Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο Δήμο Κασσάνδρας Ανοικτό Κάλεσμα Τετάρτη 12 Μαρτίου, ώρα 18:00, στο Δημαρχείο


Σήμερα, που η ελληνική κοινωνία, μαζί και οι κάτοικοι της Κασσάνδρας στενάζουν από την χειρότερη κρίση μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ανεργία στα ύψη, τη μείωση των μισθών, τη φορολογική αφαίμαξη, το κλείσιμο μαγαζιών και επιχειρήσεων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούμε την εντελώς αντίθετη πορεία. Μετά την απορρύθμιση του Καποδίστρια αλλά κυρίως του Καλλικράτη που δημιούργησε τεράστιους γεωγραφικά Δήμους με πολλές αρμοδιότητες αλλά χωρίς τους αντίστοιχους πόρους από το κεντρικό Κράτος, η ΤΑ κατάντησε απλά ένα γραφείο πρωτοκόλλου και έκδοσης πιστοποιητικών. Η απαξίωση της ΤΑ αποτέλεσε και αποτελεί συνειδητή επιλογή της κεντρικής εξουσίας με στόχο την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών που προσφέρει (όπως είναι η ύδρευση,  η αποχέτευση, η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων ή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»)  και η διάνοιξη νέων «λεωφόρων» κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Δυστυχώς, τα παραπάνω εμπόδια που έθεσαν οι Κυβερνήσεις αλλά και οι πολιτικές των Μνημονίων, έγιναν ανυπέρβλητα όταν συνάντησαν τοπικούς παράγοντες, μικρούς «ηγεμόνες» οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα θέματα του Δήμου με αδιαφάνεια, συγκεντρωτισμό και αναποτελεσματικότητα. Οι πελατειακές σχέσεις έγιναν το κύριο χαρακτηριστικό των αποφάσεων των ηγεσιών του Δήμου Κασσάνδρας. Η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων από θέση σε θέση και από συνδυασμό σε συνδυασμό καθήλωσε το Δήμο στη στασιμότητα και την ανυποληψία.

Συντοπίτισσες/ες, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει σήμερα, να ορίσουμε το χαρακτήρα και το ρόλο της ΤΑ. Ο πολίτης σε κάθε χωριό της Κασσάνδρας  πρέπει να νιώθει και να είναι άμεσα συμμέτοχος στη χάραξη της πολιτικής αλλά και στο έλεγχο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του στο Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια. Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου οφείλει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τους βασικούς άξονες δράσης της και αυτοί να εγκριθούν από τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς να συζητείται δημόσια, παράλληλα με την κατάθεση εκ μέρους της δημοτικής αρχής του απολογισμού του προηγούμενου έτους. Σε σημαντικά ζητήματα το νέο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ζητάει τη γνώμη όλων των δημοτών με τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

Δύο τομείς στους οποίους πρέπει να ρίξουμε βάρος είναι το περιβάλλον και η νεολαία. Το περιβάλλον της περιοχής μας υποβαθμίζεται διαρκώς. Το δάσος καταστρέφεται, η ποιότητα το θαλασσών μειώνεται, κάθε σπιθαμή γης που υπάρχει ελεύθερη χτίζεται και μάλιστα άναρχα, οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται. Η κακώς εννοούμενη ανάπτυξη με την άναρχη δόμηση μακροπρόθεσμα βλάπτει τον τουρισμό. Προσβλέπουμε σε μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα το προστατεύει, ως το βασικότερο της συστατικό. Υπογραμμίζουμε την αντίθεσή μας στην εξόρυξη χρυσού και την κατασκευή εργοστασίου στη ΒΑ Χαλκιδική γιατί κατανοούμε τις επιπτώσεις στον αέρα που αναπνέουμε (σε ένα γραμμάριο χρυσού αντιστοιχεί ένας τόνος σκόνης που θα διαφεύγει στον αέρα από τις δίδυμες καμινάδες 50 μέτρων), στο νερό του Τορωναίου Κόλπου (αφού μέρος των λυμάτων θα καταλήγει σε αυτόν) αλλά και στη φήμη της Χαλκιδικής ως τουριστικού προορισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές για ζωή. Καταγγέλλουμε την  κρατική καταστολή.
Νοιαζόμαστε για τη νεολαία την οποία η ανεργία, η απουσία προοπτικών και διεξόδων πλήττει βάναυσα. Είναι χαρακτηριστική η απουσία οργανωμένων δημόσιων χώρων άθλησης και αναψυχής. Καλούμε τους νέους να πάρουν στα χέρια τους το στοίχημα της αναζωογόνησης της περιοχής. Αυτό θα γίνει μέσω της ενεργού συμμετοχής τους στα πράγματα του δήμου και στη χάραξη των πολιτικών, ιδιαίτερα των μακροπρόθεσμων.

Καλούμε όλους τους συνδημότες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ένταξης κατά το παρελθόν, που συμφωνούν με τις βασικές αρχές της διακήρυξης, να συμμετέχουν στη συγκρότηση της πρωτοβουλίας την Τετάρτη 5 Μαρτίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κασσάνδρας. Όλες και όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε το αναλυτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμά μας για τις δημοτικές εκλογές. Φιλοδοξούμε η πρωτοβουλία μας να μην τερματιστεί την ημέρα των εκλογών αλλά να συνεχίσει τη δράση της και μετά από αυτές.

Σας καλούμε όλες και όλους να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη σύνθεση του ψηφοδελτίου μας, τον επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο καθώς και τις συμμαχίες στο δρόμο προς την κάλπη. Ξεκινάμε το χτίσιμο της παράταξης από τα κάτω και όχι από τον επικεφαλής, προκειμένου όλες και όλοι να είναι πραγματικά συμμέτοχοι στη νέα προσπάθεια. Διότι σε τελική ανάλυση, η ΤΑ και οι πολίτες στις εκλογές της θα κληθούν να επιλέξουν και για την ποιότητα της κοινωνίας. Θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της Αλληλεγγύης και του Εκφασισμού, μεταξύ της Διεκδίκησης και της Παραίτησης και σε τελική ανάλυση μεταξύ της Κοινής Δράσης ως αναγκαίας για να ξανά-στηθεί η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία στα πόδια της και της θανατηφόρας Ιδιώτευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!