Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Βελτίωση παλαιών και δημιουργία νέων καλλιεργειών στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων


Σε ένα χώρο 200 περίπου στρεμμάτων στη Νάουσα το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων υλοποιεί πειράματα και έρευνες για οπωροφόρα δέντρα, μελετώντας παλαιότερες ποικιλίες και δημιουργώντας νέες, ανθεκτικότερες στα σύγχρονα δεδομένα.
Το αντικείμενο του Ινστιτούτου είναι η διατήρηση γενετικού υλικού, η βελτίωση των καλλιεργειών που υπάρχουν, καθώς και η βελτίωση των καλλιεργητικών τεχνικών, όπως κλάδεμα, αραίωμα, άρδευση. Αφορά οπωροφόρα φυλλοβόλα δέντρα, όπως η ροδακινιά, η κερασιά, η μηλιά, η ροδιά και άλλα δέντρα.
“Προσπαθούμε μέσω της έρευνας να προστατεύουμε τις καλλιέργειες και να τις κάνουμε ανθεκτικότερες στις ασθένειες“, ανέφερε ο κ. Θωμάς Σωτηρόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου, εξηγώντας ότι πάνω σε αυτά τα ευρήματα βασίζεται τόσο η εκπαίδευση των φοιτητών όσο και των παραγωγών.

Την ανάγκη εκπαίδευση των παραγωγών τόνισε και η κ. Παυλίνα Δρογούδη, αναπληρώτρια ερευνήτρια τονίζοντας ότι μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας αποφεύγονται πολλά λάθη. Ως παράδειγμα η κ. Δρογούδη έφερε την καλλιέργεια της ποικιλίας ρόδων Wonderful. “Η συγκεκριμένη καλλιέργεια δημιούργησε πολλά προβλήματα στους παραγωγούς, καθώς δεν απέδιδε στο δικό μας κλίμα“, εξήγησε η κ. Δρογούδη. “Αν υπήρχαν οι μελέτες οι παραγωγοί θα ήξεραν τι να περιμένουν“, συνέχισε.
Προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον ήδη 17 φορείς, συνεταιρισμοί και ιδιώτες συνεισφέρουν στην υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά την αξιολόγηση νέων ποικιλιών που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται και στην αξιολόγηση ξένων ποικιλιών, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί την εξέλιξη των καλλιεργειών τους. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα είχε σταματήσει λόγω έλλειψης κινδυλίων και πλέον ξεκινάει με την ενεργή συμμετοχή ιδιωτών. “Είναι σημαντικό να ξεκινήσουν να συμμετέχουν ιδιώτες στην έρευνα ώστε να υλοποιούνται προγράμματα“, σχολίασε η κ. Δραγούδη διευκρινίζοντας ότι μόνο στη χώρα μας η συμβολή των ιδιωτών στην έρευνα είναι τόσο παρεξηγημένη.

Στον αγρό
Στο αγρόκτημα του Ινστιτούτο γίνονται στην ουσία όλες οι ανακαλύψεις. Σε ένα χώρο υπάρχουν πάνω από 400 ποικιλίες ροδακινιάς, τις οποίες οι ερευνητές μελετάνε για να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά, την ανθεκτικότητα και το κατά πόσο προσαρμόζονται στο κλίμα της κάθε περιοχής. Πολλές από αυτές, όπως εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος, ήδη καλλιεργούνται ενώ υπάρχουν και νέα είδη. “Είναι σημαντική η διατήρηση της βιοποικιλότητας“, εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος και συνεχίζει: “Προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συγκρίνουμε τις νέες με τις παραδοσιακές ποικιλίες για να ελέγξουμε κατά πόσο μια ποικιλία μπορεί να ευδοκίμησε σε μια περιοχή“.
Σε άλλο σημείο του αγρού ο κ. Κωνσταντίνος Καζάντζης, τεχνολόγος γεωπόνος του Ινστιτούτου ασχολείται με τη βελτίωση ποικιλιών κερασιάς. Σε έναν πειραματικό οπωρώνα οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε διασταυρώσεις προκειμένου να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες, ανθεκτικές στο ελληνικό περιβάλλον. “Γίνονται μετρήσεις καρπόδεσης και αν το ποσοστό ξεπερνάει το 30% είναι θετικό για την έρευνα μας“, εξηγεί ο κ. Καζάντζης. “Μας ενδιαφέρουν οι αυτογόνιμες ποικιλίες προκειμένου να αποφύγουμε τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη επικονίασης“, αναφέρει. Στην τελική αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθούν 50 υβρίδια και θα επιλεγούν αυτά που είναι πλήρως εγκλιματισμένα στις κλιματολογικές συνθήκες και για τα οποία οι ερευνητές θα γνωρίζουν ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους.

Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων υπάρχει από τη δεκαετία του ’60. Δημιουργήθηκε το 1920 και λειτουργούσε ως Φυτώριο Αμπέλου ενώ τη δεκαετία του ’50 εξελίχτηκε σε Δενδροκομικό Σταθμό. Το 1989 ενσωματώθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ και σήμερα ανήκει στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Πηγή: gaiorama-agro.eu



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!