Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Καταργούνται 165 σχολικές μονάδες



Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για την ίδρυση, τη συγχώνευση και την κατάργηση σχολικών μονάδων, που δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Ειδικότερα, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σε συνολικά 165 σχολεία, που είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευθούν, ενώ θα ιδρυθούν μόλις 34 νέες μονάδες.

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» δέχονται τα δημοτικά σχολεία αφού καταργούνται 15, συγχωνεύονται 64 και υποβιβάζονται 130 (μείωση θέσεων κτλ), ενώ, επίσης στην Πρωτοβάθμια, αποφασίστηκε η κατάργηση 30 νηπιαγωγείων, η συγχώνευση 37 και η υποβάθμιση 20 μονάδων. Μάλιστα, στην πλειονότητά τους, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στα οποία θα μπει λουκέτο βρίσκονται σε Αττική (Α', Β', Γ' και Δ' Αθήνας), Πειραιά, δυτική Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Μεσσηνία και Βοιωτία.

Στον αντίποδα, προγραμματίζεται η ίδρυση μόλις έξι δημοτικών (Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Αρκαδία και Λακωνία) και 11 νηπιαγωγείων (Β' Αθήνας, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λασίθι, Ρέθυμνο, Δωδεκάνησα και Αρκαδία), καθώς και η προαγωγή 103 δημοτικών και 67 νηπιαγωγείων. Οπως ανακοινώθηκε, στα καινούργια σχολεία όλων των βαθμίδων θα δημιουργηθούν νέες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών όταν αυτά ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κλείνουν ένα γυμνάσιο, ένα εργαστηριακό κέντρο και τρία επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑ.Λ.): Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Σπάρτης, το Εργαστηριακό Κέντρο Ρόδου και τα ΕΠΑ.Λ. Κύθνου, Ζευγολατιού Κορινθίας και Γλυκόβρυσης Λακωνίας.

Προβλέπεται, επιπλέον, η συγχώνευση οκτώ γενικών γυμνασίων και λυκείων και έξι ΕΠΑ.Λ. Ωστόσο, θα δημιουργηθεί ένα γυμνάσιο στη Χρυσούπολη Καβάλας και δυο γενικά λύκεια σε Αγρίνιο και Λάρισα. Σε επίπεδο τεχνικής εκπαίδευσης, θα ιδρυθούν 14 νέες μονάδες σε Αττική, Πειραιά, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Χανιά, Κυκλάδες, Μεσσηνία και Βοιωτία. Τέλος, θα εγκαινιαστούν και τρεις νέες τάξεις σε μουσικά σχολεία που ήδη λειτουργούν: στα Μουσικά Γυμνάσια Καβάλας, Αρτας και Πρέβεζας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί από τον κ. Κεδίκογλου η σχετική απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μικρής έκτασης.

Πηγή: dimokratianews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!