Τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα εξετάσει και θα προωθήσει την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αλβανός ομόλογος του Νασίπ Νάκο (Nasip Naco).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην οποία εκτός των κ.κ. Αθανασίου και Νάκο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των δύο υπουργείων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές αντήλλαξαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φυλακών των δύο χωρών, η δε αλβανική πλευρά ζήτησε τη συμβολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε τεχνικό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση Αλβανών κρατούμενων από τα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας σε αυτά της γειτονικής χώρας και αντιστρόφως.
Σημειώνεται ότι σήμερα στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα κρατούνται 2.850 Αλβανοί, στόχος δε του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έρθει σε επαφή και με άλλα κράτη, των οποίων μεγάλος αριθμός υπηκόων τους κρατούνται σε ελληνικές φυλακές.
Οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσουν το ζήτημα της μεταφοράς των κρατουμένων και στη συνέχεια θα υπογράψουν διμερή συμφωνία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις πάνω στα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών και στη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ειδικότερα, είπε, ανταλλάξαμε απόψεις στα σωφρονιστικά συστήματα των δύο χωρών και τη δυνατότητα μεταφοράς κρατουμένων υπηκόων μιας χώρας στη χώρα καταγωγής τους. Δηλαδή, Αλβανών υπηκόων που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη χώρα μας, να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινή τους στις φυλακές της Αλβανίας και αντιστρόφως. Προς τούτο αποφασίσαμε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα ζητήματα αυτά. Στη συνέχεια αφού καταλήξουμε σε κοινές παραδοχές, το πιθανότερο είναι να υπογραφεί μια διμερής σύμβαση η οποία θα κατοχυρώνει αυτές τις συμφωνίες, συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ο Αλβανός υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε:
"Δεν είναι τυχαίο που εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ και ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία. Αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας πλέον έχουν εντατικοποιηθεί. Επιθυμούμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ και αναμφίβολα αυτό απαιτεί την εκπλήρωση κάποιων όρων. Ασφαλώς τους όρους δεν θα μπορούσαμε να τους πετύχουμε μόνοι μας. Έχουμε την ανάγκη για βοήθεια και στήριξη. Κατά τη συνάντηση αποδεχτήκαμε ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία. Χρειαζόμαστε τη δική σας εμπειρία για να συνεργαστούμε στον δικαστικό τομέα. Ασφαλώς με τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συμφωνήσαμε και την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας θα προχωρήσουμε στη συνέχεια στη μεταφορά, με τη δική τους ασφαλώς επιθυμία Αλβανών κρατούμενων στην Αλβανία για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους. Αυτό ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε αλβανικές φυλακές, οι οποίοι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, μπορούν να μεταφερθούν για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στην Ελλάδα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!