Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση αλλάζει η δομή του ΕΟΤ με μεταφορά μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο Τουρισμού.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, «Αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουριστικός και Λοιπές Διατάξεις» είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, νομοθετική πρωτοβουλία για τον ελληνικό τουρισμό και στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:
-Αναδιοργάνωση και ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού.
-Εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ και μετατροπή του σε σύγχρονο Οργανισμό προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.
-Ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.
-Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην λειτουργία των ειδικών τουριστικών υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες, τα σύνθετα τουριστικά καλύμματα και τα χιονοδρομικά κέντρα, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ενώ ρυθμίζονται ζκαι ητήματα που αφορούν στην αποδοτικότερη διαχείριση της γης που αξιοποιείται για την τουριστική ανάπτυξη.
Σε ειδικό κεφάλαιο εισάγονται τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ στόχος είναι να αναβαθμισθεί και το επίπεδο εκπαίδευσης των ξεναγών. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ακόμη ειδικές χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις.
Οσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού προβλέπονται, μεταξύ άλλων, όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των πάσης φύσεως τουριστικών επιχειρήσεων, η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις του Τουρισμού που παραβαίνουν την τουριστική νομοθεσία, επίσης η αρμοδιότητα για διενέργεια ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου της άγρας πελατών και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, οι αρμοδιότητες του Ε.Ο.Τ. που αφορούν στην κατάταξη των πάσης φύσεων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων ή κλειδιών.
Επιπλέον, συστήνονται στο Υπουργείο Τουρισμού Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) και συγκεκριμένα Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αττικής, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Βόλο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με έδρα την Πάτρα, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης.
Το προσωπικό, που υπηρετεί στις υπηρεσίες που καταργούνται, μεταφέρεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, με την ίδια σχέση εργασίας σε θέσεις ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό του ΕΟΤ που υπηρετεί στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του άρθρου 12 του Ν. 4002/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας και με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής του θέσης, στο Υπουργείο Τουρισμού. Για την κατά ως άνω μεταφορά του προσωπικού του ΕΟΤ εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Τουρισμού περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Τέλος, το νομοσχέδιο ρυθμίζει και το θέμα της απλής παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!