Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές


Οι ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν η τελευταία ανάπαυλα πριν να ανέβουν οι στροφές σε Μαξίμου και Συγγρού με στόχο την πρωτιά στις ευρωεκλογές.
Πρωθυπουργός και κυβέρνηση μπαίνουν και επισήμως σήμερα στην τελική ευθεία της μεγάλης μάχης του Μαΐου με κύριο επιχείρημα ότι η ΝΔ εγγυάται τη σταθερότητα στη χώρα. Ήδη ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει συνεντεύξεις σε κεντρικά ΜΜΕ αλλά και περιοδείες στην περιφέρεια, με το ισχυρό χαρτί της οικονομίας στο χέρι.
Άλλωστε, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται κι άλλες καλές ειδήσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα όπως η επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που ήδη προχωρά αλλά και μία πρόοδος στην άτυπη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο ίδιος δεν επιθυμεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα. Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά που επιμένουν ότι η πόλωση συμφέρει τη ΝΔ, καθώς θα συσπειρώσει τον κόσμο της και θα περιορίσει δραστικά τη «χαλαρή» ψήφο των ευρωεκλογών, που πλήττει κυρίως τα κυβερνώντα κόμματα. Αυτό που προκρίνουν είναι το δίλημμα: ΝΔ για σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ για να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες;
Ο Αντώνης Σαμαράς, λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σε συζητήσεις που έχει με συνεργάτες του εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Εκτιμά ότι η ΝΔ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα κι αυτή του την αισιοδοξία θα προσπαθήσει να την περάσει στον κόσμο της παράταξης. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επικρατεί η πεποίθηση ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ έτυχε θετικής υποδοχής από την κοινωνία, παρά τις γκρίνιες από πρόσωπα που, όπως χαρακτηριστικά λένε ηγετικά στελέχη της Συγγρού, «πλέον δεν εκπροσωπούν τίποτε άλλο παρά τον εαυτό τους και δεν επηρεάζουν κανέναν».
Πάντως, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ανησυχούν για το πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο. Ήδη, όπως παρατηρούν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε τις διαθέσεις του όταν ο πρωθυπουργός έκανε τις ανακοινώσεις για την «κοινωνική κατοικία» και αναμένουν και άλλες τέτοιου τύπου αντιδράσεις, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα της μεγάλης συμβολής του ΠΑΣΟΚ στη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής.
Ο άλλος μεγάλος φόβος ενόψει ευρωεκλογών είναι αυτό που χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου «αστάθμητο» παράγοντα. Να συμβεί δηλαδή κάτι που να αλλάξει εντελώς και προς το χειρότερο το κλίμα για την κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία, η οποία για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται ότι «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» του μνημονίου.

Στενοχώρια στο ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του, ο έτερος κυβερνητικός εταίρος δίνει τη δική του μάχη, ώστε να μην απορροφηθεί από την -ικανότερη να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της όποιας κυβερνητικής αποτελεσματικότητας- ΝΔ.
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί μερίδιο από την ασκούμενη (κυρίως κοινωνική) πολιτική και αυτό φάνηκε στην ενδοκυβερνητική κόντρα που ξέσπασε πρόσφατα με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός υπέρ των αστέγων. Η Χαριλάου Τρικούπη ήταν άκρως επιθετική και έκανε λόγο για χειρισμό ενός ευαίσθητου θέματος με λογικές Μαυρογυαλούρου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ότι σκόπιμα απέκλεισαν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τις συσκέψεις και τις σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ και δραχμή
Στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επιστροφή του από την Κρήτη όπου πέρασε το Πάσχα μαζί με τη σύζυγό και τα δύο τους παιδιά, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να μαζέψει τη ζημιά που έκανε για άλλη μια φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αριστερή Πλατφόρμα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξαναχτύπησε και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που αυτήν τη φορά το χτύπημα έγινε μόλις έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει επενδύσει πολλά.
Η συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη αναζωπυρώθηκε επειδή ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κατέθεσε τροπολογία για την ύπαρξη ενός «σχεδίου Β» για την έξοδο της χώρας από το ευρώ με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Η τροπολογία απορρίφθηκε από το σώμα, αλλά η φωτιά είχε ήδη ανάψει.

Μήλον της Έριδος οι αναποφάσιστοι
Είναι πολλοί, κινούνται κυρίως στον χώρο του κέντρου και η τελική επιλογή τους θα είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν μερικές δημοσκοπήσεις τους θέλουν να αγγίζουν το 30%.
Για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό η κατάσταση είναι σαφώς πιο εύκολη, με δεδομένο ότι ένα σημαντικό τμήμα εκείνων που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι προέρχονται από τη συντηρητική παράταξη και άρα πιο εύκολα μπορούν να επιστρέψουν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απευθύνεται στους αναποφάσιστους-κεντρώους ψηφοφόρους όταν θέτει ως βασικό διακύβευμα των εκλογών τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει σαφώς σημαντικότερες δυσκολίες στην προσέγγιση του ίδιου τμήματος ψηφοφόρων, λόγω των πολλών τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του.
Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε μεν μια στροφή στο κέντρο, η οποία δείχνει όμως να σταμάτησε μετά τις ενστάσεις που έθεσε ο κ. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα.
Παρά τα εμπόδια αυτά όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει και πάλι να πείσει τους αναποφάσιστους, αλλά και όσους σκέφτονται να επιλέξουν την αποχή.
Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, καθώς ο κ. Βενιζέλος, εκτός από τους αναποφάσιστους, στοχεύει και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2012 μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο αγκάθι για τη Χαρίλαου Τρικούπη θεωρείται το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης, το οποίο εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθεί.

Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!