Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ελληνική κουζίνα - Ριζότο με λαχανικά


Υλικά:

250 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 μέτριο πράσο κομμένο κατά μήκος και μετά σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια ή φέτες
2 φλιτζάνια του τσαγιού αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας (προτιμήστε ζωμό σπιτικό από βρασμένο κοτόπουλο
ή βιολογικό ζωμό λαχανικών που δεν περιέχει γλουταμινικό νάτριο)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζάνι (περίπου 100 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα.

Προσθέστε τα λαχανικά (εκτός του αρακά, αν αυτός είναι κατεψυγμένος) και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαλακώσουν σιγά σιγά χωρίς να πάρουν χρώμα.

Εν τω μεταξύ ζεστάνετε τον ζωμό μέχρι να κάψει. Όταν και το πράσο μαλακώσει αρκετά, προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το τσιγάρισμα ώσπου το ρύζι να γίνει μισοδιάφανο. Προσθέστε δύο-τρεις κουτάλες από το ζωμό στο ρύζι (το μείγμα θα αρχίσει να τσιτσιρίζει). Κατεβάστε τη φωτιά και ανακατέψτε ώστε ο ζωμός να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα, σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας που και που και προσθέτοντας σταδιακά όλο το ζωμό.

Αλατίστε και πιπερώστε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο. Το ριζότο είναι έτοιμο όταν "πιει" όλο το ζωμό, αλλά πριν "στεγνώσει", δηλαδή θα πρέπει να έχει ακόμα μια ελαφρώς χυλώδη μορφή. Όσο είναι ακόμα ζεστό προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.

Μπορείτε να τα σερβίρετε με επιπλέον τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας από πάνω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!