Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πόλεμος προπαγάνδας στο You Tube για το Twitter με... Γαβρά εναντίον Ερντογάν


Δύο βίντεο στο You Tube ξεχωρίζουν στον πόλεμο που άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των κοινωνικών δικτύων.

Το πρώτο είναι ένα απόσπασμα από την ταινία «Κατάσταση Πολιορκίας» του Κώστα Γαβρά: Έχει γίνει viral από το βράδυ της Παρασκευής στα κοινωνικά δίκτυα από τους αντιπάλους του Τούρκου πρωθυπουργού.

Πρόκειται για τη σκηνή που οι φοιτητές μεταδίδουν μέσα από ηχεία στο πανεπιστήμιο το τραγούδι «Hasta Siempre». Οι αστυνομικοί κατεβάζουν το ένα ηχείο και προτού καν προλάβουν να το σιγήσουν ο ήχος της μουσικής συνεχίζει να ακούγεται από άλλο ηχείο. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και η μουσική δεν σταματάει ποτέ. Το μήνυμα σαφές: Όσο κι αν οι αστυνομικοί προσπαθούν να καταπνίξουν τη φωνή των φοιτητών αυτή εξακολουθεί να ακούγεται... Οι παραλληλισμοί με την απαγόρευση του Twitter εξίσου σαφείς: Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να το φιμώσει οι πολίτες βρίσκουν τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους.



Το δεύτερο βίντεο είναι κυβερνητική παραγγελία και φέρει χολιγουντιανά –και ολίγον κιτς- χαρακτηριστικά, πασπαλισμένο με αρκετή δόση εθνικής έπαρσης. Είναι το βίντεο της απόλυτης προπαγάνδας του Ερντογάν.

Το βίντεο ξεκινάει με το μακρινό πλάνο μίας τουρκικής σημασίας να ανεμίζει στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης πάνω σε έναν κολοσσιαίο ιστό. Ξαφνικά, εμφανίζεται ένας έναν άνδρας, μαυροντυμένος και μυστηριώδης, να σπάει τον μηχανισμό και η σημαία αρχίζει να πέφτει, ρίχνοντας τη σκιά της πάνω από τους πολίτες που κοιτούν εμβρόντητοι, φοβισμένοι. Είναι σε αυτό το σημείο που ακούγεται η φωνή του Ερντογάν να λέει στίχους του τουρκικού εθνικού ύμνου:

Φίλε! Μην αφήνεις παλιανθρώπους να μπουν στη χώρα μου!
Ύψωσε ως ασπίδα το κορμί σου, σταμάτα αυτή την ντροπιαστική εισβολή!
Οι ημέρες που ο Θεός υποσχέθηκε να σου προσφέρει θα ξημερώσουν,
Ποιος ξέρει, ίσως αύριο, ίσως νωρίτερα από αύριο.

Με το άκουσμα αυτών των στίχων, Τούρκοι αρχίζουν να συρρέουν από παντού, παρατώντας αυτό που κάνουν, προς τον ιστό και αρχίζουν να σκαρφαλώνουν πάνω του ώστε να ξανασηκώσουν τη σημαία. Ορισμένοι μάλιστα πηδούν στο Βόσπορο για να περάσουν από τη μία όχθη στην άλλη.

Το μήνυμα και αυτού του βίντεο είναι επίσης σαφές: Η Τουρκία δέχεται επίθεση και ο πρωθυπουργός καλεί τον λαό σε συσπείρωση και αντίσταση. Η Τουρκία είναι... ο Ερντογάν.



Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!