Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

H παρ' ολίγον συνεργασία του Νταλί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου!


Ένα τεράστιο event για τους Aphrodite's Child που δεν έγινε ποτέ για μια απλή παρεξήγηση!
Οι Aphrodite’s Child έζησαν την απόλυτη δόξα στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό  τις δεκαετίες του '60 και του '70. Διαβάστε εδώ όλη την ιστορία τους.
Η πορεία τους πέρασε σε άλλο επίπεδο με την κυκλοφορία τον Ιούνιο του 1972, της ροκ όπερας 666 με θέμα την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Έργο που είχε εμπνευστεί ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τον Κώστα Φέρρη και είχε προκαλέσει.
Το 666 είχε πουλήσει 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο το κόσμο και η επιτυχία του ήταν τεράστια.
Εκείνο το διάστημα ήταν που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τον Κώστα Φέρρη βρέθηκαν στο Παρίσι και συνάντησαν τον Σαλβαδόρ Νταλί. Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και ο Κώστας Φέρρης στη συνέχεια ζήτησε από συνεργάτες του Νταλί να συνεργαστεί ο μεγάλος ζωγράφος με τους Aphrodite's Child για να τους φτιάξει κάποιο διαφημιστικό υλικό για το συγκρότημα.
Ο Νταλί όχι μόνο σκέφτηκε σοβαρά την πρόταση αλλά επισκέφτηκε Τα Παιδιά της Αφροδίτης στο στούντιο Europa Sonor όπου απαίτησε να ακούσει ολόκληρο το δίσκο πριν αποφασίσει. Έτσι και έγινε.
Ο Σαλβαδόρ Νταλί ενθουσιάστηκε με τον δίσκο τον οποίο αποκάλεσε μεταφορικά "δίσκο του βράχου". Πρότεινε λοιπόν στο συγκρότημα τα ακόλουθα ως event για την κυκλοφορία του δίσκου στην Ισπανία, που τότε ήταν υπό την δικτατορία του Στρατηγού Φράνκο:
* Κανείς να μην κυκλοφορεί στους δρόμους και την τελετή θα παρακολουθήσουν μόνο μερικοί βοσκοί που θα μεταφέρουν από στόμα σε στόμα αυτά που άκουσαν από το δίσκο
* Τεράστια μεγάφωνα σε όλη τη Βαρκελώνη θα παίζουν τον δίσκο 666 και δεν θα υπάρχει καμία ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος.
* Στρατιώτες ντυμένοι Ναζί θα συλλαμβάνουν όσους δεν υπακούν στους νόμους.
* Εκατοντάδες κύκνοι με δυναμίτη στις κοιλιές τους θα ανατιναχτούν μπροστά από το Sagrada Famiglia.
* Τεράστια αεροπλάνα θα πετούν όλη μέρα επάνω από τη Βαρκελώνη δημιουργώντας μεγάλο θόρυβο. Στις 12 το μεσημέρι ακριβώς θα βομβαρδίσουν μια μεγάλη εκκλησία ρίχνοντας όλα τα πυρομαχικά τους τα οποία αντί για βόμβες θα είναι ελέφαντες, φάλαινες, ιπποπόταμοι και Αρχιεπίσκοποι που θα κρατούν ομπρέλες.
Όταν τα άκουσε αυτά ο Κώστας Φέρρης ρώτησε τον Νταλί:
- Εννοείτε ψεύτικους αρχιεπισκόπους;
- Όχι μικρέ. Εννοώ αληθινούς ζωντανούς αρχιεπισκόπους. Είναι καιρός να τελειώνουμε με την εκκλησία, του απάντησε ο Νταλί.
Αργότερα ο Νταλί έκοψε κάθε επικοινωνία και συνεργασία με το συγκρότημα. Γράφτηκε ότι αυτό έγινε επειδή ο Κώστας Φέρρης ανέφερε τη γυναίκα του Νταλί, με το όνομα του πρώην συζύγου της, Paul Éluard. Κάτι το οποίο ο Ισπανός δημιουργός θεώρησε προσβολή.
Ο ίδιος ο Κώστας Φέρρης έχει επιβεβαιώσει την ιστορία διορθώνοντας βέβαια πως δεν ήταν αυτός που ανέφερε το όνομα του Eluard, προσβάλοντας τον Νταλί αλλά ένας φίλος του συγκροτήματος που είχε μεσολαβήσει και για τη συνάντηση. Ο Φέρρης συνέχισε:
"Ζητήσαμε από τον ζωγράφο και δέχτηκε να μας συναντήσει στη σουίτα του στο Georges V. Μετά από μια ωραία κουβέντα ο Δημήτρης, την ώρα που φεύγαμε είπε "Τα χαιρετίσματα μου στην κυρία Eluard..." Και τότε ο ζωγράφος έγινε έξαλλος. "Δεν υπάρχει κυρία Eluard. Υπάρχει μόνο κυρία Νταλί.  Κυρία Σαλβαδόρ Νταλί" και τον κάλεσε σε μονομαχία. Ποτέ δεν έκοψε με το συγκότημα ή με μένα προσωπικά αλλά καταλάβαμε μετά από αυτό το event  πως η συνεργασία δεν μπορούσε να γίνει πια. Είναι όλα αλήθεια".

Πηγή: kamarinia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!