Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Σωστή διατροφή για υψηλό IQ


Η ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου επηρεάζεται τόσο από κληρονομικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ανάμεσά τους είναι και η διατροφή.
Αν και τα δεδομένα των ερευνών είναι πολλές φορές αντικρουόμενα, υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε συνδέονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την κατανόηση, την κρίση, την ευφυΐα, τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από την κατανάλωση διαφόρων θρεπτικών στοιχείων. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια συνοπτικές συνδέσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο των οποίων η ακεραιότητα και η ανάπτυξη βασίζεται στην υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής αλλά και στην συστηματική πνευματική και σωματική άσκηση. Η διατροφή λοιπόν συνδέεται αδιαμφισβήτητα με διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες, πιο συγκεκριμένα:
Γενικά φαίνεται ότι στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση  της νοημοσύνης ενός παιδιού εμπλέκονται κυρίως η ποιότητα της διατροφής της μητέρας πριν και κατά την εγκυμοσύνη, η ποιότητα και επάρκεια διατροφής στη νεογνική και βρεφική ηλικία (ειδικά για τα πρόωρα) αλλά και η διατροφή του παιδιού στη νηπιακή ηλικία (2-3 ετών), που είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η διατροφή σε αυτές τις σημαντικές περιόδους πρέπει να είναι ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, καθώς και απαραίτητα συμπληρώματα όπου αυτά κριθούν αναγκαία.
Ο θηλασμός θεωρείται από παλιά ότι είναι ευεργετικός για την καλύτερη διανοητική ανάπτυξη των βρεφών με αρκετές έρευνες να υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Το όφελος μάλιστα, πολλές φορές μεταφράζεται σε αρκετά υψηλότερους βαθμούς IQ στα παιδιά που θηλάζουν.
Είναι ξεκάθαρη η θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων και ειδικότερα του DHA στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά και στο πρώτο έτος ζωής. Η επαρκή πρόσληψη τους λοιπόν, από την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού είναι ευεργετική για το IQ του παιδιού της. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία διατροφή των παιδιών κάθε ηλικίας για ενίσχυση της καλής πνευματικής και γενικότερης υγείας. Κυριότερες πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, τόνος κτλ). Καλές πηγές θεωρούνται και οι ξηροί καρποί κυρίως τα καρύδια αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η επίδραση των υδατανθράκων στην πνευματική λειτουργία των παιδιών έχει εξετασθεί έμμεσα μέσω της έννοιας του πρωινού και σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι ενισχύει τις πνευματικές επιδόσεις (μνήμης, συγκέντρωσης, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων). Η γλυκόζη είναι απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο, συνεπώς η ποσότητα αλλά και ο τρόπος διάθεσης της μπορεί να επηρεάσουν την πνευματική λειτουργία. Πράγματι, μελέτες των τελευταίων χρόνων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού που περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως εξασφαλίζει καλύτερα επίπεδα προσοχής αλλά και μνήμης κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών. Συνεπώς, ένα καλό πρωινό μπορεί να ενισχύσει  σημαντικά τις πρωινές πνευματικές επιδόσεις του παιδιού.
Από τα μικρο θρεπτικά στοιχεία που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με τη νοημοσύνη των παιδιών, ο σίδηρος φαίνεται να υποστηρίζεται από αρκετά ερευνητικά δεδομένα. Ο υψηλότερος κίνδυνος ανεπάρκειας σιδήρου εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των περιόδων ταχείας ανάπτυξης και μεγάλων θρεπτικών απαιτήσεων, δηλαδή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, την περίοδο των πρώτων 6-24 μηνών ζωής, και φυσικά στην εφηβεία. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που είχαν αναιμία νωρίς στη ζωή τους συνέχιζαν να εμφανίζουν μειωμένη νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, ακόμα και μετά από θεραπεία για αναιμία. Επιπρόσθετα φαίνεται ότι παιδιά με την ανεπάρκεια σιδήρου, εμφάνισαν χαμηλότερα σκορ στην απόδοση στα μαθηματικά σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Μια διατροφή που θα δώσει στο παιδί επαρκείς ποσότητες σιδηρού θα πρέπει να περιλαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση κρέας, όσπρια, ψάρι και αυγά. Ωστόσο, όταν μέσω διατροφής δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαραίτητες προσλήψεις, η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου τόσο στην εγκυμοσύνη αλλά και στην σχολική και εφηβική ηλικία, φαίνεται να έχει οφέλη στην νοημοσύνη.
Άλλο σημαντικό θρεπτική συστατικό για την νοητική λειτουργία του παιδιού είναι το ιώδιο. Όταν η ανεπάρκεια ιωδίου εμφανίζεται κατά την ενδομήτρια ζωή, οδηγεί σε εμβρυϊκό υποθυρεοειδισμό και σε μη αναστρέψιμα νευρολογικά και νοητικά προβλήματα τα οποία εκφράζονται ως κρετινισμός. Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά, τα λαχανικά αλλά και το εμπλουτισμένο αλάτι.

Πηγή: activekids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!