Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Δήμαρχε, το υπόσχεσαι;»: Η πρώτη προεκλογική δέσμευση σε… αδέσποτα!


«Καλά, έχει να φάει μαύρισμα στις επόμενες εκλογές...».  Έτσι δεν λέμε όταν κάποιος αιρετός αθετεί δεσμεύσεις ή ξεχνά υποσχέσεις; Εν προκειμένω, αν δεν τηρήσει την υπόσχεση του, θα φάει… γάβγισμα!

Ο λόγος για την πρώτη προεκλογική δέσμευση σε... αδέσποτα με την υπογραφή της Animal Action Hellas, της οργάνωσης που δίνει καθημερινά μάχες για τη ζωή των ζώων στη χώρα μας! Η οργάνωση απευθύνεται με δημόσια πρόσκληση στους υποψηφίους δημάρχους των επικείμενων δημοτικών εκλογών ζητώντας τους να δεσμευθούν για την ορθή διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων.

«Με αφορμή τις εκλογές ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να αφυπνίσουμε τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να θέσουν στην ατζέντα τους το κομμάτι της διαχείρισης των αδέσποτων ζωών. Πολλές φορές τα φιλοζωικά προγράμματα δεν αποτελούν  προτεραιότητα. Ίσως γιατί οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία ενός φιλοζωικού προγράμματος, αν και η σχετική μέριμνα επιβάλλεται από το νόμο» δηλώνει στο star.gr η κα Αμαλία Σωτήρχου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της οργάνωσης.

«Όταν εκλεγώ, υπόσχομαι να πράξω κατά το Νόμο 4039/2012, εφαρμόζοντας πρόγραμμα στείρωσης, σήμανσης και εμβολιασμού του αδέσποτου πληθυσμού του Δήμου μου» αναφέρει η σχετική υπόσχεση που καλούνται να υπογράψουν προεκλογικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι.
«Ζητούμε από τους αυριανούς δημάρχους να εφαρμόσουν προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμού αδέσποτων για να γίνει η διαχείριση του πληθυσμού με επιστημονικό αλλά και ανθρώπινο τρόπο» εξηγεί η κα Σωτήρχου στο star.gr και προσθέτει: «Βλέπουμε το θέμα και με ανθρωποκεντρικά κριτήρια και όχι μόνο με φιλοζωικά. Οι δημότες παραπονιούνται συνεχώς για τα προβλήματα που δημιουργούνται: είτε για ατυχήματα σε δρόμους, είτε για επιδρομές σε κάδους, είτε για σκυλιά που σχηματίζουν αγέλες και ίσως έχουν επιθετική διάθεση. Παράλληλα, δεχόμαστε παράπονα από ξένους επισκέπτες που ενθουσιάζονται από τη χώρα αλλά είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα για ένα δήμο ώστε να εφαρμόζει τακτικά τέτοια προγράμματα».

Όπως εξηγεί η ίδια, η δέσμευση συνδυάζει το… τερπνόν μετά του ωφελίμου: «Είναι κάτι που σίγουρα καλούνται να εκμεταλλευτούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον αγώνα για την εκλογή τους αλλά και ένα “σίγουρο χαρτί” για αύριο. Έχοντας κάτι γραπτό θα είναι ένα “συν” για τη δέσμευση που έχει αναλάβει σε εμάς και τους πολίτες».

Ποιοι υποψήφιοι έχουν υπογράψει τη δέσμευση

Η ανταπόκριση στην αξιέπαινη προσπάθεια της Animal Action είναι -όπως αναφέρει- η κα Σωτήρχου εντυπωσιακή.

«Έχουμε δει μεγάλη ανταπόκριση μέχρι σήμερα και έχουμε εκπλαγεί πολύ θετικά. Είναι μεγάλη η στήριξη από πολίτες που ζητούν από υποψήφιους δημάρχους να πάρουν τη δέσμευση» εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Animal Action.

Οι δήμαρχοι που έχουν ήδη δεσμευθεί αναρτώνται στη σελίδα της οργάνωσης στο facebook και είναι ήδη δεκάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας: Μεσσηνία, Αθήνα, Χαλκιδική, Λάρισα, Χανιά, Μονεμβασιά.


Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι το πιο «βαρύ» όνομα και ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα που έχει υπογράψει τη δέσμευση μέχρι στιγμής. Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την κίνηση της Animal Action «πολύ έξυπνη ιδέα», δήλωσε: «Προσυπογράφω το κείμενο και δεσμεύομαι να ακολουθήσω μια πολιτική σεβασμού και προστασίας των αδέσποτων φίλων μας, μια πολιτική που θα αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα που θέλουμε να προσδώσουμε στην Αθήνα, την πόλη μας». Την… τιμή της Θεσσαλονίκης σώζει η πρώην εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου. Οι νυν δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης αντίστοιχα, δεν έχουν (ακόμη τουλάχιστον) υπογράψει την σχετική δέσμευση.

Ποια είναι η Animal Action Hellas

H Animal Action (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων- GAWF) είναι μια Πανελλαδική Φιλοζωική Οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1959.

Σκοπός της είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση της ζωής όλων των ζώων στην Ελλάδα (με έμφαση στα ζώα συντροφιάς δεσποζόμενα ή αδέσποτα, στα ζώα εργασίας και στα παραγωγικά ζώα) μέσω της ευαισθητοποίησης του κοινού σε φιλοζωικά θέματα, με προγράμματα περίθαλψης ζώων, με διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία μιας νέας φιλόζωης γενιάς.

Πηγή: star.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!