Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η Μεταλλεία Χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης – Τα συμπεράσματα του διημέρου στην Ιερισσό



Ολοκληρώθηκε  την Κυριακή 30 Μαρτίου το διήμερο ενημέρωσης-δράσης στην Ιερισσό της Χαλκιδικής που οργανώθηκε από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), τις «Επιτροπές αγώνα κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας» και το ”Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού”
Το θέμα του διημέρου ήταν «Η Μεταλλεία χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης- επιπτώσεις στο περιβάλλον» και στόχος του η πολύπλευρη ανάδειξη των συνθηκών με τις οποίες γίνεται η εξόρυξη χρυσού και άλλων πολυτίμων υλικών, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Χαλκιδικής.
Ειδικοί επιστήμονες, κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου, ανέπτυξαν όλες τις πτυχές του προβλήματος που δημιουργούν οι εξορύξεις και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, την παραγωγή, την οικονομία και την κοινωνία
Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων στο διήμερο, ψηφίστηκε και η σχετική “Απόφαση” που ακολουθεί. Μεταξύ άλλων -σύμφωνα με μελέτες καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- αναφέρθηκε ότι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα θα κατέλθει κατά 600 μέτρα, η ατμόσφαιρα θα ρυπανθεί από αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα, όπως και το έδαφος της περιοχής, θα διαταραχθεί ο οικολογικός κύκλος και θα υποβαθμιστούν οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (γεωργία, αλιεία, τουρισμός, μελισσοκομία).
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο διήμερο επισκέφτηκαν τους χώρους εξόρυξης και δραστηριότητας και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται.
Οι οικολογικές οργανώσεις, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, δήλωσαν την με κάθε τρόπο αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και την απόφασή τους να αγωνιστούν μαζί τους για τη δικαίωση των στόχων του κινήματος.
Καλείται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις θέσεις και αποφάσεις της, για το ζήτημα των εξορύξεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι πολλαπλές επιπτώσεις στη χώρα μας.
—ΑΠΟΦΑΣΗ του Διημέρου της Ιερισσού (29-30/3/2014)
Μετά από δύο ημέρες εισηγήσεων και παρουσιάσεων από πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες έγινε φανερό ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα είναι καταστροφική και μη-αναστρέψιμη για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα αποδείχτηκε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποσότητα και ποιότητα του υδατικού δυναμικού, στο έδαφος, το δάσος, τη χλωρίδα και την πανίδα και τέλος στην ποιότητα του αέρα της ευρύτερης περιοχής.
Όλα τα προηγούμενα, εκτός των επίσης μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, θα προκαλέσουν και σοβαρές συνέπειες στις οικονομικές δραστηριότητές τους (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, τουρισμός, κλπ), οι οποίες είναι ασύμβατες με τη μεταλλεία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι συμμετέχοντες στη Διημερίδα πολίτες, φορείς, Επιτροπές αγώνα, καθώς και τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων απαιτούν την άμεση και οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!