Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Μισές» θα μετρούν οι αποδείξεις από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα


Μπορεί να χρειάζεται μισθωτοί και συνταξιούχοι να συλλέγουν πλέον μόλις το 10% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, αντί 25% που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να «κουρέψουν» ορισμένες κατηγορίες δαπανών, ώστε να μην εξαντλούν την φορολογική υποχρέωσή τους οι πολίτες μαζεύοντας μόνο τις αποδείξεις από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα - στα οποία καταβάλλουν κάθε μήνα πολύ περισσότερα από 10% του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τις αποδείξεις από σούπερ-μάρκετ και βενζινάδικα, στο υπο κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προωθείται για να ενσωματωθεί και μία ειδική ρύθμιση, ώστε να μετρούν κατά το ήμισυ της αξίας τους.

Έτσι τα είδη των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι το ίδιο όπως πέρυσι, με τη διαφορά όμως ότι τα έξοδα του σούπερ μάρκετ και οι δαπάνες για καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγνωρίζονται στο 50% της αξίας τους από την Εφορία. Ανάλογες «εκπλήξεις» ίσως υπάρξουν όμως τελικά και για άλλες κατηγορίες δαπανών.

Από φέτος, μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να τις συγκεντρώσει τότε η «ποινή» για την αξία των αποδείξεων που του λείπει θα πληρώνει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%. Δηλαδή, εάν υποχρεούται να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.500 ευρώ και συγκεντρώσει 1.000 ευρώ, για τα 500 ευρώ που λείπουν, θα πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 110 ευρώ.

Ωστόσο η εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν:

-δαπάνες για τις οποίες προσφέρεται απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές)
-δαπάνες που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού)
-διόδια
-λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας.
-πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικές συγκοινωνίες, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.).

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας στο Χαλκιδική360.
Σας ενημερώνουμε ότι τα σχόλια θα αναθεωρούνται πριν δημοσιευτούν στο Χαλκιδική360, για αυτό μην ανησυχήσετε για την τυχόν καθυστέρηση στην εμφάνιση τους.Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε μικρούς ελληνικούς χαρακτήρες!
Σχόλια σε αγγλικούς χαρακτήρες ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!