Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Δεν έκλεισαν ούτε τριετίες - ομαδικές απολύσεις


Αντικείμενο συνολικής διαπραγμάτευσης θα αποτελέσουν και τα «καυτά» θέματα του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το θέμα της κατάργησης των τριετιών, που όπως όλα δείχνουν, η τρόικα βάζει στο τραπέζι μετ’ επιτάσεως.

Κατά τις τέσσερις και πλέον ώρες, που διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση και του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν διεφάνη οριστική συμφωνία. Όπως φάνηκε και από τη διαπραγμάτευση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τις σημερινές συναντήσεις η ελληνική πλευρά θέτει τις τελικές της προτάσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και η τελική διαπραγμάτευση και συμφωνία θα γίνει σε κεντρικό επίπεδο συνολικά.

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να επιμένει στην πρότασή του για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και των εισφορών των εργαζομένων κατά 1% εφάπαξ από τον Ιούλιο του 2014, ενώ η τρόικα απαιτεί τη μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Στη συζήτηση έπεσαν κι άλλα θέματα, που αφορούν σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε σύγκλιση στην πλειοψηφία των θεμάτων αυτών.

«Ήρθαμε έτοιμοι με προτάσεις, που όπως φαίνεται γίνονται αποδεκτές», δήλωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση δια στόματος Γ.Βρούτση και Β. Κεγκέρογλου επέμεινε ότι η πρότασή της ικανοποιεί την πρόταση της τρόικας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει επί του παρόντος αλλαγή με νόμο.

Σε αγκάθι, όμως, εξελίσσεται και το θέμα της κατάργησης των τριετιών ωρίμανσης στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. «Ο Θεσμός των τριετιών πρέπει να παραμείνει και αυτή τη θέση καταφέραμε να την περάσουμε», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να μην υπάρξει συνολική παρέμβαση και κατάργηση των τριετιών προτείνοντας στον αντίποδα αλλαγές μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το κόστος των τριετιών να μειωθεί κατά 50% στην περίπτωση που οι εργοδότες επιλέξουν να προσλάβουν έναν μακροχρόνια άνεργο. Έτσι ώστε και κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων να υπάρχει, και η επιλογή εργαζόμενων με σημαντική εμπειρία να πριμοδοτείται.

Κάποια από τα θέματα που τέθηκαν. όπως για παράδειγμα η κάλυψη του κενού που δημιουργεί στο ασφαλιστικό σύστημα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα συζητηθούν και με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!