Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Σε αιχμή της ανάκαμψης εξελίσσεται ο τουρισμός – Προωθούνται projects 5 δισ ευρώ


Επενδύσεις που φθάνουν τα 5 δισ ευρώ σχεδιάζονται στο χώρο του τουρισμού της χώρας,  ο οποίος αποδεικνύεται σε «αιχμή» για την προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης. Και δεν είναι μόνο οι επικείμενες επενδύσεις στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ή το Ελληνικό αλλά οι κινήσεις που κάνουν σε μία σειρά από τουριστικούς προορισμούς της χώρας νέοι ή υφιστάμενοι, ξένοι ή Έλληνες επενδυτές, αποπερατώνοντας νέες μονάδες ή ανακαινίσεις παλαιότερων σε μία προσπάθεια να ικανοποιηθεί το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα γνωστές διεθνείς αλυσίδες, όπως η Amanresorts και η αμερικανική Nikki Beach έκαναν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα. Επίσης άρχισαν να δραστηριοποιούνται γνωστά funds και επενδυτικά σχήματα, όπως τα Third Point, Oakhill, Oaktree, Fortress και BlackRock, η βρετανική Minoan Group, διάφορα funds από Κορέα, Κίνα και ΗΠΑ για το έργο-μαμούθ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, Ελληνοαυστραλοί επενδυτές για το «Iliad Resort» στην Ιθάκη, το Oaktree, ένα από τα κορυφαία αμερικανικά hedge funds, η γερμανική επενδυτική Taurus Investments Holdings.

Την ίδια ώρα κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι ενισχύουν τις αλυσίδες τους όπως για παράδειγμα τα Grace Hotels του ομίλου Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη ή τα Costa Navarino της TEMES, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.

Όλοι προσπαθούν να πιαστούν απ’ το άρμα της τουριστικής «άνοιξης» στη χώρα που τροφοδοτείται απ’ τη σημαντική μείωση του κόστους που κατέστησε την ελληνική αγορά ιδιαίτερα ελκυστική. Ήδη πέρυσι οι αφίξεις στη χώρα μας έφθασαν τις 18 εκατ. ενώ για φέτος ο... πήχης έχει μπει στις 18,5 με 19 εκατ. με προσδοκώμενα έσοδα 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» απ’ τα μεγαλύτερα projects που προωθούνται σήμερα είναι το «Ιτανός και Γαία» της βρετανικής Minoan Group, συνολικού κόστους 267,7 εκατ. ευρώ, που μάλιστα έχει ενταχθεί στη διαδικασία fast track. Αφορά την κατασκευή πέντε πολυτελών ξενοδοχείων σε μία περιοχή 25.000 στρεμμάτων με γήπεδο γκολφ και άλλες υποδομές στην θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου κοντά στο φοινικόδασος του Βάι.

Παράλληλα προχωράει και η επένδυση της Pravita Estate ύψους 726,4 εκατ. ευρώ στο Δήμο Πολυγύρου στη Χαλκιδική με 3 ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων, 4 γήπεδα γκολφ, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο υγείας, αποκατάστασης & θεραπείας, προπονητικό αθλητικό κέντρο, καθώς και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού.

Μεγαλεπήβολο θεωρείται το σχέδιο του Iliad Resort στην Ιθάκη, το οποίο θα περιλαμβάνει έξι υπερπολυτελείας ξενοδοχεία με 1.020 σουίτες και διαμερίσματα, 150 κατοικίες για golfers, ένα παραθαλάσσιο «χωριό», 18 οπές γκολφ και μαρίνα 200 θέσεων. Την επένδυση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ θα «τρέξει» η Portfolio International η οποία μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 22 έργα αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 projects, μεταξύ των οποίων το Elounda Resort στην Κρήτη.

Εξάλλου πρόσφατα, η Σάνη Α.Ε., γνωστή για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Resort στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την Oaktree Capital Management με στόχο την ανάπτυξη μίας νέας αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων - resorts.

Στη Μήλο στην περιοχή «Αμμουδαράκι», προωθείται μία ακόμη σημαντική επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ η οποία αφορά στην κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων (216 κλινών), παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης. Υλοποιείται από την επενδυτική Taurus Investment Holdings στην οποία συμμετέχουν γερμανικά και αμερικανικά κεφάλαια καθώς και άλλοι διεθνείς επενδυτές. Η Taurus, η οποία ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling, έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που προσεγγίζει τα 2 δισ. δολάρια.

Πηγή: newmoney.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!