Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Μεγάλα κοιτάσματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική


Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προκύψει για περιοχές πέραν των γνωστών του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Έτσι μετά την προχθεσινή αποκάλυψη αναφορικά με την περιοχή μεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης, το «defence-point.gr» προχωράει και σε μία ακόμη, επισυνάπτοντας και σχετικό χάρτη, αναφορικά με μία νέα περιοχή η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες του χώρου των υδρογονανθράκων, ο κόλπος του Ορφανού και ο Θερμαϊκός είναι «γεμάτος από δομές» οι οποίες παραπέμπουν στην ύπαρξη κοιτασμάτων τα οποία αναμένουν να ερευνηθούν και να αξιοποιηθούν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρία η οποία έχει εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι άλλη από την ισραηλινών συμφερόντων RATIO OIL η οποία έχει στο ενεργητικό της την ανακάλυψη του πολύ μεγάλου κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Energean Oil & Gas. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, ότι μας αναμένουν περί τα 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δηλαδή ποσότητα μικρότερη από αυτή του Λεβιάθαν (περί τα 650 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) αλλά μεγαλύτερη από την έως τώρα επισήμως αποδεκτή του κυπριακού Αφροδίτη (περί τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).
Με άλλα λόγια, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής δύναται να βρεθούν κοιτάσματα σε μέγεθος δύο φορές της σημερινής εκτίμησης για το οικόπεδο Αφροδίτη.
Οι χάρτες που δημοσιεύουμε (όπως παρουσιάστηκαν σε συνέδριο τον Νοέμβριο του 2013) καταδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο πως το ΥΠΕΚΑ γνωρίζει και είναι έτοιμο να ανοίξει τις δύο περιοχές προς τις εταιρίες που το έχουν αιτηθεί, δηλαδή τους Ισραηλινούς και την Energean Oil & Gas.
Στο σημείο αυτό η υπόθεση αποκτά γεωπολιτικό ενδιαφέρον και φυσικά περιπλέκεται: Οι εταιρείες φαίνεται ότι έχουν ζητήσει περιοχές που εκτείνονται πέραν των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές της χώρας μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται κάποιοι για ακόμα μία φορά να διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το θέμα που σχεδόν νομοτελειακά θα ανακύψει από τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Για την ώρα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στο αίτημα των εταιριών για να λάβουν άδεια για έρευνες, παρά το γεγονός πως η αίτηση έχει υποβληθεί από το 2013 και αναμένει ανταπόκριση.
Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εμπίπτει καθαρά στον τομέα ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών και κάθε απόφαση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση θα σηματοδοτήσει και τη γενικότερη στρατηγική της χώρας, αναφορικά με το ζήτημα των ερευνών και κυρίως των θαλάσσιων περιοχών και των ελληνικών δικαιωμάτων…
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν η «μεταγραφή» Κασίνη στην Ελλάδα θα δημιουργήσει μία δυναμική στην χώρα, η οποία θα διέπεται από το πνεύμα που επέτρεψε στην Κύπρο να προχωρήσει στην ανάπτυξη των δικών της ενεργειακών πόρων.

Πηγή: hellasforce.com

Στην Αθήνα το Άγιο Φως


Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ έφθασε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το Άγιο Φως από το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Το Άγιο Φως, που συνόδευσαν από τα Ιεροσόλυμα ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου, αρχιμανδρίτης Δαμιανός και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

Το φως υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και έχει ήδη διανεμηθεί στους κυβερνήτες των αεροσκαφών, πολιτικών και στρατιωτικών, που θα το μεταφέρουν σε όλη τη χώρα.

Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Ιεροσόλυμα με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ να εξέρχεται του Παναγίου Τάφου κρατώντας αναμμένα 33 κεριά που συμβολίζουν τα έτη του Χριστού. «Δεύτε λάβετε Φως εκ του ανέσπερου Φωτός» ανέφερε ο πατριάρχης απευθυνόμενος στους πιστούς που βρισκόταν στο ναό της Αναστάσεως οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν το Άγιο Φως το οποίο συνέχισε το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε πως είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και να παραλάβει το Άγιο Φως, και τόνισε πως το Άγιο Φως αποτελεί μήνυμα χαράς και ελπίδας και θα μεταφερθεί σε όλες τις ενορίες της Ελλάδας.

Πηγή: capital.gr

Φόρο τιμής στον Μαρκές από τον Πούτιν


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής σήμερα στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, υπογραμμίζοντας ότι ο συγγραφέας που απεβίωσε χθες ήταν «ένας στενός φίλος της Ρωσίας».

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή που μας άφησε, πιστό έως το τέλος στις ιδέες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ήταν ένας στενός φίλος της Ρωσίας» προσέθεσε.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο Η Φωνή της Ρωσίας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, δημοσιογράφος, είχε καλύψει το 1957 στη Μόσχα το παγκόσμιο Φεστιβάλ νεότητας για ένα περιοδικό της Κολομβίας, Τα βιβλία του είχαν εκδοθεί στην ΕΣΣΔ.

Πηγή: capital.gr

Καλή Ανάσταση!


Το blog Χαλκιδική 360 σας εύχεται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Σοβαρό κρούσμα λοίμωξης σε Έλληνα μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας που ταξίδεψε στην Ελλάδα


Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από MERS – κοροναϊό σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από την Σαουδική Αραβία και ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε ειδική μονάδα αναπνευστικών νοσημάτων, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση του 69χρονου ασθενούς, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Σαουδικής Αραβίας, έγινε μετά την άφιξή του στη χώρα μας στις 17 Απριλίου, από την Τζέντα λόγω παρατεινόμενου εμπύρετου. Ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Αεροϋγειονομείο και την αεροπορική εταιρεία, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το νοσοκομείο νοσηλείας, όπου έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο MERS-κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, ο οποίος το 2012 αναγνωρίστηκε ως παθογόνος για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS.
Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα. Έως τις 17 Απριλίου 2014 έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον MERS – Κοροναϊό συμπεριλαμβανομένων 93 θανάτων. Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ΠΟΥ το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε στις 17/04/2014 αφορά σε ταξιδιώτη από την Τζέντα στην Μαλαισία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη (σε 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν κυρίως οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια, ενώ τονίζεται η κρισιμότητα της εφαρμογής αυστηρών κανόνων ελέγχου λοιμώξεων για την πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης στο περιβάλλον του νοσοκομείου.
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS – Κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση όσον αφορά τυχόν ανίχνευση περαιτέρω περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας και ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα και επειδή έχουν ληφθεί στη χώρα μας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα δημόσιας υγείας, δεν αναμένεται διασπορά της νόσου και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το γενικό πληθυσμό.

Πηγή: koolnews.gr

ΗΠΑ: Απειλεί με νέες κυρώσεις τη Μόσχα – «Απαράδεκτες οι απειλές», απαντά το Κρεμλίνο


Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι στοχευμένες και να περιλαμβάνουν πολύ σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας – H Ρωσία αρνείται να αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για το σεβασμό της συμφωνίας της Γενεύης για την ουκρανική κρίση
Η Ουάσινγκτον απείλησε εκ νέου τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις αν προχωρήσει σε κλιμάκωση της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα μάλιστα με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Σόυζαν Ράις, «οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι στοχευμένες και να περιλαμβάνουν πολύ σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Περιμένουμε να δούμε αν η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να πείσει τους Ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να αφοπλιστούν και να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει».
Ρωσία: Απαράδεκτες οι αμερικανικές απειλές
Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται να αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για το σεβασμό της συμφωνίας της Γενεύης για την ουκρανική κρίση, όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν οι χώρες της Δύσης και κρίνει «απαράδεκτες» τις απειλές για την επιβολή νέων κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία «λόγω της κατάστασης» στην χώρα αυτή.
«Οι συνάδελφοί μας της Δύσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μεταφέρουν την ευθύνη κυρίως στη δική μας πλευρά. Όμως πρέπει να το υπογραμμίσουμε: πρόκειται για μια συλλογική ευθύνη» είπε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο Rossia 1, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπογράφθηκε στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ε.Ε και των ΗΠΑ η οποία προβλέπει μέτρα αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
«Τέτοιου είδους δηλώσεις όπως αυτές που έγιναν από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μπορούν ελάχιστα να ευνοήσουν την ατμόσφαιρα του διαλόγου» τόνισε ο Πεσκόφ.
«Δε μπορούν να συμπεριφέρονται απέναντι στη Ρωσία σαν εκείνη να είναι μια κακή μαθήτρια ενώπιον της οποίας κραδαίνουν ένα χαρτί όπου πρέπει να ζωγραφίσουν μικρούς σταυρούς όπου εκείνη έχει κάνει σωστά τα μαθήματά της» συνέχισε ο Πεσκόφ.
«Τέτοιους είδους δηλώσεις είναι απαράδεκτες» προσέθεσε.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία έχει κινητοποιήσει στρατιώτες- έως 40.000 άνδρες σύμφωνα με τις χώρες της Δύσης, στα σύνορα με την Ουκρανία λόγω της κρίσης.
«Διατηρούμε στρατεύματα σε διάφορες περιοχές και υπάρχουν στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κάποια βρίσκονται στις βάσεις εκεί, κάποια άλλα έχουν αποσταλεί ως ενισχύσεις, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία» είπε ο Πεσκόφ.
«Η Ρωσία αποτελεί ακόμα ένα Κράτος απόλυτα κυρίαρχο και είναι ελεύθερη να αναπτύξει στρατιώτες χωρίς κανέναν περιορισμό σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της» τόνισε ο ίδιος.
«Το να διαβεβαιώνει κανείς ότι αυτοί οι στρατιώτες έχουν μια οποιαδήποτε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, εξασκούν μια οποιαδήποτε επιρροή, είναι απόλυτα ανακριβές».

Πηγή: to-gamato.gr

Τροχαίο δυστύχημα με θύματα τα μέλη τετραμελούς οικογένειας


Θύματα τροχαίου δυστυχήματος έπεσαν χτες τα μέλη μια τετραμελούς οικογένειας, οι δύο γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, στο 85ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ξέφυγε- για άγνωστους ακόμα λόγους- από την πορεία του στο ύψος της περιοχής Καλλιάνι και έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου 40 μέτρων.
Από το γκρεμό ανασύρθηκαν νεκροί ο 43χρονος πατέρας, η 38χρονη μητέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.
Έρευνα για τις συνθήκες του τροχαίου διεξάγει η τροχαία της Τρίπολης.

Πηγή: koutipandoras.gr

Απολογισμός Α' Φάση Προληπτικής Ιατρικής


2.384 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» (“Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection”/INTERSYC) και σε συνεργασία  με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου πραγματοποίησε Δράση Προληπτικής Ιατρικής για τα Παιδιά του Δήμου Παγγαίου, από τις 26 Μαρτίου έως και τις 11 Απριλίου 2014.  

Η Δράση Προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά αποτελεί προσπάθεια του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να καταγράψει κλινικά ευρήματα ώστε να παραπέμψει τα παιδιά στα αρμόδια ιατρικά και κοινωνικά τμήματα του Οργανισμού για πιο εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα προκειμένου να προλάβει περιστατικά υγείας.

Κατά τη διάρκεια μιας και μόνο επίσκεψης στο Κινητό Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και στην Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε προληπτικό Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό, Οφθαλμιατρικό και Ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.  Οι κινητές ιατρικές μονάδες στελεχώνονται από γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων καθώς και επιστημονικό προσωπικό και έμψυχο δυναμικό του Εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Με το πέρας της προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής εξέτασης τα παιδιά παραλαμβάνουν ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, ενυπόγραφο και σφραγισμένο από τον υπεύθυνο ιατρό, προκειμένου οι κηδεμόνες να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ήδη στις πρώτες 13 μέρες εφαρμογής του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 2.384 εξετάσεις μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παγγαίου.

Οι Κινητές Μονάδες λειτούργησαν στις εξής περιοχές:

● Ελευθερούπολη (26-28 Μαρτίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 161 παιδιά
● Νικήσιανη (31 Μαρτίου -2 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 143 παιδιά
● Νέα Πέραμος (3-4 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 119 παιδιά
● Μελισσοκομείο (7-8 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 103 παιδιά
● Ποδοχώρι (9 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 40 παιδιά
● Οφρύνιο (10-11 Απριλίου) όπου εξετάστηκαν συνολικά 84 παιδιά

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των 13 ημερών, πραγματοποιήθηκαν:

● 508 εξετάσεις παιδιών από παιδίατρο
● 629 εξετάσεις παιδιών  από οδοντίατρο
● 629 εξετάσεις παιδιών από οφθαλμίατρο
● 618 εξετάσεις παιδιών από ωτορινολαρυγγολόγο

Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, η Δράση της Προληπτικής Ιατρικής θα συνεχιστεί με το κινητό πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» και την κινητή Οφθαλμολογική μονάδα:

● Από 28 Απριλίου έως και 3 Ιουνίου 2014 στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, στο νότιο τμήμα της Πλατείας
● Από 4 έως και 11 Ιουνίου 2014 στους Φιλίππους, στο parking του Αρχαιολογικού Μουσείου
● Από 12 έως και 13 Ιουνίου 2014 στη Ν. Καρβάλη, μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Καρβάλης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση της Προληπτικής Ιατρικής μπορείτε να διαβάσετε εδώ.



Σχετικά με το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» (“Integrated Territorial Synergies for  Children Health and Protection”/INTERSYC).

Το έργο INTERSYC συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» (http://www.interreg.gr). Στο έργο συμμετέχουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως Επικεφαλής Εταίρος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, η Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγείας του Κάρτζαλι και οι οργανισμοί «Nadja Centre» και «Chance» από τη Βουλγαρία.

Το έργο στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών μέσων για την προστασία των παιδιών σε κίνδυνο και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά.

Η δράση της Προληπτικής Ιατρικής αποτελεί μία από τις δράσεις προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο που θα υλοποιηθούν ως την άνοιξη του 2015, στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου και στις περιοχές Κάρτζαλι, Σαντάνσκι και Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» (“Integrated Territorial Synergies for  Children Health and Protection”/INTERSYC).

Το πρόγραμμα INTERSYC περιλαμβάνει ακόμη τις εξής δράσεις:

● Προληπτική ιατρική σε τουλάχιστον 3.000 παιδιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία με διάθεση του στόλου ιατρικών οχημάτων και έμψυχου δυναμικού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις δύο πλευρές των συνόρων.
● Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000  και της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τις Εξαφανίσεις Παιδιών (ECAAS) στη Βουλγαρία.
● Προώθηση του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC).
● Εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά.
● Ανάπτυξη Κέντρων Υποστήριξης Οικογενειών σε Κρίση σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Πηγή: hamogelo.gr

Το δεύτερο στεφάνι και τα αγκάθια του


Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε αναμφισβήτητα μια μεγάλη έξαρση διαζυγίων. Τα νούμερα και οι στατιστικές ήταν κατά του γάμου και σχεδόν “καταδίκαζαν” το όνειρο των ρομαντικών που ορκίζονταν αγάπη “για πάντα”.

Κατά συνέπεια, στις μέρες μας έχουν αυξηθεί αυτοί που προχωράνε σε γάμο έχοντας ήδη έναν “αποτυχημένο” πίσω τους. Τα ζευγάρια που παίρνουν ώριμα μια τέτοια απόφαση, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά από τον πρώτο γάμο, είναι συνειδητοποιημένα, γνωρίζουν τις προκλήσεις ενός τέτοιου βήματος και συχνά φαίνονται πιο αποφασισμένοι να παλέψουν περισσότερο αυτή τη φορά για μια υγιή και πετυχημένη σχέση με το νέο σύντροφο.

Είναι δεδομένο ότι όταν κάποιος αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί θα συναντήσει κάποιες δυσκολίες. Και για να προχωρήσει στο δεύτερο στεφάνι, δεν αρκεί μόνο να έχει λήξει το τυπικό του πράγματος, να έχει δηλαδή βγει το διαζύγιο στα χαρτιά, αλλά κυρίως να έχει “κλείσει” μέσα του η πληγή που αυτό δημιούργησε. Το πόσο γρήγορα νιώθει κανείς έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα είναι σχετικό και ποικίλλει, ανάλογα με το χαρακτήρα, την ψυχοσύνθεση, το πόσο ομαλά έληξε ο γάμος κ.ά παράγοντες.

Είναι σημαντικό να κατανοεί κάποιος βαθιά μέσα του το λόγο για τον οποίο θα ήθελε να ξαναπαντρευτεί. Θέλει να ξεπεράσει δικά του συναισθηματικά προβλήματα και το φόβο της μοναξιάς, θέλει να δώσει στα παιδιά που ήδη έχει ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον και θαλπωρή, θέλει να αποκτήσει εκ νέου παιδί; Απαντώντας στο “γιατί” θα ξεκινήσει με περισσότερα εφόδια και καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας γαμήλιας ζωής, αλλά συγχρόνως και η επιλογή του συντρόφου του θα είναι πιο ουσιαστική και κατάλληλη.

Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν ήδη στο παρελθόν έναν γάμο και ένα διαζύγιο, δεν ενθουσιάζονται από την αρχή. Είναι πιο συγκρατημένοι και σκεπτόμενοι, ενώ επιλέγουν να συζήσουν με το νέο ταίρι πριν αποφασίσουν να παντρευτούν ξανά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα φόβος, αλλά ωριμότητα που ήρθε από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με το προηγούμενο διαζύγιο. Βέβαια η συγκατοίκηση, στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, είναι κάτι που χωράει πολύ κουβέντα, καθώς μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανασφάλειας. Τότε ο γονιός θα πρέπει  να διευθετήσει το ζήτημα και να παρέχει την ασφάλεια που χρειάζονται, καθησυχάζοντάς τα για το μέλλον και τη νέα πραγματικότητα.

Στη νέα οικογένεια υπάρχουν περισσότερες και πιο σύνθετες σχέσεις. Τα πρόσωπα είναι περισσότερα. Υπάρχουν τα παιδιά και οι γονείς που χώρισαν, ξένοι άνθρωποι που παίρνουν τώρα ρόλο πατριού και μητριάς, αλλά και οι δικές τους οικογένειες (νέες γιαγιάδες, παππούδες, θείοι), πιθανόν αδέρφια που θα γεννηθούν με το νέο σύντροφο της μαμάς ή του μπαμπά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια που προχωρούν σε ένα δεύτερο γάμο και που για να πετύχει χρειάζεται κόπος, ευαισθησία, διακριτικότητα και μεγάλη θέληση!

Γενικά για να βρεθούν και να διατηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της νέας οικογένειας, χρειάζεται καλή διάθεση και πολλή αγάπη, υπομονή και ανεκτικότητα, έτσι ώστε να κατακτήσουν όλοι μαζί ένα σταθερό, ασφαλές και ευτυχισμένο περιβάλλον.

Πηγή: gamoi.gr

Ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) αερόψυκτων ψυκτών νερού στο Κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υγείας Αρ. Δξης 6/2014


Την διενέργεια Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού , με σφραγισμένες προσφορές, ποσού εκατόν εξήντα χιλιάδων ΕΥΡΩ (160.000,00€), πλέον Φ.Π.Α. τριάντα έξι χιλιάδων οχτακοσίων, ΕΥΡΩ (36.800,00€) ήτοι συνολικά ποσό εκατόν ενενήντα έξι χιλιάδες οχτακόσια ΕΥΡΩ (196.800,00), με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) αερόψυκτων ψυκτών νερού στο Κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υγείας».
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 19, 1ος όροφος, γραφείο 1 )
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
29-05-2014
Ημέρα: Πέμπτη
ΩΡΑ 12 :00 π.μ.
Οι προσφορές μπορούν να κατατίθενται το αργότερο έως την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα του διαγωνισμού, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και ώρα 14:30 μ.μ.
Η ημερομηνία και ώρα αυτή αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο από το γενικό πρωτόκολλο εισερχομένων της Υπηρεσίας.
Προσφορές που υποβάλλονται ή περιέρχονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στην Υπηρεσία μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα, θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιστρέφονται χωρίς να αποσφραγιστούν.

Πηγή: moh.gov.gr

Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές για νέες κυρώσεις


Αρνείται να αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για το σεβασμό της συμφωνίας της Γενεύης για την ουκρανική κρίση, όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία οι χώρες της Δύσης και κρίνει «απαράδεκτες» τις απειλές για την επιβολή νέων κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία «λόγω της κατάστασης» στην χώρα αυτή.
«Οι συνάδελφοί μας της Δύσης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μεταφέρουν την ευθύνη κυρίως στη δική μας πλευρά. Όμως πρέπει να το υπογραμμίσουμε: πρόκειται για μια συλλογική ευθύνη» είπε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο Rossia 1, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπογράφθηκε στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ε.Ε και των ΗΠΑ η οποία προβλέπει μέτρα αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Δεν βοηθούν οι αμερικανικές δηλώσεις
«Τέτοιου είδους δηλώσεις όπως αυτές που έγιναν από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μπορούν ελάχιστα να ευνοήσουν την ατμόσφαιρα του διαλόγου» τόνισε ο Πεσκόφ.
«Δε μπορούν να συμπεριφέρονται απέναντι στη Ρωσία σαν εκείνη να είναι μια κακή μαθήτρια ενώπιον της οποίας κραδαίνουν ένα χαρτί όπου πρέπει να ζωγραφίσουν μικρούς σταυρούς όπου εκείνη έχει κάνει σωστά τα μαθήματά της» συνέχισε ο Πεσκόφ.
«Τέτοιους είδους δηλώσεις είναι απαράδεκτες» προσέθεσε.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία έχει κινητοποιήσει στρατιώτες- έως 40.000 άνδρες σύμφωνα με τις χώρες της Δύσης, στα σύνορα με την Ουκρανία λόγω της κρίσης.
«Διατηρούμε στρατεύματα σε διάφορες περιοχές και υπάρχουν στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Κάποια βρίσκονται στις βάσεις εκεί, κάποια άλλα έχουν αποσταλεί ως ενισχύσεις, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία» είπε ο Πεσκόφ.
«Η Ρωσία αποτελεί ακόμα ένα κράτος απόλυτα κυρίαρχο και είναι ελεύθερη να αναπτύξει στρατιώτες χωρίς κανέναν περιορισμό σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της» τόνισε ο ίδιος.
«Το να διαβεβαιώνει κανείς ότι αυτοί οι στρατιώτες έχουν μια οποιαδήποτε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, εξασκούν μια οποιαδήποτε επιρροή, είναι απόλυτα ανακριβές».

Πηγή: naftemporiki.gr

One More Thing |Να αναμένουμε ένα ακόμη λεπτότερο iPad Air το Φθινόπωρο;


Νέες φωτογραφίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά απεικονίζουν την εμπρόσθια όψη του επερχόμενου iPad Air 2. Η πρώτη δημοσίευση έγινε από το One More Thing όπου εμφανίζεται μία ολοκληρωμένη οθόνη. Αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή η σύνδεση Digitizer και της LCD, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη λεπτότερη συσκευή ή να δώσει την ευκαιρία στην ανακατασκευή του hardware, προσθέτοντας επιπλέον δυνατότητες από τις υπάρχουσες. Σύμφωνα πάντα με το One More Thing αυτές οι εικόνες προέρχονται από..
“trusted Dutch source with connections in China.”
Οι φωτογραφίες που διέρρευσαν έρχονται λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση του φημολογούμενο panel για το iPhone 6. Θα πρέπει να τονίσουμε πως η τελευταία έκδοση iPad Air είναι ήδη μια πολύ λεπτή και κομψή συσκευή, αλλά εχθρός του λεπτού είναι το λεπτότερο, δεν συμφωνείτε; Δεν υπάρχει τρόπος ώστε να επιβεβαιωθεί πως τα κομμάτια αυτά προέρχονται από το επερχόμενο iPad Air. Κατά τη άποψή μας φαίνονται να είναι περίτεχνοι κλώνοι αν και το One More Thing είναι σίγουρο για την προέλευσή τους, έχοντας αξιοπρεπές ιστορικό φημών για μελλοντικές συσκευές της Apple στο παρελθόν. Θα πρέπει να περιμένουμε έως αργότερα το φθινόπωρο, ώστε να επιβεβαιωθούν οι φήμες αυτές, όταν η επόμενη γενιά iPad Air της Apple κυκλοφορήσει επίσημα!

Πηγή: appleteam.gr

Οδηγίες Θεοχάρη προς τους δικαιούχους του επιδόματος των 500 εώς 1.000 ευρώ


Οδηγίες και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση της πλατφόρμας για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος (αναμένεται από ώρα σε ώρα στο www.gsis.gr) έδωσε  ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης και εξηγεί τα εξής:
1. «Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά – στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.
3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν450 εκ. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.
4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδιά. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.
5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.
6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.
7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική – φορολογική – διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δόσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλιτώσει κάποιος το ενοίκιο.
Αυτά σε γενικές γραμμές μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μερίσματος όπως έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Μπορείτε καλύτερα, ελπίζω, να το κρίνετε.
Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα!»

Πηγή: aftodioikisi.gr

Τσουρέκια & κουλούρια: Το γλυκό δίλημμα του Πάσχα!


Τι είναι το Ελληνικό Πάσχα χωρίς τσουρέκι και κουλουράκια!

Είστε σίγουροι ότι το Πάσχα πλησιάζει όταν οι φούρνοι αρχίζουν να βγάζουν εκείνες τις χρυσόξανθες πλεξούδες και τα στρογγυλά καρβέλια γλυκού ψωμιού, το άρωμα των οποίων πλημμυρίζει ολόκληρη τη γειτονιά.

ΤΣΟΥΡΕΚΙ (100γρ)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 386 kcal

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 7,4g

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 12,4g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 101mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 63,2g

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ (100γρ)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 374 kcal

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 10,1g

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 7,7g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 99mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 68,8g

Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.

Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Πλούσιο σε ζάχαρη: βασικό συστατικό του είναι ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Στο ερώτημα λοιπόν «κουλούρια ή τσουρέκι» απαντάμε ότι

Πρέπει όμως να είμαστε προσεχτικοί στον τρόπο κατανάλωσης αυτών των γλυκισμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Γι'αυτό λοιπόν καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα.

Πηγή: logodiatrofis.gr

Σε χειμωνιάτικο σκηνικό η έξοδος των Θεσσαλονικέων


Με βροχές, κρύο και χιόνια, συνεχίζεται η έξοδος των εκδρομέων στη Β. Ελλάδα.
Μέσα σε χειμωνιάτικο σκηνικό, με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, ακόμα και χιόνια στα ορεινά, συνεχίζεται η έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας στην επαρχία για τον εορτασμό του Πάσχα.
Παρά το γεγονός ότι η έξοδος των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, η τροχαία εφαρμόζει και φέτος έκτακτα μέτρα ασφαλείας, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, με απαγόρευση στην κυκλοφορία των φορτηγών και με μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Επίσης, στους οδηγούς αυτοκινήτων, που αναχωρούν από τη Θεσσαλονίκη, διανέμονται από τροχονόμους τα γνωστά έντυπα φυλλάδια, με οδηγίες και ευχές, στα διόδια Μαλγάρων και Ανάληψης Λαγκαδά και στην έξοδο προς Χαλκιδική.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής τροχαίας Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τυριακίδης, τα μέτρα είναι και φέτος αυξημένα, ενώ εκτίμησε ότι η έξοδος (κυρίως προς Χαλκιδική και Πιερία) αναμένεται να κορυφωθεί από το βράδυ της Ανάστασης, αφού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Πηγή: protothema.gr

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στο Μεξικό


Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στο Μεξικό. Ο σημειώθηκε με επίκεντρο βόρεια του Ακαπούλκο, στην πολιτεία Γκερέρο.
Κτήρια κουνήθηκαν και άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές.
Το επίκεντρο του σεισμού εστιάζεται δυτικά της πολιτείας Γκερέρο, βόρεια του θέρετρου του Ακαπούλκο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Πηγή: bankwars.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»


Με στόχο την ανάδειξη του εθελοντισμού, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα Υπουργεία: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Πυροσβεστικό Σώμα -  Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου - Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/ΓΕΑ – Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων - Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθώς και οι Μ.Κ.Ο. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και  PRAKSIS.
Ο Δήμος Ν. Προποντίδας Χαλκιδικής, στο πλαίσιο προώθησης του πνεύματος του Εθελοντισμού στους Δημότες του, πρόκειται να υλοποιήσει το Πρόγραμμα «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους άλλους».

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνου και Κρίσεων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες. Στους εκπαιδευθέντες χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης και εντάσσονται στο Μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:
Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Λύση προβλήματος / Λήψη απόφασης -
Διαχείριση πληροφορίας, Διαχείριση πανικού - Λειτουργία σε ομάδες)
Πυρκαγιές - Πλημμύρες
Σεισμοί - Διασώσεις
Ναυτικά Ατυχήματα - Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος
Πρώτες Βοήθειες - Διαχείριση Καταυλισμών

Από την έναρξη του προγράμματος 2001 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 10.000 εθελοντές σε 220 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.

Το Πρόγραμμα ακολουθεί διαδικασίες πιστοποίησης ISO και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Έχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallrstrom και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 10 Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 10 Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.
Το πρόγραμμα υπήρξε συντελεστής υλοποίησης:

του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, που διεξήχθη
στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-9-10 Απριλίου 2005 και
του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό, που διεξήχθη στην πόλη του Μεσολογγίου στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2005
Ημερίδα Ενημέρωσης «Ο Εθελοντισμός ως διαχρονική, ανθρωπιστική και αναπτυξιακή αξία, που διεξήχθη στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ – ΓΚΑΖΙ στις 10 Ιουνίου 2013.

Το Πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις του υλοποιούνται σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς (Σχολεία ι Νοσοκομείο, ΔΕΗ κ.α.).
Η εθελοντική ομάδα Αγίου Στεφάνου του προγράμματος βραβεύθηκε το 2009 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, για την συμβολή της στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.
Το πρόγραμμα έχει ανακηρυχθεί το πλέον δημοφιλές από το site www.anthropos.gr των Μ.Κ.Ο. της χώρας μας.
Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Δια Βίου Μάθησης, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του προγράμματος (www.ethelontismos.gr) και βρίσκεται στη διάθεση του οποιοδήποτε πολίτη.

Οι δημότες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν ώστε να συμπληρώσουν την αντίστοιχη φόρμα αίτησης με:
α)  την κα Μυλωνοπούλου Αργυρώ, στο τηλέφωνο 2373024025, στο ΚΑΠΗ Ν. Μουδανιών,
β) την κα Μαλακόζη Αικατερίνη, στο τηλέφωνο 2373350300, στο δημοτικό κατάστημα Ν. Τρίγλιας και
γ) την κα Μπέλλου Αργυρή, στο τηλέφωνο 2399350200, δημοτικό κατάστημα Ν. Καλλικράτειας.

Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε την αίτηση συμμετοχής από την ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου:
www.nea-propontida.gr.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Die Presse: Η Ελλάδα είναι και πάλι "το νούμερο ένα" στον τουρισμό


«Η Ελλάδα είναι και πάλι "το νούμερο ένα" στον τουρισμό» τιτλοφορεί σημερινό, σχεδόν ολοσέλιδο δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» (Die Presse), στο οποίο παρουσιάζει συνέντευξη του επικεφαλής της νέας, στην Αυστρία, εταιρείας ταξιδίων «Detur», Σένα Ούτσγκερεν.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Ούτσγκερεν, ο οποίος μέχρι πριν ένα εξάμηνο υπήρξε διευθυντής του μεγάλου ομίλου τουρισμού TUI στην Αυστρία, επισημαίνει πως αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα θα είναι και πάλι «ο υπ΄αριθμόν ένα» τουριστικός προορισμός.
Η νέα του εταιρεία, η «Detur», η οποία έχει στο πρόγραμμά της τουριστικούς προορισμούς σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, είχε ξεκινήσει πριν 20 χρόνια ως μικρό τουριστικό γραφείο στην Τουρκία, βρίσκεται ήδη, από το 1998, στην αγορά τουρισμού στη Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία και από το 2011, στη Δανία, θέλοντας τώρα να δώσει ένα δυναμικό «παρών» και στην αυστριακή τουριστική αγορά.
Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση ως προς την αύξηση των τιμών στην Ελλάδα, έως και 30% εφέτος, επισημαίνει πως ο ελληνικός τουρισμός επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

Πηγή: news247.gr

Το «πράσινο» Club Hotel Casino Loutraki


Η νέα βράβευση για το Club Hotel Casino Loutraki είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Μιας πολιτικής που έχει… «πράσινο» χρώμα και φαίνεται ότι οι πελάτες την επιβραβεύουν με το παραπάνω.

Το Club Hotel Casino Loutraki βραβεύτηκε για τέταρτη φορά με το «Green Key – Eco Label». Πρόκειται για ένα βραβείο που δείχνει ότι η εταιρεία εδώ και χρόνια έχει χαράξει μια στρατηγική με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το  Club Ηotel Casino Loutraki δίνει έμφαση και προωθεί στις εγκαταστάσεις του την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την διαχείριση απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της διάθεσης οικολογικών προϊόντων (amenities) στα δωμάτια του ξενοδοχείου, της χρήσης οικολογικών προϊόντων καθαριότητας και απορρυπαντικών, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργαζομένων και πελατών σε ενέργειες και πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το «Green Key» αποτελεί διεθνώς, σύμβολο ποιότητας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οικολογικής διαχείρισης των ξενοδοχειακών μονάδων και απονέμεται από το Διεθνές Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FΕΕ – Foundation for Environmental Education). Για την χώρα μας Φορέας πιστοποίησης είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Πηγή: touristorama.com

Ευχές για το Πάσχα και την Ανάσταση


Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στην Ρωμαιοκαθολική. Γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού. Ακολουθούν πρωτότυπες ευχές για το Πάσχα για να τις χαρίσετε με την καρδιά σας σε αυτούς που αγαπάτε…

- Εύχομαι ολόψυχα το Άγιο Φως της Ανάστασης να καταυγάσει τις ψυχές όλων μας και να φέρει ευλογία σε κάθε βήμα μας στο ταξίδι της ζωής. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
- Το Πάσχα είναι μια μοναδική ευκαιρία επιστροφής στην αλληλεγγύη και την ελπίδα. Εύχομαι καλό Πάσχα και χρόνια πολλά!
- Εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα και χρόνια πολλά! Μακάρι το φως της Αναστάσεως του Χριστού να λάμπει στις καρδιές όλων μας!!!
- Τις καλύτερες ευχές μου, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με υγεία, ευτυχία και χαρά!
- Εύχομαι σε όλους σας καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλά…. τσουγκρίσματα!
- Τις ευχές μας για καλό Πάσχα και να περάσετε όμορφα αυτές τις άγιες ημέρες!
- Εύχομαι αυτό το Πάσχα η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την λύτρωση στις ψυχές όλων μας! Καλό Πάσχα!
- Ο Θείος λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την σκέψη για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα, γύρω μας με αγάπη! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!
- Εύχομαι ήρεμες όμορφες και χαρούμενες πασχαλιάτικες μέρες, με υγεία και αγάπη! Καλό Πάσχα!
- Με την πεποίθηση ότι μόνο ο λόγος της Αλήθειας του Κυρίου μπορεί να μας δείξει τον σωστό δρόμο, εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλό Πάσχα!
- Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα. Ο Χριστός ας μας δώσει την δύναμη για την δική μας ανάσταση, από το σκοτάδι στο φως.
- Πασχαλινές δέξου ευχές
από τη καρδιά βγαλμένες
όλες οι μέρες της ζωής
να΄ναι αναστημένες!
- Όσες κροτίδες πέφτουνε
το Πάσχα στον αέρα
τόσες χαρές σου εύχομαι
να έχεις κάθε μέρα!

Πηγή: ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr

Κόκκινα αυγά... διαμαρτυρίας για την εξόρυξη στη Χαλκιδική


Κόκκινα αυγά στα οποία είχαν γράψει «SOS Χαλκιδική» μοίραζαν χτες, στην πλατεία Αριστοτέλους, μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική».

«Δεν έχουμε νικήσει ακόμα» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσή Περπερίδου, μέλος της Επιτροπής, μοιράζοντας στους περαστικούς ενημερωτικά φυλλάδια και αυγά από τα συνολικά 2000 που έβαψαν και στη συνέχεια έγραψαν πάνω συνθήματα διαμαρτυρίας, όπως και σε διακοσμητικά για τις λαμπάδες.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους εξέφρασε με την παρουσία της στο σημείο και η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την κίνηση «Γειτονιές σε Δράση - Οικολογία Αλληλεγγύη Πολιτισμός», Ελεάννα Ιωαννίδου τονίζοντας ότι η «απαξίωση της ζωής μας από ένα τέτοιο έργο δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται στα στενά όρια της Χαλκιδικής αλλά μας αφορά όλους».

Πηγή: agelioforos.gr

Ποιο ζευγάρι της ελληνικής showbiz χώρισε λίγο πριν το γάμο;


Ένα από νεαρά αγαπημένα ζευγάρια της εγχώριας showbiz έριξε τίτλους τέλους στη σχέση του. Και το θέμα δεν είναι ο χωρισμός…
αλλά οι δηλώσεις τους και οι πληροφορίες πριν λίγο καιρό, που έκαναν λόγο για γάμο και επισημοποίηση της σχέσης.
Η Νεσχάν Μουλαζίν και ο Γιάννης Σιδεράκης δεν είναι πια μαζί. Χώρισαν οριστικά πριν λίγες μέρες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ζήλια από τη Νεσχάν, η οποία κάποια στιγμή έφερε τους δυο σε αδιέξοδο, σύμφωνα με το Nassos Blog.

Πηγή: gkourou.com

Ετεροχρονισμένη «Ανάσταση» θα κάνει η κτηματαγορά


Την άλλη Παρασκευή θα υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια με φόρο υπεραξίας - Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις - Απαλλάσσονται από ευθύνες οι συμβολαιογράφοι
«Ανάσταση» για την κτηματαγορά αφού, μετά από έξι μήνες παλινωδιών, αναβολών και ανατροπών, υπεγράφησαν οι περιβόητες υπουργικές αποφάσεις για το νέο φόρο υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν και πάλι οι αγοραπωλησίες. Την Τρίτη του Πάσχα, οπότε θα λάβουν ΦΕΚ οι αποφάσεις, αναμένεται να εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος και μέσα στην εβδομάδα να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα δηλώνεται ο φόρος υπεραξίας για στα συμβόλαια. Πρακτικά, αφού ενημερωθούν και οι συμβολαιογράφοι, τα πρώτα συμβόλαια μπορούν να αναμένονται από την ερχόμενη Παρασκευή.

Κρίσιμο παραμένει όμως αν οι συμβολαιογράφοι θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς, ώστε να άρουν το εμπάργκο στη σύναψη συμβολαίων. Οι ενδείξεις που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ενθαρρυντικές  γιατί, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς –που ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη λόγω των αντιδράσεων- δεν προβλέπεται πλέον ευθύνη των συμβολαιογράφων για παρατυπίες στον υπολογισμό του φόρου, εφόσον  δεν έχουν λάβει γνώση των ορθών στοιχείων από τους συναλλασσόμενους. Στην πράξη, θα πρέπει να αναμένεται τι στάση θα τηρήσει ο κλάδος, αφού ενημερωθεί πλήρως για τις αλλαγές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι δύο αποφάσεις που εξέδωσε για τη λειτουργία του φόρου της υπεραξίας και το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων, οδεύουν προς το Εθνικό Τυπογραφείο, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε και με την Ένωση των Συμβολαιογράφων.

Πηγή: protothema.gr

Το επίσημο πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ των Καννών


Με το «Grace of Monaco» ανοίγει εφέτος το 67ο Φεστιβάλ των Καννών, που τη Μεγάλη Πέμπτη έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πρόγραμμά του.

Το Φεστιβάλ που κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 25 του μήνα, ανακοίνωσε τις ταινίες που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα καθώς και αυτές που θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα».
Ανάμεσά τους, την παγκόσμια πρεμιέρα του κάνει και το «Xenia» του Πάνου Κούτρα που θα προβληθεί στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», συνεχίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διεθνή πορεία του έλληνα δημιουργού (επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο με την «Αληθινή Ζωή» το 2004, επίσημη συμμετοχή στο Panorama της Berlinale το 2009 με τη «Στρέλλα»).
Το «Xenia» είναι η πρώτη ταινία που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών μετά τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στο ίδιο τμήμα το 2009.
Το 67ο Φεστιβάλ Καννών θα ανοίξει την αυλαία του με το πολυσυζητημένο «Grace of Monaco». Οπως μάλιστα δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, «θα παρουσιαστεί στην εκδοχή του σκηνοθέτη γιατί δεν υπάρχει άλλη εκδοχή».
Ο Ατόμ Εγκογιάν επιστρέφει στο Διαγωνιστικό ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και το «The Horseman» του Τόμι Λι Τζόουνς.
«Saint Laurent» του Μπερτράν Μπονελό
«Sils Maria» του Ολιβιέ Ασαγιάς
«Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
«Deux Jours, Une Nuit» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
«Kis Uykusu» του Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν
«Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν
«Captives» του Ατόμ Εγκογιάν
«Jimmy's Hall» του Κεν Λόουτς
«Adieu Au Langage» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ
«The Search» του Μισέλ Χαζαναβίσιους
«The Homesman» του Τόμι Λι Τζόουνς
«Mr. Turner» του Μάικ Λι
«Futatsume No Mado» της Ναόμι Καβάσε
«Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ
«Le Meraviglie» της Αλις Ρορβάσερ
«Relatos Salvajes» του Ντάμιαν Σζίφρον
«Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιαγκιντσεφ
«Timbuktu» του Αμπντεραχμάνε Σισάκο
Στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» που ανοίγει επίσημα με το «The Party Girl» των Μαρί Αματσουκέλ, συναντάμε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ράιαν Γκόσλινγκ με άλλο τίτλο «Lost River».
«The Party Girl» Μαρί Αματσουκέλ
«Jauja» του Λισάντρο Αλόνσο
«Blue Room» του Ματιέ Αμαλρίκ
«Incompresa» της Ασια Αρτζέντο
«Titlo» του Κανού Μπέλ
«Eleanor Rigby» του Νεντ Μπένσον
«Lost River» του Ράιαν Γκόσλινγκ
«Amour Fou» της Τζέσικα Χάουσνερ
«Charlie's Country» του Ρολφ Ντε Χέερ
«Snow in Paradise» του Αντριου Χουλμ
«Dohee-Ya» της Ζουλί Γιουνγκ
«Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα
«Run» του Φιλίπ Λακότ
«Tourist» του Ρούμπεν Οστλουντ
«Hermosa Juventud» του Χάιμε Ροσάλες
«The Salt of the Earth» των Βιμ Βέντερς και Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγκάντο
«Fantasia» του Γουανγκ Τσάο
«Harcheck mi Headro» του Κερέν Γιεντάγια

Πηγή: newsbomb.gr

Αποζημιώσεις 20,6 εκατ. ευρώ καταβάλλονται στους αγρότες


Αποζημιώσεις ύψους 20,6 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σε 6.297 αγρότες τη Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου.

Οι αποζημιώσεις αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο για τα έτη 2013 και 2014, ενώ θα καταβληθούν ανά νομό ως ακολούθως:

Αιτωλοακαρνανίας: 6.235,52
Αργολίδος: 45.024,80
Αρκαδίας : 60.076,98
Άρτης : 44.436,71
Αττικής : 2.654,83
Αχαΐας : 724.693,33
Βοιωτίας : 9.435,62
Γρεβενών : 1.336,74
Δράμας : 1.125,00
Δωδεκανήσου : 6.450,69
Έβρου : 20.817,84
Ζακύνθου : 19.302,64
Ηλείας : 2.577.737,79
Ημαθίας: 8.352.689,16
Ηρακλείου: 23.583,69
Θεσπρωτίας: 13.383,82
Θεσσαλονίκης: 36.148,04
Ιωαννίνων : 4.952,68
Καβάλας : 24.153,12
Καρδίτσας : 28.851,28
Καστοριάς : 956,73
Κιλκίς : 6.103,06
Κοζάνης : 2.213,18
Κορινθίας : 6.917,13
Κυκλάδων : 316,80
Λακωνίας : 2.099,47
Λαρίσης : 271.522,50
Λασιθίου: 7.011,59
Λέσβου : 3.239,03
Μαγνησίας: 56.543,96
Μεσσηνίας : 45.073,29
Ξάνθης: 3.669,67
Πέλλης : 7.828.633,55
Πιερίας : 39.664,38
Πρεβέζης : 516,48
Ρεθύμνης : 9.860,04
Ροδόπης : 20.149,24
Σάμου : 954,69
Σερρών : 30.320,63
Τρικάλων : 83.160,35
Φθιώτιδος : 5.118,29
Φλωρίνης : 10.767,41
Χαλκιδικής : 2.631,03
Χανίων: 136.678,50

Πηγή: zougla.gr

Ηχορύπανση η φασαρία που κάνουν τα παιδιά!


Μία είδηση που θα σας εντυπωσιάσει είναι και η παρακάτω. Περίεργη και σίγουρα ανεξήγητη.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του BBC "Η φασαρία που κάνουν τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς ή παιδικές χαρές αντιμετωπίζεται στην Αυστρία ως «ηχορύπανση» ανάλογη με αυτή που προκαλεί πχ μια μηχανή κουρέματος του γκαζόν.

Μια ομάδα φιλελεύθερων βουλευτών κατέθεσε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι αυτού του είδους οι θόρυβοι θα βγουν από τη λίστα"

Εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών καλωσόρισαν την πρωτοβουλία. Ο Αντον Σμιτ έσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν θα αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων.

«Εξίσου όμως σημαντικό είναι να αλλάξει και το νομικό πλαίσιο» υπογράμμισε.

Το BBC αναφέρει πως  μόνο σε δύο κρατίδια ο νόμος έχει αλλάξει. Στην Άνω Αυστρία και στην Στυρία!

Πηγή: touristorama.com

Μεγάλη προσφορά ΖappIT: Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων για την παράσταση «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ»


Μόνο στο ZappIT από 18€ στα 10€
Το ZappIT σε συνεργασία με την Ελληνική Θεαμάτων σας εξασφάλισε περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων για την παράσταση "Η εκδοχή του Μπράουνινγκ" για τις 25/4 ημέρα Παρασκευή, από 18 ευρώ στα 10 ευρώ.

H Εκδοχή του Μπράουνινγκ

Παρασκευή 25 Απριλίου:
Απο 18 ευρώ μόνο 10 ευρώ
Επιλέξτε ημερομηνία:Επιλέξτε ποσότητα:

«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948), το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράττιγκαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Εμπορικόν με τον Δημήτρη Καταλειφό σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου του θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου».

Το έργο
«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» είναι το έργο που στερέωσε τη φήμη του Τέρενς Ράττιγκαν σαν ένα σοβαρό και ώριμο συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Ο Ραττινγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή.

Ο συγγραφέας
Ο Σερ Τέρενς Μέρβιν Ράττιγκαν (1911-1977) έγραψε το πρώτο έργο του που ανέβηκε στο θέατρο το 1933, φοιτητής ακόμα στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σαράντα και πλέον χρόνων της καριέρας του (πενήντα, αν συνυπολογίσουμε και τις νεανικές δημιουργίες του), δημιούργησε είκοσι τέσσερα θεατρικά και περισσότερα από τριάντα σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Τα έργα του Ράττιγκαν όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να παίζονται με τεράστια επιτυχία μέχρι και στις μέρες μας, αλλά πλέον θεωρείται ένας σημαντικός κρίκος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς θεατρικών συγγραφέων.
«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: την πρώτη, το 1951, σε σκηνοθεσία Άντονι Άσκουιθ, κέρδισε τα βραβεία Σεναρίου (Τέρενς Ράττιγκαν) και Α’ Αντρικού Ρόλου (Μάικλ Ρεντγκρέιβ) στο Φεστιβάλ των Καννών∙ τη δεύτερη, το 1994, σε σκηνοθεσία Μάικ Φίγκις και με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Γκρέτα Σκάκι.
Παίζουν:
Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Άγης Εμμανουήλ, Βύρων Σεραϊδάρης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχαλής.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παργινού
Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

Πηγή: zappit.gr

Νίκος Δήμου: “Κάηκε” από τις αμπελοφιλοσοφίες για το “Άγιο Φως”


Όλα τα είχε η Ελλάδα για να …πλακώνονται οι Έλληνες στα καφενεία, το “Άγιο Φως” και η προέλευσή του της έμενε για να συνεχίσει την πορεία της προς …τα βράχια. Ο Νίκος Δήμου, παραιτήθηκε από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη , όταν διαπίστωσε ότι οι …αμπελοφιλοσοφίες του δεν έχουν πέραση στο κοινό και επιπλέον, βλάπτουν το νεοσύστατο κόμμα.
“Σύντομη πολιτική σταδιοδρομία” είναι ο τίτλος του κειμένου το οποίο ανάρτησε στο ιστολόγιο του ο συγγραφέας  και ανακοινώνει την παραίτησή του, έπειτα από τις αντιδράσεις που προέκυψαν με τις δηλώσεις του για το «δήθεν Άγιο Φως».
Στο κείμενο που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό του Doncat ο Νίκος Δήμου τονίζει ότι από τη στιγμή που ο Σταύρος Θεοδωράκης κράτησε αποστάσεις από το «αντικληρικό» κείμενο που έγραψε εκείνος δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποστείλει την παραίτησή του.
«Έγραψα κάτι το αντικληρικών, ξεσηκώθηκαν τα Μέσα και ο αρχηγός αναγκάστηκε να «κρατήσει αποστάσεις» (ή, όπως έγραψε άλλο Μέσο, «με άδειασε»). Κι εγώ, ως όφειλα, έστειλα την παραίτησή μου. Δεν πήρα απάντηση, άρα έγινε δεκτή» αναφέρει ο κ. Δήμου και συνεχίζει: «Όχι πως είχα κανένα αξίωμα – σκέτο μέλος ήμουνα. Αλλά είχα αναγγελθεί με την πρώτη ομάδα, το όνομά μου είναι γνωστό και τα Μέσα με ταύτισαν. Κι έτσι βρήκαμε τον μπελά μας και εγώ και το κόμμα».
Τέλος ο κ. Δήμου αναφέρει ότι εξακολουθεί να στηρίζει το Ποτάμι και να πιστεύει στον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Λυπάμαι που άθελά μου του έκανα ζημιά. Αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αλλάξω» καταλήγει.

Πηγή: bankwars.gr

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Τα πιο hot ντουλάπια για το μπάνιο σου


Δέκα ιδέες που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις την εικόνα του μπάνιου σου...
Οι αποθηκευτικοί χώροι ενός μπάνιου είναι βασικό ζητούμενο. Και το στιλ επίσης. Άρα; Δεν έχεις παρά να κάνεις μια έρευνα αγοράς πριν επιλέξεις ντουλάπια μπάνιου.


1. Vintage look


Το vintage look είναι μια υπέροχη λύση για το μπάνιο σου. Ντουλάπια που φαίνονται φθαρμένα ενώ δεν είναι δένουν με τον καγκελωτό νιπτήρα. Το ντουλάπι είναι εντοιχισμένο και ο καθρέφτης είναι ενσωματωμένος στο φύλλο του ντουλαπιού.  Οι νιπτήρες είναι εξαιρετικά μοντέρνοι και δένουν άψογα με το vintage στιλ γιατί θυμίζουν τις παλιές λεκάνες για το πλύσιμο του προσώπου!

2. Εντοιχισμένα


Τα εντοιχισμένα ντουλάπια αποτελούν ιδανική λύση για εξοικονόμηση χώρου. Μπορείτε να τα κάνετε μία ή δύο σειρές ή να τα κάνετε ακόμη και έξω από το μπάνιο σας, στο διάδρομο που πάει προς το μπάνιο εάν έχετε αυτή τη δυνατότητα κατασκευαστικά. Οι επιλογές για τα πορτάκια είναι άπειρες!

3. Κινητό ντουλάπι με πόδια


Για ένα μπάνιο με περιορισμένο χώρο το ντουλάπι είναι ενιαίο με το νιπτήρα, αφού ουσιαστικά τον στηρίζει. Το ντουλάπι του νιπτήρα δεν χρειάζεται να είναι ούτε μουντό ούτε χωρίς προσωπικότητα αφού τα σχέδια στα φύλλα του ντουλαπιού θα κάνουν τη διαφορά!

4. Ντουλάπι Χ

Τι θα έλεγες για ένα ντουλάπι που αντί να έχει οριζόντια έχει χιαστί τα ράφια και μάλιστα ανοιχτά; Οι πετσέτες, τα ρολά του χαρτιού και ό,τι άλλο θέλεις τοποθετείται με στιλ που θυμίζει ξενοδοχείο ενώ συμπληρωματικά μπορείς να βάλεις και δύο πλαϊνά ντουλάπια για όσα θέλεις να κρατήσεις... κρυφά! 

5. Παραδοσιακό ντουλάπι

Για σένα που λατρεύεις την παράδοση και την αρχοντιά αυτή η σύνθεση είναι ό,τι ζητάς! Ντουλάπια και νιπτήρας σε μορφή ξύλινου σύνθετου σε παραδοσιακό ύφος, με σκαλιστά φύλλα στο κάτω ντουλάπι και έναν τεράστιο καθρέφτη. Λεπτομέρεια η χαρακτηριστική χάλκινη βρύση!

6. Καθρέφτες παντού!

Αυτό είναι μια πρόταση-πρόκληση αφού θα πρέπει να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να αντέχεις να βλέπεις το είδωλό σου παντού, σε κάθε επιφάνεια των ντουλαπιών σου! Διακοσμητικά πάντως, οι καθρέφτες δίνουν περισσότερο φως και την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος χάρη στις αντανακλάσεις των καθρεφτών!

7. Λιτά και μοντέρνα

Αυτή η σύνθεση των ντουλαπιών σε συνδυασμό με τη μαρμάρινη γούρνα είναι μια εξαιρετική, λιτή, όσο και μοντέρνα πρόταση. Τα δύο πλαϊνά ντουλάπια είναι οριζόντια αντί για κάθετα ενώ τα χαρακτηριστικά χερούλια-κρίκοι είναι υπέροχη επιλογή!

8. Ντουλάπια στον αέρα!

Αυτή είναι μια πρόταση που επίσης δίνει την ψευδαίσθηση ότι κερδίζεται χώρος στο μπάνιο. Τα ντουλάπια είναι ουσιαστικά εντοιχισμένα χωρίς να πατούν στο δάπεδο. Κατά τα άλλα είναι απλά και μοντέρνα, χωρίς φανταχτερές λεπτομέρειες.

9. Πρακτικές λύσεις! 

Δύο κάθετα έπιπλα, ίδια και συμμαζεμένα από άποψη διαστάσεων, που αφαιρούνται όταν παλιώσουν ή δεν σου αρέσουν μπορούν να φιλοξενήσουν τα πράγματά σου στο μπάνιο εάν δεν διαθέτει ήδη ντουλάπια.  

10. Όλα στο φως!

Για σένα που σου δεν σου αρέσουν οι πόρτες, τα πορτάκια είσαι πνεύμα ελεύθερο αυτό το στιλ ντουλαπιών είναι στο στοιχείο σου. Τα ράφια είναι ανοιχτά, το ίδιο και κάτω από το νιπτήρα. Έτσι εξοικονομείς χώρο και ενδεχομένως και χρήμα από τα φύλλα των ντουλαπιών!

Πηγή: newsit.gr


Έγκλημα πάθους η δολοφονία Ρουμάνας


Τη δολοφονία της ομολόγησε ο σύντροφός της

Σε έγκλημα πάθους αποδίδεται η δολοφονία της 43χρονης Ρουμάνας, η οποία βρέθηκε νεκρή τη Μεγάλη Δευτέρα μέσα στη μπανιέρα της στο σπίτι όπου διέμενε στο Πλατάνι της Κω.

Δράστης είναι ο 51χρονος σύντροφός της ο οποίος σύμφωνα με το kosnews24 ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την κατάθεσή του προκύπτει ότι ήταν έγκλημα πάθους, καθώς υπήρχαν αρκετά προβλήματα στη σχέση τους, με συνεχείς καυγάδες, ζήλια και διάφορα άλλα.

Ο 51χρονος αρνούνταν για πολλή ώρα τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, ωστόσο υπήρχαν πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του.

Μάλιστα, φαίνεται πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κηλίδες αίματος στα χέρια του, ενώ τα λεπτά που μεσολάβησαν από την ώρα που ακούστηκαν οι φωνές του θύματος, μέχρι την ώρα που εμφανίστηκε ο ίδιος και είπε ότι την βρήκε νεκρή, ήταν ελάχιστα.

Πηγή: newsbeast.gr

Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής ο Θανάσης Ξανθόπουλος με τον συνδυασμό «Συμμετέχω» του Μ.Μπόλαρη


Η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση για την Κεντρική Μακεδονία «συμμετέχω», ανακοίνωσε τo όνομα του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη  Χαλκιδικής του συνδυασμού, καθώς και το όνομα ενός υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου.
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ξανθόπουλος Αθανάσιος, Πρώην Βουλευτής
Νικολαΐδης Θεόδωρος - Σύμβουλος Επενδύσεων, Θεολόγος (Νομός Χαλκιδικής)
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της κίνησης «συμμετέχω» κ. Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε «Καθημερινά ενώνουμε δυνάμεις με ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες, που θέλουν να πάρουν μέρος στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει ο τόπος μας. Για μια Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με Ευρωπαϊκή προοπτική που μπορεί να δίνει ευκαιρίες, σε μας και τα παιδιά μας. Συστρατευόμαστε όλοι μαζί στην προσπάθεια μας να υπηρετήσουμε τον τόπο στην περίοδο κρίσης, για ν' αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα με πολιτικές ανάπτυξης.»

Πηγή: thestival.gr

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ζηλιάρικο κοριτσάκι δέχεται την πρώτη του χυλόπιτα


Δείτε το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου.



Πηγή: otherside.gr

Αρνητικός πληθωρισμός για οκτώ κράτη - μέλη της Ε.Ε. τον Μάρτιο


Αρνητικό πληθωρισμό εμφάνισαν το Μάρτιο οκτώ κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ μόνο σε τέσσερα εξ αυτών ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμών εμφανίσθηκε στη Βουλγαρία (-2%) στη συνέχεια στην Ελλάδα (-1,5%) και στην Κύπρο (-0,9%) ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Βρετανία (1,5%), στην Αυστρία και τη Μάλτα (1,4%).
Κατά μέσο όρο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη στο 0,5% (0,7% τον Φεβρουάριο) ενώ προ ενός έτους ήταν στο 1,7%.

Πηγή: kathimerini.gr

Κάθε Πάσχα η ίδια ερώτηση: Αρνί ή Κατσίκι;


Η Κυριακή του Πάσχα σχεδόν έφτασε, η προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι έχει ήδη ξεκινήσει και μικροί και μεγάλοι περιμένουν το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία με ανυπομονησία.

Το μεγάλο δίλημμα όμως είναι, τι θα προτιμήσουμε: αρνί ή κατσίκι;

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, Νικόλ Τσιάνη μας αναλύει τα υπέρ και τα κατά του αρνιού και του κατσικιού.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και θα απαντηθούν όλες σας οι απορίες:



Πηγή: logodiatrofis.gr