Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πολιτιστική Ατζέντα: Τέχνη και Εκδηλώσεις στην Αθήνα


Εκθέσεις, προβολές, θεατρικές πρεμιέρες, διαλέξεις, μουσική, εκδηλώσεις, εγκαίνια, που θα πάτε, τι θα δείτε, τι θα κάνετε στην Αθήνα, σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου.

ΘΕΑΤΡΟ

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014 στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων
Οι έφηβοι γράφουν, παίζουν και βλέπουν θέατρο φτιαγμένο από το υλικό των ονείρων και των αγωνιών τους. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου με τίτλο «Έφηβοι-Πολίτες του κόσμου» δίνει το βήμα στα θεατρικά κατορθώματα της νέας γενιάς. Έμπειροι παιδαγωγοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους συμμετέχοντες μαθητές γυμνασίων και λυκείων, θεατρικών ομάδων δήμων και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, καθοδηγώντας τους σε παραστάσεις υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμού. Μέχρι την Κυριακή 13 Απριλίου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107-109). Τηλ.: 213 0178000. Ώρα: 17:00. Είσοδος ελεύθερη.

«What happens to the hope at the end of the evening» στο BIOS
Δύο φίλοι συναντιούνται ξανά μετά από πολύ καιρό. Η ιστορία μιας επανασύνδεσης, μιας επανάληψης και μίας προδοσίας. Ένα ταξίδι στην απόσταση που χωρίζει τις αντικρουόμενες απόψεις, τη δράση και την αδράνεια, τις διαφορετικές μορφές, τους φίλους. O ιδιοφυής Βρετανός δημιουργός Tim Crouch και γνώριμος αγαπημένος του αθηναϊκού κοινού επιστρέφει στο BIOS για τρίτη φορά με την πιο πρόσφατη σύμπραξή του, την περφόρμανς «What Happens to the hope at the end of the evening», μια συνεργασία του Tim Crouch και του Andy Smith σε σκηνοθεσία του Karl James. Στο Bios (Πειραιώς 84). Τηλ.: 210 3425335. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-15 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Εγκαίνια της έκθεσης «Ιστορίες εν λευκώ» στο Μουσείο Μπενάκη
Η έκθεση φωτογραφίας της Νεκτίς Αραμπατζή έχει ως θέμα τα άτομα με σύνδρομο Down και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down. Την ημέρα των εγκαινίων θα μιλήσουν η Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η Νεκτίς Αραμπατζή, η σκηνοθέτις και ηθοποιός Ελένη Ευθυμίου, καθώς και η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας "Εν δυνάμει". Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Τηλ.: 210 345 3111. Ώρα: 20:00.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η έκθεση «Θαλασσινά τοπία» στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ»
Έργα από τη συλλογή της πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα εκτεθούν στο πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», το οποίο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με ένα από τα κορυφαία εικαστικά Ιδρύματα της χώρας. Η έκθεση, με θέμα τη θάλασσα, περιλαμβάνει 19 έργα των καλλιτεχνών Μιχάλη Οικονόμου, Βάλιας Σεμερτζίδη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σωτήρη Σόρογκα, Αλέκου Φασιανού, Κυριάκου Κατζουράκη, Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, Νίκου Παραλή, Ιωάννη Γιαζή, Καίτης Μαυροκεφάλου, Δημήτριου Μπραέσσα, Κωνσταντίνου Σοφιανόπουλου, Δημήτρη Γιολδάση, Πέπης Σβορώνου-Κοκκινίδου, Δημοσθένη Κοκκινίδη. Στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ» (Μαρίνα Φλοίσβου - Τροκαντερό). Τηλ.: 210 9888211. Ώρες: από 9:00 ως 14:00 (Σαβ/Κυρ. ως 17:00). Εισιτ.: 1,5 ως 2 ευρώ.

ΟΠΕΡΑ

Πρεμιέρα της όπερας «Βέρθερος» του Ζυλ Μασνέ στο Θέατρο «Ολύμπια»
Το έργο, το οποίο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται, περιγράφει την ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και την Σαρλότ. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα, ο Βέρθερος αυτοκτονεί. Η Σαρλότ, που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του και τον προλαβαίνει λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει. Από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο «Βέρθερος» του Ζυλ Μασνέ επανέρχεται μετά από 31 χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη. Στο Θέατρο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59). Τηλ.: 210 3612461, 210 3643725. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: από 10 ως 80 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Half Note
Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς / αυτοσχεδιαστές της δημοτικής μας παράδοσης. Ο Πετρολούκας Χαλκιάς έχει ζήσει χρόνια έξω από την Ελλάδα, παίζοντας για την Ελλάδα και την αρχαία της ηπειρώτικη παράδοση και συμπράττοντας με μουσικούς από διαφορετικές μουσικές και πολιτισμικές αρχές. Μάλιστα, μόλις τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε το επίκεντρο ενός ιδιαίτερου μουσικού project που είχε να κάνει με τη δημιουργική συνεργασία Ελλήνων και Ινδών μουσικών, η οποία κυκλοφόρησε σε μια αξιόλογη σειρά δίσκων. Ξεχωριστή συνεργασία έχει πραγματοποιήσει και με Έλληνες μουσικούς της τζαζ, όπως αυτή με τον κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη. Στο τραγούδι θα είναι ο Αντώνης Κυρίτσης. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: από 15 ευρώ.

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στον Ιανό
Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών Λαϊκά, Νύχτα Θανάτου, Αρκαδία IΙ, Αρκαδία ΙΙΙ, Τα τραγούδια του Αγώνα, Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;, Πολιτεία Γ', Πολιτεία Δ' και το τραγούδι Το τραίνο δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη, σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Πατσιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη. Στον Ιανό (Σταδίου 24). Τηλ.: 210 3217810. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 10 ευρώ.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν στο Gagarin 205
Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη και σίγουρα για μια διαφορετική, από αυτή που γνωρίζει ο δυτικός κόσμος, εκδοχή του «wedding singer». Ο Omar Souleyman από τη Συρία μπορεί να ανακαλύφθηκε εσχάτως στη Δύση, όμως γύρω στα 500 άλμπουμ έχουν κυκλοφορήσει με το όνομά του στο εξώφυλλό τους -τα περισσότερα από αυτά ήταν ηχογραφημένα στους γάμους όπου τραγουδούσε ο Ομάρ και τα έκανε ο ίδιος δώρο στο ζευγάρι. Έχει συνεργαστεί με τον Damon Albarn (Blur), τη Bjork, ενώ η αμερικάνικη δισκογραφική εταιρία Sublime Frequencies τον έχει συμπεριλάβει σε πολλές συλλογές της. Στο Gagarin 205 (Λιοσίων 205). Τηλ.: 211 4112500. Εισιτ.: 25-28 ευρώ.

Ο Tricky στο Fuzz
O Tricky, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας trip hop σκηνής, αλλά και γενικά της μουσικής πραγματικότητας των τελευταίων δύο δεκαετιών, επιστρέφει στη χώρα μας για δύο συναυλίες. Η πρώτη θα δοθεί σήμερα στο Fuzz Live Music Club (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Κολωνάκι). Τηλ.: 210 3450817. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 22-28 ευρώ.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μαθητική συναυλία «Open House» στο αμερικανικό κολλέγιο Pierce
Με μια συναυλία-αναδρομή στον κινηματογράφο και σε διάσημα μιούζικαλ με την ορχήστρα και χορωδία του PIERCE και τους DEREE Singers υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Πετράκη, ανοίγει τις πόρτες του το διήμερο εκδηλώσεων του φετινού Open House του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος - PIERCE. Το Open House αποτελεί θεσμό του κολλεγίου και διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους ίδιους τους μαθητές υπό την αιγίδα των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων του Γυμνασίου και του Λυκείου του σχολείου. Τα έσοδα από τo Open House και τη λαχειοφόρο αγορά που θα διενεργηθεί θα διατεθούν για την ενίσχυση του ιδρύματος «Παιδικά Χωριά SOS», του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης και του Ταμείου Υποτροφιών του PIERCE μέσω του οποίου δίνονται ευκαιρίες εκπαίδευσης σε μαθητές που αρίστευσαν και μαθητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Στο Θέατρο PIERCE (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή). Τηλ.: 210 600-89800 (εσωτ. 1136). Ώρα: 20:30.

ΠΟΙΗΣΗ

Ποιητική βραδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά
Στη δεύτερη ποιητική βραδιά της εκδήλωσης «Εαρινό ταχυδρομείο» με τίτλο: «Ύμνος άπας ηττάται», η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ποίηση των ιερών κειμένων της Μεγάλης Εβδομάδας. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29). Τηλ.: 210 4101402. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΙΑΛΕΞΗ

Ομιλία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Ελληνικό Κόσμο
Η διάλεξη «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» του Βασίλη Χαρμανδάρη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα εστιάσει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του. Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 20:00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του Ελληνικού Κόσμου, με τηλεσκόπια της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, όπου θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο 'Αρης. Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Τηλ.: 212 254 0000. Ώρα: 18:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΖΑΡΙ

Πασχαλινό παζάρι στο Ίδρυμα Λεβέντη
Το πρώτο παζάρι για τους φίλους και τα μέλη του εγκαινιάζει το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης». Το τριήμερο παζάρι θα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπες χειροποίητες λαμπάδες, πασχαλινές δημιουργίες, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, κοσμήματα και βιβλία. Σήμερα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-αφιέρωμα στον «Άγιο των Ελληνικών Γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ο Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών Φώτης Δημητρακόπουλος θα μιλήσει για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα των γραμμάτων, κάνοντας αναφορές στα επίκαιρα «Πασχαλινά Διηγήματά» του. Στο Ίδρυμα Πολιτισμού - Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» (Αγίων Ασωμάτων 47). Τηλ.: 210 3226054. Ώρες: 16:00 με 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!