Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Τομ και Τζέρι στα... ελεύθερα κάμπινγκ της Χαλκιδικής


Ενδεικτικούς ελέγχους πραγματοποιεί η αστυνομία για να πατάξει το ελεύθερο κάμπινγκ στη Χαλκιδική, με μια πρακτική που θυμίζει τη σχέση γάτας και ποντικού!
Το φαινόμενο οργιάζει στη χερσόνησο της Σιθωνίας, που άργησε να αναπτυχθεί οικιστικά σε σχέση με τη Κασσάνδρα, αποτελώντας ιδανικό τόπο για τους λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης, για περισσότερα από 40 χρόνια! «Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα», λένε κάποιοι. Οι τοπικοί παράγοντες, όμως, έχουν άλλη άποψη...
Ούτε πετσέτα δεν μπορείς να απλώσεις αυτή την εποχή στις Καβουρότρυπες όπου εγκαταβιούν καμιά  500- 600 άτομα, σε σκηνές κάτω από την παχιά σκιά των πεύκων, πάνω απ' τα βράχια, που φτάνουν μέχρι τη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Οι τοπικοί παράγοντες διαμαρτύρονται για  την κακή εικόνα του τουρισμού,  επισημαίνοντας τις ζημιές στην οικονομία και το περιβάλλον, ενώ αποδίδουν τα αίτια του προβλήματος στην ελλιπή αστυνόμευση και στην εγκατάλειψη από την πολιτεία.
Τον Απρίλιο, έγινε σχετική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, παρουσία του δημάρχου Σιθωνίας και συζητήθηκαν τα ευρύτερα προβλήματα αστυνόμευσης της περιοχής. Τον προηγούμενο μήνα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής βεβαίωσε 15 παραβάσεις, για παράνομη εγκατάσταση σκηνών, τροχόσπιτων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, σε Τριστινίκα, Κριαρίτσι, Καβουρότρυπες και Βουρβουρού. Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην Αμμουλιανή και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «ανάλογες δράσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και στο μέλλον».


Μεγάλη εστία
Ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής, ταξίαρχος Γιώργος Χατζηβασιλειάδης εξήγησε στη Voria.gr ότι: «Υποβάλουμε μήνυση για πταίσμα και λέμε στους παραβάτες να εξαφανιστούν γιατί στον επόμενο έλεγχο θα κινήσουμε την αυτόφωρη διαδικασία. Περιμένουμε έγκριση από το υπουργείο, αν μπορούμε να κόψουμε κλήσεις αντίστοιχες  μ' αυτές των τροχονομικών παραβάσεων. Δεν θέλουμε τέτοιου τύπου τουρισμό, θέλουμε ποιοτικό τουρισμό. Υπάρχουν κάμπινγκ με άδεια, με χώρους υγιεινής. Δεν μπορεί να δυσφημείται η πατρίδα μας, για αυτό θέλουμε να επιβάλουμε την έννομη τάξη. Η αστυνομία προσπαθεί να περιορίσει, όσο είναι δυνατόν και στα μέτρα των δυνατοτήτων της, την παραβατικότητα με την παράνομη κατασκήνωση».
Την πανελλήνια διάσταση του θέματος έθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημήτρης, ιδιοκτήτης του κάμπινγκ Lacara, υποστηρίζοντας ότι «η ελεύθερη κατασκήνωση είναι η κακή μας εικόνα και δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες κάμπινγκ αλλά μας αφορά όλους. Δυστυχώς η Χαλκιδική αντιμετωπίζεται από την κεντρική πολιτική σαν ένας νομός 125.000 κατοίκων, όσους δηλαδή έχει τον χειμώνα, με μικρή αστυνομική δύναμη. Αυτό το υπέροχο προϊόν που διαθέτει  η Ελλάδα , με τον ήλιο,τη  θάλασσα, τις  ακτές, πρέπει να το διαφυλάξουμε. Στη  Χαλκιδική συρρέουν χιλιάδες τουρίστες, κάθε καλοκαίρι».
Σχολιάζοντας τις 15 παραβάσεις που βεβαίωσε η αστυνομία, ανέφερε ότι τα ελεύθερα κάμπινγκ στις Καβουρότρυπες αριθμούν 500- 600 άτομα, στον Γλαρόκαμπο το ίδιο. Ανάλογη είναι η εικόνα στον Αη Γιάννη Νικήτης, στο Αζάπικο, στον Κόρακα, στην Κομνίτσα, στην Ολυμπιάδα. «Εδώ υπάρχει μεγάλη εστία. Αν θέλουν από την κυβέρνηση  να ενισχυθεί όλος ο τουριστικός κλάδος πρέπει να αντιμετωπιστεί η ελλιπής αστυνομική δύναμη του νομού που τρέχει και δεν προλαβαίνει. Την αστυνόμευση οφείλει να την παρέχει η Πολιτεία η οποία επαφίεται στον υπερβάλλοντα ζήλο των αστυνομικών», σημειώνει ο κ.Δεληδημήτρης.
Ελεύθερο πεδίο
Ο κ. Δεληδημήτρης αναφέρεται στην οικονομική ζημία που υφίστανται όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και το κράτος.«Είναι υποχρεωμένο να σβήνει φωτιές που ανάβουν οι κατασκηνωτές. Δεν εισπράττονται δημοτικά τέλη και χάνει λεφτά το δημόσιο που μαζεύει τα σκουπίδια. Όλοι είναι ζημιωμένοι. Η πολιτεία δεν κοιτάει τις εστίες μόλυνσης σ' αυτά τα σημεία. Η Χαλκιδική πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Διαθέτει 550 χιλιόμετρα ακτογραμμής και υπάρχει ελεύθερο πεδίο για όλους τους κατασκηνωτές με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», εξηγεί ο ίδιος.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος παροτρύνει τον κόσμο να μεταβεί στα δημοτικά κάμπινγκ που διαθέτουν οικονομικές τιμές και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. «Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές βρίσκονται μέσα σε περιοχές δημόσιες και δημοτικές χωρίς κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και πυροπροστασίας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη Σιθωνία όπου υπάρχει μια τάση να αναπτύσσονται πολλά ελεύθερα κάμπινγκ, ελλείψει τουριστικής αστυνομίας. Το πεδίο είναι ελεύθερο καθώς υπάρχουν αφημένες δημόσιες και μοναστηριακές εκτάσεις στην Τορώνη και όπου αλλού δεν υπάρχει ιδιοκτήτης. Αυτό γίνεται επί 40 και πλέον χρόνια», επισήμανε στη Voria.gr και συμπλήρωσε: «Αυτή η κατάσταση δε τιμά κανέναν. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ανεξέλεγκτα μέσα σε δάση, σε περιοχές Natura- απείρου κάλους. Αν θέλει η πολιτεία να το λύσει το πρόβλημα, μπορεί! Χρειάζεται αστυνόμευση, συνεχής αστυνόμευση. Να πιέσουν όσους ιδιοκτήτες υπάρχουν, με την επιβολή προστίμων, να πάρουν μέτρα και να τοποθετήσουν σεκιούριτι. Να υποχρεώσουν τους ελεύθερους κατασκηνωτές να τηρούν κανόνες υγιεινής. Να μην πετούν πλαστικά μπουκάλια κ.α».

Πηγή: voria.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!