Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Super foods και μπονσάι ελιάς στην Ορμύλια Χαλκιδικής


Ως φυτώριο ελιάς ξεκίνησε πριν 43 χρόνια τη λειτουργία του το Φυτώριο Μαυρομάτη, στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του φυτωρίου, Χαράλαμπος Μαυρομάτη, η ανάγκη του κόσμου να φυτέψει τότε ελιές ήταν μεγάλη. Εξάλλου εκείνη η περιοχή φημίζεται για τις ελαιοκαλλιέργειες της.
Μέχρι σήμερα όμως φαίνεται να «κύλησε νερό στο αυλάκι» και το τότε φυτώριο ελιάς έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο φυτώριο που διαθέτει περισσότερα από 500 είδη φυτών και δραστηριοποιείται στους τομείς των καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών αλλά και στις καλλιέργειες που παράγουν τα λεγόμενα super foods, όπως βατόμουρο, ιπποφαές, αρόνια, γκότζι μπέρι και άλλα. «Τα συγκεκριμένα φυτά τα προτιμάνε και οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες», διευκρινίζει ο κ. Μαυρομάτης τονίζοντας ότι παρόλο που η ζήτηση είναι μεγάλη, οι παραγωγοί ακόμη δεν γνωρίζουν που θα μπορέσουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Από το φυτώριο παρέχεται, όπως διευκρινίζει ο κ. Μαυρομάτης και συμβουλευτική σχετικά με το ποιο φυτό πρέπει να επιλέξουν οι παραγωγοί και σε ποια εδάφη ευδοκιμεί. «Οι επαγγελματίες ξεκινάνε μια καλλιέργεια για να ζήσουν από αυτή, επομένως είναι υποχρέωση μας να τους βοηθήσουμε και να τους συμβουλέψουμε», αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης.
Μικρότερη ζήτηση έχει πλέον η ελιά, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην ελαιοκαλλιέργεια. «Ελιές παίρνουν οι ερασιτέχνες, που θέλουν να έχουν ένα ή δυο δέντρα στον κήπο τους», σχολιάζει ο κ. Μαυρομάτης υπογραμμίζοντας ότι και αυτοί μελετάνε πολύ γύρω από τα φυτά πριν αποφασίσουν τι θα βάλουν στον κήπο τους.
Μπονσάι ελιάς
Μπορεί η αγορά των δέντρων της ελιάς να γνωρίζει ύφεση δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα μπονσάι ελιάς. «Τα μπονσάι προέκυψαν από το μεράκι μας για τη δουλειά», εξηγεί ο κ. Μαυρομάτης και προσθέτει ότι είχαν ξεκινήσει ερασιτεχνικά, καθώς ως καλλωπιστικό είδος δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο. «Η γενέτειρα των μπονσάι είναι η Κίνα και αργότερα η Ιαπωνία, όμως καμιά από τις δύο χώρες δεν παρήγαγε μπονσάι ελιάς», σχολιάζει ο κ. Μαυρομάτης τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα ακριβό είδος, δεδομένης της περιποίησης που χρειάζεται.


Πηγή: gaiorama-agro.eu




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!