Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Υπογράφηκε η σύμβαση για τα λύματα Μ. Παναγιάς


Υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και της αναδόχου τεχνικής εταιρείας, για την εκτέλεση του έργου της συλλογής και μεταφοράς λυμάτων Μ. Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη, με προϋπολογισμό 1.82.442,08 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο υποέργο του έργου: Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων Μ. Παναγίας Δήμου Αριστοτέλη. Η εκτέλεση των εργασιών του έργου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, όπως ορίζει η σύμβαση.
Το ανωτέρω έργο χρηματοδοτείτε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.
To φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά την κατασκευή έργων συλλογής, μεταφοράς λυμάτων του οικισμού της Μεγάλης Παναγίας και πιο συγκεκριμένα:
• Την κατασκευή του υπολειπόμενου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Μ.Παναγίας, το οποίο έχει μήκος 10,1 χλμ, συμπεριλαμβανομένου ενός αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού μήκους 0,1 χλμ.
• Την κατασκευή του βαρυτικού αγωγού μεταφοράς των λυμάτων της Μ.Παναγίας, μήκους 2,2 χλμ, έως την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.
• Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του Δήμου Αριστοτέλη κατά την υλοποίηση του έργου.
• Δαπάνες για την αρχαιολογική επίβλεψη των εκσκαφών.
Επίσης, στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν και οι ιδιωτικές συνδέσεις, με ίδιους πόρους του Δήμου, προκειμένου το σύνολο του έργου να είναι εξαρχής λειτουργικό.
Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Μ. Παναγίας σχετίζεται άμεσα με την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με την ολοκλήρωση του έργου και την απορρύπανση της λεκάνης του Χαβρία, αναμένεται ότι θα προκύψουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης και στην προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Με την υπογραφή της σύμβασης για την Συλλογή και μεταφορά λυμάτων Μ. Παναγίας, με προϋπολογισμό περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιείται η εκκίνηση της υλοποίησης ενός πολυσήμαντου έργου για την περιοχή. Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Μ. Παναγίας είναι έργο περιβαλλοντικής εξυγίανσης και έχει ως βασικό σκοπό την περιβαλλοντικά αποδεκτή συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων του οικισμού της Μεγάλης Παναγιάς και κατά συνέπεια τη βελτίωση των υποδομών της. Ως Δημοτική Αρχή κινηθήκαμε άμεσα στην προετοιμασία του έργου με την επικαιροποίηση των μελετών, την αγορά της γης όπου χωροθετείται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και η υπογραφή της σύμβασης προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από τα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Με την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού προσδοκούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια περιβαλλοντική σημασία και σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τo δεύτερο υποέργο προϋπολογισμού 3.012,900 ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή της Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας, με την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους αναδόχους.
Με την ολοκλήρωση τόσο του Βιολογικού Καθαρισμού, όσο και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων εντάξαμε στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Μεγάλης Παναγίας, ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις και νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της.
Στόχος μας είναι η σωστή διαχείριση των αποβλήτων που λαμβάνει σοβαρά όχι μόνο τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων ,δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν εκτός από την εξοικονόμηση του νερού ,τον περιορισμό των επιπτώσεων και των κινδύνων για την δημόσια υγεία και τη βιοποικιλότητα.
Κύρια προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την δημιουργία νέων υποδομών ανάπτυξης στον Δήμο Αριστοτέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!