Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο… Κόπερφιλντ Αναστασιάδης: «Μακάρι να ήμουν μάγος και όχι Πρόεδρος»


Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η μετατροπή του ELA της Τράπεζας Κύπρου από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο δανεισμό. Τη θέση αυτή διατύπωσε για πρώτη φορά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση αν ευσταθούν οι πληροφορίες περί μετατροπής του ΕLA της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα για ελάφρυνση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα μέρος των επαφών και διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με αρχηγούς κρατών. «Η όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε θα συνεχιστεί μέσω και άλλων χωρών για να πετύχουμε πολύ περισσότερα από αυτά που επιδιώκουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι εκείνο που απομένει και αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα και πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ευελπιστώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, «ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εξαγγελίες επενδύσεων από διάφορες χώρες και διεθνή ταμεία».

«Μακάρι να ήμουνα μάγος και όχι Πρόεδρος», ήταν το σχόλιο του προέδρου Αναστασιάδη που κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας. «Βρίσκομαι στην κυβέρνηση 14 μήνες», είπε ο Πρόεδρος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που να ανατρέπει από τη μια μέρα στην άλλη την κατάσταση στην οικονομία».

Τόνισε πάντως ότι αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη σωστή πορεία, θα είναι θετική και η τέταρτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου. Υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος υπέστη 22 απανωτές υποβαθμίσεις και ότι οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση ανακοινώθηκε η πρώτη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα οικονομική βοήθεια που έλαβε η Λευκωσία από την ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουμε πάρει €200 εκατ. για τα χρόνια 2014 – 2015 και η συνεισφορά της ΕΕ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ανέβηκε από το 50% στο 95%. Πέραν αυτών, πρόσθεσε, έχουμε και την οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και την απόφαση της EBRD, η οποία θα διαθέσει από €500 – €700 εκατ. την επόμενη πενταετία.

Σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα κίνητρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. «Η κυβέρνηση με πειθαρχημένες πολιτικές έχει καταφέρει να περιορίσει και την ύφεση στο 5,3% και το 2014 θα περιορίσει την προβλεπόμενη ύφεση, παρά το γεγονός ότι το 2014 εκτιμάται ότι ήταν η πιο δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τη στενότητα ρευστότητας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι τα πρόσημα της οικονομίας άρχισαν να μετατρέπονται σε θετικά κι αυτό, όπως είπε, θα γίνει πιο έντονο το 2015.

Σημείωσε ότι μέσα από τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος άρχισε να επιδεικνύεται το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις τράπεζες και όχι μόνο. «Επομένως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες θα επαναφέρει και ντόπιο χρήμα και θα ενθαρρύνει και ξένους επενδυτές να ενδιαφερθούν για ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου, είτε των τραπεζών μας είτε του συνεργατισμού», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πηγή: hellasforce.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!