Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Χάστε βάρος... ζήστε περισσότερο!


Από την αρχαιότητα, κύριο μέλημα του ανθρώπου αποτελούσε η παράταση του χρόνου ζωής του. Στις μέρες μας, χάρη στην εξέλιξη των επιστημών και της ιατρικής, το προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε. Εντούτοις, ολοένα και περισσότερο υποστηρίζεται ότι η μακροβιότητά μας απειλείται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο  ζωής μας.

Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες μείωσης της διάρκειας ζωής και αυξάνουν τους πρόωρους  θανάτους.  Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά και αλλοιώνει το γονιδιακό μας υλικό, μειώνοντας το μέγεθος μια δομής των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, που έχουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του οργανισμού μας. Η μείωση του μήκους των τελομερών των χρωμοσωμάτων καθιστά τις μεταλλάξεις του DNA ευκολότερες και ο οργανισμός μας εμφανίζει μεγαλύτερη ευπάθεια σε πολλές ασθένειες (ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι αρθρίτιδες, η νόσος Αλτσχάιμερ), οι οποίες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Η συσχέτιση της παχυσαρκίας με την πρόωρη γήρανση μελετήθηκε από μια έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη σε 3.457 άντρες και γυναίκες. Η έρευνα ξεκίνησε όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεσήλικες. Με τη βοήθεια ερωτηματολογίων καταγράφηκαν  ο τρόπος ζωής τους, η αρτηριακή τους πίεση, το βάρος σώματος και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Έτσι, από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι τα άτομα τα οποία ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 40 ετών, ζούσαν κατά μέσο όρο από 6-7 χρόνια λιγότερα από τους συνομήλικους τους που ήταν κανονικού σωματικού βάρους.  Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από μία  ενδιαφέρουσα διαχρονική μελέτη των αιωνόβιων, η οποία διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (The New England Centenarian Study), από την οποία προέκυψε ότι οι περισσότεροι αιωνόβιοι δεν είναι παχύσαρκοι, αντίθετα είναι σχεδόν πάντοτε κανονικού σωματικού βάρους.

Η διατήρηση λοιπόν ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, δημιουργεί ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής, ο οποίος θα διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

Αποφυγή καπνίσματος & μείωση άγχους
Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Συστηματική φυσική δραστηριότητα
Επαρκείς ώρες ύπνου
Ιδιαίτερη έμφαση για τη συντήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης δίνεται στη διατροφή μιας και η κατανάλωση τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και αντίθετα  πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αφενός μεν προλαμβάνει από την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων, αφετέρου δε εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού και προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, ρυτίδες και πρόωρη γήρανση.

Τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν κατά του γήρατος είναι:

Οι ελιές και το ελαιόλαδο
Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) χαμηλής  περιεκτικότητα σε λίπος  
Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια
Λαχανικά ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, η μελιτζάνα, τα σπαράγγια, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα φρούτα
Το τσάι
Το νερό
Τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο (π.χ. θαλασσινά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, άπαχο κρέας)
Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως:

Το λιπαρό κρέας όπως επίσης και τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά)
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά
To αλκοόλ
Τα γλυκίσματα, κέικ, επιδόρπια
Τα τηγανιτά
Το βούτυρο
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στο μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους πόση θα είναι η διάρκεια της ζωής μας. Όση πρόοδος και εάν γίνεται στην ιατρική και στην επιστήμη, ο καθοριστικός παράγοντας σήμερα για τη μακροβιότητα μας είναι η δική μας συμπεριφορά και τρόπος ζωής.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
kapoli@logodiatrofis.gr

Πηγή: logodiatrofis.gr

Μυστικό επτασφράγιστο!


Ο κόσμος της Show Χολιγουντιανής ζωής δεν έχει με κάτι άλλο να ασχοληθεί; Για άλλη μία φορά το μοιραίο ζευγάρι Angelina Jolie και Brad Pitt απασχόλησε τα Ξένα- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε το στυλάκι της Angelina απέναντι σε δημοσιογράφο, όταν ρωτήθηκε για τον αναμενόμενο γάμο με τον ποθητό γόη του Χόλιγουντ Brad Pitt, η ίδια απάντησε "Δεν θέλω να πω κουβέντα, δεν θέλω να ενημερώσω, προσωπικά δεδομένα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν". Ο Brad παρακολουθώντας τις κινήσεις της DIVA απλά χαμογέλασε και δεν είπε τίποτα.

Η σκηνή έπαιξε σε όλα τα Χουλιγουντιανά Μέσα και κατακρίθηκε από πολλούς. Από την άλλη όμως, δεν ήταν λίγοι οι θαυμαστές που έγραψαν στον προσωπικό τους λογαριασμό σε twitter και facebook "πως θα φαινόταν στους συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αν κάποιος τους ζητούσε να δημοσιεύσουν τα δικά τους προσωπικά δεδομένα, τα δικά τους μυστικά;

Όπως και να έχει το ζευγάρι συνεχίζει να απασχολεί τον Τύπο...

Πηγή: touristorama.com

EKTAKTH ANAKOINΩΣΗ ΕΦΕΤ: Αμεση απόσυρση δημητριακών τις Nestle με έντομα


Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν συγκεκριμένο πακέτο δημητριακών το οποίο διακινεί στην αγορά πασίγνωστη πολυεθνική εταιρία εξέδωσε πριν από λίγο ο ΕΦΕΤ...Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο προϊόν βρέθηκαν προνύμφες εντόμων με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό και άλλης αντίστοιχης περίπτωσης.Πρόκειται για το τρόφιμο με την εμπορική ονομασία «Nestle Fitness Fruits» με δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συσκευασία των 375g. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Δείτε τις φωτογραφίες του προϊόντος που δεν πρέπει να καταναλώσετε

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση δημητριακών πρωινού Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε τη διακίνηση τροφίμου με δημητριακά ολικής αλέσεως με παρουσία προνυμφών εντόμων. Πρόκειται για το τρόφιμο με την εμπορική ονομασία «Nestle Fitness Fruits» με δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συσκευασία των 375g, με αρ. παρ.:

L3185081900 06 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 04/07/2014. Το προϊόν διανέμεται από την CPW ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Πατρόκλου 4, 15125, Μαρούσι. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, η απεικόνιση του οποίου φαίνεται, να μην το καταναλώσουν.



Αλ. Τσίπρας: Μάχη ζωής και θανάτου οι ευρωεκλογές για την Ελλάδα


Αν για την Ευρώπη είναι κρίσιμες, για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές είναι μάχη ζωής και θανάτου,δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα σε σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής για τις επερχόμενες εκλογικές μάχες.
«Αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση στην οποία η ανηθικότητα βαφτίζεται ρεαλισμός, η κοινωνική αδικία μονόδρομος, η καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων μεταρρύθμιση, η κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών πρόοδος. Ζούμε μια κοινωνική τραγωδία που την επιβάλλει, τη στηρίζει, τη δικαιολογεί μια πολιτική κωμωδία. Η πολιτική μετατρέπεται σε τέχνη της εξαπάτησης. Και όσο βαθύτερα στην πραγματική απόγνωση βυθίζονται οι άνθρωποι τόσο ψηλότερα στην τεχνητή αισιοδοξία βλέπουμε να υψώνονται οι αριθμοί. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο μια «πράξη τέλους για ένα καθεστώς που μας οδήγησε στη σημερινή τραγωδία, αλλά και πράξη μάχης, ελπίδας και αισιοδοξίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στα διλήμματα που τίθενται στους λαούς της Ευρώπης, αναφέροντας ότι η Ευρώπη καλείται να πει «όχι» στη γερμανική ηγεμονία και στην επιβολή της απάνθρωπης λιτότητας, γιατί, όπως υποστήριξε, η σημερινή πολιτική δεν είναι μόνο άδικη και αναποτελεσματική, αλλά διασπά και την Ευρώπη.
-«Δίλημμα πρώτο: Πέτυχε ή απέτυχε το μνημόνιο; Είναι η Ελλάδα success story ή είναι τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη; Όποιος πιστεύει ότι είναι success story μπορεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά. Όποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό, δεν έχει παρά να ψηφίσει, έστω και για πρώτη φορά Αριστερά».
Το δεύτερο δίλημμα, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είναι: «δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας; Δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953; Ναι ή όχι;».
Το τρίτο δίλημμα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι: «πρέπει η κάλπη της 25ης Μάη να δικαιώσει την κ. Μέρκελ; Ή πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης στην πολιτική της;». Και το τέταρτο: «Δικαιούται η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο; Ναι ή όχι;»
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ίδια η πραγματικότητα θέτει τα εκλογικά διλήμματα και «πρέπει να είναι φανερό σε όλους ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο πολιτικές, σε δυο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων. Το ένα έχει κυβερνήσει επί δεκαετίες τη χώρα με μέσα και μεθόδους που πια είναι γνωστά στους πάντες και απεχθή στον λαό. Είναι υπεύθυνο γι’ αυτό που ζούμε όλοι σήμερα. Και επιμένει στις πολιτικές, στις μεθόδους, στα μέσα, που μας έφεραν ως εδώ».
Το άλλο μπλοκ, συνέχισε, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στον «αντίποδα της φθοράς, της σήψης, της υποταγής και της γερασμένης πολιτικής κωμωδίας. Εμείς έχουμε υπάρξει και μεγαλώσει μέσα στη μάχη εναντίον της πολιτικής που οδήγησε στη σημερινή ελληνική τραγωδία. Δεν έχουμε καθαρά μόνο τα χέρια μας. Έχουμε και πολύ καθαρή άποψη για το τι πρέπει να αλλάξει, προς όφελος τίνος να αλλάξει και με ποιες μεθόδους θα αλλάξει. Είμαστε η δύναμη που προσβλέπει στο αύριο, επαγγέλλεται το αύριο, προετοιμάζεται για το αύριο, προετοιμάζει το αύριο. Κι αν θέλετε – χωρίς καμία διάθεση έπαρσης – εμείς είμαστε το αύριο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «όλα δείχνουν ότι μπροστά στον «κίνδυνο» του ΣΥΡΙΖΑ και στην απειλή που η Αριστερά εκπροσωπεί για την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει πάρει το πράσινο φως του Βερολίνου για ένα ακόμα παιγνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού. Το success story νούμερο δύο, με γερμανική σκηνοθεσία, αγοραίους πρωταγωνιστές και τους γνωστούς κομπάρσους – την ελληνική κυβέρνηση – στήνεται στο εξής σενάριο: Η Eurostat στις 22 Απριλίου θα ανακοινώσει ότι υπάρχει ένα κάποιο πλεόνασμα. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα υπάρξει πλεόνασμα σε μία χώρα κατόπιν πολιτικής συμφωνίας».
Στη συνέχεια, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «θα αρχίσουν προεκλογικά, τηρώντας τις καλύτερες παραδόσεις του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που εκπροσωπούν, να υπόσχονται ότι θα μοιράσουν κάποια ψίχουλα στους ιθαγενείς. Σε μια ανήθικη και ξεδιάντροπη επιχείρηση εξαπάτησης συνειδήσεων. Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσουν, έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες, στις αρχές Μαΐου, μία «στημένη» έξοδο στις αγορές. Ένα μικρό ποσό με επιτόκιο λίγο κάτω από το 5%, ίσα-ίσα για να μπορούν να οργανώσουν ένα προεκλογικό «θρίαμβο» για το λαό που θεωρούν όχλο. Έχουν ήδη βρει και τον πρόθυμο οίκο, που θα ντύσει τη Μπάρμπι τους. Κατά σύμπτωση βέβαια είναι ένας οίκος που κατέχει ελληνικά ομόλογα και όλο αυτό το παιγνίδι θα του αποφέρει εύκολα και μεγάλα κέρδη. Και τα παιχνίδια αυτά θα μεταφερθούν μετά στο χρηματιστήριο και στα spreads».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε μαζί με τους Έλληνες, την Ελλάδα».

Πηγή: efsyn.gr

Ο Διονύσης Τσακνής στο Love Casual Living


Η Ελευθερία Πατση και η banda di stelle μετά την 3χρονη συνεργασία τους με τον Σταμάτη Κραουνάκη, προσκαλούν τον Διονύση Τσακνή ''κατασκευάζοντας'' ένα άκρως παρεϊστικο πρόγραμμα, στο Love Casual Living, στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Μαρτίου.
Δυναμώνουν την ομάδα τους προσθέτοντας 2 σολίστες τον Δημήτρη Λαππα στα έγχορδα (κιθάρες , μπουζούκι , μπαγλαμά) και τον Γιάννη Γκορτσιλα στα πνευστά.
Το ροκ συναντά το λαϊκό... και το λαϊκό ροκάρει
Από την μια ο ροκάς Διονύσης Τσακνής ροκάρει, εμπιστεύεται επιτυχίες του και παρασύρεται στο διασκεδαστικό μέρος του προγράμματος ερμηνεύοντας λαϊκά τραγούδια. Από την άλλη η Ελευθερία Πατση - banda di stelle ''μπερδεύονται'' με το ροκ αίσθημα του τραγουδοποιού δημιουργώντας την πιο παρεϊστικη ατμόσφαιρα.

Εκδήλωση με τη Χορωδία Ορμύλιας


Στο κινματοθέατρο "Αντιγόνη" στην Ορμύλια θα εμφανιστεί η Χορωδία Ορμύλιας την Κυριακή, στις 7.30 το απόγευμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες: 6 στους 10 πολίτες , δεν θα ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις


Έξι στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό καταναλωτών εκτιμά ότι ακόμη και εάν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης βασικών ειδών διατροφής, τούτο δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική μεταβολή της τιμής τους.
Αυτά είναι βασικά συμπεράσματα του Οικονομικού Βαρόμετρου, της ποσοτικής έρευνας που πραγματοποιεί κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας η εταιρεία ALCO.
Αναλυτικότερα:
Το πρώτο από τα τρία ερωτήματα που κατά περίπτωση θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο, αναφέρεται στην εκτίμηση των πολιτών για τη μείωση των τιμών των προϊόντων -γάλα, ψωμί, φάρμακα- εάν αλλάξει ο τρόπος διάθεσής τους. Σχεδόν 6 στους 10 (58%) θεωρούν ότι οι τιμές των προϊόντων δε θα μειωθούν μετά και την αλλαγή στον τρόπο διάθεσης τους, ενώ το 16% των συμμετεχόντων είναι αβέβαιοι για το αποτέλεσμα.
Μόλις το 26% θεωρεί ότι οι τιμές των προϊόντων για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος διάθεσής τους, θα μειωθούν.
Επιπλέον, σε ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2014, 6 στους 10 (59%) πολίτες εκτιμούν ότι δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Αντιθέτως, 3 στους 10 (31%) απάντησαν ότι θεωρούν πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ενώ 1 στους 10 (10%) δεν είναι σε θέση να παρέχει κάποια εκτίμηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Καμία πρόθεση αγοράς ακινήτων
Το τρίτο και τελευταίο από τα ερωτήματα αναφέρεται στην πρόθεση αγοράς ακινήτων και ακριβών αυτοκινήτων το προσεχές διάστημα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 92,5%, απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση αγοράς ακινήτου και ακριβού ΙΧ τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, μόλις 2% δηλώνει πρόθεση αγοράς ακινήτου με το ποσοστό να πέφτει μόλις στο 0,5% όταν πρόκειται για την αγορά ακριβού αυτοκινήτου.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα ποσοστά φανερώνουν μικρή βελτίωση.
Συγκεκριμένα, το 18% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 14% στην ίδια ερώτηση, το νέο ποσοστό αποτελεί σημάδι βελτίωσης, εντούτοις, το ποσοστό απαισιοδοξίας παραμένει αρκετά υψηλό, στο 65%, καταδεικνύοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να διατηρεί αρνητική στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις.
Σε ότι αφορά την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, το 15% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους εξέλιξη. Και εδώ σημειώθηκε μικρή βελτίωση σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου Βαρόμετρου, όπου το ποσοστό αισιοδοξίας των συμμετεχόντων βρισκόταν στο 12%. Ωστόσο, και στο δείκτη αυτό το ποσοστό απαισιοδοξίας εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, προσμετρώντας περισσότερους από 7 στους 10 (72%) συμμετέχοντες.
Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος σχολίασε: «Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στην προοπτική της μείωσης των τιμών βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, το ψωμί και τα φάρμακα, καταρρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο διάθεσής τους, όπως προέκυψε από την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ. Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έξι στους δέκα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για το 2014, αλλά ούτε έχουν και τη δυνατότητα να προβούν σε αγορές υψηλής αξίας, όπως ακίνητα και αυτοκίνητα. Η εικόνα αυτή που προκύπτει από την έρευνα του ΕΒΕΑ ενισχύει τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει η επιμελητηριακή κοινότητα για μια εθνική φορολογική πολιτική και την προώθηση αναπτυξιακών μέτρων που θα ενισχύουν συγκεκριμένους τομείς της εθνικής μας οικονομίας».
*Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Φεβρουαρίου - 02 Μαρτίου 2014.

Πηγή: news247.gr

Ο δήμαρχος του Ρίο ζητά να επιβληθεί πρόστιμο στον εαυτό του


Ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο Εντουάρντο Πάες ζήτησε να του επιβληθεί πρόστιμο επειδή πέταξε ένα σκουπίδι στον δρόμο.
Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω της απεργίας των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του δήμου.
Στο βίντεο διακρίνεται ο δήμαρχος δίπλα σε έναν άνδρα που μιλάει στο μικρόφωνο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης. Ο Πάες τρώει ένα φρούτο και πετάει τα απομεινάρια.
Ο δήμαρχος, ο οποίος προωθεί το πρόγραμμα "Μηδέν σκουπίδια" στην πόλη του, είπε ότι δεν θυμάται να πέταξε τα φλούδια στο δρόμο, όμως ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα πληρώσει το πρόστιμο που ανέρχεται στα 157 ρεάλ (49 ευρώ). "Στο βίντεο δεν φαίνεται αν πραγματικά ο Πάες πετάει στο δρόμο το φρούτο. Γνωρίζοντας ότι ο δήμαρχος δεν θυμάται τι συνέβη, ζήτησε από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου (Comlurb) να του επιβάλει πρόστιμο", ανέφερε το γραφείο Τύπου του δήμου.
Ο εκπρόσωπος του Πάες από την πλευρά του είπε ότι πιθανότατα ο δήμαρχος έριξε τα φλούδια σε ένα καλάθι απορριμμάτων που ήταν εκεί κοντά ή τα έδωσε σε κάποιον από τους βοηθούς του για να τα πετάξουν.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο έγινε ενώ πολλοί από τους 15.000 οδοκαθαριστές του Ρίο συνεχίζουν για έβδομη ημέρα την απεργία τους, με μισθολογικά αιτήματα. Η δημαρχία αποφάσισε να προσφέρει αστυνομική προστασία σε όσους εργάζονται ώστε οι απεργοί να μην τους εμποδίζουν να μαζεύουν τα σκουπίδια, που "έπνιξαν" την πόλη κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού.


Πηγή: news247.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ


Κατά  τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού  ITTFA 2014 στο Βελιγράδι από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκαν επαφές με τοπικούς φορείς από τον Δήμο Βελιγραδίου και με το Επιμελητήριο της Σερβίας, κατά την επίσκεψη των μελών της αποστολής το πρωί της Παρασκευής  28/2 στο δημαρχείο της πόλης.
Η επιχειρηματική  αποστολή  που επισκέφτηκε  το δημαρχείο του Βελιγραδίου, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Cukarica κ. Zoran Gajić, αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιώργο Γκιλή , από τον πρόεδρο των κάμπινγκ κ. Αντώνη Δεληδημητρίου, από τον πρόεδρο του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Θωμασούλη, από το μέλος του ΔΣ κ. Δημήτριο Λελεγιάννη και από τη Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κα Ρούλα Μυκονιάτη.                      
Τους υποδέχτηκαν o Andreja Mladenovic, εκπρόσωπος του δημάρχου, καθώς και δύο στελέχη του Επιμελητηρίου του Βελιγραδίου, η κα Iva Mihailovic, υπεύθυνη διεθνών οικονομικών σχέσεων και η κα Maja Stoskovic,  γραμματέας του Επιμελητηρίου του Βελιγραδίου .
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό περιβάλλον. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας  μεταξύ των δύο λαών,  με σκοπό την διευκόλυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών και γενικότερα των οικονομικών σχέσεων του επιχειρηματικού κόσμου . Εξετάσθηκαν τομείς συνεργασίας όπως οι εκθέσεις, οι διακλαδικές ανταλλαγές, οι τουριστικές δραστηριότητες, οι συμπαραγωγές και οι κοινές εξαγωγικές δράσεις.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γκιλής  ενημέρωσε για τη κατάσταση που διέρχονται οι επιχειρήσεις και η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης και τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας με επιχειρήσεις του Δήμου Βελιγραδίου και μεταξύ των δυο Επιμελητηρίων, στη βάση της αμοιβαιότητας και του κοινού συμφέροντος.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Andreja Mladenovic, εκπρόσωπος του δημάρχου του Βελιγραδίου, όσο και οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Βελιγραδίου, αφού τόνισαν τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο λαών, αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας, ανέπτυξαν την ανάγκη ανταλλαγής επιχειρηματικών επισκέψεων για γενικότερη βελτίωση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών. Πρότειναν δε, την αδελφοποίηση των δύο Επιμελητηρίων, με στόχο τη σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων των δύο περιοχών και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για καλύτερη  ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τους.







Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Εμπορικό Σύλλογο


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Ν. Μουδανιών, του οποίου η νέα σύνθεση έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Λίβανος Γεώργιος
Αντιπρόεδρος: Αρμανίδης Δημήτριος
Γραμματέας: Καραγιάννης Γιάννης
Ταμίας: Ροδακινιάς Κώστας
Μέλη:
Δημητριάδης Γιάννης
Εγγλέζος Αντώνης
Υπεύθυνη για τις δράσεις-προγράμματα ΕΣΕΕ/ΟΕΣΚΑΜΘ
Παπαμέτη Όλγα

Η «Σοσιαλιστική Προοπτική» ως πρόπλασμα σοσιαλιστικού κόμματος


Η παρουσίαση της διακήρυξης: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 13.30 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) συνέντευξη τύπου, όπου ανακοινώθηκε η σύσταση πολιτικής κίνησης με την επωνυμία «Σοσιαλιστική Προοπτική» με βασικό στόχο της να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα.
Η συγκρότηση της συγκεκριμένης κίνησης αποτελεί αποκορύφωμα των διεργασιών και ζυμώσεων που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους δύο μήνες στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου» [Βλ. σχετικά στην ιστοσελίδα www.xreosmas.gr ]
Την ιδρυτική διακήρυξη που παρακολούθησαν περί τους εξήντα πολίτες και παρατηρητές από άλλους πολιτικούς χώρους, ανάμεσά τους και ο Αλέκος Αλαβάνος από την ομάδα του Σχεδίου Β, παρουσίασαν ως κύριοι εισηγητές ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, πανεπιστημιακός και ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, υποψήφιος διδάκτωρ, καθώς  και οι Σπύρος Κοτσιάς, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Ελλάδας, Ηλίας Νόττας , σύμβουλος επιχειρήσεων, Ειρήνη Ουζούνη, οικονομολόγος, υποψήφια διδάκτωρ,  Αντώνης Παρασάκης, εργαζόμενος, Γεσθημανή Πολατίδου, πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος του Δ.Κ. Λευκώνα του δήμου Σερρών και ο υπογράφων το παρόν κείμενο.
Τα χαρακτηριστικά: Ως βασικά «χαρακτηριστικά» της κίνησης θα πρέπει να αναφέρει κανείς σε μια πρώτη προσπάθεια «σύστασής» της προς τους πολίτες  τα εξής: α) πρόκειται για μια κίνηση που προέρχεται από τη «βάση» της κοινωνίας και δεν εκπορεύεται από κανένα προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος  του παλαιοκομματικού συστήματος, β) οι άνθρωποι που  στελεχώνουν σε αυτή την πρώτη φάση την «Σοσιαλιστική Προοπτική» προέρχονται από  ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα με σαφείς αναφορές στον κόσμο της εργασίας και τον εργατικό συνδικαλισμό, γ) η πολιτικοκομματική γεωγραφία προέλευσης  των ανθρώπων που συγκροτούν την κίνηση ποικίλλει (σε αντίθεση με κάποιες αναφορές στο Διαδίκτυο που κινήθηκαν με βάση τα γνωστά παλαιοκομματικά στερεότυπα και θέλησαν να την ταυτίσουν με σχήματα που παραπέμπουν στο παρελθόν).
Σημείωση επί προσωπικού: Οι αναγνώστες που παρακολουθούν την αρθρογραφία μου στο Διαδίκτυο, θα γνωρίζουν ότι από καιρό είχα υπογραμμίσει την ανάγκη συγκρότησης σοσιαλιστικού  πολιτικού φορέα. Σήμερα, με την «Σοσιαλιστική Προοπτική»  έχει συγκροτηθεί ένα πρόπλασμα για τη συγκρότηση του : εάν θα ευοδωθεί η προσπάθεια της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής»  ή όχι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – αλλά σε κάθε περίπτωση  θα καταγραφεί ως ένα αυτοφυές εγχείρημα που προέρχεται από τα «σπλάχνα» της κοινωνίας και δεν κυοφορήθηκε στο δοκιμαστικό σωλήνα κάποιου κομματικού ή μιντιακού κέντρου.
Συμμετείχα στις διεργασίες και τους προβληματισμούς για την συγκρότηση της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής», συνέβαλα σε κάποιο βαθμό στη σύνταξη της διακήρυξης και θα εργαστώ για την επίτευξη του εγχειρήματος: έχω στο παρελθόν διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει, εμείς οι παλαιότεροι, να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά με άλλο ήθος και ισχυρή θέληση που θα επωμιστεί τη διακυβέρνηση της χώρας  - επίσης σε διάφορα κείμενά μου έχω επισημάνει  το γεγονός ότι μόνο μια αλλαγή υποδείγματος, μία στροφή στην σοσιαλιστική πολιτική και πράξη μπορεί να απαντήσει σε μακροϊστορικό βάθος στα φλέγοντα ζητήματα της  χώρας  και του λαού μας.
Προβαίνω σε αυτές τις «διευκρινήσεις» για να γνωρίζει ο αναγνώστης και η αναγνώστρια ότι τα κείμενά μου θα «κινούνται» προς αυτή την κατεύθυνση: κάτι που, φυσικά,  έκανα και παλαιότερα, προτού συγκροτηθεί η «Σοσιαλιστική Προοπτική» - παραπέμπω στα αναρίθμητα άρθρα μου στο Διαδίκτυο που αφορούν στην πολιτική κατάσταση της χώρας και στις σκέψεις και προβληματισμούς που διατυπώνονται σε αυτά ως πιθανές απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας.

                                          Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Μία νέα πρόκληση!


Η Lufthansa ανανεώνεται και παρουσιάζει στους λάτρεις των ταξιδιών με αεροπλάνο, την νέα της δημιουργία η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την νέα Premium Economy Class. Καινούρια και άνετα καθίσματα με 50 τοις εκατό περισσότερο χώρο, που θα συμβάλει σε μια νέα ταξιδιωτική εμπειρία σε προσιτή τιμή!

«Η νέα Premium Economy Class θα δημιουργήσει μια εντελώς καινούρια ταξιδιωτική εμπειρία, που συνδυάζει προσιτή τιμή και περισσότερη άνεση. Τα καθίσματα προσφέρουν έως και 50% περισσότερο χώρο από την Economy Class εξασφαλίζοντάς μας προνομιακή θέση μέσα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον», δήλωσε ο Jens Bischof, μέλος του Συμβουλίου της Lufthansa German Airlines, αρμόδιος για sales, product και marketing, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Premium Economy στο περίπτερο της Lufthansa στην αίθουσα 25 του εκθεσιακού κέντρου.

Το νέο προϊόν θα επιτρέψει στη Lufthansa να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πολλών επιβατών που ταξιδεύουν είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για λόγους αναψυχής και επί του παρόντος επιλέγουν την Economy Class ή αντίστοιχη κατηγορία θέσης άλλων αεροπορικών εταιριών.

Πηγή: touristorama.com

Πανηγύρι στον Όρμο Παναγιάς


Εκδηλώσεις και το καθιερωμένο πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων, διοργανώνονται το Σάββατο 8 Μαρτίου στον Όρμο Παναγίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Βουρβουρού», σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας του Αγίου Νικολάου.
Στις 9 το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 10 θα ξεκινήσουν οι αγώνες δρόμου, στις 10.30 θα γίνει η περιφορά της εικόνας των Αγίων Θεοδώρων, στις 11 η απονομή των μεταλλίων στους αθλητές, ενώ στις 11.15 θα ξεκινήσει ο χορός από τα τοπικά συγκροτήματα και στις 12 το μεσημέρι θα προσφερθεί παραδοσιακό φαγητό για να αρχίσει και το γλέντι με ορχήστρα.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης για 3 Κυριακές στη Θεσσαλονίκη


Ο Μίλτος Πασχαλίδης επιστρέφει για 3 Κυριακές στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις 9, 23 και 30 Μαρτίου στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα.

Πλησιάζοντας επικίνδυνα τα 20 χρόνια στη δισκογραφία, ο Μίλτος Πασχαλίδης βρίσκει αφορμές για απολογισμους και θυμάται τραγούδια «αδικημένα» από τις ζωντανές εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια.

Μαζί του σ αυτό το παιγνίδι της μνήμης συμπράττει η Μιρέλα Πάχου, με το πιάνο, το ακορντεόν και τη φωνή της.

Θεσσαλονίκη: Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την ΕΟΔ


Δύο σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών διοργανώνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 23 Μαρτίου και, επαναληπτικά, την Κυριακή 13 Απριλίου.
Τα σεμινάρια θα έχουν εξάωρη διάρκεια (9.00 – 15.00), ενώ θα δημιουργηθούν γκρουπ λίγων ατόμων.

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – BLS)
- Χρήση απινιδωτή (AED)
- Πνιγμονή
- Πλάγια Θέση

Με το πέρας του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), η οποία έχει τετραετή ισχύ.
Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Κεντρικής Διοίκησης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο 2310 310649 ή στο inform@hrt.org.gr.

Το 2ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ στο Porto Carras Grand Resort


Στο Porto Carras Grand Resort θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ "Paradise Holiday" της Μουσικής Ακαδημίας της Eurovision,από τις 23 έως τις 30 Απριλίου 2014, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που οι διοργανωτές επιλέγουν το Porto Carras Grand Resort για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό show.
Στο φεστιβάλ θα διαγωνιστούν ταλαντούχα παιδιά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, τις χώρες της Βαλτικής και την Ελλάδα. Ενώ ο νικητής του προκριματικού γύρου θα κερδίσει μεταξύ άλλων δωρεάν διαμονή με πλήρη διατροφή στο Porto Carras Grand Resort καθ' όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του διαγωνισμού.
 .
Όπως πέρυσι έτσι και φέτος αναμένεται να πλημμυρίσουν το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Porto Carras Grand Resort εκατοντάδες τουρίστες από τη Ρωσία, Ουκρανία και αλλού για να παρακολουθήσουν από κοντά το 2ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ της Μουσικής Ακαδημίας της Eurovision.
Όλοι οι καλεσμένοι της περσινής διοργάνωσης έχουν να θυμούνται το μεγαλοπρεπές και αξέχαστο show που απήλαυσαν κοντά στην μοναδική Μαρίνα Πόρτο Καρράς.
Οι χώροι του πολυτελούς ξενοδοχείου Σιθωνία θα γεμίσουν και φέτος με πάνω από 300 νέα ταλέντα, ηλικίας 4-18 χρόνων, που με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ανυπομονούν να καταπλήξουν με τις ερμηνείες τους στην μοναδική και κατάμεστη αίθουσα Olympic Hall του Porto Carras Grand Resort, αποδεικνύοντας πως είναι πραγματικοί επαγγελματίες καλλιτέχνες.
Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθούν πάνω από 1.000 επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν πέρα από την εκδήλωση, όλες τις μοναδικές δραστηριότητες που μόνο το Porto Carras Grand Resort μπορεί να προσφέρει καθώς διαθέτει ένα διεθνών προδιαγραφών γήπεδο Golf 18 οπών, μία ιδιωτική Μαρίνα με 315 θέσεις ελλιμενισμού, το μεγαλύτερο και ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένο Συνεδριακό Κέντρο της Βόρειας Ελλάδος, Ιππικό Όμιλο, Tennis Club εννέα γηπέδων, Καταδυτικό Όμιλο, Ναυτικό Όμιλο, το μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδος, αίθουσα οινογευσίας, ένα πολυτελές Καζίνο και δύο Κέντρα Θαλασσοθεραπείας και Spa.
Το Porto Carras Grand Resort, με τις υψηλού επιπέδου υποδομές, εγκαταστάσεις αλλά και την εμπειρία που διαθέτει, είναι σε θέση να παρέχει εξαιρετική φιλοξενία σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Επιπλέον, η στήριξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού αποτελεί μία από τις βασικές αρχές που έχει θέσει από την αρχή της λειτουργίας του και συνεχίζει με συνέπεια να υπηρετεί. Οι υψηλές προδιαγραφές των αιθουσών εκδηλώσεων και των συνεδριακών του χώρων καθώς και οι άριστες υποδομές και υπηρεσίες που προσφέρει, έχουν φέρει το Porto Carras Grand Resort στην κορυφή των προτιμήσεων του απαιτητικού κοινού των τεχνών και του θεάματος. Εκτός αυτού, έχουν καταστήσει την Χαλκιδική, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, ιδανικό τουριστικό προορισμό για επισκέπτες επιπέδου. Μια συναρπαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους φιλοξενείται για άλλη μια χρονιά σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον και σε ένα χώρο αντάξιο του κύρους της δημοφιλούς αυτής διοργάνωσης.


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 9.3.2014


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, διοργανώνουν την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 και ώρα 17.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, εκδήλωση - βράβευση με θέμα «Γυναίκες και Οικονομία».

Στην εκδήλωση θα βραβευτεί η μαθήτρια λυκείου Καρανταγλή Ελένη που κατέλαβε το 2013 την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO στην κατηγορία του βίντεο με θέμα «Μονοπάτια για τον πολιτισμό της Ειρήνης», καθώς και τέσσερις γυναίκες επιχειρηματίες της Χαλκιδικής  που διακρίθηκαν στον επιχειρηματικό στίβο και την κοινωνική τους δράση, η κα Κουγιώνη Γεωργία (ξενοδοχείο Sonia Village στη Γερακινή), η κα Μαριάννα Καζάκη (Αμπελουργικός Οίκος Καζάκης στη Νέα Γωνιά), η κα Κλαούντια Παπαγιάννη (Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη στην Αρναία), και η κα Σωτηρίου Αφροδίτη (Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χαλκιδικής). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί και έκθεση χειροτεχνίας από το Σύλλογο Γυναικών ΑΠΑΜΕΙΑ των Νέων Μουδανιών στο χώρο του επιμελητηρίου, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις .

Πριν την εκδήλωση και ώρα 17.00, θα παραχωρηθεί προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νομού μας συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής .

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Cukarica ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Κατά  τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής του Επιμελητήριου Χαλκιδικής στην 36η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού  Βελιγραδίου ITTFA 2014 από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2014 , πραγματοποιήθηκαν επαφές με τοπικούς φορείς στο Δήμο Cukarica της Σερβίας, με την επίσκεψη των μελών της αποστολής στο δημαρχείο της, το πρωί της Πέμπτης 27/2 .
Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται εντός των διοικητικών ορίων του συγκεκριμένου δήμου, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας.
Οι σχέσεις του Επιμελητήριου Χαλκιδικής με το δήμο Cukarica είναι κάτι  περισσότερο από  εθιμοτυπικές. Έτσι  κάθε  χρόνο  όπως και  φέτος,  η επίσκεψη  μας εκεί  έχει  γίνει  κομμάτι  της αποστολής.
Την επιχειρηματική  αποστολή  που συνόδευαν ο  πρόεδρος  του Επιμελητήριου Χαλκιδικής Γιώργος Γκιλής , ο πρόεδρος των κάμπινγκ  Αντώνης Δεληδημητρίου και η Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Ρούλα Μυκονιάτη, υποδέχτηκαν στο δημαρχείο της Cukarica ο δήμαρχός της Zoran Gajić και ο αντιδήμαρχος Uroš Janković.
Και οι δύο πλευρές τόνισαν τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο λαών, μια που η Χαλκιδική εδώ και χρόνια αποτελεί τον πιο δημοφιλή  προορισμό των Σέρβων τουριστών.
Ιδιαίτερα ο δήμαρχος Zoran Gajić αφού καλωσόρισε την αποστολή,   σημείωσε ότι έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, αφού κάνοντας διακοπές στη χώρα μας γνώρισε τη Σερβίδα σύζυγό του,  τόνισε ότι χρόνια τώρα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Επιμελητήριο , και ότι ειδικότερα η Χαλκιδική συνεχίζει να είναι ο πρώτος προορισμός των Σέρβων τουριστών. Τέλος ευχήθηκε να υπάρξουν καλές συμφωνίες στα πλαίσια της έκθεσης.

Ο κος Γκιλής από τη μεριά του ανέφερε ότι γνωρίζει τον κ. Gajić όσα χρόνια συμμετέχει το Επιμελητήριο στην Έκθεση έχοντας μια πολύ καλή συνεργασία, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος με τη συμμετοχή νέων εκθετών. Επιπλέον τόνισε ότι σαν Επιμελητήριο κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για την οργάνωση της αποστολής, που αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στην έκθεση, ενώ τα αποτελέσματα θα φανούν το καλοκαίρι στη Χαλκιδική. Παρ΄ όλη την οικονομική κρίση, ο τουρισμός αποτελεί όαση σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο και πρέπει την όποια απώλεια έχουμε στον εσωτερικό τουρισμό, να την καλύψουμε από το εξωτερικό. Δίνουμε το παρόν σε όλες τις εκθέσεις και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά. Ευχαριστούμε τον Σερβικό λαό που έρχεται και στηρίζει την Ελλάδα.
Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.




Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Βουλή: 30 ημέρες η προεκλογική περίοδος


Ορίζεται ως προεκλογική περίοδος το διάστημα των 30 ημερών που προηγείται της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών
Τροπολογία με την οποία ορίζεται ως προεκλογική περίοδος το διάστημα των 30 ημερών πριν από τις προσεχείς εκλογές, κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα ορίζεται ως προεκλογική περίοδος το διάστημα των 30 ημερών που προηγείται της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι απαγορεύσεις για τους υποψηφίους να ισχύουν για 30 ημέρες, ενώ σε προηγούμενη τροπολογία ως προεκλογική περίοδος είχε ορισθεί διάστημα 60 ημερών.

Πηγή: protothema.gr

Ποιο smartphone διακρίθηκε;


Η αυλαία του Mobile World Congress πέφτει σήμερα και η GSM Association προχώρησε στην ανακοίνωση των νικητών των 19ων βραβείων Annual Global Mobile. Για φέτος τα μέλη της GSM Association (GSMA) επεφύλασσαν μια μικρή έκπληξη για το κοινό μιας και το βραβείο για το καλύτερο smartphone δεν πήγε σε έναν από τους δύο κυρίαρχους της αγοράς, Apple ή Samsung. Το βραβείο «Best Smartphone» πήγε στην HTC για το κορυφαίο της μοντέλο One. Αντίθετα η Apple περιορίστηκε στο βραβείο «Best Mobile Tablet» για το iPad Air. Τα υπόλοιπα βραβεία της κατηγορίας μοιράστηκαν η Nokia και η LG. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύθηκε το Nokia Lumia 520, σαν το καλύτερο οικονομικό smartphone (Best Low Cost Smartphone), το Nokia 105, σαν το καλύτερο «απλό» κινητό τηλέφωνο (Best Entry Level) και η LG βραβεύθηκε σαν ο πλέον καινοτόμος κατασκευαστής συσκευών της χρονιάς (Most Innovative Device Manufacturer of the Year). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λάμπει δια της απουσίας της η Samsung, παρότι κατέχει την πρώτη θέση σε πωλήσεις smartphones, παγκοσμίως.

Πηγή: emfanisi.com

Eurobank: Απαραίτητη η απεμπλοκή των τραπεζών από τις διαπραγματεύσεις


Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης της τρόικας θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Θεωρεί επίσης πως είναι απαραίτητη η απεμπλοκή του τραπεζικού τομέα από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας στο οικονομικό δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», τα περιθώρια μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία για μια ακόμη εβδομάδα. Την 4η Μαρτίου το περιθώριο των ομολόγων βρισκόταν στις 533,0 μονάδες βάσης, βελτιωμένο κατά 37,5 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση, ενώ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 45 μηνών.
Σημειώνεται ότι το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων ήταν στην περιοχή των 533,0 μ.β. στις αρχές Ιουνίου 2010, ένα μήνα μετά την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι αναλυτές της Eurobank προειδοποιούν, πάντως, πως η συνέχιση της μείωσης των περιθωρίων των 10ετών ομολόγων και η επιβεβαίωση των θετικών προβλέψεων για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένες. «Απαιτείται να γίνουν ακόμη πολλά την αμέσως επόμενη περίοδο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζουν δε, την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τη Eurobank, «απαιτείται συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην διαπραγμάτευση». Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός όμως, είναι αναγκαίο να γίνει προς όφελος της βελτίωσης των ανταγωνιστικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι της ευκαιριακής εξυπηρέτησης ομάδων συμφερόντων και αποφυγής του πολιτικού κόστος ενόψει και των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
«Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας ενώ δεν αποκλείουμε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο της Eurobank.

Πηγή: newpost.gr

Αυτοί είναι οι 26 πρώτοι υποψήφιοι με το συνδυασμό του Απ. Τζιτζικώστα


Ζητούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν με επικεφαλής τον σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα
Τα ονόματα των πρώτων 26 υποψηφίων του συνδυασμού του ''Αλληλεγγύη: Σύγχρονη, Ανθρώπινη Μακεδονία'' γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με αφορμή την κατάθεση των αντίστοιχων υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, τις υποψηφιότητες τους κατέθεσαν οι Γιάννης Γιώργος (Χαλκιδική), Θεόδωρος Θεοδωρίδης (Πέλλα), Σοφία Μαυρίδου (Πιερία), Γιάννης Μωυσιάδης (Σέρρες), Κώστας Καλαϊτζίδης (Ημαθία), Αθηνά Αηδονά - Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Θεοφάνης Παπάς (Θεσσαλονίκη), Στυλιανή-Ζωή Μακραντωνάκη (Θεσσαλονίκη), Ιωάννα Τζάκη (Θεσσαλονίκη), Αντώνιος Μπάμιατζης (Θεσσαλονίκη), Ελένη Φύκα (Θεσσαλονίκη), Αλέξανδρος Θάνος (Θεσσαλονίκη), Μιχάλης Τζόλλας (Θεσσαλονίκη), Γαβριήλ Αβραμίδης (Θεσσαλονίκη), Δημήτριος Τζηρίτης (Χαλκιδική), Λάκης Παπαϊωάννου (Θεσσαλονίκη), Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη(Πέλλα), Παύλος Θωμαΐδης (Κιλκίς), Ανδρέας Βεργίδης (Κιλκίς), Δημήτριος Τσιμήτρης(Πιερία), Μαρία Καράμπελα (Πέλλα), Κώστας Πάλλας (Θεσσαλονίκη), Χριστίνα Κελεσίδου (Θεσσαλονίκη), Χρήστος Τερζανίδης (Θεσσαλονίκη), Έφη Βασιλειάδου (Θεσσαλονίκη) και Γιάννης Παγώνης (Θεσσαλονίκη).

Οι υποψήφιοι είναι εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τον σχεδιασμό του προεκλογικού αγώνα, δήλωσαν ότι ζητούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν με επικεφαλής τον σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πηγή: protothema.gr

Ξεκίνησαν τα σεμινάρια για επαγγελματίες του τουρισμού στον Δήμο Σιθωνίας


Ογδόντα οκτώ ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων επιμορφώθηκαν στα πρώτα καινοτόμα σεμινάρια για την «Εξυπηρέτηση Πελατών» που οργάνωσε ο Δήμος Σιθωνίας. Οι επαγγελματίες των τουριστικών καταλυμάτων προετοιμάζονται για να εξυπηρετήσουν τους φετινούς επισκέπτες του Δήμου.
Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου. Η θεματολογία των σεμιναρίων είναι:Νομοθεσία, κοστολόγηση, τουριστική συνείδηση επαγγελματιών, διαχείριση κρίσεων, πρότυπη βιτρίνα - επιχείρηση. Εκπαιδευόμενοι μπορούν να είναι όσοι διατηρούν επιχείρηση, όσοι σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο Δήμο, όσοι εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις (σύζυγοι, παιδιά, πωλητές, συνεργάτες).
Σκοπός των σεμιναρίων είναι η αύξηση ικανοποίησης πελατών μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης της εξυπηρέτησης τους στα καταλύματα και στις επιχειρήσεις εστίασης. Το προσεχές διάστημα θα επιμορφωθούν οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων καθώς και οι κρεοπώλες. Το μήνα Απρίλιο σειρά έχουν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, bars-cafes και γενικά των μεμονωμένων – οικογενειακών επιχειρήσεων εστίασης (σνακ, κρεπερί, fast food, αρτοζαχαροπλαστεία).
Για πληροφορίες και για την εγγραφή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο Δήμο Σιθωνίας, στις τοπικές εμπορικές ενώσεις και στα τηλέφωνα 6973453331, 6949602339.







Κεντρο Υγειας Μουδανιων ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Το ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ για πολίτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης της φαρμακευτικής τους αγωγής λειτουργεί τις πρωινές ώρες στο Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών.
Όσοι χρήζουν βοήθειας να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία τις εργάσιμες μέρες 8-10 π.μ.
Τηλ. επικοινωνίας 23733-50000
Πρέπει να επισημαίνουμε, ότι στη διάθεση μας δεν υπάρχουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία προέρχονται από προσφορές των συνανθρώπων μας. Επομένως, δεν μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου η φαρμακευτική αγωγή των πολιτών.






ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 36Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ITTFA BELGRADE 2014


Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για τη στήριξη και προβολή του τουρισμού ,την ενίσχυση του αντίστοιχου τμήματος και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων - μελών του, πραγματοποίησε επιχειρηματική αποστολή στo Βελιγράδι.
Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2014, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 36ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού  (ITTFA 2014).
Στην έκθεση αυτή , που θεωρείται η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, συμμετείχαν 50 επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Στο περίπτερο της Χαλκιδικής που βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της έκθεσης (σταντ 1118, hall 1) έκτασης 40 τμ, οι φορείς της Χαλκιδικής έδωσαν  δυναμικό παρών .
 Συμμετείχαν ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής με τον πρόεδρο του κο Τάσιο Γρηγόριο, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με τον πρόεδρό του κο Γκιλή Γεώργιο, η Ένωση Κάμπινγκ με τον πρόεδρό του κο Δεληδημητρίου Αντώνιο και η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων δωματίων με τον πρόεδρό του κο Χαδαλή Δημήτριο.
Τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής που παρευρέθησαν στο χώρο της έκθεσης πραγματοποίησαν επαφές με τουριστικούς πράκτορες της Σερβίας, αλλά και μεμονωμένους πελάτες που θέλουν να επισκεφτούν την Χαλκιδική, ενώ μοιράστηκε στους επισκέπτες και διαφημιστικό υλικό .
Στην αποστολή παρευρίσκονταν επίσης τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητήριου, ο πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου κος Θωμασούλης Γεώργιος, ο κος Λελεγιάννης Δημήτρης και η κα Μαυροφρύδη Βάρβαρα  .
Το περίπτερο της Χαλκιδικής επισκέφθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κος Θεόδωρος Καράογλου, που βρέθηκε στο Βελιγράδι για να ενισχύσει την ελληνική παρουσία, και ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος.
Ιδιαίτερη νότα έδωσε η παρουσία της χορωδίας της Καλλικράτειας που συνόδευε την αποστολή, όπου μέσα από τα τραγούδια της προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης.









Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, σας προσκαλούν την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014 και ώρα 17.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, σε εκδήλωση - βράβευση με θέμα «Γυναίκες και Οικονομία». Στην εκδήλωση θα βραβευτεί η μαθήτρια λυκείου Καρανταγλή Ελένη που κατέλαβε το 2013 την 1η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO στην κατηγορία του βίντεο με θέμα «Μονοπάτια για τον πολιτισμό της Ειρήνης», καθώς και τέσσερις γυναίκες επιχειρηματίες της Χαλκιδικής  που διακρίθηκαν στον επιχειρηματικό στίβο και την κοινωνική τους δράση, η κα Κουγιώνη Γεωργία (ξενοδοχείο Sonia Village στη Γερακινή), η κα Μαριάννα Καζάκη (Αμπελουργικός Οίκος Καζάκης στη Νέα Γωνιά), η κα Κλαούντια Παπαγιάννη (Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη στην Αρναία), και η κα Σωτηρίου Αφροδίτη (Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χαλκιδικής). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί και έκθεση χειροτεχνίας από το Σύλλογο Γυναικών ΑΠΑΜΕΙΑ των Νέων Μουδανιών στο χώρο του επιμελητηρίου, ενώ θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις .

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Start Up Accelerators: Ταχεία Ωρίμαση Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών»
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με το Innovation Farm, διοργανώνουν την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 και ώρα 18.30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου στον Πολύγυρο, ειδική ημερίδα όπου θα γίνει ενημέρωση για το νέο θεσμό των νεοφυών εταιριών και των επιταχυντών επιχειρηματικότητας. Η ημερίδα απευθύνεται σε ανέργους, σε νέους που πραγματοποιούν το πρώτο τους επαγγελματικό ξεκίνημα, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους, σε επιχειρηματίες,  σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και γενικά σε όσους έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και εξωστρεφή λογική.  Στην ημερίδα θα αναλυθεί από τον κο Σπυρίδη Αργύριο, Δ/νων Σύμβουλος της Innovation Farm, η σημασία του νέου θεσμού και οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις, καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από επενδυτές, εκτός των τραπεζών και των επιδοτούμενων προγραμμάτων.



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ & ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Β2Β
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ενίσχυση του τουριστικού τμήματος και της εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων, ανακοινώνει ότι θα λάβει μέρος σε Τουριστικές Εκθέσεις και θα πραγματοποιήσει Επιχειρηματικές Αποστολές σε χώρες του εξωτερικού. Επόμενη και τελευταία τουριστική έκθεση που θα συμμετάσχει είναι:
Στο Βουκουρέστι από 12/03 έως 16/03/2013 στην Έκθεση TTR ROMANIA 2014 και διαμονή  σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο RAMADA PARK HOTEL, με κόστος συμμετοχής 194,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου την Κασσάνδρεια (τηλ. 23740 25350, fax 23740 25023, e-mail:  petkogloutours@gmail.com). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν Β2Β συναντήσεις που θα οργανώσει το Γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι.
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής επιδοτεί με ποσοστό 10% του κόστους για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στα μέλη του που θα συμμετάσχουν στις τουριστικές αποστολές και είναι οικονομικά ενήμερα μέχρι και το έτος 2012.  Στο κόστος των αποστολών περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και μετακίνησης με λεωφορείο, διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία με πρωινό, σε δίκλινα δωμάτια, συνοδό κατά τη διάρκεια της αποστολής, ασφάλεια αστικής ευθύνης. Οι αιτήσεις συμμετοχής βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epichal.gr. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην τουριστική αποστολή, να επικοινωνήσουν με το τουριστικό γραφείο που προαναφέρεται.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού – Εξωστρέφεια», το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, διοργανώνει νέο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου κύκλου σεμιναρίων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2013. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 40 ώρες και η επιδότηση 5€/ώρα μεικτά ανά συμμετέχοντα. Μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά εταιρία πέντε (5) άτομα, ενώ ο αριθμός συμμετεχόντων στο ενημερωτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25. Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την αίτηση συμμετοχής που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, στο site του Επιμελητηρίου www.epichal.gr και στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 23710 24200, 24300 υπόψιν κου Μήντου Δημητρίου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας από 12 έως 15 Μαρτίου 2014. Οι τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι : (α) Παράθυρα, συστήματα πρόσοψης, αξεσουάρ, τεχνολογίες παραγωγής και μηχανήματα , (β)  Προϊόντα από γυαλί, τεχνολογίες παραγωγής-επεξεργασίας, μηχανήματα, (γ)  Πόρτες, παραθυρόφυλλα, κλειδαριές, διαχωριστικά συστήματα, αξεσουάρ, (δ)  Τεχνολογίες επεξεργασίας, μηχανήματα, αξεσουάρ
και πρώτες ύλες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ελληνοτουρκικό εμπορικό
επιμελητήριο στα εξής: Τηλ: 21170 00264-7 fax: 2117409283 website: www.etee.gr , email: info@etee.gr , fairs@etee.gr

Mission for Growth 2014: Διεθνής εκδήλωση για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών στην Ελλάδα
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού διοργανώνει διεθνή εκδήλωση διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων, με επίκεντρο τον Τουρισμό και τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 Μαρτίου 2014, αποσκοπεί στην επιχειρηματική σύμπραξη μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε τομείς που προσδιορίζονται ως κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Στις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, επιχειρήσεις και οργανισμοί από ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε στοχευμένες και προγραμματισμένες συναντήσεις σύντομης διάρκειας (20 λεπτά) για να εξετάσουν δυνατότητες και προοπτικές συνεργασίας. Η εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων καλύπτει τους ακόλουθους θεματικούς τομείς: Αγροτικά/γεωργικά προϊόντα, Βιοτεχνολογία, Ενέργεια και Τουρισμός. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρηματικές συναντήσεις καλούνται να υποβάλλουν το προφίλ τους, έως τις 5 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης (http://www.b2match.eu/m4g-greece2014). Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επιλογή και ο προγραμματισμός των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων από τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις μέσω της πλατφόρμας. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Γεωργία Τζένου, τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr).
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ GREECE WELCOMES YOU TO LONDON
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Ιουλίου 2014 στο Λονδίνο, στην  Αγγλία, έκθεση με moto «GREECE WELCOMES YOU TO LONDON». Η  έκθεση που διοργανώνεται από τη η Εταιρεία  GREEK AGORA EXPO LTD, ως ιδιωτικός φορέας προβολής και προώθησης Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Εξωτερικό, εξασφάλισε την διοργάνωση Έκθεσης στο ΟLYMPIA ΝΑΤΙΟΝΑL HALL στο Λονδίνο,  χωρητικότητας 10.000 τ.μ, διαθέσιμα μόνο σε Ελληνικές Επιχειρήσεις που παράγουν εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα κάθε κατηγορίας από τρόφιμα και ποτά, έως έργα τέχνης και υπηρεσίες . Η Έκθεση θα περιλαμβάνει συνεργασίες Β2Β (Business to Bussines) με μεγάλες εταιρίες έως και μικρές τοπικές επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κάθε κατηγορίας και της διανομής παραδοσιακών τροφίμων, ποτών , καθώς και συνεργασίες Β2C (Business to Consumer), όπου οι εκθέτες θα υποδεχθούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Μεγάλη Βρετανία και τουριστών από γειτονικές και άλλες χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έντυπα της έκθεσης στο Λονδίνο που αφορούν το κόστος και τους γενικούς όρους συμμετοχής, στο website της Εταιρείας GREEK AGORA EXPO LTD  www.greekagoraexpo.net  και στα τηλέφωνα 2130291884-2130291886.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής «ΕΠ.ΑΝ.Ε.Χ.» πραγματοποιεί σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στο Επιμελητήριο, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (30 άτομα). Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Μαζί με την αποστολή της αίτησης προς το Επιμελητήριο θα πρέπει να σταλούν 1.Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, 2.Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού σημειώματος ή Βεβαίωσης Απόδοσης ΑΦΜ, 3.Απόδειξη κατάθεσης κόστους σεμιναρίου 80€ ανά εκπαιδευόμενο, το οποίο κόστος του σεμιναρίου καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό της Επιμελητηριακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής: Τράπεζα Πειραιώς  5276 034 671 536,  IBAN  GR  11 0172 2760 0052 7603 4671 536.  Έχουν συμπληρωθεί και πραγματοποιούνται σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» στον Πολύγυρο στο Συνεδριακό Κέντρο και στην Αίθουσα Δ.Σ. του Επιμελητηρίου 04-05/03/2014 (2 τμήματα) και 06-07/03/2014 (2 τμήματα). Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.epichal.gr υπάρχουν αναρτημένα τα αρχεία στα οποία αναφέρονται οι συμμετέχοντες, οι ημερομηνίες, οι ώρες και ο τόπος υλοποίησης κάθε τμήματος σεμιναρίων. Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο 17 & 18/08/2013, στα Νέα Μουδανιά 24 & 25/08/2013, στη Νικήτη 30/11 & 01/12/2013, στον Πολύγυρο 30/11 & 01/12/2013 και στα Νέα Μουδανιά 14 & 15/12/2013 και Β΄ Κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στον Πολύγυρο 28/11 έως 06/12/2013 και 09 έως 17/12/2013, να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας Γ΄ κατηγορίας που πραγματοποιήθηκαν στη Χανιώτη 27 & 28/07/2013 για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Χανιώτης κο Μποσνάκη Νικόλαο στο τηλέφωνο 6982999017. Οι βεβαιώσεις για τα υπόλοιπα τμήματα θα παραδοθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα όπου το Επιμελητήριο θα ενημερώσει εκ νέου τα μέλη του.

ΣΤΙΣ 1.902 ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Στις 1.902 ανέρχονται οι πτωχεύσεις από το 2009 και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Taxis. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία των πτωχεύσεων που έχουν καταχωρηθεί στο Taxis διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, μετά από αναφορά τού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Αθανάσιου Μπούρα, με την οποία ζητούνται μέτρα προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς της πτώχευσης την περίοδο της κρίσης.Όπως ειδικότερα προκύπτει το πλήθος των πτωχεύσεων: (α) Το 2009 ανήλθε σε 336,(β) Το 2010 ανήλθε σε 359, (γ)Το 2011 ανήλθε σε 442, (δ)Το 2012 ανήλθε σε 412, (ε)Το 2013 ανήλθε σε 353. Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών κάνει μνεία στις πρόνοιες του Πτωχευτικού Κώδικα για τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των πτωχευτικών χρεών τους και στις διατάξεις που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μεν πτωχεύσει αλλά βρίσκονται σε επαπειλούμενη αδυναμία ως προς την υπαγωγή τους στην προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης.
ΜΕΙΩΣΗ  1% ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μείωση 1% καταγράφηκε στις τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και διαμορφώνονται στα επίπεδα των 161 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πτωτική τάση καταγράφεται στις τραπεζικές καταθέσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες της περιφέρειας. Στην Ιταλία η μείωση αγγίζει το 1,4% και στην Πορτογαλία το 1,5%.  Οι καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 0,5% και στις ιρλανδικές κατά 0,1%.Στην Κύπρο, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 0,6% στα 34,9 δις. ευρώ τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα κατά 30% χαμηλότερα από τα υψηλά των 50,5 δισ. ευρώ που είχαν αγγίξει το Μάιο του 2012.
ΟΑΕΕ : ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013
Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι δε θα αποσταλούν βεβαιώσεις καταβληθεισών εισφορών έτους 2013, για φορολογική χρήση. Η δυνατότητα έκδοσής τους παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας ΟΑΕΕ με τη συμπλήρωση των στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου (ΕΑΜ). Σε περίπτωση μη ταυτοποίησης των στοιχείων, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται για την έκδοσή τους, στα Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.
ΔΕΗ:  ΕΚΠΤΩΣΗ 10% ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Λόγω των έκτακτων συνθηκών κρίσης που επικρατούν, καθώς επίσης και λόγω του γεγονότος ότι πιθανή απειλή στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου –ήτοι το ελληνικό δημόσιο– πρότεινε την παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης. Επιπλέον αποφασίστηκε έκπτωση όγκου 10% που αφορά πελάτες της ΔΕΗ (όπως το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ) και αφορά κατανάλωση πάνω από 1.000 MWh και έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 ως κίνητρο για την αύξηση της ζήτησης σε ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινό τιμολόγιο και σαββατοκύριακα) που αφορά την χαλυβουργία.
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασ’ίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  στα πλαίσια της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και εν όψει της δημοσίευσης των νέων προγραμμάτων που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός, καλούνται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτά να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης (κλειδάριθμο) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η Διαδικτυακή Πύλη (Portal) του ΟΑΕΔ. Για την έκδοση κλειδαρίθμου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν: (1) Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της επιχείρησης και  αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του επιχειρηματία, (2) Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μέσω του νόμιμα ορισμένου για τον σκοπό αυτό, με απόσπασμα πρακτικού από το ΔΣ της Εταιρείας, εκπρόσωπου τους, το ανωτέρω απόσπασμα πρακτικού, την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της επιχείρησης και αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας. Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ.,email, ΑΦΜ κλπ) κάθε υποκαταστήματος.
ΣΤΟ 28% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ  Eurostat
Δραματική παραμένει η κατάσταση της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία το Νοέμβριο του 2013 κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ στις γυναίκες και τους νέους η χώρα μας εμφανίζει σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο, η συνολική ανεργία ανήλθε στη χώρα μας στο 28% (1,382 εκατ. άτομα) από 27,7% τον Οκτώβριο. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην ΕΕ ενώ στις επιμέρους κατηγορίες το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,9%, στις γυναίκες 32,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59% (173.000 άτομα). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 14,4% σε 16,8%), η Ελλάδα (από 26,3% σε 28%) και η Κροατία (από 17,4% σε 18,8%).
ΠΤΩΣΗ 19% ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ
Πτώση κατά 19% του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων που έληξαν 28/2/2014 διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) . Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για την περυσινή περίοδο(ο τζίρος στις εκπτώσεις του 2013 κατά την ΕΣΕΕ μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με το 2012), «σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για την πραγματικά επικρατούσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς».
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Με στόχο τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων, η εφορία ενεργοποιεί το νέο σύστημα των έμμεσων τεχνικών ελέγχου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έσοδα και τα έξοδα του ελεγχόμενου, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Κοσμήματα, έργα τέχνης και άλλα τιμαλφή που η αξία τους υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, τραπεζικές καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δάνεια, υποθήκες, επενδύσεις, διαθέσιμα μετρητά καθώς και τα έσοδα και οι καταναλωτικές δαπάνες θα προσδιορίζουν πλέον το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα όλων των φορολογουμένων, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
ΙΟΒΕ: ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5,5 ΧΡΟΝΙΑ, Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα, αλλά οριακή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφηκε στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις 94,8 μονάδες, από 92,6 μονάδες το προηγούμενο μήνα, επίδοση που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 5½ ετών. Από τους επιμέρους τομείς, σημειώνεται βελτίωση στην πλευρά των επιχειρήσεων, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους εξεταζόμενους τομείς, Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και κυρίως στις Κατασκευές να ανακάμπτουν.Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται πτωτικά για δεύτερο κατά σειρά μήνα. Συνολικά η τάση βελτίωσης του δείκτη φαίνεται να ενισχύεται στις αρχές τους έτους, εξέλιξη που συγκλίνει με τα ευρύτερα μακροοικονομικά στοιχεία (εξασθένιση της ύφεσης), αλλά και με επιμέρους βραχυχρόνιους δείκτες σε επιμέρους τομείς της οικονομίας.

Πραγματοποιήθηκε το κορυφαίο αποκριάτικο γεγονός του Δήμου Ν.Προποντίδας στα Σήμαντρα


Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστήριο σε όλους τους ανθρώπους που στήριξαν, βοήθησαν και προσπάθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη εκδήλωση του Δήμου Ν. Προποντίδας στα Σήμαντρα.
Το 43o καρναβάλι Σήμαντρων κράτησε 12 μέρες στα Σήμαντρα χαρίζοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους, από την Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρά Δευτέρα, την Παρασκευή προσφέραμε ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους διασκεδάζοντας για αρκετές ώρες, έγινε επίδειξη από την σχολή χορού Free your spirit της Κ. Χατζηευθυμίου και επίδειξη χορού από τη σχολή Dance Academy Σημάντρων. Face painting για παιδιά και μαμάδες με την συμμετοχή του Ι.Ε.Κ Ξυνή Ν. Μουδανιών.
Το Σάββατο έγινε ο καθιερωμένος χορός των Καρναβαλιστών εκεί όπου γλέντησαν όλοι μαζί, μας ενίσχυσαν με την παρουσία τους οι κάτοικοι των Σήμαντρων και όχι μόνο,ήταν και οι υποψήφιοι , ο κύριος Μανώλης Καρράς, ο Δημήτριος Τσούφης και η Μαρία Σαρίδου.
Την Κυριακή δεν έγινε το καθιερωμένο πέταμα του χαρταετού λόγω της έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσε στα Σήμαντρα.
Την καθαρά Δευτέρα παρά τις άκρως αντίξοες καιρικές συνθήκες (χθες έβρεχε καταρρακτωδώς όλη μέρα) έγινε η παρέλαση με έντονη βροχόπτωση με 150 περίπου καρναβαλιστές και βγήκαν ενδεικτικά 3 κατασκευές από τις 7 που είχαμε να παρουσιάσουμε, δεν παρέλασαν  περίπου 150 καρναβαλιστές από τα σχολεία που ήταν σε ετοιμότητα,μας επισκέφτηκαν εκατοντάδες άτομα, πέρα από τους διοργανωτές του Καρναβαλιού, που αδιαφόρησαν για τον καιρό το μνημόνιο και τα οικονομικά προβλήματα!

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μικρούς και μεγάλους για την οικονομική βοήθεια που τους ζητήσαμε και ανταποκρίθηκαν και τους χορηγούς επικοινωνίας που μας πρόβαλαν και ιδιαίτερα τον κύριο Ισαάκ Εδιάρογλου!
Τον Αθανάσιο Καλανδαρίδη για την παραχώρηση της αίθουσας για την διεξαγωγή όλων των προγραμματισμένων  εκδηλώσεων
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού, τους εθελοντές μας, τους παρουσιαστές μας. Ακόμη ευχαριστούμε τα παιδιά που βρίσκονταν στο βεστιάριο του συλλόγου και ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με τις στολές,τα παιδιά του εργοταξίου στις κατασκευές για τη συνεργασία που είχαμε όλοι μαζί,τους παλιούς και μάχιμους καρναβαλιστές μας,όλα τα παιδιά που έστησαν το στέκι των καρναβαλιστών και πραγματοποιούνταν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του συλλόγου παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε στα Σήμαντρα και τους αστυνομικούς του τμήματος Νέων Μουδανιών, όλους τους καρναβαλιστές που συμμετείχαν, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κύριο Γαϊτανίδη Αναστάσιο και τον Δήμο Ν.Προποντίδας  για την συνεργασία και Βοήθεια που είχαμε σε υλικοτεχνικό υλικό για την παροχή υλικών καθώς και για την φετινή κάλυψη του ηχητικού μέρους των εκδηλώσεων και τον ηχολήπτη μας Μάριο Πλαγιανό.
Να ευχαριστήσουμε και τον Κύριο Δημήτριο Τσούφη που μερίμνησε να μας εξασφαλίσει τον Δημήτρη Χρυσοχοϊδη, 2 τραγουδίστριες και τους μουσικούς για το live πρόγραμμα που ακολούθησε μετά την παρέλαση και διασκέδασε όλους τους καρναβαλιστές και επισκέπτες των Σήμαντρων.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ 95,1 , ΑΘΩΣ 100,4, Plus Radio 102.6.
Στην ενημέρωση και προβολή του καρναβαλιού Σήμαντρων ΟΛΑ τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης Χαλκιδικής και τα blogs.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε κάτι πού είναι πολύ σημαντικό. Μέσα σε ένα μήνα καταφέραμε να οργανώσουμε, οι προαναφερόμενοι το Καρναβάλι Σήμαντρων σε συνεργασία με τον Δήμο.
Πιστεύουμε όμως ότι οι περισσότεροι από όσους το παρακολουθήσατε περάσατε καλά και όσοι δεν περάσατε φέτος ελπίζουμε να περάσετε καλά του χρόνου.