Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Γ. Στουρνάρας: Πρώτα δοκιμαστική έκδοση ομολόγων της Ελλάδας - Πλήρης έξοδος στις αγορές το 2016


H πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από τον τετραετή αποκλεισμό θα είναι σε δοκιμαστική βάση, “αλλά το έθνος αναμένει να χρηματοδοτείται μόνο του χωρίς βοήθεια το 2016”, ανέφερε στο Reuters, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών.

Με φόντο την πολυαναμενόμενη συμφωνία με τους δανειστές η οποία έχει "ξεκλειδωθεί" περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση ομολόγων ήδη εντός των επόμενων τριών μηνών, αναφέρει το Reuters.

"Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή - μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε - να εισέλθουμε στις αγορές", αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας.

"Το κλίμα έχει αλλάξει δραστικά. Απλά κοιτάξτε τι συνέβη στο Eurogroup. Όλοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι τώρα εκτός της αχαρτογράφητης περιοχής", σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει "μεγάλη όρεξη των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα", ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για έκδοση πενταετούς ομολόγου για άντληση δύο με τριών δισ. ευρώ.

Σχετικά με την δοκιμαστική έκδοση ομολόγων ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "αυτό που χρειαζόμαστε πρώτα απ 'όλα είναι να εξομαλυνθεί η καμπύλη των επιτοκίων και κατά δεύτερο να δούμε πώς αντιδρούν οι αγορές, επειδή σε κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να εισέλθουμε στις αγορές και να χρηματοδοτήσουμε πλήρως όλες τις ανάγκες μας, μέσω των αγορών".

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση πέρα από το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέα ενίσχυση και μετά.

"Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε νέα χρήματα για τους επόμενους 12 μήνες και ελπίζω και για τους υπόλοιπους 12 μήνες να μην χρειαζόμαστε και πάλι περισσότερα χρήματα", ανέφερε.

"Στη συνέχεια  ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι πλήρως έτοιμη να έχει πρόσβαση στις αγορές το 2016", τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε την πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους εταίρους, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο υπολογίζεται σε 2,5 δισ. Ευρώ - επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αργότερα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα αναμένεται η Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη 0,6% αυτό το έτος, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, μετά την κορύφωσή του στο 28%.

Τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν για την Ελλάδα και η χώρα εξετάζει πλέον την έκδοση ομολόγων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, δηλώνει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του επίσης στο Reuters.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!