Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γιορτή του Αγ.Θεοδώρου στη Σιθωνία


Με σύμμαχο τον καλό καιρό η Σιθωνία γιόρτασε το πρώτο Σάββατο των Νηστειών τον Άγιο Θεόδωρο τον Τύρωνα, στο πλαίσιο της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Στη Νικήτη και στον Όρμο Παναγίας, στα εξωκλήσια που βρίσκονται εκεί, τελέσθηκε το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή κόσμου.
Στη Νικήτη, η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του χωριού στην παραλία και ιδιαίτερα για τους ψαράδες της περιοχής που τους τιμούσαν ιδιαίτερα.
Για ακόμη μια χρονιά ο Σύλλογος Γυναικών και οικογένειες που μένουν στην παραλία ετοίμασαν πλούσιο κουρμπάνι με κοφτό μακαρόνι και χταπόδι, σουπιές κρασάτες, πίτες και πολλά παραδοσιακά γλυκίσματα. Στην παραλία της Νικήτης χόρεψαν τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του χωριού.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Όρμο Παναγίας πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου από τον Άγιο Νικόλαο προς τον Όρμο Παναγίας.  Στη συνέχεια χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού συλλόγου «Η Βουρβουρού» συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας παρουσίασαν χορούς στην πλατεία του Όρμου. Σε όλους τους πανηγυριώτες μοιράστηκε το παραδοσιακό κουρμπάνι, που ήταν σουπιές και χταπόδι με ρύζι και άφθονο κρασί.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος που επισκέφθηκε και τη Νικήτη και τον Όρμο Παναγίας ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους. «Οι κάτοικοι της Σιθωνίας συνεχίζουν να κρατούν τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για την περιοχή μας και τους νέους μας, σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, όσο ποτέ, να  ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός και να πιστοποιούμε την ταυτότητά μας» ανέφερε ο κ. Τζίτζιος.



Πηγή: halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!