Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ανοικτά όλα τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές


Σε πρώτη φάση, η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων αναμένεται να τεθεί σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική και Κρήτη, αλλά και σε περιοχές που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως είναι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη.
Σε κλασικές τουριστικές περιοχές, όπως είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Χαλκιδική και η Κρήτη, αλλά και σε περιοχές που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως είναι ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή, σε πρώτη φάση, η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων. Στις περιοχές εφαρμογής θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανό ότι θα συμπεριληφθεί και η Ανατολική Αττική. Στην πραγματικότητα βεβαίως, η αοριστία που χαρακτηρίζει τη ρύθμιση που εισάγει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πολυνομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» έτσι ώστε στη συνέχεια να χαρακτηρισθούν «τουριστικές» και περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, ή μεσοπρόθεσμα περιοχές της Αττικής όπου προγραμματίζονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή που εισηγείται το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που θα εκδοθεί έως τον Ιούνιο, θα ορισθούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς τουλάχιστον τρεις τουριστικές περιοχές, όπου θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, δηλαδή όχι μόνο όσων είναι κάτω των 250 τ.μ., όλες τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα, προβλέπει ότι θα ορισθεί φορέας παρακολούθησης της πιλοτικής εφαρμογής δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποδοτικότητα ή μη του μέτρου, θα χρειαστεί να εφαρμοστεί σε μια περιοχή που συγκεντρώνει τρία βασικά χαρακτηριστικά: έχει μεγάλο πληθυσμό, δέχεται πολλούς επισκέπτες και δεν έχει μεγάλο βαθμό φοροδιαφυγής, δηλαδή εκδίδονται αποδείξεις από τις περισσότερες επιχειρήσεις, στοιχείο απαραίτητο για να αποδειχθεί η αύξηση ή όχι του τζίρου. Ακριβώς για τον τελευταίο λόγο εκτιμάται ότι το μέτρο δεν θα περιορισθεί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Αρκετές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, εκεί όπου σημειωτέον λειτουργούν μεγάλα εκπτωτικά κέντρα και επίσης μεγάλα καταστήματα λιανεμπορικών αλυσίδων (Σπάτα και περιοχή Αεροδρομίου). Στην Ανατολική Αττική, πριν από τη θέσπιση του νόμου 4177/2013, αρκετά καταστήματα, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και περιφερειακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, λειτουργούσαν τις Κυριακές, κάνοντας στην πραγματικότητα κατάχρηση της νομοθεσίας περί τουριστικών περιοχών. Με άλλα λόγια, λειτουργούσαν καταστήματα όχι μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές του Πόρτο Ράφτη, της Νέας Μάκρης κ.α., αλλά και σε περιοχές όπως η Παλλήνη. Τον περασμένο Νοέμβριο, η αντιπεριφερειάρχης εξέδωσε απόφαση, βάσει του νόμου 4177/2013, για τις περιοχές όπου τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές, περιοχές οι οποίες είναι παραθαλάσσιες. Σε κάποιες από τις περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση, οι καταστηματάρχες συνέχισαν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους τις Κυριακές, με συνέπεια να τους επιβάλλονται βαριά πρόστιμα για την παραβίαση του νόμου.
Στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου δεν προσδιορίζεται εάν πρόκειται για περιοχές σε νομούς, περιφέρειες, δήμους ή τμήματα δήμων, ενώ περισσότερες διευκρινίσεις απέφυγε να δώσει και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης. «Θα ληφθεί μια πρόνοια να υπάρχει μια κατανομή στην επικράτεια και μια πρόνοια έτσι ώστε να εξαχθούν και ασφαλέστερα συμπεράσματα», απάντησε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρχουν προτάσεις για περισσότερες των τριών περιοχές.

Πηγή: kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!