Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Νέα απάτη 2,4 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ εθελοντικής δασοπυρόσβεσης στη Θεσσαλονίκη


Στην υπόθεση εμπλέκεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Οργάνωσης, ενώ όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η έδρα της Οργάνωσης ήταν στη Θεσσαλονίκη και όπως έγινε γνωστό, έπαιρνε χρήματα από Δήμους προκειμένου να προσφέρει πυροσβεστικό έργο και αναδασώσεις αλλά τα χρήματα, τελικά, κατέληγαν σε διάφορες τσέπες.
Τα οχήματα που διέθετε δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν ήταν ασφαλισμένα και, γενικώς, δεν είχαν πιστοποιητικά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυρόσβεση με ασφάλεια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία για την υπόθεση, αναφέρεται ότι «σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών (3) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της».
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, πήραν περισσότερα από 2.500.000 ευρώ, παρουσιάζοντας σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Σσυμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψεύτικη εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών.
Την ίδια ψεύτικη εικόνα παρουσίαζαν και για τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους δήμους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα οχήματα που διέθετε η Οργάνωση της είχαν παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Δένδιας: Η ΕΛ.ΑΣ προστατεύει το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπου παρέστη και χαιρέτισε την έναρξη του προγράμματος «Εθελοντικές Επιστροφές και Επανένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη Χώρα Προέλευσης τους», απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των ελέγχων σε ΜΚΟ, δήλωσε: «Θα ήθελα να σας πω αυτό που ήδη ξέρετε. Από την υπόθεση η οποία ανακοινώθηκε αποδείχθηκε κάτι που είναι ήδη γνωστό. Ο τεράστιος ρόλος που έχει η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία για την προστασία του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Η γνωστή ιστορία με την ΜΚΟ είναι ίσως η κορυφή ενός παγόβουνου. Δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι όλες οι ΜΚΟ είναι στο ίδιο καλάθι. Όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έδαφος ανεύρεσης τρόπων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο έγινε ανεκτό επί μακρόν».



Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!