Εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, αλλά και τα προβλήματά τους, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της Χαλκιδικής σε όσους παραβρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβίων.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νικόλαος Χαρέλης, πρώτα μίλησε ο εκπρόσωπος των Καλυβίων, Γεώργιος Γκολόης, στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Βαγγέλης Μησαϊλίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κασσανδρείας, Δημήτρης Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγισίου Κωνσταντίνος Βλαβής, ο Δασολόγος Αντώνης Παντάλης, ο Πρόεδρος των Φοροτεχνικών Χαλκιδικής Βασίλης Καμπάνης και τέλος μίλησε ο εκπρόσωπος της Πορταριάς Κώστας Παπαστεργίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Ευθύμης Καρανάσιος και Κατερίνα Ιγγλέση, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος του Δήμου Πολυγύρου και εκπρόσωποι Σωματείων.
Για τα επαχθή φορολογικά μέτρα μίλησαν οι αγρότες, ζητώντας την κατάργησή τους και την επιστροφή στο παλιό καθεστώς με μειώσεις (π.χ. επιστροφή ΦΠΑ αγροτών για το 2010-11), ζητώντας επίσης τη μείωση του αγροτικού ρεύματος και του ΦΠΑ από 13% σε 8%.
Ακόμη οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να μην ισχύσουν περικοπές στις επιδοτήσεις και περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπεται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για τα έτη 2015-2020. Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ τόνισαν ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι προαιρετική και οι αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές να δίδονται κατά 100% στον αγρότη, χωρίς κράτηση ποσοστού υπέρ του ΕΛΓΑ.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τους παλιούς δασικούς χάρτες που είναι σε ισχύ (από τη δεκαετία του ’40) επεσήμανε ο Δασολόγος κ. Παντάλης, καθώς ολόκληρα χωριά δεν αποτυπώνονται σε αυτούς και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο οι αγρότες ζητάνε την απόδοση ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιοχές που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, δηλαδή ζητούν τη διανομή και απόδοση των τίτλων, όπως έγινε με τους πρόσφυγες.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος είναι τα έργα αγροτικής υποδομής (π.χ. φράγματα) τα οποία ζητούν να προχωρήσουν, καθώς και οι επιδότηση των ζωοτροφών, καθώς το κόστος τους είναι τεράστιο.
Τη συνεργασία όλων των φορέων για να πραγματοποιηθούν τα φράγματα στη Χαλκιδική και να λυθεί το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις και την ανυδρία, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Καρανάσιος, ενώ από την πλευρά της η κ. Ιγγλέση εστίασε στο θέμα των δασικών χαρτών, σημειώνοντας στη συνέχεια είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Μεταγγισίου, ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.
Πηγή: halkidikifocus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!