Ενα βήμα εμπρός και ένα... σημειωτόν έκανε η Αγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε μεν υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι διατηρεί τον «σκεπτικισμό» της ως προς την τελική ένταξη της χώρας και ότι δεν εννοεί να θέσει καταληκτική ημερομηνία στην ενταξιακή διαδικασία.
Σκιές στην επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν έριξε το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία και οι κατηγορίες εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού ότι προσπαθεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ συναίνεσαν στο να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης. Κατά τον Σταϊνμάγερ, το άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων «θα ήταν ο καλύτερος τρόπος» να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης - μια θέση την οποία είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, ο Ερντογάν ζήτησε από το Βερολίνο «να αποδυθεί σε πιο ενεργητική εκστρατεία (υπέρ της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.) απ’ ό,τι έχει πράξει μέχρι σήμερα». Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες όσων τον κατηγορούν για στροφή στον αυταρχισμό, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη «στην πορεία προς την ένταξη, να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».
Οπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνάντηση Σταϊνμάγερ - Νταβούτογλου συζητήθηκαν, πέραν των διμερών σχέσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η κρίση στη Συρία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία. Επιπλέον, τους δύο πολιτικούς απασχόλησε η δίκη της ακροδεξιάς γερμανικής οργάνωσης NSU, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για επιθέσεις εναντίον τουρκικής καταγωγής μεταναστών και η διατήρηση της διπλής υπηκοότητας για τους τελευταίους.
Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σταϊνμάγερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έσπασαν ένα παραδοσιακό «ταμπού», επιτρέποντας τη διπλή υπηκοότητα των μεταναστών, υπό την πίεση των κυβερνητικών τους εταίρων. Μια εξέλιξη για την οποία o Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Αγκυρας στον Σταϊνμάγερ, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών. Η Γερμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο τουρκικής καταγωγής μεταναστευτικό πληθυσμό σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ζουν στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των Γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής -είτε έχουν είτε όχι την τουρκική υπηκοότητααγγίζει τα τρία εκατομμύρια.
Ο Ερντογάν αναμενόταν να μιλήσει χθες το βράδυ σε στάδιο της περιοχής Κρόιτσμπεργκ, στο Βερολίνο, όπου μένουν πολλοί από τους 300.000 Τούρκους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι οργανωτές προσδοκούσαν την προσέλευση πλήθους της τάξης των 4.000 έως 7.000 πολιτών σε μια συγκέντρωση, η οποία θα δώσει, τρόπον τινά, το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου. Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει την πολιτική ατμόσφαιρα στην πορεία για τις αποφασιστικές, προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, οπότε οι Τούρκοι πολίτες θα κληθούν για πρώτη φορά να αναδείξουν απευθείας τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διατηρεί ακόμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υψηλά ποσοστά προτίμησης, της τάξης του 45%, το στρατόπεδο του Ερντογάν εμφανίζει σημάδια κάμψης και αποδιοργάνωσης, μετά την πολωτική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού και τη σπασμωδική διαχείριση του σκανδάλου των δωροδοκιών.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!