Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Βραζιλία: Την συνέλαβαν και την εξανάγκασαν να γεννήσει με καισαρική


Πριν από λίγες ημέρες, η Αντελίρ Κάρμεν ντε Λίμος Γκόες, ετοιμαζόταν να γίνει μητέρα για τρίτη φορά. Παρά το γεγονός ότι ζει σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικής στον κόσμο (με τον τρόπο αυτό φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους το 82% των γυναικών που έχουν ιδιωτική ασφάλιση και το 50% των γυναικών που δεν έχουν), εκείνη περίμενε να γεννήσει το μωρό της με φυσιολογικό τοκετό, καθώς θεωρεί την συγκεκριμένη τακτική, περιττή.
Την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι της, σύμφωνα με το protothema, έξι ένοπλοι αστυνομικοί την συνέλαβαν και την μετέφεραν στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε καισαρική τομή, χωρίς τη συναίνεσή της. Οι γιατροί είχαν λάβει δικαστική απόφαση, που τους υποχρέωνε να πραγματοποιήσουν αυτή την χειρουργική επέμβαση.
Χτες (11/4) ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν ραντεβού έξω από τις πρεσβείες της Βραζιλίας ώστε να διαμαρτυρηθούν για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό βίας.
Αλλά ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μοιάζει απίθανο να συμβεί κάτι τόσο ακραίο όσο στην περίπτωση της Αντελίρ, το ένα τέταρτο των γυναικών ανέφεραν ότι παρ’ όλο που δεν συναινούσαν σε επεμβατικές μαιευτικές διαδικασίες, τοπικά δικαστήρια διέταξαν να πραγματοποιήσουν καισαρικές καθώς θεωρούσαν ότι κινδύνευε η ζωή των γυναικών και των εμβρύων.
Οι νόμοι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθιστούν ωστόσο σαφές ότι οι έγκυες γυναίκες διατηρούν το δικαίωμα να ελέγχουν τα δικά τους σώματα όπως εκείνες επιθυμούν. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα κράτη, με μπροστάρη την Βραζιλία, προσανατολίζονται σε νομικές μετατροπές οι οποίες θα δίνουν το δικαίωμα στον εκάστοτε γιατρό που παρακολουθεί μια έγκυο γυναίκα, να αποφασίζει εκείνος για τον τρόπο που θα γεννηθεί το παιδί.
Οι περισσότεροι γιατροί του κόσμου όμως θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να γεννηθεί ένα μωρό είναι ο φυσιολογικός τοκετός και οι καισαρικές τομές πρέπει να γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες είναι οι εξής:
α) Όταν το έμβρυο έχει οριζόντια ή πλάγια θέση στη μήτρα.
β) Όταν η γυναίκα έχει ξαναγεννήσει με καισαρική τομή και ιδιαίτερα αν το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη γέννα είναι μικρό.
γ) Όταν ο πλακούντας είναι συνδεδεμένος πολύ χαμηλά στα τοιχώματα της μήτρας. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η έξοδος του εμβρύου από τον τράχηλο.
δ) Όταν υπάρχει πολύδυμος κύηση.
ε) Όταν η γυναίκα έχει πολύ υψηλή μυωπία με κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς το οποίο έχει πιστοποιήσει ο οφθαλμίατρος.
στ) Όταν δεν ολοκληρώνεται η διαστολή της μήτρας.
ζ) Όταν ο ομφάλιος λώρος βγει από τον τράχηλο πριν το μωρό.
η) Όταν υπάρξει αποκόλληση του πλακούντα πριν γεννηθεί το μωρό.

Πηγή: pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!