Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σύγκρουση για τη Χρυσή Αυγή


Μετωπική ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αμφίσημες δηλώσεις υποψηφίων και στελεχών της Κουμουνδούρου για τους ψηφοφόρους της ΧΑ στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Και ξαφνικά οι ψηφοφόροι -αλλά όχι το... κόμμα- της Χρυσής Αυγής πρωταγωνιστούν στη μάχη των τελευταίων εικοσιτετραώρων ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της Κυριακής. Όχι βέβαια για την κάλπη των ευρωεκλογών, όπου το νεοναζιστικό κόμμα επιδιώκει να καταγράψει ακόμη και διψήφιο ποσοστό, αλλά για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, όπως στο λεκανοπέδιο και τον δήμο της Αθήνας, όπου τα ήδη διψήφια ποσοστά των Κασιδιάρη και Παναγιώταρου μπορεί να κρίνουν ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα. Αφορμή για τη σύγκρουση, η οποία προκάλεσε ακόμη και την πρωθυπουργική παρέμβαση, σειρά αμφίσημων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επί της ουσίας διαχώριζαν τους ψηφοφόρους από το κόμμα της ΧΑ και κάποιες εξ αυτών θεωρήθηκαν -εύλογα- κάλεσμα...
Έτσι, χθες από τα Χανιά, από το αεροδρόμιο του Μάλεμε, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής και όχι μόνον. «Προσβάλλουν τη μνήμη όλων αυτών των ηρώων τα φαντάσματα τα αποκρουστικά, που θαυμάζουν τους χειρότερους τυράννους της χώρας μας. Η κρητική γη τους κατάπιε, σε αυτή τη γη ο φασισμός δεν πιάνει», είπε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε χρησιμοποιώντας στίχους του Νίκου Ξυλούρη: «Χίτλερ, μην καυχηθείς ότι ήρθες στην Κρήτη». «Οι κρίσιμοι εθνικοί στόχοι υπηρετούνται με αγώνα», είπε ο Αντ. Σαμαράς υπενθυμίζοντας ότι «στη γη του Ελευθέριου Βενιζέλου δεν πιάνει ο διχασμός, τα μηνύματα του μίσους δεν ριζώνουν, εδώ οι Έλληνες δίνουν αγώνες», είπε με νόημα.

ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το μπαράζ των επίμαχων δηλώσεων περιλαμβάνει από προσεκτικά διατυπωμένες έως εύλογα παρεξηγήσιμες απόψεις εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τους καλούμε να αλλάξουν άποψη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέροντας ότι «ευπρόσδεκτη είναι κάθε ψήφος που την αποσπάμε από τον ναζισμό και τον φασισμό», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν είναι ένα ενιαίο νεοναζιστικό «πράγμα» αυτό που, όπως είπε, υποστήριξε τους βασικούς υποψηφίους της Χρυσής Αυγής.
Ο υποψήφιος στην Αθήνα Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «κατανοεί την ψήφο πολλών ψηφοφόρων» αποδίδοντάς την σε «οργή και αγανάκτηση», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «δεν είναι νεοναζί το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Κασιδιάρη» και συμπλήρωσε ότι «οι ψηφοφόροι του κ. Κασιδιάρη θα πρέπει να δουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να διοχετεύσουν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που βιώνουν». Και παρόλο που ερωτηθείς απάντησε «άνοιγμα σε νεοναζί δεν κάνουμε», τα ερωτηματικά για το αν έμμεσα «χάιδευε» τους απλούς ψηφοφόρους του πρώτου γύρου στον δήμο της Αθήνας παρέμεινε.
Το ίδιο ακριβώς δημιουργήθηκε ως ερώτημα και στον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η Ρένα Δούρου για τους απλούς ψηφοφόρους της ΧΑ, ενώ το μεγαλύτερο μπέρδεμα έγινε όταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης είπε: «Δεν ταυτίζουμε τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής με την ηγεσία της. Θέλουμε να τους ‘τραβήξουμε’ πίσω στο δημοκρατικό πλαίσιο και στην αριστερά... Δεν το καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τους βάλουμε σε καραντίνα». Μετά τον έντονο θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επανήλθε με ανακοίνωση διευκρινίζοντας... εν μέρει: «Η ΧΑ πρέπει να απομονωθεί πολιτικά και ηθικά και αυτό μπορεί να γίνει με την πλήρη εκλογική αποδυνάμωσή της. Δεν απαλλάσσουμε από τις ευθύνες που αναμφισβήτητα έχουν οι πολίτες ψηφίζοντας τη ΧΑ, ούτε όμως μπορούμε να ταυτίζουμε τον απλό ψηφοφόρο με τους ναζιστές που είναι στην ηγεσία της. Ούτε μπορούμε, επίσης, να χαρίσουμε αυτό τον απλό κόσμο στον φασισμό βάζοντάς τον σε καραντίνα».

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης ήταν οι αντιδράσεις των στελεχών της ΧΑ με πρώτη μια... «ανοιχτή επιστολή» προς τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη του Χρήστου Γούδη, υποψήφιου με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα, στην οποία ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι υπάρχει μια «άγρια ‘αδελφική’ διαμάχη» Χρυσής Αυγής - ΣΥΡΙΖΑ, που «οφείλεται στο ότι επί της ουσίας και τα δύο απευθύνονται σε ένα κοινό». Ακολούθησε μια πιο «ηχηρή» παρέμβαση-απάντηση του ίδιου του Ηλία Κασιδιάρη που είπε: «Δεν ψηφίζουμε εκείνους που δημιούργησαν και στήριξαν τη σκευωρία της Χρυσής Αυγής. Δεν θεωρούμε τους ψηφοφόρους μας ως πρόβατα», ενώ πρόσθεσε ότι «τόσο ο κ. Σακελλαρίδης όσο και η κυρία Δούρου στήριξαν τις παράνομες προφυλακίσεις στελεχών, αλλά και του αρχηγού μας».
Η Κουμουνδούρου αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «προβοκατόρικη» την επιστολή Γούδη θέτοντας πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς που εξυπηρετεί, ενώ ο ίδιος ο Γ. Σακελλαρίδης είπε: «Είναι από απογοητευτικό έως αστείο να καταλογίζουν σε εμάς άνοιγμα σε νεοναζί και εγκληματίες. Την Κυριακή το βράδυ ζητήσαμε την εγρήγορση του δημοκρατικού κόσμου, όταν ο κ. Καμίνης επέλεγε να σιωπήσει».
Ο δήμαρχος Αθηναίων σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι όταν ο ίδιος απαγόρευσε το συσσίτιο μόνο για Έλληνες στο Σύνταγμα, ο κ. Σακελλαρίδης και η παράταξή του ήταν απόντες. «Ο κ. Σακελλαρίδης έμεινε στις αναφορές, εμείς κάναμε πράξεις. Δεν θα αλληθωρίζουμε όταν μιλάμε στη ΧΑ, με το ένα μάτι να τους κοιτάμε για το αντιμνημονιακό και με το άλλο να επικαλούμαστε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό», είπε.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΡΥΦΗΣ
Το θέμα πήρε παράλληλα και κεντρική διάσταση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Το κάλεσμα Σκουρλέτη, Καλύβη, Σακελλαρίδη, Δούρου και λοιπών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους νεοναζί έπιασε τόπο. Ο Χρήστος Γούδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη, δηλώνει με επιστολή του τη στήριξή του στον υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ». Και κατέληξε: «Πρώτη φορά ναζί - Αριστερά».
Άμεση και εξίσου σκληρή ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «‘Παλιά μου τέχνη κόσκινο’... Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεπερνά για άλλη μια φορά τον Γκέμπελς. Μόνο ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να κάνει πολιτική με γραφικούς τύπους σαν τον κ. Γούδη. Πέρα όμως από την πολιτική χυδαιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, η στάση του είναι επικίνδυνη για τον τόπο διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι η ναζιστική ΧΑ έχει και άλλους συνομιλητές εκτός του κ. Μπαλτάκου».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ευχές για ισχυρή ΝΔ
«Να στηρίξουμε την παράταξή μας. Όσο ισχυρότερη η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η αναγκαία για τον τόπο πολιτική σταθερότητα».
Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στους πολίτες που του εύχονταν χθες για την ονομαστική του εορτή.

Πηγή: makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!