Έτσι στραφήκαμε και κάναμε το Ελληνικό τραγούδι. Δεν μας πήγε καθόλου άσχημα. Το Ελληνικό τραγούδι που συνεχίζουμε σήμερα να υπηρετούμε και εγώ αλλά και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αλληλοεπηρεαστήκαμε μέσα στα χρόνια των –Τερμιτών-. Επίσης κατορθώσαμε ως έφηβοι και μετά έφηβοι για μια δεκαετία τουλάχιστον όσο ήμασταν Αμερική, κατορθώσαμε να περιγράψουμε τη ζωή μας, την γ εννιά μας, την πόλη μας. Ήμασταν εμείς και άλλη μία μπάντα. Για μία δεκαετία δυστυχώς ήμασταν μόνο εμείς στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Ήταν η άλλη πλευρά η λαϊκή, υπήρχε η trash. Aπαραίτητο σε όλες τις κοινωνίες. Υπήρχε το καλό λαϊκό και το σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι.

Στο –The Voice- σταθήκατε στο πλευρό της κ. Μελίνας Ασλανίδου. Μιλήστε μου για αυτή την εμπειρία σας.

Την Μελίνα την γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια. Την ξέρω από τα χρόνια που πρωτοξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη. Ήμουν φανατικός και πήγαινα την άκουγα πάντα όταν σχόλαγα από τις παραστάσεις που είχα τότε με την κ. Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον κ. Γιάννη Κότσιρα, τις δικές μου. Μου άρεσε πάρα πολύ. Ήθελα να ακούω πάντα το Μελινάκι. Έκανε τα τραγούδια της, έχει κάνει 2 με 3 δίσκους από τότε. Έχει προσωπικό χαρακτήρα, έχει εξελίξει την χροιά της. Ως τώρα δεν είχαμε συνεργαστεί. Δεν μας είχε δοθεί οι ευκαιρία να της γράψω μουσική ή να κάνουμε κοινές εμφανίσεις. Πέρσι ένιωσα πως ήταν έτοιμη να λάβει αυτή την ευλογία και να λάβω κι εγώ την δική της χαρά. Αποτέλεσμα; Της πρότεινα να τραγουδήσει ένα δικό μου τραγούδι, το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε μία ταινία η οποία ονομάζεται – Κοινός παρονομαστής- το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το οποίο η Μελίνα τραγουδάει το τραγούδι των τίτλων. Στίχοι του κ. Τσακούλια. Η Μελίνα το ερμηνεύει στις συναυλίες της με εξαιρετικό τρόπο και πάει μάλιστα πολύ καλά! Είμαι ευχαριστημένος. Μέσα από όλο αυτό μου τηλεφωνεί. Και μου ζήτησε να συνεργαστούμε στο –The Voice-. Να σας πω πως μέχρι τώρα ήμουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας κατ επιλογήν. Το –The Voice- ήταν μία διαφορετική πρόταση. Δεν ήταν διόλου πρόχειρο. Έδειξε μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια και σεβασμό στα παιδιά! Είχε τους καλύτερους να διδάξουν τα παιδιά. Τα παιδιά ήταν επίσης επιλεγμένα ορθά. Ήταν ένα παιχνίδι αξιοκρατικό. Ήταν επαγγελματίες, είχαν υψηλότατο επίπεδο. Η ορχήστρα ήταν ζωντανή, κάτι πολύ σημαντικό για εμένα, γινόντουσαν πρόβες και τα Live ήταν ζωντανά. Κανείς δεν τραγούδησε playback. Είχε όλες τις προδιαγραφές, ώστε να δεχτώ να εμφανιστώ στην τηλεόραση έστω για ένα λεπτό. Κάθε Παρασκευή, συγκεκριμένα εγώ,εμφανίστηκα μόνο για τέσσερις Παρασκευές. Όλη την υπόλοιπη βδομάδα ασχολιόμουν με τα παιδιά. Γινόταν η διδασκαλία, οι πρόβες, οι επιλογές, οι κατευθύνσεις της καριέρας. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά μου. Αυτό κάνω 35χρόνια στην δισκογραφία. Κύριο μέλημά μου ήταν να βοηθήσω, να ενισχύσω την φίλη μου την Μελίνα.

Σε κάποια συνέντευξή σας αναφέρατε πως δεν θα συνεργαστείτε με κάποιο παίχτη από το – Τhe Voice-. Γιατί

Η δουλειά μου είναι να βρίσκω εγώ νέα ταλέντα. Επιλέγω να συνεργαστώ με εκείνα τα παιδιά που πάνε και παίζουν στις μουσικές σκηνές με μία κιθάρα με ένα κουτσό πιάνο και αγωνίζονται. Γράφουν μόνα τους τα τραγούδια τους και τα ενορχηστρώνουν. Αυτά τα παιδιά παιδεύονται λοιπόν και αγωνιούν . Κτίζουν προσωπικό πυρήνα με την αξία τους. Αυτοί είναι οι επόμενοι Σταρ. Αυτοί που βγαίνουν από τα κανάλια δεν έγιναν ποτέ Σταρ. Μαρτυράς μου ο Θεός. Πώς να επενδύσω σε έναν άνθρωπο, που έχει πει ήδη 3- 4 τραγούδια άσχετα με το δικό μου ηχόχρωμα, ιστορία και την αισθητική. Τραγούδια άλλων καλλιτεχνών. Γιατί να τους ξεκινήσω εγώ; Έχουν ήδη κάνει 2.000.000 ή 3.000.000 views στο youtube και θεωρούν τον εαυτό τους πετυχημένο! Τα παιδιά της 16αδας, πήγαιναν σε όλες τις εκπομπές του Ant1 με μία τηλεθέαση εκατομμύρια μάτια. Πώς να του πεις αυτού του ανθρώπου, τι να πει, τι να κάνει, τι να βάλει!

Η αλήθεια της τέχνης δεν είναι αυτή! Υπάρχει μία μεγάλη διαφωνία. Υπάρχει μία διασάλευση του κεντρικού στόχου και σκοπού της τέχνης. Στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις Αμερικάνικες έχει μετατεθεί η ουσία μόνο στον ερμηνευτή. Αυτό είναι μέγα λάθος. Αφαιρείτε η ιερότητα της μουσικής όταν θαυμάζεις τον τρόπο με τον οποίο παίζεται και όχι η ουσία της. Η ουσία της είναι δίπολος ή τρίπολος. Θα μπορούσε να είναι διασκεδαστική και ψυχαγωγική. Το κύριο είναι να μας συνδέσει με τον εσωτερικό μας κόσμο .

Για να επανέλθω, πήγα για να βοηθήσω την αγαπημένη μου Μελίνα Ασλανίδου. Δεν πρόδωσα καμία από τις αξίες μου. Δίδαξα αυτό που είχα να διδάξω. Όποιος με άκουσε με άκουσε! Όταν φύγει όλη αυτή η μπόρα, με ένα δύο παιδιά τα οποία τα εκτίμησα, ίσως και να συνεργαστώ. Αλλά να φύγει όλη αυτή η αναταραχή. Ίσως μετά από 2 χρόνια.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Είναι ο αδερφός μου, είναι η οικογένειά μου. Ξεκινήσαμε από παιδιά. Κάναμε τους –Τερμίτες-. Οριοθετήσαμε τις Αρχές μας- την Μουσική μας, τα ανακαλύψαμε όλα παρέα. Μια παρέα ήμασταν. Εγώ ο Λαυρέντης, ο Παύλος, ο Φίλιππος και άλλοι 50 μαζί. Σε πολλές συναυλίες ο Λαυρέντης έρχεται και τραγουδάει δικά μου τραγούδια σε πολλές συναυλίες μου σαν απλός τραγουδιστής και εγώ πηγαίνω σε εκείνον και παίζω κιθάρα. Είναι σχέση ζωής. Θα συνεχίσουμε να είμαστε έτσι. Δεν αλλάζει κάτι. Απλά την τελευταία διετία- τριετία κάνουμε διαφορετικά πράγματα.

Μελλοντικά σχέδια; Μιλήστε μου για την συνεργασία σας με τον Στέφανο Κορκολή

Με τον Στέφανο Κορκολή γνωριστήκαμε προσφάτως. Είναι καλλιτεχνικοί λόγοι για τους οποίους ανταμώσαμε. Όπως δει ανέφερα έχω ξεκινήσει με την κιθαρωδία μου να κάνω συνεργασίες. Ο Στέφανος αν και παίζει πιάνο είναι υψηλός κιθαρωδός. Είναι υψιλοδονητικός παίχτης. Είναι ανάμεσα στους 10 καλύτερους πιανίστες της Ευρώπης. Είναι εξαιρετικός συνθέτης. Είναι ο καλύτερος της γενιάς μας. Έχει την ικανότητα να τραγουδάει τα τραγούδια του. Άρα είναι και εκείνος κιθαρωδός. Μου κάνει. Στην προσωπική μου επιθυμία να συνεργαστώ με τους ανθρώπους, τον πλησίασα. Του έκανα πρόταση συνεργασίας την οποία και την δέχτηκε. Τα τραγούδια μου, τα τραγούδια του, κάποια κλασσικά τραγούδια παιγμένα με κάποιο διαφορετικό τρόπο, με κάποια προσέγγιση δική μας. Τα νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια μου, τα δικά του ακυκλοφόρητα και πάμε να ξεκινήσουμε την συνεργασία. Με μία μικρή ορχήστρα. Είναι ένα πείραμα που έχει ξεκινήσει. Βρίσκεται εν εξέλιξή. Οι πρώτες συναυλίες πέτυχαν στην Θεσσαλονίκη. Κάναμε συναυλίες σε ένα μεγάλο θέατρο με υψηλότατο επίπεδο δεξιοτεχνίας και καλλιτεχνίας. Παίζουμε μεθαύριο στην Μυτιλήνη στο Δημοτικό Θέατρο. Είναι και αυτό sold out, πουλήθηκαν ήδη όλα τα εισιτήρια. Την επόμενη βδομάδα στις 23 παίζουμε στην Αθήνα στο ρυθμό Stage. Για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε extra μουσικούς. Έτσι κλείνει η πρώτη συνάντησή μας που είναι η Ανοιξιάτικη περιοδεία και έπειτα θα ακολουθήσει η μεγάλη Καλοκαιρινή περιοδεία.

Στις 21 του Ιούνη ίσως κάνω μία παράσταση στην Ακρόπολη ή στην Πνύκα, ίσως κάπου αλλού.

Ετοιμάζω τώρα την ταινία που ήδη προανέφερα στην οποία έχω γράψει την μουσική η οποία θα βγει τον Οκτώβρη. Βρίσκομαι στο στούντιο και κάνω ένα δίσκο δικό μου με 10 δικά μου τραγούδια τα οποία θα τραγουδήσω εγώ. Ήδη είμαι στούντιο παράλληλα με το δικό μου γράφοντας 10 νέα τραγούδια για τον Βασίλη Λέκκα. Επίσης ετοιμάζω μία παράσταση η οποία ονομάζεται Orlando και είναι βασισμένη σε κείμενο της Virginia Wolf η οποία θα κάνει πανευρωπαική περιοδία. Αρχή γενομένης τέλη Οκτωβρίου με 3 συνεχόμενες συναυλίες στο Παρίσι, με ξένους συντελεστές, όχι Έλληνες και θα συνεχίσουμε μετά στα υπόλοιπα κράτη, Μιλάνο, Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Νότια Γαλλία και έπειτα Αθήνα. Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.

Πηγή: touristorama.com



Νέες Τουριστικές Επενδύσεις!


O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, στις οποίες συναρμόδια είναι η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, για την έγκριση δημιουργίας δύο Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, με τις οποίες καθορίζονται και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία των έργων αυτών.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την έγκριση δημιουργίας και τους περιβαλλοντικούς όρους:

1) Του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή «Αμμουδαράκι», Δήμου Μήλου Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, συνολικής δυναμικότητας 216 κλινών, που περιλαμβάνει:
• Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων (5*)
• Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
• Κέντρο αναζωογόνησης (spa)
• Υποστηρικτικά έργα όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), έργα σύνδεσης με τα δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.

Φορέας του έργου είναι η «Axsite Αγροτική Τουριστική Α.Ε.».

2) Του Σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή «Βρόσκοπος», Δήμου Κέας Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, συνολικής δυναµικότητας 230 κλινών, που περιλαµβάνει:

• Ξενοδοχείο κλασσικού τύπου πέντε αστέρων (5*)
• Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες
• Κέντρο θαλασσοθεραπείας εκατό (100) ατόμων
• Κέντρο καταδυτικού τουρισμού
• Υποστηρικτικά έργα όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, μονάδα αφαλάτωσης, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), έργα σύνδεσης με τα δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.

Πηγή: touristorama.com



Η Ελληνική ιστορία εμπνέει ευρωπαϊκής φήμης πένες!


Ξένοι καλλιτέχνες πρόβαλλαν και οι ακόλουθοι τους συνεχίζουν να προβάλλουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων

Στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's «Οld Master & 19th Century Paintings & Drawings» στο Παρίσι στις 26 Ιουνίου θα διατεθούν δύο σπάνια έργα από τον Γκουστάβ Μπουλανζέ και τον Λουί Ντιπρέ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου, και οι δύο πίνακες αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα - για την ιστορία της, την τέχνη της και τις σύγχρονες συνθήκες, καθώς προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Καλλιτέχνες όπως ο Γκουστάβ Μπουλανζέ είχαν ένα εξιδανικευμένο όραμα για την Ελλάδα, και εμπνέονταν από τα αντικείμενα, τα κοστούμια και τις ακουαρέλες που έφερναν στη Γαλλία οι καλλιτέχνες που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα. Άλλοι καλλιτέχνες αντλούσαν έμπνευση από τις στρατιωτικές εκστρατείες ή τις αρχαιολογικές αποστολές.

Στην περίπτωση του Λουί Ντιπρέ (1789-1837), ο πίνακάς του απεικονίζει το πορτραίτο του Γάλλου πρόξενου, Λουί Φοβέλ να βρίσκεται καθισμένος σε μια βεράντα πίσω από ένα καβαλέτο, με την Ακρόπολη στο βάθος (εκτίμηση: 80.000 - 120.000 ευρώ).

Ο Ντιπρέ επισκέφτηκε την Ελλάδα από το Φεβρουαρίου έως τον Απριλίου του 1819, και ο πίνακάς του αντανακλά το ενδιαφέρον του για τα κλασικά μνημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

Ο Λουί Σεμπαστιάν Φοβέλ απεικονίζεται δίπλα σε ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, που δείχνει τον Λαπίθη να μάχεται τον Κένταυρο, που έγινε σύμβολο των διαφορών μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της απόκτησης των αρχαιοτήτων.

Ανακαλύφθηκε από τον Φοβέλ στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη του 1788, αλλά, καθώς μεταφερόταν στη Γαλλία, δεσμεύτηκε από το Βρετανικό στόλο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Το Παλικάρι και ο Πολεμιστής από τον Λουί Μπουλανζέ (1806-1867) προσφέρει ένα πιο ευφάνταστο όραμα της Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα (εκτίμηση 60.000 - 80.000 ευρώ).

Πηγή: touristorama.com



Αναπαράσταση όλων των πτήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σε 24 ώρες!

Αναπαράσταση όλων των πτήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σε 24 ώρες!
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον!

Γάτα έσωσε παιδάκι από τα δόντια του σκύλου!


Μία ιστορία που θα σας εντυπωσιάσει είναι και η παρακάτω. Λέγεται πως ο καλύτερος; φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος. Βίντεο αποδεικνύει πως και η γάτα φέρεται καλά στα δύσκολα.

Ας δούμε την είδηση όπως καταγράφηκε σε βιντεάκι στην Καλιφόρνια.

Ένα μικρό αγόρι έκανε ποδήλατο μπροστά στο σπίτι του στο νοτιοδυτικό Μπεϊκερσφιλντ. Ένας σκύλος βλέποντας τον μικρό να διασκεδάζει μάλλον ζήλεψε...Χρησιμοποιώντας έναν μάλλον πονηρό τρόπο πήγε σιγά- σιγά από πίσω του και του δάγκωσε το ποδαράκι. Η γάτα όμως του σπιτιού αντιλαμβανόμενη την κακία του σκύλου στάθηκε απέναντί του σαν τον χειρότερο εχθρό του και τον κυνήγησε. Όπως όλα δείχνουν στο βίντεο, αν η γάτα δεν είχε σταματήσει τον σκύλο μάλλον τα αποτελέσματα θα ήταν οδυνηρά!

Η μητέρα μιλώντας στα Μέσα- Μαζικής- Ενημέρωσης και επικοινωνίας της χώρας είπε χαρακτηριστικά - ο μικρός είναι καλά στην υγεία του και χρειάστηκε μόνο λίγα ράμματα και ευχαρίστησε τον Θεό που έχει την Τάρα-!



Πηγή: touristorama.com

Ελληνική κουζίνα - Γρήγορο ριγανάτο!


Υλικά:

1/2 κιλό φιλέτο κοτόπουλο ή κρέας χοιρινό για τηγανιά
120 γραμ. κρέμα γάλακτος
ρίγανη
χυμός από 1 μικρό λεμόνι

Εκτέλεση:

Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο ή το χοιρινό σε μέτρια τετράγωνα κομμάτια (όπως στην τηγανιά).
Τηγανίζουμε το κρέας σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο λάδι. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, αφαιρούμε το επιπλέον λάδι (αφήνουμε λίγο να σκεπάζει τον πάτο του τηγανιού) συνεχίζουμε το τηγάνισμα (να πάρει χρώμα) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με ρίγανη, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση για να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή: touristorama.com



Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Απ. Τζιτζικώστας στο NEWS 247: Βασικός μας "πυλώνας" η αλληλεγγύη στους αδύναμους


Για το έργο του από τις αρχές του 2013 και το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει, εάν επανεκλεγεί, την επόμενη 5ετία, με έμφαση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μιλά στο NEWS 247 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας απαντά στις κατηγορίες για "υπερβολική ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ", παραθέτοντας τους άξονες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η υλοποίηση του κρίσιμου στοιχήματος. Ακόμη, απαντά και σχολιάζει τη σκληρή προεκλογική τακτική του συνυποψηφίου του, Γιάννη Ιωαννίδη και όσα δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις.
"Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτύξει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και όπου αυτό απαιτείται. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την παραμικρή υποβάθμιση στη δημόσια υγεία, και το φυσικό περιβάλλον", τονίζει μεταξύ άλλων για επενδύσεις και εξορύξεις.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στο NEWS 247:

Κύριε Τζιτζικώστα, ποιο ήταν το έργο σας από τις αρχές του 2013; Για ποιους λόγους να σας επιλέξουν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας;
Ο πρώτος λόγος είναι, γιατί κάναμε καλά τη δουλειά μας και το έργο μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγνωριστεί από όλους. Πετύχαμε την αύξηση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 53% στο 73%, μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Καταφέραμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εκταμιεύσεις κονδυλίων. Υλοποιούμε σήμερα 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία προϋπολογισμού 1,59 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατασκευάζουμε και αναβαθμίζουμε 116,5 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 21 χιλιόμετρα νέων γραμμών σιδηροδρομικού δικτύου. Χρηματοδοτούμε 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Ακόμα, εξοπλίζουμε 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμά μας είναι ο δεύτερος λόγος με βάση τον οποίο ζητούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών. Είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο και απόλυτα κοστολογημένο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο τρίτος λόγος είναι  γιατί η «Αλληλεγγύη», ο συνδυασμός μας, αποτελείται από ανθρώπους άξιους, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο μας, που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία με βάση τις ικανότητές τους και όχι με βάση στενές κομματικές αναφορές.
Ποιο είναι το πρόγραμμα και οι προτεραιότητές σας, για την επόμενη πενταετία, εάν επανεκλεγείτε;
Οι στόχοι μας είναι αφενός η ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αφετέρου η ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής. Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός μας είναι: η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες. Η ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσει νέο εισόδημα και νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Περιφέρειάς σας; Ειδικά την ανεργία και τα συνεχή "λουκέτα" στις επιχειρήσεις, πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 30% των συμπολιτών μας και το 60% των νέων ανθρώπων δεν εργάζονται και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο δραματική, εάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε πετύχει το στόχο του ΕΣΠΑ. Με την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από το 53% στο 73%, που πετύχαμε, καθώς και με την καλύτερη επίδοση πανελλαδικά, στις εκταμιεύσεις κονδυλίων, φέρνουμε περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Με τα χρήματα αυτά υλοποιούμε 523 έργα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, χρηματοδοτούμε, με 90 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ, τα επενδυτικά σχέδια 2.390 επιχειρήσεων, ώστε να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υλοποιούμε 28 Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση που απευθύνονται σε χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας.
Ταυτόχρονα, στα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια, μέσα από τον προγραμματισμό μας για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, η  ενίσχυση των παραγωγικών και αναπτυξιακών κλάδων της οικονομίας μας, όπως του τουρισμό, της αγροτικής οικονομίας, των εξαγωγών και των μεταφορών και παράλληλα, στα νέα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που για πρώτη φορά θα καταρτίσουμε ως περιφέρεια, αλλάζουμε τη φιλοσοφία και επικεντρωνόμαστε στις πραγματικές ανάγκες και την επανένταξη στην αγορά εργασίας των άνεργων συμπολιτών μας.  
Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει πιο άμεση η στήριξη στις επιχειρήσεις;
Με στοχευμένα προγράμματα για τους αναπτυξιακούς και παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας όπως ο πρωτογενής τομέας, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ως Περιφέρεια για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε έργα, προγράμματα και δράσεις που εστιάζουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Ήδη, στο διάστημα που προηγήθηκε, τρέξαμε τον ολοκληρωμένο, ανοιχτό και συμμετοχικό διάλογο με όλους τους φορείς και την κοινωνία, για να προετοιμάσουμε τους άξονες προτεραιότητας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Πρώτος άξονας είναι η δυναμική, εξωστρεφής και νεανική επιχειρηματικότητα με δράσεις που διατρέχουν τους οικονομικούς κλάδους στους οποίους διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η βιομηχανία και το εμπόριο.
Δεύτερος άξονας προτεραιότητας είναι η κοινωνική συνοχή, η κατάρτιση και η απασχόληση. Ο κορυφαίος μας στόχος είναι η αναχαίτιση της ανεργίας μέσα από προγράμματα, τα οποία θα εστιάζουν και θα δίνουν έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των δικαιούχων και όχι στους διαχειριστές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο τρίτος άξονας προτεραιότητας είναι το περιβάλλον και η αειφορία.
Στην κορυφή της ατζέντας τοποθετούμε την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας και παράλληλα, την ορθολογική χρήση των πολύτιμων ενεργειακών μας πόρων, τη συστηματική αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών, και της γεωθερμίας.
Ο τέταρτος άξονας προτεραιότητας είναι οι νέες τεχνολογίες και η διάχυσή τους στον δημόσιο, και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι υποδομές είναι ο πέμπτος άξονας και εδώ θέλω να το υπογραμμίσω ότι θα επιλεγούν πολύ προσεκτικά τα έργα που θα ενταχθούν, με κριτήριο τη χρησιμότητα για τον τόπο μας ώστε να υπάρξει ορατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στο επίπεδο των υποδομών για την Κεντρική Μακεδονία.
Στις κατηγορίες, για υπερβολική ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, τι απαντάτε;
Η υπερδέσμευση αποτελεί πρακτική όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2014 περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα διασφαλίσουν αφενός την απορρόφηση όλων των πόρων που προβλέπονται για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και αφετέρου την ύπαρξη εμπροσθοβαρών έργων τα οποία θα ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί, εφόσον οι φορείς υλοποίησης τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκαν τα έργα και τα ολοκληρώσουν εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η ημιμάθεια τελικά, είναι χειρότερη της αμάθειας, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα.
Έχετε ταχθεί υπέρ των επενδύσεων, άρα και των εξορύξεων στη Χαλκιδική, στις οποίες όμως οι κάτοικοι αντιδρούν. Ποια στάση θα κρατήσετε, εάν εκλεγείτε ξανά;
Θα είμαστε συνεπείς στη μέχρι τώρα στάση μας. Ως αρχή, είμαστε σαφώς υπέρ των επενδύσεων γιατί μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας και το νέο εισόδημα στην Κεντρική Μακεδονία. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επένδυση που προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό μας περιβάλλον, και την ίδια στιγμή πλήττει άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική μας οικονομία. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Με απλά λόγια και χωρίς ψιλά γράμματα, σας απαντώ ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις συνεργασίες που μπορεί να αναπτύξει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και όπου αυτό απαιτείται. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε την παραμικρή υποβάθμιση στη δημόσια υγεία, και το φυσικό περιβάλλον. Δεν θα συνηγορήσουμε ποτέ στο να πληγούν οι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί κλάδοι της οικονομίας μας. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο που έχει την αποκλειστική ευθύνη, να ξεκαθαρίσει επιτέλους, την κατάσταση και να ενημερώσει επίσημα όλους τους φορείς και τους πολίτες.
Έχει γίνει πολύς λόγος για την προεκλογική "κόντρα" με τον κ. Ιωαννίδη, με τον οποίον προέρχεστε από τον ίδιο κομματικό χώρο. Πώς αντιμετωπίζετε και πώς σχολιάζετε τη σκληρή προεκλογική τακτική του;
Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θέλει και μπορεί να πορευτεί στον προεκλογικό αγώνα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη στάση μας, έχοντας επιλέξει από την αρχή τον πολιτικό πολιτισμό. Ο μόνος διάλογος στον οποίο συμμετέχει η Αλληλεγγύη, είναι ο διάλογος για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τον προεκλογικό μας αγώνα, θέλουμε να βγει κερδισμένος ο τόπος μας και ταυτόχρονα, με τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει, απαντάμε με λύσεις στα ουσιαστικά ζητήματα των συμπολιτών μας.
Εσείς, από τη μεριά σας, τον έχετε χαρακτηρίσει "τουρίστα της Αυτοδιοίκησης". Θα ήθελα ένα σχόλιο επ'αυτού.
Εσείς πώς θα αποκαλούσατε εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια ήταν απόντες από τη Μακεδονία και ξαφνικά θυμήθηκαν τον τόπο μας, χωρίς όμως να έχουν να παρουσιάσουν ούτε θέσεις, ούτε πρόγραμμα; Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, περιγράφω την πραγματικότητα.
Ποια είναι η σημερινή σας σχέση με τα στελέχη της ΝΔ;
Η Νέα Δημοκρατία είναι ο κόσμος της. Με τον κόσμο αυτό είχα, έχω και θα έχω σταθερούς δεσμούς και ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι δεσμοί αυτοί μάλιστα, δυναμώνουν σήμερα ακόμα περισσότερο. Αυτό εισπράττω σε όλες μου τις επισκέψεις σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Με ποια κριτήρια εκτιμάτε, ότι θα ψηφίσουν οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές; Γίνεται πολύς λόγος για διαχωρισμός σε στρατόπεδα μνημονιακών - αντιμνημονιακών.
Δεν πρέπει και δεν έχει κανένα νόημα, να μεταφέρουμε τα προβλήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην αυτοδιοίκηση. Στις περιφερειακές εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας και οι συμπολίτες μας, θα μας κρίνουν για το πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν σαφές προβάδισμα. Ακόμα και αυτό το "σημείο" όμως, ο κ. Ιωαννίδης το αμφισβητεί. Σε αυτό τι απαντάτε;
Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για τους τακτικισμούς που επιλέγουν να κάνουν ορισμένοι κατά τον προεκλογικό τους αγώνα, όταν μάλιστα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι δημοσκοπήσεις είναι πράγματι πολύ θετικές, από εκεί και πέρα, η πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι η εμπιστοσύνη και τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους πολίτες που συναντάμε καθημερινά σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε λοιπόν, τον αγώνα μας, δυναμικά, έντιμα και σοβαρά, με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για τον τόπο μας και πιστεύω ότι με την εμπιστοσύνη συμπολιτών μας, θα συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει και τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: news247.gr



Περιοδείες στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τις Ευρωεκλογές


Περιοδείες σε περιοχές της Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν κλιμάκια στελεχών της ΔΗΜΑΡ, για να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ενόψει των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.
Στα κλιμάκια θα συμμετέχουν η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από την περιοχή της Μακεδονίας, Δημήτρης Αγγέλου, Σταύρος Ακριτίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Φανή Γουργούρη, Αστέριος Κατσαμούρης, Αργύρης Λαφαζάνης, Ντόρα Τσικαρδάνη, Κατερίνα Μέλφου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Ευάγγελος Φωτίου, ο γραμματέας του Περιφερειακού Γραφείου Κ. Μακεδονίας, Χρήστος Σπίγκος και οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών της ΔΗΜΑΡ.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων στη Χαλκιδική έχει ως εξής:
 Τετάρτη, 21 Μαΐου στη Χαλκιδική
Μεσημέρι στα Μουδανιά για Συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια περιοδεία σε Αρναία, Ιερισσό, Πολύγυρο.

Πηγή: aftodioikisi.gr



Νέα «βόμβα» του Πρωτοδικείου Αθήνας στη διαθεσιμότητα – Δικαίωσε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών


Νέα «βόμβα» στα θεμέλια της διαθεσιμότητας βάζει το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μετά τις τελευταίες αποφάσεις του για υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού της γενικής γραμματείας Εμπορίου και του ΟΑΕΕ αλλά και τους σχολικούς φύλακες, έκανε δεκτή την  προσφυγή των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας των οποίων λήγει αύριο Σάββατο.

Πρόκειται για 397 από τις συνολικά 465 «διαθέσιμες» καθαρίστριες που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας παράνομη και αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς ισούται με απόλυση εργαζόμενου στο στενό δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον συνήγορο των καθαριστριών, Γιάννη Καρούζο, το δικαστήριο διατάσσει την επαναπρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων άμεσα, καθώς το δικαστήριο διατάσσει να γίνει προσωρινά εκτελεστή η απόφασή του.

Ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος, χαρακτηρίζει «απόφαση- σταθμό» την κρίση του δικαστηρίου, καθώς «τίθεται εκποδών ο θεσμός της διαθεσιμότητας και αποδεικνύεται απολύτως αντισυνταγματικός».

Η απόφαση, όμως, έχει και πολιτικό βάρος καθώς, παραμονές εκλογών, αμφισβητεί μία από τις βασικές μνημονιακές επιταγές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τη διαθεσιμότητα.



Πηγή: aftodioikisi.gr



Ο… Κόπερφιλντ Αναστασιάδης: «Μακάρι να ήμουν μάγος και όχι Πρόεδρος»


Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Τη θέση αυτή διατύπωσε για πρώτη φορά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση αν ευσταθούν οι πληροφορίες περί μετατροπής του ΕLA της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα για ελάφρυνση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα μέρος των επαφών και διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με αρχηγούς κρατών. «Η όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε θα συνεχιστεί μέσω και άλλων χωρών για να πετύχουμε πολύ περισσότερα από αυτά που επιδιώκουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι εκείνο που απομένει και αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα και πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ευελπιστώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, «ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξαγγελίες επενδύσεων από διάφορες χώρες και διεθνή ταμεία».

«Μακάρι να ήμουνα μάγος και όχι Πρόεδρος», ήταν το σχόλιο του προέδρου Αναστασιάδη που κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας. «Βρίσκομαι στην κυβέρνηση 14 μήνες», είπε ο Πρόεδρος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να ανατρέπει από τη μια μέρα στην άλλη την κατάσταση στην οικονομία».

Τόνισε πάντως ότι αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη σωστή πορεία, θα είναι θετική και η τέταρτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου. Υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος υπέστη 22 απανωτές υποβαθμίσεις και ότι οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση ανακοινώθηκε η πρώτη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα οικονομική βοήθεια που έλαβε η Λευκωσία από την ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουμε πάρει €200 εκατ. για τα χρόνια 2014 – 2015 και η συνεισφορά της ΕΕ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέβηκε από το 50% στο 95%. Πέραν αυτών, πρόσθεσε, έχουμε και την οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την απόφαση της EBRD, η οποία θα διαθέσει από €500 – €700 εκατ. την επόμενη πενταετία.

Σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα κίνητρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. «Η κυβέρνηση με πειθαρχημένες πολιτικές έχει καταφέρει να περιορίσει και την ύφεση στο 5,3% και το 2014 θα περιορίσει την προβλεπόμενη ύφεση, παρά το γεγονός ότι το 2014 εκτιμάται ότι ήταν η πιο δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τη στενότητα ρευστότητας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι τα πρόσημα της οικονομίας άρχισαν να μετατρέπονται σε θετικά κι αυτό, όπως είπε, θα γίνει πιο έντονο το 2015.

Σημείωσε ότι μέσα από τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος άρχισε να επιδεικνύεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις τράπεζες και όχι μόνο. «Επομένως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες θα επαναφέρει και ντόπιο χρήμα και θα ενθαρρύνει και ξένους επενδυτές να ενδιαφερθούν για ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου, είτε των τραπεζών μας είτε του συνεργατισμού», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: hellasforce.com



Γεωργιανός πρωθυπουργός: Όλη η ιστορία μας οφείλεται στην χριστιανική πίστη


Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Garibashvili παρακολούθησε το 5ο Διεθνές Συμπόσιο , που πραγματοποιήθηκε στο γεωργιανό Πατριαρχείο σχετικά με την οργάνωση του Διεθνούς Κέντρου για τις Χριστιανικές Σπoυδές.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην ομιλία του τόνισε τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την παράδοσή της, τιμώντας ιδαίτερα την Παναγία.

« Ολόκληρη η ιστορία της Γεωργίας βασίζεται στην χριστιανική πίστη και στον χριστιανικό πολιτισμό. Η Ορθοδοξία για αιώνες τροφοδότησε το γεωργιανό έθνος, την πνευματικότητα του. Η κοσμοθεωρία και ο τρόπος ζωής του Γεωργιανού περιελάμβανε πάντα την Ορθόδοξη πίστη. Η αγάπη, η ειρηνική συνύπαρξη, η ανοχή, η αρετή, η συμπόνια - αυτά είναι οι αξίες πάνω στις οποίες διαμορφώθηκε το έθνος μας. Η πίστη σε αυτές τις αξίες έκανε τη Γεωργία διαμόρφωσε το πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας » δήλωσε ο  Irakli Garibashvili.

Τέλος ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β για την προσπάθειά του του για την ενίσχυση και την ενότητα της χώρας.

Πηγή: agioritikovima.gr



Άνετα και το δεύτερο βήμα


Ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε και πάλι την παραμικρή δυσκολία να επικρατήσει του Πανιωνίου, με 84-58 στο ΣΕΦ.

Στο δεύτερο ημιτελικό αγώνα των φετινών πλέι οφ της Basket League ΟΠΑΠ οι Πειραιώτες έκαναν και πάλι επίδειξη δύναμης απέναντι στο συγκρότημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που ούτε τώρα κατάφερε να φανεί ανταγωνιστικό. Με χαρακτηριστική άνεση έκαναν το 2-0 και πλέον θέλουν άλλη μία νίκη, με το επόμενο ματς να γίνεται στη Δευτέρα (19/05, 18.00) στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, για να εξασφαλίσουν με «sweep» την παρουσία τους στους τελικούς.

Ωραία θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο πρώτο ημίχρονο οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο φαληρικό στάδιο, με το εναρκτήριο δεκάλεπτο να λήγει με 28-21 και το ημίχρονο με 47-33, με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να έχουν ποσοστό ευστοχίας πάνω από 50% (9/16 δίποντα, 8/16 τρίποντα), τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι είχαν αντίστοιχα 7/21 και 5/12. Οι Πειραιώτες είχαν λιγότερα λάθη από τους αντιπάλους τους, 4/4 αιφνιδιασμούς και πρώτο σκόρερ το Ματ Λοτζέσκι με 11 πόντους, ενώ διψήφιο αριθμό από το πρώτο μέρος είχαν ήδη οι Περπέρογλου και Σπανούλης. Από τον Πανιώνιο, μόνο ο Μίλμπουρν είχε δέκα πόντους, αλλά με μέτρια ποσοστά ευστοχίας.

Σε επιθετικό μονόλογο μετέτρεψε το δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός, που έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο στο +22 (66-43) και καθάρισε οριστικά την κατάκτηση του ροζ φύλλου, αφού ήταν φανερό πως οι Νεοσμυρνιώτες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό του. Αμφότεροι οι προπονητές μοίρασαν το χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του, με τους γηπεδούχους να σκοράρουν άπαντες. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Στράτος Περπέρογλου με 16 πόντους, ο οποίος είχε και τέσσερα ριμπάουντ, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι τελείωσε με 14 πόντους, ο Γιώργος Πρίντεζης με εφτά ριμπάουντ, όπως και ο Μπράιαν Ντάνστον, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης και ο Μάρντι Κόλινς είχαν από πέντε ασίστ. Από τους ηττημένους ο Λάντον Μίλμπουρν είχε 14 πόντους, αλλά με 5/13 σουτ εντός παιδιάς, πέντε ριμπάουντ, μία ασίστ κι ένα κλέψιμο.

Διαιτητές: Τανατζής, Παπαπέτρου, Ταβουλαρέας
Δεκάλεπτα: 28-21, 47-33, 66-43, 84-58.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Σερμαντίνι 4, Ντάνστον 3, Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 16 (1), Παπαπέτρου 5, Σλούκας 8 (2), Κόλινς 5, Σίμονς 3, Λοτζέσκι 14 (4), Πρίντεζης 9 (1), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 3 (1).
Πανιώνιος (Σφαιρόπουλος): Μακ Κόλουμ 7 (1), Σταμάτης 5 (1), Ντούβνιακ 5 (1), Κάρτερ 8 (2), Μίλμπουρν 14 (2), Αθανασούλας, Μπατής 10, Μισέλ 2, Σίμτσακ, Σαλούστρος 2.

Πηγή: newsbomb.gr



Τσερνομπίλ: η ιστορία πίσω από την καταστροφή με διεθνείς συνέπειες


Ο συναγερμός χτύπησε στο Φόρσμαρκ της Σουηδίας, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, όταν ένας από τους υπαλλήλους πέρασε τη συσκευή παρακολούθησης ακτινοβολίας καθώς επέστρεφε από την τουαλέτα. Όταν οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία προερχόταν από τα παπούτσια του φοβήθηκαν ότι είχε γίνει ατύχημα στη μονάδα παραγωγής. Λίγο αργότερα κατάλαβαν ότι η πηγή της ακτινοβολίας ήταν 1.100χλμ μακριά, στο Τσερνομπίλ.

Η έγκαιρη ανίχνευσή της διαρροής πυρηνικής ενέργειας, από το εργοστάσιο Φόρσμακ, μία ώρα Βόρεια από τη Στοκχόλμη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εξαναγκάσουν τις ρωσικές αρχές να μιλήσουν για την καταστροφή που συνέβη στο Τσερνομπίλ, τον Απρίλιο του 1986.

Όταν χτύπησε ο συναγερμός στο Φόρσμακ, νωρίς το πρωί στις 28 Απριλίου, δεν ήταν απόλυτα σαφές από που προερχόταν η διαρροή, παρόλο που είχαν ελεγχθεί όλα τα ραδιενεργά μηχανήματα.

"Δεν βρήκαμε τίποτα", δήλωσε ο Κλας-Γκόραν Ρούνερμαρκ, που ήταν ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του εργοστασίου τότε. "Πηγαίναμε πάνω κάτω με τα μηχανήματα ανίχνευσης ακτινοβολίας όλη μέρα και δεν βρίσκαμε τίποτα στο Φόρσμαρκ".

Παρόλο, που οι εργαζόμενοι του εργοστασίου άκουσαν το συναγερμό να ηχεί, παρέμειναν ψύχραιμοι. "Θα έλεγα ότι ήμασταν αρκετά ήρεμοι στη διάρκεια της μέρας", μας λέει ο κ. Ρούνερμαρκ. Μετά από ανάλυση, μπορούσαν πλέον να προσδιορίσουν ότι τα ραδιενεργά σωματίδια που βρίσκονταν στο γρασίδι προέρχονταν από τους Σοβιετικούς πυρηνικούς σταθμούς. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο αέρας είχε εξασθενίσει στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας, ενώ στα βορειοανατολικά μέρη της είχε βρέξει γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ραδιενεργού ακτινοβολίας σε αυτή την περιοχή. Αργά την ίδια μέρα, αφού είχαν περάσει δύο μέρες από την καταστροφή, η Σοβιετική Ένωση δήλωσε ότι είχε γίνει ένα ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας.

"Χάρη στην έγκαιρη διάγνωσή μας, μπορέσαμε να ενημερώσουμε νωρίς τις αρχές της Σουηδίας, οι οποίες έπειτα ενημέρωσαν τον κόσμο για την ραδιενεργό ρύπανση που προκλήθηκε από ατύχημα στην Σοβιετική Ένωση".

Σήμερα, οι πιο βλαβερές ουσίες έχουν αποσυντεθεί. Παρόλα αυτά , ορισμένα επιβλαβή υλικά, όπως το καίσιο και το πλουτώνιο, θα παραμείνουν στο περιβάλλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλά ποσοστά, για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Η καταστροφή του Τσερνομπίλ, μας έδειξ ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν έχει σύνορα. Έτσι, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών και τη σύναψη διεθνών συμφωνιών για τον περιορισμό της απειλής περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως αυτή που συνέβη στο Τσερνομπίλ.

Η ΕΕ, για παράδειγμα, εργάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας για τη Ρύπανση αλλά και για τον καθορισμό και την επιβολή περιβαλλοντικών προτύπων. Επίσης, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής εργάζεται για τη βελτίωση της νομοθεσίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Τον Μάρτιο του 2014, το ΕΚ πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ώστε οι μελέτες εκτίμησης των τις περιβαλλοντικών επιπτώσεων να γίνουν πιο ακριβείς και να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν υπόψη τους τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή αλλά και την κοινή γνώμη. Η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθορίζει κριτήρια για τις πληροφορίες που πρέπει να υποβληθούν στις εθνικές αρχές για ένα έργο που πρέπει να εγκριθεί. Από το 2005 έως το 200, έγιναν κάθε χρόνο από 15.000 έως 26.000 μελέτες αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλη την ΕΕ.

Πηγή: elections2014.eu



Πρωτοδικείο: Παράνομη η διαθεσιμότητα των 397 καθαριστριών του ΥπΟικ


Δεκτή κάνει το Μονομελές Πρωτοδικείο την προσφυγή των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, Γιάννη Καρούζο, με την οποία ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η διαθεσιμότητά τους. Σύμφωνα με τον συνήγορο των καθαριστριών, με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, δικαιώνει τις 397 αιτούσες υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Με την απόφασή του, όπως αναφέρει ο συνήγορος των καθαριστριών, το δικαστήριο διατάσσει την επαναπρόσληψη των συγκεκριμένων εργαζομένων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το δικαστήριο διατάσσει να γίνει προσωρινά εκτελεστή ή όχι η απόφασή του.

Οι 397 καθαρίστριες, από το σύνολο των 465 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είχαν προσφύγει θεωρώντας παράνομη και αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς ισούται με απόλυση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι κρίσιμη, καθώς αύριο, Παρασκευή, ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας των καθαριστριών.

Ο δικηγόρος των καθαριστριών, Γιάννης Καρούζος, χαρακτηρίζει «απόφαση- σταθμό» την κρίση του δικαστηρίου, καθώς «τίθεται εκποδών ο θεσμός της διαθεσιμότητας και αποδεικνύεται απολύτως αντισυνταγματικός».

Πηγή: express.gr



Η Ελλάδα ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη!


Ένας Αμερικανός καταξιωμένος φωτογράφος και καθηγητής πανεπιστημίου θέλησε μέσα από τον φωτογραφικό του φακό να προβάλλει την χώρα μας αλλά και το πολιτιστικό της μεγαλείο σε ολόκληρο τον κόσμο!

Ο Τζόσουα Γκάρικ, μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει και στη Νέα Υόρκη το φωτογραφικό έργο του «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος».

Η έκθεση φιλοξενείται στην πολιτιστική αίθουσα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Στην τελετή των εγκαινίων παρουσίασε τον καλλιτέχνη και καλωσόρισε τους επισκέπτες ο γενικός πρόξενος, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η έκθεση «θα ταξιδέψει», στη συνέχεια, στις Βρυξέλλες.

«Ο Τζόσουα Γκάρικ έχει ένα πάθος με την Ελλάδα και αυτό ήταν η κινητήρια δύναμή του για να έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να θαυμάζουμε αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «ο συνδυασμός της γνώσης και της αγάπης του για την πατρίδα μας, με τη διεισδυτική φωτογραφική ματιά του, καθώς και την πρωτοποριακή διαδικασία εκτύπωσης έχουν οδηγήσει σ” αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα, προβάλλοντας έργα της κλασικής αρχαιότητας σ” ένα παγκόσμιο ακροατήριο».

Ο κ. Γκάρικ δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι από μικρός είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική αρχαιότητα. Πραγματοποίησε δεκαπέντε και πλέον ταξίδια στην χώρα μας και, ως καθηγητής στο φημισμένο School of Visual Art της Νέας Υόρκης, διοργάνωσε αποστολές στην Ελλάδα με Αμερικανούς φοιτητές. Η τελευταία ήταν κατά την παρουσίαση της έκθεσής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
«Τα αγάλματα είναι άνθρωποι. Κάποτε έζησαν και περπάτησαν στους δρόμους της Αθήνας. Αυτό προσπάθησα να δώσω στα έργα μου. Να μεταφέρω ζωντανά δείγματα πολιτισμού και να δείξω κάποιες λεπτομέρειες των υπέροχων γλυπτών, σεβόμενος τους θαυμάσιους δημιουργούς που τα φιλοτέχνησαν» επεσήμανε ο κ. Γκάρικ, σημειώνοντας το «σεβασμό στη μαγεία του τόπου», τους «σιωπηλούς μάρτυρες μιας μοναδικής ιστορίας» και την «ανεπανάληπτη φιλοξενία των Ελλήνων».

Πηγή: touristorama.com



Στο αεροδρόμιο αντί στην αίθουσα Τύπου ο ΠΑΟΚ


Ο ΠΑΟΚ άφησε τα λόγια για τις... πράξεις κι αμέσως μετά τη νέα ήττα απ' τον Παναθηναϊκό (83-77) στο ΟΑΚΑ για τα ημιτελικά της Α1 έτρεξε να προλάβει την πτήση για τη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη Τύπου του Game 2 της πρώτης ημιτελικής σειράς των playoffs της Α1 διεξήχθη παρουσία μόνο των Αλβέρτη & Μπράμουτου Παναθηναϊκού, αλλά δίχως ο ΠΑΟΚ να 'ναι αδικαιολογήτως απών. Η σχεδόν μίας ώρας διαφορά απ' τη λήξη της αναμέτρησης με την πτήση (22:25) για τη Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψε σε κάποιο μέλος του να παραστεί και να μιλήσει για το 83-77 στο ΟΑΚΑ, παρά μόνο την άμεση αναχώρηση για το αεροδρόμιο.

Πηγή: gazzetta.gr



Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ : «ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»


Την δυσαρέσκεια του για το θέμα των τριών κλειστών Κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης, εκφράζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την “Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό” κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σε δήλωση του ο κ. Ψωμιάδης τονίζει τα εξής:

«Η έλλειψη συντονισμού των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται στο ζήτημα του λουκέτου των Κολυμβητηρίων της πόλης μας έφερε αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη. Είτε αφορά την αποκεντρωμένη Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, είτε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα. Το νομοθετικό κενό που υπάρχει δημιουργεί το όλο ζήτημα. Δεν νοείται σύγχρονη πόλη με τέτοια εικόνα διάλυσης στον τομέα της άθλησης. Η εύρυθμη λειτουργία  των υποδομών της πόλης είναι υποχρέωση και καθήκον των εμπλεκομένων φορέων. Η άθληση είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και πρέπει να είναι εξασφαλισμένη σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο θέμα της τήρησης των κανόνων υγιεινής όσο και της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα Κολυμβητήρια πρέπει να επαναλειτουργήσουν άμεσα».

Χαμός με το χρώμα του χάρτη – Ποιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι ζητούν να είναι «λευκοί»


Σε ατελείωτες διαβουλεύσεις βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στελέχη της Singular Logic, με το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με τα επιτελεία δημάρχων και περιφερειαρχών σχετικά με το χρώμα που θα μπει δίπλα στους συνδυασμούς. Η «μόδα» στις εκλογές του 2014 είναι το «λευκό» καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υποψηφίων δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Στο πλαίσιο αυτό λευκό έχει ζητήσει να μπει δίπλα στο συνδυασμό του οι περιφερειάρχες Αττικής Γιάννης Σγουρός, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Επίσης λευκό θέλουν να είναι οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος ο οποίος δηλώνει ότι έχει παραδώσει την κομματική του ταυτότητα, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης που στηρίζεται από το ΛΑΟΣ.

Για ανεξάρτητη κίνηση που στηρίζεται από τη ΝΔ κάνει λόγο και ο Κώστας Μπακογιάννης που το 2010 είχε εκλεγεί δήμαρχος Καρπενησίου ως ανεξάρτητος με χρώμα το λευκό, κάτι που θέλει να επαναλάβει και φέτος, με την προσθήκη, πιθανόν, αυτή τη φορά του γαλάζιου, καθώς στηρίζεται από τη ΝΔ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο κ. Μπακογιάννης είχε επικοινωνία με στελέχη της Singular και αναμένει την απάντηση τους αν θα είναι «λευκός» όπως το 2010 ή λευκό-γαλάζιο. «Λευκό αναμένεται να ζητήσει να έχει στο συνδυασμό του και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος δεν στηρίζεται επίσημα από κανένα κόμμα.

Ανεξάρτητες χαρακτηρίζουν τις παρατάξεις τους και οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει επίσημη στήριξη.

Αντίθετα γαλάζιο χρώμα αναμένεται να έχουν δίπλα στο συνδυασμό τους οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου καθώς και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που έχουν τη στήριξη της ΝΔ όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην Αττική, Γιάννης Ιωαννίδης στην Κεντρική Μακεδονία, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Αθήνα, ο Σταύρος Καλαφάτης στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, δεν υπάρχει κανένα θέμα χρωματισμού με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προσδώσει στην επικείμενη αυτοδιοικητική μάχη, έντονο πολιτικό (αντιμνημονιακό) χαρακτήρα.

Πηγή: aftodioikisi.gr



Κρήτη: Εντοπίστηκαν 100 παράτυποι μετανάστες


Περίπου 100 παράτυποι μετανάστες ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά εντοπίσθηκαν σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ κοντά στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.
Οι μετανάστες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπιστήκαν μετά από έλεγχο σε αυτοκίνητα την ώρα που τους μετέφεραν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στα νότια της Κρήτης, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοιάριο και να εγκαταλείψουν το νησί.
Οι μετανάστες μεταφέρονται στο Ηράκλειο ενώ έχουν συλληφθεί οι δύο οδηγοί των οχημάτων που τους μετέφεραν ενώ εκτιμάται ότι ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές τους.

Πηγή: hellasforce.com



Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι σχολικοί φύλακες έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας και προς το παρόν δεν έχουν κλείσει την Βασιλίσσης Σοφίας.
«Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Χάσαμε την δουλειά μας σε μία νύχτα. Θέλουμε την αποκατάσταση μας», τονίζει ο πρόεδρος των σχολικών φυλάκων του δήμου Αθηναίων, Χάρης Μπάστας.
Δείτε το βίντεο του Mega.



Πηγή: thebest.gr



Εμπορικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών των Ν. Μουδανιών πρόσφατα μετακόμισε τα γραφεία του σε χώρο του Δημαρχείου της Ν. Προποντίδας στα Ν. Μουδανιά. Η κίνηση αυτή από τη νέα διοίκηση, και συγκεκριμένα από το νέο Πρόεδρο, Γιώργο Λείβανο, έγινε για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, με σκοπό να αξιοποιηθούν τα χρήματα που δαπανούνταν για το ενοίκιο των πρώην γραφείων στις πιο επείγουσες ανάγκες του Συλλόγου.
Γνωστοποιούμε ότι τέτοιου είδους προσπάθειες, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα και κατά προέκταση και οι οργανωμένοι σύλλογοι, χρειάζονται και την κατάλληλη στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς φορείς.
Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό του Συλλόγου φροντίζοντας, με δωρεές, να εξοπλιστούν τα νέα γραφεία.
Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής με το συνδυασμό «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» του κυρίου Γιάννη Ιωαννίδη, Στυλλιανό Βαλιάνο, για την άμεση ανταπόκρισή του, καθώς και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τον ίδιο συνδυασμό, κύριο Περικλή Πελέκα, για τη μεσολάβησή του.
Επίσης, να ευχαριστήσουμε για τους ίδιους λόγους τον εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του κυρίου Απόστολου Τζιτζικώστα, Γιάννη Γιώργο, καθώς και τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τον ίδιο συνδυασμό, κύριο Πασσαλή Γιώργο, για τη μεσολάβησή του.
Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των εμπόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η στήριξη των ανθρώπων που έχουν σκοπό να διοικήσουν τον τόπο μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν όχι απαραίτητη.
Η νέα διοίκηση του Συλλόγου είναι έτοιμη να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τα μέλη της και έχει ελπίδα και στόχο να το κάνει από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση και όσους την απαρτίζουν.
Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα μας.

Μήνυμα υπεροχής και ΝΙΚΗΣ έδωσε ο Στυλιανός Βαλιάνος


Μήνυμα υπεροχής και ΝΙΚΗΣ του συνδυασμού "Περιφέρεια - Πρωταθλήτρια" έδωσε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Στυλιανός Βαλιάνος στην κεντρική πολιτική ομιλία του στον Πολύγυρο το απόγευμα της Τετάρτης. Το πολυπληθές ακροατήριο που έσπευσε να παρακολουθήσει την ομιλία έδωσε παλμό και μήνυμα ότι ο συνδυασμός του Γιάννη Ιωαννίδη αποτελεί τη σίγουρη λύση για τα προβλήματα και τα ζητήματα της Χαλκιδικής και εν γένει της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Βαλιάνος ανέφερε:
<<Έχουμε διατρέξει όλες τις περιοχές του Νόμου. Μεγάλες και μικρότερες, αγροτικές και τουριστικές, γνωστές και αρκετά ανεξερεύνητες ακόμα. Έχουμε κοιτάξει στα μάτια τους Χαλκιδικιώτες. Έχουμε σφίξει το χέρι τους και μας  άνοιξαν τις καρδιές τους. Η Ειλικρίνεια είναι πάντα το δικό μας ζύγι για τα πράγματα. Δεν υποσχόμαστε τα ανέφικτα, δεν τάζουμε σαν πολιτικάντηδες παλαιάς κοπής. Αντίθετα, μετράμε τα λόγια μας θέλοντας να είμαστε συνεπείς στη σχέση που έχουμε  με όλους εσάς. Η Χαλκιδική αξίζει να οργανωθούν και να προβληθούν οι δομές υποδομές της. ΑΞΙΖΕΙ να πάρει τη θέση που της αναλογεί στον Περιφερειακό οικονομικό και αναπτυξιακό χάρτη! Η Χαλκιδική του Αριστοτέλη, της Αθωνικης Πολιτείας, του Τουρισμού και του Πολιτισμού, η Χαλκιδική των τοπικών προϊόντων, της ελιάς, του λαδιού, δε μπορεί να μη πρωταγωνιστεί στο περιφερειακό γίγνεσθαι. Είναι χρυσή ευκαιρία για όλους εμάς τώρα να δείξει η Χαλκιδική τη δύναμη και τη βαρύτητα της. Τώρα που ένας αρχηγός -εμψυχωτής- προπονητής και περιφερειάρχης ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι εδώ διπλά μας, ανοιχτός σε προτάσεις και δίκαιος στην κρίση του. Ένας άνθρωπος που περνά στη Χαλκιδική τους μίσους μήνες του έτους και την αγαπά ως  δεύτερη πατρίδα του, θα τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Και του ζητώ να δεσμευτεί γι αυτό. Να δεσμευτεί απόψε ο αρχηγός μας πως τη Νίκη που θα του δώσει η Χαλκιδική θα τη θυμάται σε κάθε  του βήμα στη διοίκηση της Περιφέρειας. Η Χαλκιδική πρέπει επιτέλους να μην είναι αποπαίδι της περιφερειακής διοίκησης. Πρέπει να μη νιώθει ότι προσφέρει στον κρατικό κορβανά χωρίς να ανταμείβεται ανάλογα γι αυτό. Έχουμε ανάγκες Γιάννη Ιωαννίδη: χρειαζόμαστε λιμάνι στην Ουρανούπολη .Χρειαζόμαστε επιτέλους γέφυρα στις περιοχές Στανού - Μελισσουργου. Χρειαζόμαστε άμεσα την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού τμήματος Θέρμης Γαλάτιστας. Έχουμε ανάγκη για ανάπτυξη των επιχειρήσεων και επενδύσεων σ αυτόν τον τόπο. Έχουμε ανέργους νέους που επιτέλους πρέπει (έχουμε χρέος) να τους εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε ανάγκες Αγαπητέ κόουτς: ο τουρισμός χρειάζεται επειγόντως τόνωση. Χρειαζόμαστε τα εχέγγυα για να εξασφαλίσουμε δωδεκάμηνη σεζόν. Η γεωργία μας χρειάζεται βοήθεια. Φράγματα σε Χαβρία και Ολύνθιο για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα για εξασφάλιση ποσοτήτων νερού που θα μας οδηγήσουν στην αειφορία! Η Χαλκιδική δίνει μήνυμα Νίκης απόψε.>>
Συνοψίζοντας οι δεσμεύσεις του για τα έργα που θα κατασκευαστούν:
Πορθμείο για την αποσυμφόρηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.
Φράγμα Χαβρία, Ολύνθιου, αλλά και μαρίνες σε όλους τους παραθαλάσσιους Δήμους.
Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Β. Χαλκιδικής.
Προώθηση του τουριστικού προϊόντος με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Οι δεσμεύσεις του κ. Βαλιάνου αναμένεται να υλοποιηθούν αμέσως μετά την εκλογή του συνδυασμού "Περιφέρεια -Πρωταθλήτρια" η οποία διαφαίνεται αδιαμφισβήτητα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Την Δευτέρα 12/05/2014, αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ., συναντήθηκε με τον ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  Κο Πάτροκλο B. Γεωργιάδη  στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και συζήτησε μαζί του εποικοδομητικά για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Η Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ ενημέρωσε το Γενικό  Γραμματέα  για τις δραστηριότητες πολιτικής προστασίας των συνδέσμων της  Ομοσπονδίας (πυροπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης ,ασκήσεις κλπ), για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύνδεσμοι κυρίως σε χορήγηση εξοπλισμού αλλά και του τρόπου συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς.
Επίσης έγινε  αναλυτική ενημέρωση, για τον σχεδιασμό της Πολιτείας.
Πάγιο αίτημα των Εθελοντών Εφέδρων της Ομοσπονδίας μας, είναι η εκπαίδευση από τους αρμόδιους φορείς και η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση.
Τέλος η ΠΟΕΕΦΕΔ έθεσε το  σύνολο του δυναμικού της, στην διάθεση της πολιτείας δια μέσου του Κου Γενικού Γραμματέα, ειδικά εν όψη της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου που έρχεται.