Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Οι πιο πράσινες πόλεις στον κόσμο


Η οικολογική συνείδηση και οι πρακτικές εφαρμογές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατακτούν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτεραιότητες που θέτουν οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μερικές φαίνεται να έχουν πάρει το προβάδισμα στην «πράσινη» λειτουργία.

Μπογκοτά , Κολομβία
Τα τελευταία χρόνια, η Μπογκοτά έχει διαγράψει τεράστια πρόοδο, αφού από πρωτεύουσα του οργανωμένου εγκλήματος έχει γίνει μια πόλη γνωστή για την πράσινη ανάπτυξή της: έχει πάνω από 1.100 αστικών χώρων πρασίνου και εκατοντάδες χιλιόμετρα από δρόμους για ποδήλατο.

Αμβούργο, Γερμανία
Το Αμβούργο, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2011 έχει αναπτύξει 388 στρέμματα βιομηχανικής γης σε χώρους πρασίνου, καταστήματα και πάρκα.

Στοκχόλμη, Σουηδία
Η Στοκχόλμη πήρε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας το 2010 για την εξαιρετική μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Όταν ο μέσος όρος για μια ευρωπαϊκή πόλη είναι 10 τόνοι ανά κάτοικο, η Στοκχόλμη παράγει μόνο 3,4 τόνους ενώ πάνω από το 40% της πόλης αποτελείται από χώρους πρασίνου.

Κοπεγχάγη, Δανία
Κοπεγχάγη έχει δημιουργήσει τη φήμη του παγκόσμιου ηγέτης στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων χρησιμοποιούν κυρίως τα ποδήλατά τους για τις μετακινήσεις τους στην πόλη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2015.

Βανκούβερ, Καναδάς
Το Βανκούβερ έχει βάλει στόχο να γίνει η πιο πράσινη πόλη του κόσμου μέχρι το 2020. Εκμεταλλεύεται σε τεράστιο βαθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 90% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από αυτές τις πράσινες τεχνολογίες.

Σαν Φρανσίσκο , Καλιφόρνια
Το Σαν Φρανσίσκο, το 2007, έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που απαγόρεψε τη χρήση της πλαστικής σακούλας και από το 2009 ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εξοικονομήσει το 77% των υλικών που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής καθιστώντας το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Το Ρέικιαβικ είναι μια πόλη που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πόλη περιβάλλεται από γεωθερμική δραστηριότητα η οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε καθαρή ενέργεια. Το σχέδιο για το Ρέικιαβικ είναι να καταστεί μια πόλη εντελώς ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!