Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η Ρουμανία δίνει προτεραιότητα στη βιομάζα – Οι επενδυτικές ευκαιρίες


Στις 7 Μαΐου το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας δημοσίευσε τις βασικές αρχές που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας Εθνικής ενεργειακής στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2014 – 2035. Για πρώτη φορά, τονίζεται σαφέστατα πως «την περίοδο 2014 – 2024 η Ρουμανία πρέπει να ενθαρρύνει τη συνετή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με έμφαση στη βιομάζα».
Στις 18 Ιουνίου οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στους κλάδους της βιομάζας και του βιοαερίου στη Ρουμανία θα παρουσιαστούν στη διάρκεια μεγάλου συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομάζας-Βιοαερίου Ρουμανίας (ARBIO). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, στο ξενοδοχείο Hilton.
Το “παρών” θα δώσουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι σε θέματα ενέργειας,
Το συνέδριο έχει προετοιμαστεί με τον “επενδυτή” στο επίκεντρο , μιας και θα δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά βιοενέργειας της Ρουμανίας. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 επενδυτές και πάνω από 10 Δήμοι έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί τοImpact Study που έχει ετοιμάσει ο ARBIO, παρουσιάζοντας τα οφέλη μιας δυνητικής υλοποίησης έργων συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. Ευρώ.
—Τι σημαίνει η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης για τον τομέα της βιομάζας
Επιλέγοντας τη βιομάζα ως προτεραιότητα της στρατηγικής της, η ρουμανική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της βιομάζας και του βιοαερίου στη Ρουμανία, αποφεύγοντας παράλληλα τα λάθη του παρελθόντος.
Η νέα προσέγγιση έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του Συνδέσμου Βιομάζας – Βιοαερίου της Ρουμανίας (ARBIO), που θεωρεί τη βιομάζα, το βιοαέριο, την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια (Waste to Energy), την αναερόβια ζύμωση, τη γεωθερμία και άλλες τέτοιες τεχνολογίες ως τη λύση στις σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της χώρας καθώς και στο μείζον ζήτημα της δημιουργίας νέων και του εκσυγχρονισμού των παλαιών μονάδων συμπαραγωγής που απαιτούνται για τη θέρμανση των πόλεων.
Πόσο μάλλον όταν η Ρουμανία είναι μία χώρα όπου η τηλεθέρμανση είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, με 73 πόλεις να διαθέτουν σχετικές υποδομές.
—Διαθέσιμη πρώτη ύλη και προβλήματα που ζητούν λύσεις
Μία πρώτη παράθεση δεδομένων μπορεί να δώσει αρκετές απαντήσεις. Η χώρα έχει τις απαραίτητες πρώτες ύλες:
- 140.000.000 στρέμματα αγροτικής γης.
- 70.000.000 στρέμματα δασών και επιτρέπεται ο ετήσιος καθαρισμός τους.
- 500.000 στρέμματα μη παραγωγικής γης, που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
- 4 εκατομμύρια τόνοι αστικών λυμάτων παράγονται ετησίως, περίπου 189 κιλά ανά κάτοικο ανά έτος.
Την ίδια στιγμή 40 από τις 73 πόλεις της Ρουμανίας που διαθέτουν τηλεθέρμανση χρειάζεται να επενδύσουν σε νέες μονάδες συμπαραγωγής ενέργειας (μονάδες CHP), μιας και οι σημερινές είναι παρωχημένες.
Επίσης, 101 χωματερές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2017.
Τέλος, πάνω από 200 εγχώριες εταιρίες (ειδικά εξαγωγικές) πρέπει να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη διαχείριση των λυμάτων τους, ενώ πολύ σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά Εθνικά προγράμματα με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε έργα βιομάζας, βιοαερίου, πέλλετ κλπ.
Ο Ρουμάνικος Σύνδεσμος Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO) θεωρεί πως η λύση στα περισσότερα προβλήματα που προαναφέρθηκαν περνάει μέσα από την ανάπτυξη έργων Βιομάζας / Βιοαερίου / Παραγωγής ενέργειας από Απορρίμματα (Waste to Energy), με προτεραιότητα στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας (CHP) και την ορθή διαχείριση των λυμάτων.
Για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και σταθερού εισοδήματος για τα έργα αυτά, ο ARBIO έχει επεξεργαστεί μία σειρά εμπεριστατωμένων μέτρων που:
- Λαμβάνουν υπόψη την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας για σταθερά έσοδα για τα έργα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές, με «συμβόλαια διαφοράς τιμής» (“Price difference contracts”, το μοντέλο που ετοιμάζεται στην Αγγλία).
- Την εφαρμογή της «εγγυημένης τιμής» για έργα Βιομάζας – Βιοαερίου ως 2 MW, που έχει ήδη σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Μία νέα πρόταση που προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις χωρίς κρατική υποστήριξη, μόνο μέσω των εσόδων από την πώληση ρεύματος και θέρμανσης (“market driven”).
Ο κλάδος Βιομάζας – Βιοαερίου της Ρουμανίας θα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες με τη δημιουργία μίας αγοράς τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ, στην οποία και οι ελληνικές εταιρείες και επενδυτές μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση του ARBIO μπορείτε να επικοινωνήσετε στο office@arbio.ro.

Πηγή: econews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!