Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Εξηγώντας το γλωσσάρι του οίνου


Επειδή είναι σαφές πως ο χώρος του οίνου περιλαμβάνει όρους και λέξεις που είναι αρκετά δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να γνωρίζει, παρακάτω επιχειρούμε με όσο το δυνατόν πιο απλό και κατανοητό τρόπο να της δώσουμε μια επεξηγηματική βοήθεια ώστε να έρθει πιο κοντά στη λεγόμενη γλώσσα του κρασιού...

Cabernet Sauvignon: γαλλική ποικιλία ερυθρής αμπέλου. Θεωρείται από τους ειδικούς ως η κορυφαία ποικιλία ερυθρής αμπέλου στον κόσμο, στη δε χώρα μας καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Αγιωργίτικος: πασίγνωστη ποικιλία ερυθρής αμπέλου η οποία καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Νεμέας. Δίνει οίνο που χαρακτηρίζεται από βαθύ ερυθρό χρώμα και πλούσιο άρωμα.

Αθήρι: ποικιλία λευκής αμπέλου η οποία καλλιεργείται στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.
Αλκοόλ: κοινή ονομασία της χημικής ένωσης αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα). Προέρχεται είτα από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά το στάδιο της επεξεργασίας.

Αλκοολική ζύμωση: η διαδικασία μετατροπής των σακχάρων του σταφυλιού σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα με τη βοήθεια ενζύμων.
Αποβοστρύχωση: ο διαχωρισμός των ραγών από τα κοτσάνια τους προκειμένου να απομακρυνθούν τα τμήματα εκείνα τα οποία περιέχουν κακής ποιότητας τανίνες.

Ασύρτικο: εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία λευκής αμπέλου η οποία καλλιεργείται κυρίως στη Σαντορίνη, αν και τα τελευταία χρόνια συναντάται τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Δίνει κρασί με φρουτώδη γεύση και πλούσια αρώματα.

Αφρώδης οίνος: πρόκειται για τον οίνο που περιέχει διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το οποίο απελευθερώνεται με τη μορφή αφρών για αρκετή ώρα μετά την αφαίρεση του πώματος από το μπουκάλι.

Γευσιγνωσία: η διαδικασία αξιολόγησης του οίνου μέσω των αισθήσεων της όρασης, της όσφρησης και της γεύσης.

Γραμμικοί αμπελώνες: οι αμπελώνες που φυτεύονται κατά μήκος, είτε σε σειρά, είτε ο ένας δίπλα στον άλλο.

Διαύγαση: η διαδικασία καθαρισμού του κρασιού από μικροοργανισμούς ή χημικές ουσίες που προκαλούν θόλωμα και δημιουργία ιζήματος. Τα πιο συνηθισμένα διαυγαστικά μέσα είναι η καζεΐνη γάλακτος, το λεύκωμα αυγού, η ιχθυόκολλα και η ζελατίνη.

Εκχύλιση: η παραμονή του μούστου μαζί με τη σάρκα και το φλοιό του σταφυλιού.

Επιτραπέζιος οίνος: οίνος ο οποίος δεν επίκειται σε περιορισμούς, μπορεί να προέλθει από διάφορους συνδυασμούς ποικιλιών και στην ετικέτα του δεν αναφέρεται η περιοχή προέλευσής του.

Ερυθρός οίνος: ο οίνος που προέρχεται από κόκκινα σταφύλια, η δε παραγωγή του γίνεται με την τεχνική της ερυθράς οινοποίησης.

Ζύμωση: το φαινόμενο κατά το οποίο πολυσύνθετες οργανικές ενώσεις μετασχηματίζονται σε απλούστερες χάρη στη βοήθεια ενζύμων.

Λευκός οίνος: ο οίνος που προέρχεται από λευκά ή γκρίζα σταφύλια, η δε παραγωγή του γίνεται με την τεχνική της λευκής οινοποίησης.

Μαυροδάφνη: ποικιλία ερυθρής αμπέλου η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Αχαϊας. Δίνει κρασί με έντονη γλυκιά γεύση.

Μηλογαλακτική ζύμωση: η διαδικασία που πραγματοποιείται από τα βακτήρια του κρασιού και έχει να κάνει με τη μετατροπή του μηλικού οξέως σε γαλακτικό.

Μοσχοφίλερο: πασίγνωστη ποικιλία λευκής αμπέλου η οποία καλλιεργείται στην Πελοπόννησο. Δίνει οίνο με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή οξύτητα και τη φρουτώδη γεύση.

Μούστος (ή γλεύκος): ο χυμός που παράγεται από το πάτημα του σταφυλιού και ο οποίος μέσω της ζύμωσης δίνει τον οίνο.

Ντεμπίνα: ποικιλία λευκής αμπέλου η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Ζίτσας. Δίνει λευκό ξηρό οίνο με λευκοκίτρινο χρώμα και φρουτώδες άρωμα μήλου, αχλαδιού και ανανά. Διακρίνεται επίσης για την απαλή του γεύση και την ξεχωριστή φρεσκάδα.

Οινοποίηση: η διαδικασία μετατροπής των σταφυλιών σε οίνο κατόπιν εφαρμογής επιλεγμένης τεχνικής.

Οξείδωση: η αντίδραση που υφίσταται το κρασί στην περίπτωση που εκτεθεί στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Οξύτητα: η συνολική περιεκτικότητα σε οξέα, με άλλα λόγια το κατά πόσο ξινή γεύση έχει ένα κρασί.

Παλαίωση: η διαδικασία η οποία ακολουθείται για την ολοκλήρωση της αρωματικής και γευστικής εξέλιξης του κρασιού.

Πλαγιαστή παλαίωση: στάδιο παλαίωσης κατά το οποίο οι φιάλες τοποθετούνται πλαγιαστά έτσι ώστε ο φελλός να υγραίνεται συνεχώς προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος οξυγόνου στο μπουκάλι και η ξήρανση του κρασιού.

Ρετσίνα: λευκός οίνος ο οποίος παράγεται στην Αττική από την πασίγνωστη ποικιλία αμπέλου Σαββατιανό. Κύριο χαρακτηριστικό της ρετσίνας αποτελεί το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της παραγωγής προστίθεται σε αυτή ποσότητα ρετσινιού πεύκων, η οποία χαρίζει στον οίνο το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Ρομπόλα: λευκή ποικιλία αμπέλου η οποία συναντάται στην Κεφαλονιά και δίνει το ομώνυμο κρασί που διακρίνεται για το πλούσιο και φρουτώδες άρωμα.

Σαββατιανό: ποικιλία λευκής αμπέλου η ο ποία καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Αττικής. Ιδανική για την παραγωγή ρετσίνας.

Στέμφυλα: στερεά υπολείμματα που απομένουν από το πάτημα των σταφυλιών και την αφαίρεση του μούστου.

Τανίνες: ουσίες που βρίσκονται στο φλοιό του σταφυλιού και περνάνε στο κρασί κατά τη διάρκεια της εκχύλισης. Χρησιμεύουν στο να προστατεύουν το κρασί από τις οξειδώσεις και το βοηθάνε να βελτιωθεί και να ωριμάσει.

Ωρίμανση: το διάστημα που απαιτείται ώστε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες  κατά την παραμονή του οίνου σε δρύινο βαρέλι.

Πηγή: touristorama.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!