Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Σαν σήμερα [02/03/1987]: Κυκλοφορούν οι Macintosh II & Macintosh SE


Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, στις 2 Μαρτίου του 1987, ήταν η ημέρα κατά την οποία κυκλοφόρησαν την Apple δύο νέα μοντέλα Macintosh. Το ένα, το πιο σημαντικό, ο διάδοχος του αρχικού Mac με έγχρωμα γραφικά. Το δεύτερο, αποτελεί απλά αναβάθμιση του Mac με μία μικρή δυνατότητα επέκτασης – για πρώτη φορά ΑPPLE MACINTOSH II

Η πιο ισχυρή (και ακριβή) σειρά Macintosh II, είναι η πρώτη που θα αντιπαρατεθεί απευθείας στο πρότυπο των ΙΒΜ PC, εγκαταλείποντας το “κλειστό” και compact σχεδιασμό των Macintosh. Ο II είναι επιπλέον ο πρώτος Mac με έγχρωμα γραφικά, και μάλιστα εφάμιλλα της Amiga και σαφώς ανώτερα από τα επίπεδα των PC εκείνης της εποχής. Βέβαια, ένας Mac II με πλήρεις δυνατότητες (40ΜΒ δίσκο κι έγχρωμο μόνιτορ), κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 10.000 δολάρια. Η σειρά, έως την ολοκλήρωσή της, το 1992, θα περιλάβει 8 μοντέλα: Mac II, IIx, IIcx, IIfc, IIsi, IIvi, IIvx, με 32bit επεξεργαστές Motorola 68020 και 68030.

Ειδικότερα για το hardware του Macintosh II, ο υπολογιστής εφοδιάζεται με συνδυασμό 32μπιτου επεξεργαστή/συνεπεξεργαστή Motorola 68020/68881. Διαθέτει έξι θύρες NuBus στο εσωτερικό του, που εκμεταλλεύονται τον 32μπιτο πλέον δίαυλο. Το (έγχρωμο) μόνιτορ έχει μεγαλώσει κατά τρεις ίντσες σε διαγώνιο και το σύστημα μπορεί να δεχτεί και δεύτερο FDD εσωτερικά, ενώ εξωτερικά συνδέεται με HDD μέσω θύρας SCSI. Είναι επίσης ο πρώτος Mac που δεν προσφέρεται με στάνταρ πληκτρολόγιο στη σύνθεσή του.

MACINTOSH SE

Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και ο Macintosh SE, ο οποίος αποτελεί στην πράξη αναβάθμιση του πρώτου Mac, διατηρώντας την compact εμφάνισή του. Ωστόσο, εγκαταλείπεται το εντελώς κλειστό πρότυπο του Mac, όπως και τα αρχικά SE (System Expansion) υποδήλωναν άλλωστε. Ο SE όχι μόνο μπορεί να δεχτεί εσωτερικό σκληρό δίσκο, αλλά διαθέτει και θύρα επέκτασης (Expansion Slot).

Σε σχέση με τον Mac II, ο SE είναι σημαντικά φθηνότερος, ξεκινώντας από τα 2.900 δολ. (χωρίς σκληρό δίσκο), ωστόσο παραμένει μονόχρωμος και με τον ίδιο με τον αρχικό Mac, 16bit επεξεργαστή 68000 της Motorola. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν SCSI controller ενώ είναι και τα πρώτα Mac που δεν συνοδεύονται από στάνταρ πληκτρολόγιο.

Πηγή: insomnia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!