Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: «Αποδόμηση του δημόσιου σχολείου»


Η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, με τη μείωση κατά 37% των δαπανών, με ένα σκληρότερο σύστημα εξετάσεων που θα οδηγήσει το 30% των μαθητών εκτός σχολείου, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις καθηγητών που συνέπεια έχουν τόσο την απώλεια διδακτέων ωρών στα σχολεία όσο και χαμηλότερης ποιότητας εκπαίδευση, τονίστηκαν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι των ΔΣ των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι συμμετέχουν στην απεργία την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, που εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το θέμα της διαθεσιμότητας.

«Όχι στην αποδόμηση του σχολείου»

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, ημερομηνία σταθμός, «μαύρη μέρα» για τα σχολεία, όπως είπαν χαρακτηριστικά οι καθηγητές, θα είναι η 23η Μαρτίου, καθώς πάνω από 445 καθηγητές θα βρεθούν εκτός των σχολείων, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει και συνέχεια, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα σοβαρό πλήγμα (σ.σ. με τη μείωση των καθηγητών και την απώλεια διδακτικών ωρών) στην εκπαίδευση των μαθητών.
«Μέχρι πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ζαγορίδης, συμπληρώνοντας ότι «τώρα μιλάμε για αποδόμηση του δημόσιου σχολείου» με τις απολύσεις καθηγητών, που – παράλληλα – με ένα σκληρό εξεταστικό σύστημα στην Α’ Λυκείου, με την Τράπεζα Πανελλαδικών Θεμάτων θα υπάρχουν απώλειες της 30% στους μαθητές. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι ήδη υπάρχουν απώλειες, καθώς σήμερα φοιτούν στα σχολεία λιγότεροι από 687.000 μαθητές, ενώ οι διαρροές αυξάνονται συνεχώς, κυρίως στα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστική επίσης είναι η μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που αναφέρει ότι ένας στους τρεις μαθητές θα εγκαταλείψουν το σχολείο.
Επίσης αναφέρθηκε ότι στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει πετρέλαιο, πολλοί μαθητές σιτίζονται από τους συλλόγους καθηγητών και γονέων, η απομάκρυνση των σχολικών φυλάκων δημιουργεί ανασφάλεια, η απομάκρυνση των καθαριστριών οδηγεί σε προβλήματα υγιεινής. «Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι παίρνει μέτρα για την αναβάθμιση του σχολείου, εμείς θεωρούμε ότι αποδομμείται», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Ακόμη τονίστηκε στη συνέντευξη ότι ως συνέπεια αυτής της αποδόμησης του δημόσιου σχολείου είναι η μετατροπή του σε ένα χώρο κατασκευής ευέλικτων εργαζομένων στο μέλλον, ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα η συζήτηση για τη «Λευκή εβδομάδα», που πίεζαν οι ξενοδόχοι, σημειώνοντας ότι στο μέλλον με την ίδια λογική θα μπορεί να προστίθεται η να αφαιρείται ένα μάθημα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι καθηγητές απεργούν την Παρασκευή, που συζητείται η συνταγματικότητα του νόμου για τη διαθεσιμότητα στο ΣτΕ. Μάλιστα αντιπροσωπεία από τις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης θα μεταβούν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται, ενώ οι υπόλοιποι θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί έξω από Δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

ΕΛΜΕ Πολυγύρου

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Πολυγύρου ζητά με ανακοίνωσή της, την άμεση έναρξη της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα σχολεία, που παρά την αναγγελία της από το Υπουργείο Παιδείας στην πράξη δεν υλοποιείται και την πρόσληψη όσων καθηγητών χρειαστεί για την καθιέρωσή της στα σχολεία, μια και – όπως τονίζει – θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο ενίσχυσης των μαθητών και οικονομικής ανακούφισης των οικογενειών τους, αφού – ειδικά στα ΕΠΑΛ – οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και η μη διδασκαλία ακόμα και σήμερα πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, δυναμιτίζει τη μαθησιακή διαδικασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!